Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés szerda, 08:58
Szerintem az átlagos 18-30 éves nem tudja felmérni és nem is sejti, hogy az ilyen családi adok lakást dologban - akár a szülő részéről tudattalanul is - milyen plusz dolgok lehetnek benne, pl hogy hogy kell a pénzről gondolkodnia, hogy kell élnie bizonyos szempontokból, stb.
Szóval ha kap, akkor úgyis el fogja fogadni, aztán hogy ez mivel jár az meg majd később kiderül.
A szülőkről sem feltételezem hogy nagyon tudatosak általában véve, egyszerűen követnek egy mintát ők is, és ahhoz tartozik az elvárás is esetleg. Az, hogy objektíven felmérje a dolgokat és megengedje, hogy a gyereke másképp kezelje azt, amit odaadott neki az olyan fokú érettség, önismeret meg hasonlókat feltételez hogy ihajj. Arról nem is beszélve, hogy ne csak megengedje, hanem belül őt se bántsa, mert hogy "ha már odaadtam neki, akkor az tényleg az övé. Persze beszélgethetek vele ezekről, de valószínűleg érdemes volt (lett) volna már 10-20 évvel ezelőtt is beszélni ezekről".
A feltételekhez kötött ajándékozás nem igazán ajándékozás. Az meg végképp nem az, hogy ha utána elvárások kapcsolódnak hozzá vagy legalábbis jogot formál az ajándékozó arra, hogy emiatt irányíthasson, dönthessen más helyett.
Ha odaadtad, akkor benne van a pakliban hogy kótya-vetye. Ha nem bízol eléggé a nevelésedben, ha nem tudod elfogadni hogy másképp kezeli, akkor meg ne ajándékozz.
Valami ilyesmit gondolok.
lacikonyha szerda, 08:45
Előzmény: #236074  Andy01

kb 94-ben történt velem, hogy a kis cégemben volt egy roncs kisbusz, azzal jártak az embereim, és várható volt hogy bármely napon kileheli a lelkét
ez egy szombat koradélután következettbe, úgyhogy bekanyarodtam egy autókereskedésbe aminek az udvarán állt egy olyan újszerű kisbusz amit már hetek óta figyelgettem az utcáról
látásból ismertem a kereskedőt, azt mondta hogy menjek be az épületbe kérjem el a kulcsát meg a forgalmit, vigyem el, és vasárnap menjek vissza, ugyan zárva lesz, de ő és a mindenese ott lesznek, és nyugodtan elintézzük a pénzezést és papírokat
.
visszamentem, leültetett, és kb fél órán át faggatott, ki vagyok, mi vagyok, minek nekem az a kisbusz,  mivel foglalkozik a cégem, hány emberem van stb, majd határozottan kijelentette hogy kell nekem még egy autó, hívjak valakit aki el tudja most vinni
jót nevettem, hogy nem szoktam két nap alatt két autót venni,pláne úgy hogy egyre sem elég a pénzem
elintézte a finanszírozásokat, vettem két nap alatt két autót és tökéletesen igaza volt, nagy hasznát vettem  a másodiknak is
.
mély nyomot hagyott bennem az eset, majdnem belehaltam az irigységbe, és azt kívántam hogy egyszer majd én is legyek képes ilyen mutatványt végrehajtani
évekig kapcsolatban maradtunk aztán kiderült, hogy kb 10 évig ő volt a Porsche Hungária legeredményesebb kereskedője
.
aki lakást keres, azzal is előbb beszélgetni célszerű, az én gyakorlatom szerint ez első alkalom másfél óra pluszminusz 10-15 perc
nagyon sokrétű célokat kell elérni eközben, és az ellenőrző kérdéseken is át kell menni, és akkor is végig kell csinálni, ha 15 perc után tudom pontosan hogy mit tudok eladni nekik, és akkor is ha addigra biztos már hogy semmit sem
.
egyszer egy nagy korkülönbségű házaspár - amelyik férfitagját jól ismerte a net, a 90-es években amerikában élt és 100 millió dolláros ügyei voltak - szintén eljöttek hozzám beszélgetni, leginkább az asszony vitte a szót, és kb egy óra után azt mondta hogy úgy érzi magát mintha az egyetemen lenne és vizsgázna
mondtam neki, hogy ez természetes, azt is komolyan kellett venni, meg ezt is
.
számtalan esetről derült ki hogy aki biztosan állította hogy pontosan tudja mit akar, de valójában nagyon nem tudta, és végül egészen mást, máshol és nagyon más összegért vett, mint amit megjelölt kezdetben, és hálás volt az egész kalauzolásért
.
egy sikeres, kiegyensúlyozott embernek általában van pl bevált jó ügyvédje, jó könyvelője, fogorvosa, stb és nem utolsósorban bizalmi ingatlanosa
.
meg van a frusztrált tömeg akiknek az szeme előtt leginkább csak az lebeg hogy az én életembe aztán ne szóljon bele senki
ehe
ehe szerda, 08:32
Előzmény: #236074  Andy01
ahhoz se kell kis onbizalom h kijelentsd h barmilyen lelki bajra megoldas egy kis seta az erdoben.
dunning kruger erzesem lesz tole.
lacikonyha szerda, 07:14
Előzmény: #236075  slash

mint már szó volt róla, minden családi vagyon két részből áll
- anyagi
- kulturális
.
és mindkettő átadható, örökölhető.
az a  kultúra amiről írsz nyilván létezik, nem is túl ritkán, de messze nem kizárólagosan
az hogy te még nem láttál mást,  büszkén harsogva is ugyan az: szerencsétlenség
Xis24 szerda, 07:02
Előzmény: #236075  slash
Ez érdekes kérdés. Ha van üzleti érzéke a gyereknek akkor a panelt választja Mert ahol van felesleges 100M ott akad több is.  Elnevetgélnek  vasárnaponként hitel ide vagy oda de az esze tudja hogy igazából úgyis az övé itt minden. . csak idő kérdése  Mert amit most megvett hitelre az az első tőkeáttétes üzlete a téglacoinban. 😃
slash szerda, 05:41
Előzmény: #236072  Placi82
Laci, minél többet ad egy szülő annál többet szól bele mindenbe és többet kell tűrni neki. Ez a törvény. 
Azért mérlegelhetsz is: 40 év hitel egy szaros panelért ami megnyomoritja az életed a nagy büszkeségben vagy kapsz egy tuti lakást a Márvány vagy a Villányi úton 80-100M értékben ingyen és bérmentve és 25-30évesen kb tiéd a világ! Kurvára nem mindegy.   Inkább belefér egy két botrány a vasárnapi ebédnél , kit érdekel.  
Andy01 kedd, 23:27
Előzmény: #236063  szieszta
Kellemes erzes, ha valakinek nagy az onbizalma -  bizonyara megalapozottan - gratualalok. Miert gondolnam azt, hogy mindenki egyetemen tanulta a diler szakmat? Miert gondolod - nemi lenezessel - hogy ez a "keleti tomb" betegsege?  Nem dolgoztam soha "diler"kent, ez igaz, de naiv nem vagyok,  ahogy erre az utolso mondatod utal. Mas jelleguek az ismereteim, a gyakorlatom, de  itthon/ otthon vagyok azon a bizonyos "nyugaton".  Most, jelen helyzetemben, valoban, hianyoznak az elismeressel emlitett "diler" szakmai - gyakorlati ismeretek. Laci bacsi tapasztalataira,  tanacsaira lenne  itt igencsak  szuksegem. 
hunball2 kedd, 23:27
Előzmény: #236032  FR73
Köszönöm! És mindenki másnak is. 
Placi82 kedd, 23:21
Előzmény: #236053  Andy01
Bölcs tanács, Ezért pénzt is kerhettel volna. (komolyan mondtam)
Én annyit tennék hozzá, hogy, szülői lelki terror, nincs az a pénz, lakás, amiért el turnem. Emelt fő az tartást ad. Bár  az én esetemben nem volt dilemma, mert nem volt mit adni a nincsbol, de érzem .akkor se... sőt idős édesanyám esetében én adok támaszt....
Xis24 kedd, 23:10
Előzmény: #236068  Pistike12
Valahol a mai napig megvan a telómon a 1970 vs jelen infációs ábra. 2025 végére mutatta, hogy indul az új kör. 2027-es csúccsal.😃 
Placi82 kedd, 23:08
Előzmény: #236067  Pistike12
Kb stimmel. Bár a dollár erővel nem értek egyet...tul nagy az adósságtomeguk. 
Pistike12 kedd, 22:46
Előzmény: #236068  Pistike12
1970 es 1980 kozott.
1981ben 20%os usd alapkamat
Pistike12 kedd, 22:40
Előzmény: #236067  Pistike12
Csak mefsugom 180-1980 kozotti idoszak eddi copy paste van. Magas infla kamatemeles, utana eszkozarak 3xsara mentek Usabsn, majd 80 kornyeken fel kellett qrni a kamatot az egekbe, hogy lezuzzak az eszementseget... 
Pistike12 kedd, 22:37
Előzmény: #236066  Pistike12
De mondok rosszabbat. Nem lesz fellendules es marad igy minden.=adobevetel nem fog noni es tovabbi adokivetesek lesznek ugy h kozben beindul a foglalkoztatottsag csokenese.
Na, az lenni szep idoszak😀
Ha leengedtek volna a piacot lenne hova visszanoni..., de nem tervgazdalkodassal verseny ellenesnek lenni... Az a buli. 
Mivan ha ez a hulye Trump elkezd vamozni? A dollar 500-600ig elmehet, itthon meg a benzin 900-1000 ftig ezert. Na az vidam lesz az arakban. 
Pistike12 kedd, 22:27
Előzmény: #236065  Pistike12
Es ilyenkor munison nincs😀
Felzarkoztunk a vilagvarosokhoz ebben. Raadasul brutal dragak az elerhetoek ezzel a ber es kamatszinvonallal=lakhatasi valsag alakul ki ami bernyomast helyez Bpre... Egy fellendules soran extra gaz lesz kiveve az ott lakok berszinvonalanak. 
Es ez a kamatstopnak moratoriumnak es a csok+nak koszonheto, amivel a gazdasagi ciklus lefele tarto szakaszaban mestersegesen belenyultak... Tehat egy magas szintrol is johet egy ujabb ciklus... =lufi
Pistike12 kedd, 22:21
Előzmény: #236057  ncseed!
Mondtam vsgy, mondtam h ez lesz? 😀
szieszta kedd, 22:20
Előzmény: #236062  lacikonyha

Én sokszor untam ezeket a tréningeket, mert ott is voltak olyanok, akik nem tudták, csak tanították.
Voltak viszont olyan előadások is, mikor pszichológusok mutatták meg, hogyan kell manipulálni az embereket. Sokszor a politikusokat segítik a kampányban.
Azt nem sokan tudják, hogy a politikusok a leírt szöveget adják elő és beépített emberek kérdéseire válaszolnak.
Fények, zene, sőt a szagok is befolyásolják az emberek gondolkodását.
Például nem mindegy, mivel mész a találkozóra, mert van akiben tiszteletet ébreszt a luxuskocsi, van akiben irigységet. A roncs megint csak szánalmat, bizalmat is jelenthet, hogy nem belőle gazdagszol, de valakinél a sikertelenséget sugallhatja, ami a terméked eladhatatlanságát is jelezheti.
szieszta kedd, 22:01
Előzmény: #236058  Andy01

Dehogy! Láttam, de ha úgy érzed te is , hogy van akivel szívesen tárgyalsz és van akivel nem, akkor több mint valószínű, ott is van  jobb és kevésbé jó. Mit gondolsz, ott mindenki egyetemen tanulta az díler szakmát?
Ez csak a keleti tömb betegsége, hogy a nyugat mindenben jobb. De hagyjuk.
Azt azért elmondom, mikor már úgy érzed, hogy mekkora barátok vagytok, no akkor fogod kifizetni a 10%-os jutalékát a 3% helyett. :-)
lacikonyha kedd, 21:46
Előzmény: #236058  Andy01

majdnem 6 évig voltam mérnök értékesítő három különböző multinál (német,dán, cseh), rendszeresen nemzetközi porondon is működő trénigcégekkel képeztettek  drágábban eladni mint amennyiért a szomszéd sarkon bárki megvehette
.
hogy ingatlan venni vagy eladni akaróval hogy kell bánni? 
arra a külföldi ügyfeleim képeztek ki anélkül hogy lett volna ilyen szándékuk: csak sokat kellet sétálni, nézelődni és társalogni velük és közben kitartóan figyelni rájuk mit is várnak el tőlem
sokat köszönhetek nekik
slash kedd, 21:26
Előzmény: #236059  berlini
Catania  elég szar hely. Palermo szintén. Cefalu, Agrigento a szép arrafelé. A Balatonnál sem mindegy hogy Füred  vagy Enying. :-) 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek