Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra szerda, 13:39

Megmondtam nektek ( magamnak is - sajnos kicsit elméláztam sokáig vártam utolsó lehetőségem vollt már nekem is ez )  9000 milliárd lové van PMAP ban...  21 % jelölte meg az ingatlan célt szavazásként ennyi menne oda... ez 2000 milliárd körüli lové!   hitellel még több 4000 milliárd!
Csak 2000 milliárd 4000 db  50 mft os lakás!  Hol van ennyi Pesten Győrben Debrecenben ? sehol  pár darab lakás van jó vételbe 1-1 kerületben pillanatok alatt megveszik most pillanatok! én is ha nem KP vevő lettem volna  akkor reszeltek ! Most annyi a KP vevő mint égen a csillag láttam a fickó 30 telefonszámot írt fel a füzetében annyian álltak sorba a lakásért annyian vették volna. .Ha nincs KP ( szabad felhasználású olcsó kamattal  hitel fedezetre  régről) akkor nem tudom megvenni a lakást ... szintén! Óriási a KP vevői réteg most akikkel beszéltem eladó lakás tulajokkal mondták megvárják a hitelt is , de inkább KP tudják tele vannak pénzzel az emberek és ez igaz is 40 ért is venni fogják a kis paneleket mint a cukrot szép napot!
izommanujra szerda, 13:32
Előzmény: #236117  DAXHU

Igen "készlet hiány" van nagyon résen kell lenni és gyorsnak lenni.. Nagy mázlim van az asszony akinek a fele tulajdona volt a lakáson ingatlanos volt de a férj adta el nekem  kézfogással igérte oda nekem.. mondta kicsit olcsón adtam az ingatlanos nyugdíjas asszony meg mondta 3 szor is gratulál  :) ő nem adta volna oda ennyiért mázli az is mázli nem licitáltatta meg a dörzsölt ingatlanos a 30 telefonálóval az ingatlant mert akkor is vesztett helyzetbe lettem volna.. Sok múlik a rátermettségen ügyességen határozottságon is!  Szerencsére már van benne tapasztalatom így 20 évnyi tapasztalat után nem sok esélye van a versenytársaknak , de nyilván a szerencse is közre játszott ! :) Szép napot!
izommanujra szerda, 13:30
Előzmény: #236116  izommanujra
Ha nem nyerne a kormány párt jövőre már most felmondanék  már megtehetném :).. de sajnos nem vagyok jövőbe látó mit hoz a jövő.... na tényleg léptem szép napot!
DAXHU szerda, 13:29
A 11-ben és a 13-ban konkrétan nincs 50 nm körüli panel lakás.
izommanujra szerda, 13:29
Előzmény: #236114  siemens

Csak gratulálni tudok!  Nem kell félteni van mélyről is szerzemény busás hozammal, de amiket írtam számokat valósak validak és még mindig ha ügyes vagy megéri ingatlannal szöszmötölni! ;-)  Úgy érzem ezzel a szerzeménnyel ( mintha a gyerekeim volnának a lakások olyanok )  már nagyon közel kerültem a FIRE élethez! (de ez sem zéró munka nélküli , de sokkal jobb mint egy napi 8 órás robot ) Szép napot!
izommanujra szerda, 13:25

Nem a csoda várást kell várni, hanem lépni kell és venni ügyesen!  Csak akkor lesz gyarapodás ha méláztok filóztok és nem léptek a tettek mezejése semmi nem lesz.Tisztelet a kivételnek! Mert sokan csak dumálni tudnak , de mikor csinálni kéne valamit akkor mégsem.  "Mindenki a saját szerencséjének a kocsácsa! "  Na nem fogok sokáig ide ragadni , mert rengeteg melóm feladatom lesz főleg munka mellett 3 gyerekkel..Szép napot!
siemens szerda, 13:25
Előzmény: #236110  izommanujra
Nekünk (feltételezem sokunknak) van még olyan ingatlanunk, amit pár millió forintért vásároltunk. Havi 300 ezer Ft kiadással számolva, akkor ennek a hozama 100%/év??? Tehát 1 év alatt megtérült. Ajjjjaaaajjjjj........
izommanujra szerda, 13:23
Előzmény: #236111  Freszelés

Csak lelket akartam önteni belétek  manapság is lehet jó üzleteket kötni  ...! (Én továbbra is vásárolok a magyar ingatlannál nincs jobb üzlet :)  )   Nem kell sose feladni az életben .! BUÉK!
lacikonyha szerda, 13:21
Előzmény: #236108  FR73

és a vásárláshoz szükséges hitel vészfedezeteként ott a józsefattilai lakás
normál üzemmenet esetben a törlesztésbe pedig besegít a beszedett bérleti díj
.
ez a 120 évezés így látatlanban pedig csak egyéni szánalmas, de ártalmatlan ellenben hangos  szellentés
Freszelés szerda, 13:16
Előzmény: #236110  izommanujra
Nagyon ügyes vagy, mindenki nevében gratulálunk, felnézünk rád és láthatóan neked nagyon jól esik ránk letekintened a felhők közül.
Miközben fingod sincs, hogy a többségünk hogy áll, mit csinál és/vagy mennyire fut a szekér.
izommanujra szerda, 13:09

Ja lényeget nem írtam le.
!
Tavasszal ha átveszem 1 hónap felúíjtási idő kb 1 milla anyag költséget rááldozva tipp topp lakás lesz
Ha szerencsém van tavaszra a bérleti piac is felpezsdül és 180-200 között kiadhatom. 31 millás bekerülési árra vetíte ez 7-7,7 % os hozam! ( adózás előtt) ami kiválló befektetés már az első évtől! :)
A lakás áráról meg már ne is beszéljünk!
Lehet jó üzletet kötni csak ügyesnek tehetségesnek kell lenni és nem kell félni egy kis felújítási munkálattól ! ;-)
Soha rosszabb évet mint az idei! Mindenkinek a legjobbakat sziasztok!
izommanujra szerda, 13:07

Na skacok régen jelentkeztem be...
Látom itt még mindig a csoda várás van , hogy jöjjön egy válság és olcsón lehet zsákolni.. Az a helyzet ez nem lesz még egy jó ideig... A lakás árak úgy kilöttek, hogy öröm nézni  ( már akinek van )
Kicsit én is megizzadtam az a helyzet alig tudtam még egy felújítandó 1,5 szobás panelt venni, de ma voltam foglalózni 30 milláért sikerült megcsípni és csak félig felújítandó az ablakok is műanyagok szigetelt panel.  És nem is a 18 ker de nem is csepel hanem Budai kerület :)
Ha megcsinálom a lakást 22 kerben ez a szerzemény legalább 40-44 mft ot fog érni lesz vele munka de munka nélküli siker nincs..!Nagyon gyors és határozott voltam folyamatosan hívták a vevőt 30 an lihegtek a nyakamba  ( csörgött a telefon mint az állat mikor néztem a lakást is elsőként :) A fickónak 30 szám volt felírva ha mégse kellene a lakás szóval mindent be kellett vetnem )  , de sikerült megszerezni úgy, hogy  még az eladó az állampapír lejáratom is megvárja ( de itt kellett egy kis ráhatás )
Szóva boldogan egészsésben bőségben indul a jó év hála ég  a fölös pénzemet ami keletkezett el is tudtam jó helyre költeni ami busásan megtérül! A FIRE életem hamarosan befejeződik még egy lakást fogok hitelre venni ha sikerül valamit jó áron megcsípni 2026 tavaszán, de csak szigorúan a választások után ha nyer a kormánypárt ha nem akkor meg itt befejeztem és felmondok.. A lényeg lehet most is aki ügyes és megfogja a kalapácsot az ecsetet nem pisztkos a munka neki lehet most is jó üzleteket kötni!
Mindenkinek sikerekben és egészségben gazdag Boldog Új évet! ( pár napja már tudom  hogy enyém a lakás szóbeli megállapodás volt de az öreg tartotta a szavát ma át tudtam a foglalót adni, ezért írok csak most  nem akartam előrre elkiabálni a történetet )
FR73 szerda, 13:06
Előzmény: #236103  slash
Nézd én egy lakásfelújításkor is naponta összevesztem és kibékültem az asszonnyal. Pedig mindketten csak jót akartunk, de másképp.  Az egy ilyen sport.
Zöld lámpák nála.
1. Kipróbálta a házat.
2. Van rá pénze (ha hitellel is de van).
3. Nagyon akarja.
2345678 szerda, 13:00
Előzmény: #235975  Wuff
 Megkért ez a  család, hogy kérdezzem meg tőled, hogy nem tudnál-e nekik ajánlani egy jó projektet Debrecenben. Nagyon köszönik az értekezésedet. sajnos semmi helyismeretük nincs Debrecenben. Mondtam nekik, hogy megkérdezem tőled, mert van rálátásod a városra. Mostanában  néztél magadnak két lakást. Mondtam nekik, hogy nem biztos, hogy lesz válasz, hiszen nem vagy ingatlanos meg befektetési tanácsadó sem.
siemens szerda, 13:00
Előzmény: #235972  hunball2
Most olvastam az írásodat. A családi kapcsolataid, hogy mit hozol magaddal, a látott minta és a mostani életminőséged szoros összefüggésben van egymással. Nagyon feszült és frusztrált vagy. De gyanítom, hogy ez nem a családoddal kialakult helyzet miatt van, hanem az ingatlanvásárlással függhet össze. Sokkal élesebb vagy minden rezdülésre, minden negatív véleményre érzékenyebben reagálsz. A családodban kialakult helyzet nem új keletű, tehát nem ez a baj forrása. Egyszerűen már robbansz mindenre, betelt a pohár. Nagyon nagy terhet vettél a nyakadba, és mikor a legfontosabb lenne, hogy a család melléd álljon (akár anyagilag is), úgy érzed, hogy most kapod a legnagyobb pofonokat. Amikor nem tudod megosztani senkivel (csak otthon) a bizonytalanságod, a kételyt, amit érzel, nagyon idegtépő lehet. Nem kapsz megerősítést döntésed helyességéről. Vagy legalább annyit, hogy meghallgatnának, pedig már ez is sokat segítene. 
-- 
Valljuk be, de ez valójában egy 150 milliós projekt, amihez a családi összefogás nagyon fontos lenne. Nagyon nagy teher és felelősség van a válladon, két gyermekkel, és egy kicsit? összeroppantál a súlya alatt. Nyilván Te is látod bármelyik ingatlanportálra, ha felmész, hogy ennyi pénzért szinte bárhol vásárolhatsz lakást, házat, akár új építésűt is. De ez a túlzott, már-már értelmetlen ragaszkodás felemészti az energiáidat. Ráadásul még itt a fórumon sem érti többségünk a lelkesedésedet. 
-- 
Aztán olvasva Téged, több dolog is a helyére került. Hidd el, sok olyan dolgot szinte piedesztálra emelsz, ami sokkal kisebb jelentőséggel bír. (pl. metró, kert). Szinte mindegyik zöldövezeti társasház kertjében azt csinálsz, amit csak akarsz. Az esetek 90%-ban senki sem használja. A metrót is túldimenzionálod! Több időt töltesz a WC-n egy nap, mint amit a metró élvezete okoz. Nyilván budapestiként ezeket másképp látom, min Te. Ezt a falusias életérzést nem tudod modernizálni. Talán jobban ismerem a városrészeket, a környezetét, a lakosság összetételét, egyszóval a KÖZEGET…….
wantuu szerda, 12:55

Bár én sem vennék ilyen házat, szerintem neki pont hogy nem lesznek csontvázak - max a tetőteret illetően. 
Az azért elég király hogy tudták tesztelni a házat vásárlás előtt, és szeretik, ezzel nagyon sok kockázatot kizártak. Egy ilyen ház akár meg is érhet egy magasabb árat.
Murdoch szerda, 12:42
Pontosan. Alapból én is azt mondanám, hogy vegyen és ebben az árkategóriában már azért alighanem nincs mostanság tolongás. Ellenben van egy durván egy 120 éves ház, évenként egymillióért. Nincs friss állapotfelmérés, illetve vajon a kolléga idegei bírni fogják-é a tetőtérbeépítést, az ott beeső n+1 problémát. Arra nem emléxem, hogy jogilag teljesen rendezve van a történet, nem házrész, vagy osztatlan közös. Én mondjuk ha ennyi a keret és mindenképpen kertet szeretnék, engednék a lokációból és bevállalnám a nehezebb bejárást. És inkább néznék egy újszerű házat, amibe nem kell belenyúlni, bár abból alighanem már inkább az agglo lenne. 
slash szerda, 12:31
Előzmény: #236099  FR73
Szerinted (szegényt jól kibeszéljük) neki jó döntés lenne megvenni?  Nem bontom le pontokra de mondj egy oldalt ahol zöld a lámpa. Én egyet sem látok.  Azzal hogy kiderült hogy neki is volt egy "engine OFF" az életében. szerinted?  Még nálam is kurva nehéz volt úgy hogy a vétel után kb 2-3 évig estek ki a csontvázak a szekrényből. Első 5 éveben minden 2. héten megbántam. Fix házassággal, családdal, szülőkkel, mindenhol mindenki támogatta. Nemtudom. 
N0MAD szerda, 11:53
Előzmény: #236101  N0MAD
Ja és ezt úty mondom hogy nem vagyok itthon jelenleg ingatlanvásárlas párti. Befektetői szemmel. Meg jövőképileg, amikor sokan mások is kifele költöznek.
De ha maradni akar és a vásárlás nem dönti romlásba anyagilag akkor hajrá. Pénzt melóval is lehet keresni. Ha a nyugodt háttér megvan.
Az egész ház vételára nem ér annyit hogy erre rámenjen a család, a munka, a jövő. Mert (ne legyen, neki se, másnak se) de lehet lecsüszni munkanélküli hajléktalan szintre is. Meg nyugodtan karriert csinálni is. Ne a kiaszott házon múljon, egy élet jövedelméhez képest. Pláne hogy mostani pár százalék buktáról, meg hosszú távon esetleges 10-20% buktáról beszélünk. Nagyon max egyéves jövedelem. Kontra a fenti veszélyek.
N0MAD szerda, 11:45
Előzmény: #236096  slash
Én éppenügy értettem hogy vegye meg és kész. Nem éri meg a családi mizériát, a párszázalékos trükközések miatt meg pláne nem.
Ahogy értelmeztem hétszámjegyű jövedelem, nemzetközi munka, meg plusz ingatlan. Egyszerűen hosszútávon nem tétel a differencia, a családi nyugalom meg tétel.
Tegye fel a kezét aki rágja magát hogy tíz eve jobb időzítéssel vagy valami trükkel 2-3%ot hozhatott volna az ingatlanon amiben él. Ami ma mondjuk egyhavi jövedelme.
Aki emiatt nem alszik az menjen el egy kaszinóba és az összeget tegye fel a feketére. 
A: nyer és nyugodtan aludhat.
B: nem nyer és lesz más rágódnivalója, nem tízéves ügy :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek