Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer szerda, 11:42
Előzmény: #236097  gyula1971
Az ilyen jellegű intézkedései miatt menesztette Matolcsy a jegybankbol szakmai hibák elkövetése miatt.
Mit is mondott Nagy Márton flegma stílusban pár hete? "Letörtük az inflációt és ott is marad!!!" Magyarul lehazudtuk és minden csalást bevetve ott is tartjuk.
Mindenesetre kíváncsi leszek a kedden (14-én) nyilvánosságra hozott decemberi (tipp: 4 %) és éves (tipp: 3,7 %) inflációs adatra, plusz a tavalyi GDP (tipp: 0,5 %) eredményre.
Meglátjuk.
FR73 szerda, 11:38
Előzmény: #236096  slash
40 éves kor alatt Budapest területén családi ház vásarlása a legtöbb esetben úgy kezdődik, hogy komplett őrültség. 
Mindenkinek más okból komplett őrültség.
Szerencsére az esetek egész nagy hányadában jól végződik a dolog. Nem tökéletesen de elég jól.
tihamer
tihamer szerda, 11:20
Előzmény: #236069  Pistike12
"1970 es 1980 kozott.
1981ben 20%os usd alapkamat"
Jól írod.
És ebben az időintervallumban a fizikai arany gyönyörűen ment fel .1980-ra 800 usd/uncia.
gyula1971
gyula1971 szerda, 11:18
-A kormány állampapírokba akart kényszeríteni 1300 milliárd forint banki befektetést, de rosszul alkották meg a jogszabályt, aztán rosszul kommunikálták a módosítást.-Hiába fájt a bankok pénzére Nagy Márton foga.-
https://hvg.hu/gazdasag/20250108_Hiaba-fajt-a-bankok-penzere-Nagy-Marton-foga?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=Iw
slash szerda, 11:16
Előzmény: #236082  N0MAD
Báttyám, Hunballal kapcsolatban full igazad van. Nem kell az a ház. Túl sok a szar minden oldalról.  
Xis24 szerda, 11:15
Előzmény: #236094  Xis24
A BRIT LAKÓINGATLANÁRAK DECEMBERBEN 0,2 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTEK, 297 166 FONTRA (149 MILLIÓ FORINT) MÉRSÉKLŐDVE.
Na már csak kicsi kell és Brit lakásra lehet cserélni a panelt 😃
Xis24 szerda, 11:13
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250108/kilenc-honap-utan-ismet-csokkenni-kezdtek-a-brit-lakasarak-733339
Máshol nem szeretmének idén 20%-os áremrlkedés? Miért van ez? 😃
N0MAD szerda, 11:09
Előzmény: #236085  tihamer
Vagy még inkább a gyereket rászoktatni a fölös játékok jótékonysági elajándékozására, pl cipősdoboz akció. Esetleg némi eladással kombinálva is. Macera de tán nem haszontalan. Életkorfüggően persze.
De csak egy ötlet.
EURHUF_goes_to_haven szerda, 11:02
Előzmény: #236033  shikoro
Én erre az esetre szamárvezetőnek ezt a kalkulátort szoktam használni:
https://csaba504.github.io/hitel_torleszto_kalkulator/
Itt meg tudod nézni, hogyha betörlesztesz és ha nem akkor mennyi a teljes visszafizetettben a különbség. Én tapasztalatom az, hogyha a hitel elején vagy akkor még minél hamarabb minél többet megéri betörleszteni. (számolj a betörlesztéssel, és ökölszabályként a futamidő csökkentés jobb mint a törlesztőé, hacsak nem tudsz jó befektetést.)
tihamer
tihamer szerda, 11:01
Előzmény: #236039  berlini
"vannak
 ingatlanaink (megtakaritás 60%-a)
részvényeink: (30%)
cash + államkötvény (10%)"
👍
Szvsz javasolnék a portfólióba legalább 5 százalék körüli fizikai arany részarányt.
Freszelés szerda, 10:53
gyakran ürítem a szemetest inkább, nem tömöm mások zsebét :)
gyula1971
gyula1971 szerda, 10:53
Előzmény: #236084  sztiv
Köszi a linket, más országokat is meg lehet nézni ebben gondolom.
tihamer
tihamer szerda, 10:53
Előzmény: #236033  shikoro
Úgy jársz a legjobban ha kiveszed és teszel hozzá majd az így kialakult összeg függvényében lakást vagy garazstzveszel belőle minél előbb.
lacikonyha szerda, 10:43

könnyű onnan szemétgyűjtési tanácsot adni ahol a kukáslázadás is sikeres volt a kétharmad döntése ellenében
lacikonyha szerda, 10:39

bizony-bizony előfordulhatnak szövegértelmezésbeli egyéni fejlődéstörténetek
.
a Fire - aki itt az egyik legsokoldalúbb és legjózanabb kommentelő - évekkel ezelőtt az azóta is többször emlegetett esetre - a bazilika és párizsi udvar lopott képeivel készült 35 milliós kamuhirdetésre jelentkezőnek a 180 millióért eladott Hajósban lévő lakás példázatomra - azonnal reagált: irreleváns példa
.
aztán kb 1 évvel később spontán - nekem címzett kommentben - részletesen és hibátlanul elmagyarázta az eljárás teljes módszertanát és a benne rejlő egymásra épülő hatásmechanizmust
.
persze ezek a szövegértelmezési fejlődéstörténetek inkább csak kivételek
tihamer
tihamer szerda, 10:39
Előzmény: #236014  Freszelés
"Évi 1-2 ajándék legyen, de ne 1 zacskó új kacat minden hónapban. Visszadobom én is őket."
Meg kell becsülni az ajándékokat. És ha nincs hely a sok ajándéknak , akkor tessék tárolót, garázst bérelni.🙂
sztiv szerda, 10:31
Miért van az, hogy Lengyelország nagyvárosaiban kétszámjegyű a lakásárnövekedés miközben az átlagos lakáskamat ráta magasabb mint itthon? 
https://www.globalpropertyguide.com/europe/poland/price-history
N0MAD szerda, 10:15
Előzmény: #236080  Freszelés
Egyetertek, az ajándékozásnál talán még jobb is a “tessék lakjatok benne, sok boldogságot” (nem felemlegetve és zsarolva vele)
Aztán ha külföldre költözés a téma meg lehet és kell beszélni hogy ok eladhatod, vagy kiadjuk és tied a bérleti díj(ha úgy tűnik átgondolatlan az indulas) és majd próbaidő után adjuk el, vagy akkor ha ott akarsz venni.
Nem zsarolásra használva, csak az esetleges átgondolatlanság hatásait, vagy egy esetleges rossz házasságot, balesetet vagy az élet szamtalan váratlanságát kicsit anyagilag pufferelve. A gyerek meg ne sértődjön meg ha nem ajándékba kapja a lakást, a lakhatás is nagy dolog, és ha a szülő a saját öregkori anyagi biztonságát is tervezi?
Azért nem alap hogyha semmit nem hoztunk össze az életben egy lakást akarjak mert az jár. (Nem itteni szereplőkre utalva, csak bármiféle személyisegek lehetnek bármilyen kombinacioban családokban. Nincs általános recept. Szerintem.)
N0MAD szerda, 10:07
Nos, ha a rosszat szóvátettem akkor nem lenne fair ha most nem tenném szóvá: az öreg szájából csappant a fikázás és értekmes gondolatok jelentek meg. Nem tudom mi lehet az oka, de éles a váltás.
Más: @hunball: igyekszem nem sértően fogalmazni, nem célom, de talán a mondanivalóra hegyezném ki: miután anyukád lehúzott egy életet egy alkoholistával és elmondásod szerint te is belecsúsztál ebbe (bármilyen okból is) szerintem ne csodálkozz ha tízéves (gratula) absztinencia után is mérsékelt a bizalma benned. Ezt le kell nyelned, legyen ő bármilyen is, és legyenek ők bármekkora mértékben okai is ennek. az már a múlt.
Ezek után ha (valami biztonsági záradékkal ami eszébe jutott) neked adott lakásra belengeted hogy ráiratod az asszonyra vélhetoleg vészcsengőt és piros lámpát kapcsolt be azonnal. Nagyon rossz gondolat és üzenet szerintem, senki nem tudja az absztinenciád es a házasságod helyzetét kettőtökön kívül.
Szerintem is engedd el ezt az ügyet, illetéket ki kell csengetni es haladjunk. Emondásod alapján végtelen bevétel áll még elötted, el fog ez törpülni. Ott akartok lakni hosszabb távon? Hajrá, csináld, nem lesz jelentősege a részleteknek kesöbb.
Es személyes velemény, tévedhetek is, z esetben bocs: azt hiszem a függőség valakiben az egy létező dolog, nem ki be kapcsolhatö. A ház körüli “márpedig ezt akarom tüzön-vizen át, feleség es szülők ellenére is mert kell es kész” erősen erre hajaz, csak más a témakör. Nagyon jó hogy a piáról lejöttél, lehet a munkádban is éppen a siker része a bulldogmód “akkor is” hozzállás, nem tudhatom, ez esetben jó irányba csatornaztad a dolgokat. De ez ugye két élű fegyver. Ha akarod a házat és meg tudod lépni lépd meg, de minél tovább hüzódik annál több sérelmet szül. 1-2-3%okon megy a pörgés. Lenne jelentősege ha az előző ingatlanoknál lett volna ennyi difi? Megéri a családi sérelmeket?
Szerintem nem, vedd meg, lépj túl rajta es told az energiáid melóba és csaladba. Pozitív irányba. Minden masra ott a mastercard.
lacikonyha szerda, 09:23
Előzmény: #236080  Freszelés

a hirtelen nagy változások következményei talán kiszámithatatlanabbak
.
a fokozatos hozzászoktatás talán jobb
.
nekem az lett a mintám -nem emlékszem az eredetére - hogy szoft módon megkövetelni már középiskolás korban valamennyi jövedelemszerzést, - elsősorban nyáron - és célok kitűzését, és ha megvan a gyerek megtermelt pénzecskéje és az értelmes felhasználási célja, akkor kb ugyanannyival megtolni mint amit önerőből megszerzett
ez ahogy telnek az évek ezt folytatni emelkedő tételekben
.
amikor az elköltözés ideje eljön, lehet szerény hajlék az első, szintén közössen finanszírozott első lépés+hitel, és pár év után további segedelmek, majd akkor a minőségi váltás ideje eljön, szintén lehet mértékkel olajozni tovább a fogaskerekeket
.
persze 100% biztonságú megoldás nincs, de azért nem teljesen reménytelen a nagyobb zökkenők nélküli lebonyolítás sem
.
.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek