Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer szerda, 15:36
Előzmény: #236109  izommanujra
Ügyes!
Gratulálok 👍
EURHUF_goes_to_haven szerda, 15:33
Előzmény: #236119  izommanujra
Az  a hiúság és öntömjénezés, ami minden kommentedből csöpög, hányadékká teszi minden kommented...
Te minden tudtál, mindig jókor léptél, mindig jókor vettél, soha nem adtál el, okosan számoltál, mindent magad csináltál és mégis idejössz ebbe a tudatlan fertőbe hogy önigazolást kapj... 
-
Na elmész ám te szibériába havatlapátolni!
Komolyan mondom mostmár minden kommented Lölö hangján hallom a fejemben az ilyen részek miatt:  "Sok múlik a rátermettségen ügyességen határozottságon is!  Szerencsére már van benne tapasztalatom így 20 évnyi tapasztalat után nem sok esélye van a versenytársaknak , de nyilván a szerencse is közre játszott !" Tisztára mint a "legyetek bátorak, meg a matematikus ön??". lehet hogy van itt olyan aki akkora vagy nagyobb vagyont kezelget mint a tiéd mégis tud normálssan írni és nem kérkedni... gyomorforgató hozzáadott érték nélkül. Az üzlethez amennyiben igaz, gratulálok. A kérkedéshez nem. 
izommanujra szerda, 15:32

Más :  CIB Bank adott egy 5 éves szabad felhasználású jelzálog hitel
3 % os kamaton kaptam múlt év decemberében lett kamatroduló.   5 éve vettem fel.
Abban a tudatban voltam, hogy marad a kamatom   3 % on még nyárig mert a kamatstop hatálya alá tartozik.
5,5 % ra küldte ki a CIB a papírt annyi lesz a következő  5 évben ok mondom nem gond de fél évet még kamatstop erre fel januárban levonták az 5,5 % os kamatnak megfelelő törlesztőt.
Hivom a telebankot azonosítással mire a fickó  jelezve a problémát ( társ osztállyal egyeztetve) hát  örüljek hogy ennyi ez kamat stoppal lett kiszámítva fél évre de mondom 5 évre küldték a papírt akkor örüljek annak .. De mondom nem azonosnak kéne lennie a kamatnak? Azt mondta nem mert valami referencia kamathoz rögzítik társ osztály azt mondta ez a kamat stop keretein belül van de mondom milyen referencia kamathoz tudna írni nekem erről valaki egy emailt milyen törvényre hivatkozunk mi a referencia kamata a hitelemnek miért nem stoppolodik a régi kamatom? Azt mondta nem ígér biztosat de majd talán írnak nekem nem elég a rögzített telefon beszélgetés  nem hiszek nekik? Mondom kell az az email. Letettem a telefont.
Chatgpt felvilágosított a kamat stop azt tényleg kamat stop stoppolodik a kamatod a régi szinten!  minden jelzálog alapu hitel benne van a szabad felhasználású is. Ez törvény. javasolta írjak egy panaszt nekik így kötelező lesz válaszolniuk írásban. Belinkeltem a törvényt és megírtam a panaszt . Mondta a chatgpt , hogy  ha a bank nem teszi helyre jelezzem az MNB fogyasztó védelmi részlegére. Jeleztem a banknak a panaszba, hogy jelzem  az MNB nek is ha nem hozzák ezt helyre  és nem utalják vissza a jogtalanul levont összeget .Meglátjuk, de ha tényleg nem megyek az MNB hez és kapja a bank a bírságot . Nyilván eddig ha van eszük nem viszik az ügyet. De a lényeg: ez automatikusan jár az ügyfélnek mégis egy nagy bank is elkummantja! Hány szegény néni   vagy jóska pista van aki azt se tudja mi van lerázzák akár telefonon is és megemelkedik a kamata? ( automatikusan járna nem panaszra!)  Megérdemelné a Bank , hogy rábirítsam az egészet egyből az MNB nek jelezném, azért , hogy jól  megcs@sszek őket leellenőrizné az MNB  a hiteleket mire nem tartják be a kamat stoppot aztán leshetnének. Lehet én kiharcolom  meglegyen a kamat stop de a másik 1000 vagy ki tudja hány emberrel aki nem reklamál mi lesz? Na ez a helyzet... a pofám leszakad.  (Most attól térjünk el jogos e vagy nem a kamat stop ha ez a törvény ezt kell betartani kész punktum!)
izommanujra szerda, 15:23
Előzmény: #236127  Xis24

Probálj meg 1,5 es panelt venni most 30 ért...  akár csak felújítandót csepelen vagy havannán... Ne legyen buda..
50 MFT egy jó átlag de lehet már az is kevés..
izommanujra szerda, 15:20
Előzmény: #236128  Murdoch
Télen 10-20 % al kevesebb a bérleti díj ... Újat mondtam? Ez  is szezonális ciklikus.. Szerencsére nekem csak áprilisban kell lakót találnom kb.
Xis24 szerda, 15:12
Előzmény: #236134  slash
Egyébként ez a Wekerle műemlék védett? Valami ilyen rémlik. Mondjuk nem tudom, hogy ez oszt vagy szoroz a költségvetésen de biztos macera az olyan. Nem?
slash szerda, 14:52
Előzmény: #236130  FR73
Murdoch jól írja: egy rohadtúl túlértékelt öreg ház egy szűk vevőkörnek!  120M-ért komoly dolgokat lehet már kapni, nem rovar kártevő vizsgálatot.. haggyámá.. 
Hogyhogy megveszi 120ért és 90et ér? hatalmas bukó, soha semminek nem szabad már kevesebbet érnie. 
Még jóhogy nincs híd alja.. ne viccelj már. Most van pénze és most egy rossz választás végzetes. 
Murdoch szerda, 14:33
Na de ha nem tudja eladni? Azért mégiscsak régi házról van szó, 100+-os, ráadásul vmi ikerféle, azért egy komplett felújítás, hát nem tudom. Nem hinném, hogy ennek nagy vevőköre lenne. Másrészt mehet akkor vmi szutyok világvégi panelbe, több gyerekkel, a szülői háttér ekézése mellett. Persze ki lehet bírni, de 10 évet kidobott az életéből. Vagy húszat. Akkor már inkább vmi új-újszerű lakás, az jóval kevésbé kockázatos.
Xis24 szerda, 14:29
Hid nincs viszont kegyetlenül duplázgatni kell a vagyont. .. már azért is hogy ne csússz lefelé 😃
Xis24 szerda, 14:27
Előzmény: #236129  Xis24
Izomman vételéből kiindulva Budán már esnek az árak 😃😃😃
FR73 szerda, 14:27
Előzmény: #236125  slash
Mi lehet a legrosszabb? Mellémyúl és a ház csak 90-et ér? Kiszeret belőle és eladja a francba?
Akkor bukott 30 milliót, visszamegy egy panelba, és marad 40 milliója tartalékban.
Itt nem látszik híd alja végállomás a történetben.
Xis24 szerda, 14:25
Előzmény: #236128  Murdoch
Én nem merem leírni mert leminuszolnak 😃😃😃
Murdoch szerda, 14:24
Előzmény: #236127  Xis24
Ha télen elkezdtek csökkenni a bérleti díjak és idén több ezer, vagy tízezer kiadó ingatlan zúdul szemlátomást a piacra, abból vajon mi lesz?
https://tudastar.ingatlan.com/hirek/mar-masodik-honapja-csokkennek-az-alberletarak-a-berlok-fizetokepessege-allhat-a-hatterben/
Xis24 szerda, 14:19
Előzmény: #236121  izommanujra
De miért 50M-oval számolsz ha Budán másfél szoba 30? 😃 ez alapján át kell számolnod a portfoliódat is 😃😃😃 Nehogy kiess a 250-es klubból 😃😃😃😃
Freszelés szerda, 14:10
Előzmény: #236122  EURHUF_goes_to_haven

Nem adom oda senkinek se még csak rövid időre se és főleg nem bérleménybe ismeretlennek. Mert senki se fog úgy vigyázni rá, ahogy én vigyáznék. Nálam ha kifröccsen egy kis víz, akkor azt rögtön törlöm, a cipőt az ajtóban leveszem, a falakat nem tapogatom össze az ujjaimmal, vágódeszkát használok - mindig. stb. És tudom, hogy más nem ennyire gondos. És mivel számomra ez feldolgozhatatlan, ismerem is magam és "felrobbannék" ha látnám hogy mit művelnek, ezért nem adom ki és nem adom kölcsön.
Amikor próbálkozott egy rokon, hogy pár hétre kölcsönkérné, mert a régiből mennie kell de az újba még ne tud költözni, akkor nemet mondtam. Évekig utált miatta. Most sem döntenék másképp.
slash szerda, 14:10
Előzmény: #236108  FR73
Jó , minden lakásfelújítás nehéz idegileg. Ez ok. Kipróbálta, szerelmes bele. ok. Pénzügyben  én úgy tudom 70M van PMAPban a többi vagy hitel vagy bele kell adni a József Attila panel árát. Ami már az asszony nevén van.   CSalád nem támogat és kiállítasz egy 120 millás számlát egy 100 éves házra.. 
slash szerda, 14:05
Előzmény: #236106  siemens
Nagyon jól leírtad az érzelmi oldalát. Ennek nem lehet így nekimenni. 
slash szerda, 14:03
Előzmény: #236104  Murdoch
Igen. Sanszos hogy azt a tetőteret nem lehet beépíteni. Így meg kicsi. 
EURHUF_goes_to_haven szerda, 14:03
Előzmény: #236080  Freszelés
Másik kérdés, hogy mennyi "érték" egy ember szemében, ha pl két kezével hosszú éveken át gürizett, hogy az meglegyen utána meg a gyerek, mivel "könnye jött" nem valószínű hogy olyan szinten fogja megbecsülni mint a szülő.
Ezt például magamon is észre veszem, hogy amit félig örököltem a másik feléért megdolgoztam úgy hogy rengeteg munkám van benne (de látom a hibáit) tudom hogy még 2 vagyon kellene olyan szintre felújítani, ami a mostani albérletünk németországban (ha egyáltalán lehetséges). 
Ebben benne vannak kényelmi dolgok, hő érzet, páratartalom prakikusság stb.
-
Ami nekem még nagyon szemet szúr, hogy otthon ha haza megyek a házon mindig a munkát látom.. mindig. Feleség akar pár új ikea bútort azt összerakni , képeket a falra, festeni , most új konyhát szeretne abba a házrészben amiben egy évben jó ha 4-5 hetet vagyunk... 
-
Most meg úgy gondolom, hogy mivel terítéken van az is, hogy külföldön vegyünk még egy ingatlant amiben élni is szeretnénk akkor lehet jobb lenne azt a pénzt előre félre tenni...
-
Azt látom, hogy akik most benne laknak családunkból azok nem becsülik... hiába kapták ingyen hiába 2x akkor mint amekkora albérletben voltak, hiába van kert, pince, garázs már jönnek a kérdésekkel, hogy a pincéből ez az kell e még mert nem férnek el... tipikus kisujjad nyújtod esete... 
Vagy hogy sikerült felforralniuk a lemezkazánt (nyitott rendszer) és a felső szinten a frissen festett falon ott a folt ahol a tartály túlfolyt... mikor telefonon felhívott azt hittem felrobbanok... 
-
És ilyenkor van az, hogy ne szóljak nekik, mert családba nem kell a feszültség.. ha az egyiküknek szólok akkor miért annak, miért nem a másiknak stb stb... bennem kezd tüske lenni, hogy nem úgy bánnak vele ahogy én a sajátommal bánnék. nem vigyáznak úgy rá... (mikor kifestették az alsó szintet akkor az összes fém spot lámpa keretet lefestették mert villanyszerelőt már nem hívnak...)... 
-
Ez egy nagyon nehéz kérdés. És itt még csak nem is ajándékozás történt, hanem csak benne laknak... Felmerült, hogy esetleg megvennék a felét... akkor mondtam feleségemnek hogy na azt biztos hogy nem... közös lónak túrós a háta.. ha én azt mondanám, hogy újítsuk fel a tetőt pl és legyen rajt jóféle tégle + szerkezet felújítás stb ők meg azt nem tudnák kifizetni... vagy ugyanez a fűtésrendszernél... 
izommanujra szerda, 13:49
Előzmény: #236120  izommanujra
Elírtam 2000 milliárd ft nem 4000 db 50 millás lakás hanem 40000 db úgy hogy évi 120 e db országos lakás tranzakció van az egész országba és az nem  csak budapest az összes kis jelentékleten falu és kisváros is benne van ahol a befeketők nem igen fognak \ akarnak vásárolni ... ergó a kínálat még jobban leszűkül azokra a nagyvárosokra és ideális ingatlan méretekre.!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek