Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 12. 08. 20:49
Előzmény: #233718  Placi82
Lacikám ez éves összefoglalónak is nagyon jól elmegy! Elég nagy gond van több helyen az iparban... nem kellene, hogy sok területet magával rántson az autóipar. Nem szeretném hogy szar világ legyen, de néha felsejlik amit slash is mondott 2008 kapcsán... "kapaszkodtunk a munkahelyünkbe két kézzel" egyelőre én sem látom a nyugodt jó világ eljövetelét!
Ralct 2024. 12. 08. 20:16
Kedden 17 órakor Minarik, Balogh jóslat 2025-re YouTube privaton vagy élőben. Valaki regisztrált? Köszönöm 
Placi82 2024. 12. 08. 20:08
Előzmény: #233714  csikano
"" Jövőre fellendülés csak kicsit kell kitartani""
Ez itt a baj, hogy a 40plusszosok meg csak csak tudták könnyen lakáshoz jutni. A mostani új  generaciohoz képest. Mert aki itt megegyszer kijelenti itt a fórumon, hogy a lakásárak növekedése 400%al 10 év alatt jogos , mert a bérek is emelkedtek kb 250%ot és az euró/huf  is gyengült 31% ot. Azt konkrétan le gazdasági idiotazom, ha kitiltanak, ha nem. És mégpedig azért mert nem. 10 évvel ezelőtti megélhetési költségek mellett nőtt a fizetésünk 250% ot hogy jogos legyen a 400 % sőt vidéken  néhol 500%os áremelkedés 10.ev alatt. Mivel a megélhetési költségek közepes jó minőségű élelmiszer, nyaralás, wellness autók, szerviz étterem, ruha, fodrász, minden szolgáltatás is emelkedett kb valósan 220- 300%ot. Én tudom hogy a patkoszeg és a műszaki cikkek ára a fogyasztói kosárban erősen felulprezentalt mert a iPhone 12 és 60%ot esett a kibocsatasi  árához képest és az lefelé korrrigalaja az inflaciot. És ugye a rezsi is be van fagyasztva egy panel lakás fűtés nem 10 ezer lenne altalanyban, hanem 70 ezer/ho piaci áron.  De ez egy másik mese. Szóval akkor lehetne oly konnyen lakást venni mint régen ha 400%ot.emelkedett ingatlan ár mellett a 250%ot emelkedett fizetés mellett 2014 és megélhetési koltsegek lennének!!!!! Csakis akkor!!!!! . Ergo a mai fiatalnak 2 lehetősége  van 50-100 milliós lakas megvételre, aki külföldre megy  megkeresni, vagy várja a nagyi halálát, ha Pesten vagy Debrecenben etc lakik nem egy vidéki faluban..... 
Szóval már simán Ausztriai árak vannak. Ebben beértuk Ausztriát. Éljen a high press economy forever🤣. Fed - ebb az MNB  a FED nel!! Aki ért az érti.. . Hogy ba.......g
Xis24 2024. 12. 08. 18:30
Előzmény: #233715  Ishar
Talán tavalyról maradt meg bennem egy emlékezetes kép. Az egyik hiperben állok sorba. Húzogatják le az árat, a vevő szóba elegyedik a pénztárossal, hogy milyen drága az egyik termék. Mondja a pénztáros, hogy hát minden drága. Mondja a vevő, hogy de ez már túlzás mert ezek az árak már átverés kategória. Mondja a pénztáros, hogy hogy lenne átverés.. infláció van. A vevő előveszi a telefonját és megmutatja, hogy Németországban mennyivel olcsóbb a termék. Euróban. Pénztáros mondja.. Én nem hiszem, hogy ott olcsóbb lenne. Mondja a vevő.. De hát most mutattam meg.. Aztán néma csend.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 12. 08. 16:59
Előzmény: #233715  Ishar

A nagy probléma az, hogy bár zárkóztunk valamilyen szinten a nyugathoz és valóban nőtt az életszínvonalunk, egy kicsit normálisabb politikai vezetésekkel !!!!, lazán lehetett volna hozni a Cseh szintet. Természetesen politikai oldaltól függetlenül, az egyéni érdekek mindig felülírták a közösségi érdeket így ez egy álom marad. Egyéni szinteken pedig mindig a kinek a kije vagy felfogás szerint ment(megy) az előrelépés, a valódi tudás és rátermettség helyett.
Ishar
Ishar 2024. 12. 08. 14:57
Előzmény: #233714  csikano
"Persze közel sem volt tökéletes, de mindenki reménykedett, hogy most talán közelebb kerülünk a nyugathoz. 35 év után ez nem sikerült." --- Az árak terén simán behoztuk a Nyugatot, sőt, bizonyos területeken,fullba tolva a kretént, akarom mondani a gázt, meg is előztük őket a kanyarban.
csikano 2024. 12. 08. 13:50
Előzmény: #233713  gyula1971
Emlékszem rá így volt. Sőt a kisvárosban, ahol felnőttem ott úgy kellett vadászni a panellakásokat, mert mindent megvettek. Járni munka után esténként a környéket és kérdezősködni, hogy nem tud valaki egy eladó lakást.... 96-97-ben egy 2 szobás panel 1-1.2 millió forint volt. Most meg 1 négyzetméter annyi Budapesten.  Na, akkor még volt ipar és pozitív jövőkép, ahol laktam. Persze közel sem volt tökéletes, de mindenki reménykedett, hogy most talán közelebb kerülünk a nyugathoz. 35 év után ez nem sikerült. :(
Egész életemben csak az ígéretek hallgattam, hogy mindjárt jó lesz.... Jövőre fellendülés csak kicsit kell kitartani. Üres lózungok állandóan! Rá kellett jönnöm, hogy ez hazugság. Én mégis maradtam itthon, mert szeretem a hazám!
gyula1971
gyula1971 2024. 12. 08. 11:59
Előzmény: #233712  Xis24
-Igen az 1990-es évek árazása sokkal reálisabb volt.- Akkor egy nagyobb házat is 1-2 hónap alatt el lehetett adni.-
Telefonja sem volt sok embernek, elég egy hírdetés a napilapan,és utána lévő napokon este jó otthon lenni, mert jönnek az érdeklődök.-
És a 3-érdeklődő meg is vette.- Alku 5%-volt kb max.
Xis24 2024. 12. 08. 07:30
Az hogy drága az ingatlan azt már megszoktuk de most beléptünk a giga elárazások korába.😃😃😃 Egymáshoz képest olyan piaci anomáliák vannak, hogy csak les az ember.Szerintem van ahol már 30- 40-50% prémiumot halucinálnak Minden Pmáposnak sok szerencsét 😃😃😃 Nem fogok linkelni tessenek csemegézni a hirdetési oldalokon. 😃 
DavidCamp 2024. 12. 07. 16:35
Előzmény: #233647  mamoka47
Na de akinek van esze az nem a márkaszervizben veszi..teccikerteni? Rav4 hybridemre a 18colos téli gumival 1millió. Aztán kerestem a Rav4 csoportban gyári alufelnit meg vettem külön téli gumikat és 320ból megállt. 
Szabolcsi57 2024. 12. 07. 10:57
Előzmény: #233699  lacikonyha
itt Németországban is tudok hasonló storyt, de elgondolkodtató mindenesetre.
lacikonyha 2024. 12. 07. 10:12
Előzmény: #233705  Moka_Brikka

köszönöm, így könnyen elolvashattam.
.
ha valaki ért a dolgához, jól jöhet neki egy mentorált
vagy akár több is
lacikonyha 2024. 12. 07. 10:06
Előzmény: #233706  Ishar

azt érzem, hogy nagyon szereted látni hogy mekkora haszonnal járt a 2024 első felében vett, bérbeadott ingatlan résztulajdonlását megtestesítő álompapír birtoklása
és szeretek neked örömet okozni
lesz még rá alkalom, biztosan
.
van még más részvényem is, de mivel az más jellegű azokról nem tudósítalak, mert te csak az ingatlan hasznositásból származó pénzt értékeled
de azt nagyon, mindenkinél jobban
csak titkolni próbálod, kevés sikerrel
Ishar
Ishar 2024. 12. 07. 09:45
Előzmény: #233698  lacikonyha
Lacó, te tényleg nem érzed, hogy ahányszor ezt bemásolod meg nyilvánosan számolgatod a nyerődet, minden egyes alkalommal - függetlenül a pozitív egyenlegtől - saját szegénységi bizonyítványod állítod ki?!
Moka_Brikka 2024. 12. 07. 09:35
Előzmény: #229742  Moka_Brikka
Lacikonyha: Az előzmény volt az.
Kicsit úgy éreztem, hogy Hunball hozzászólásaiban azok az érzések vannak, amikben mi lennénk, ha nem léptük volna meg a vételt 2022q3-ban. Az eltérő körülmények miatt ha nem is teljesen, de egy kis alternatív valóságként tartott tükröt nekünk.
Én segítő szándékkal írok, és írtam korábban is. Ez talán abból fakadhat nálam, hogy a 2010-es években nagyon sokat tanultam az itten tőzsde topikokon. Elég aktív is voltam. Tényleg valós, és hasznos tudást tudtam az akkori rutinos és nagy tudású emberektől elsajátítani, amiket most sok százezer forintos tanfolyamon kaphat meg az ember, mert már egy-két kivételtől eltekintve nincsen, aki megosztaná ingyen ezeket. Most egyedül Szarvaszvadászt látom, hogy tart pro bono egész napos előadást. Aztán lehet van más. Ha van, akkor mea culpa. 
Lehet ezt a segítséget akarom valahol én is viszonozni az életnek azzal, hogy ha van olyan ötletem, ami segítség lehet másoknak, akkor azt megosztom. 
Aztán mindenki el tudja dönteni, hogy ebben van ráció vagy nincs.
lacikonyha 2024. 12. 07. 08:43
Előzmény: #233703  Moka_Brikka

azt el tudod árulni hogy lehet itt könnyen visszakeresni a belépő kommentedet, amiben írsz arról, hogy miért léptél be ide?
persze ha bemásolnád, az lenne az igazi
nagyra értékelném
Moka_Brikka 2024. 12. 07. 08:26
Szerintem legyen annyi a tanulsága, hogy kérdezzétek meg az ügyvédet erről, amikor vesztek ingatlant.
Pár zárógondolat:
- Bármilyen szerződés színleltsége az polgári jogi kategória, nem tartozik közigazgatási hatósági vagy bírósági jogkörbe ennek eldöntése, így ezt az illeték kiszabása során nem vizsgálják, mert nincs rá hatáskörük. E körben kizárólag erre irányuló kereset alapján a polgári ügyekben eljáró bíróság dönthet. 
A cserét pótló vétel során az illeték megállapítása egy közigazgatási hatósági eljárás, amelyben a hatóság közigazgatási tevékenységet végez. 
A bírói gyakorlat szerint a cserepotló vétel illetékkedvezményének alkalmazásakor a közhiteles ingatlan-nyilvántartás adataira kell figyelemmel lennie, és érdemi döntését az illetékügyben hozott határozathozatalkor az irányadó tényállásra és az akkor hatályos jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel kell meghoznia.
A cserepótló vétel alkalmazásakor a kedvezmény nem csak az ingatlanhoz, hanem a tulajdonos személyéhez is kötődik, ezért az illeték mértékének megállapításakor ezek a releváns tényezők.
- A jogalkotói szándék az volt, hogy a házastársai egymás közötti vagyonátruházása mentes legyen az illeték alól. Sőt, ha ez a házasság felbontása miatt történik, akkor még SZJA mentes is. Ha az lett volna a szándék, hogy ezt ne lehessen így igénybe venni, ahogy mondtam, akkor lenne tiltó rendelkezés. De olyan nincs. Nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely tiltaná, hogy egy kedvezményre való jogosultság érdekében a házastárs ne tudja a tulajdonjogával szabadon rendelkezni akképpen, hogy nem idegennek, hanem a házastársának adja el az ingatlant. Ha a házastársaknak megvan a vagyona ehhez (akár aktív, akár passzív vagyonelemekből), akkor lehetetlen bizonyítani a színleltséget, arról nem is beszélve, hogy ez polgári jogi kategória, és nem közigazgatási jogi. Ami szóba jöhetne, mint érvénytelenségi ok, az maximum a jóerkölcsbe való ütközés lehetne szerintem, de a jogszabály engedélye ezt kifejezetten kizárja szvsz.
- Stolz szerint "ha pl a 120 millás új ingatlannál a feleségnek nincs pénze a 60 millás részre és a férj vissza adja az 50 millát, akkor bizony erre nem nehéz ráhúzni, hogy színlelt szerződés volt". 
A fentieken túl ezzel kapcsolatban még arra lehet rámutatni, hogy nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely tiltaná, hogy az adásvételi szerződésnél a valóságos vagyoni hozzájárulástól eltérő tulajdoni illetőséget állapítsanak meg a házastársak egymás között. Sőt, a jogszabályi rendelkezések alapján ez az egyik házastársnak a közös vagyonon túli szerzése ajándéknak minősül a másik házastárs különvagyonának a terhére.
Nem akarom a fórum kereteit ezzel tovább feszegetni. Ezért azt javaslom lépjünk túl ezen, és tényleg maradjon az a dolog tanúsága, hogy amikor ez esedékes, akkor kérdezzetek rá az ügyvédnél, hogy lehet-e ilyen illetékkedvezményt igénybe venni.
lacikonyha 2024. 12. 07. 07:51

persze
vannak az 50 körüli gyermeteg lelkek, akik lég hisznek a mesékben
és megdugnák a rút vén boszorkányt, ha az megigérné, hogy cserébe gyönyörű királylánnyá változna
persze
nem vagyunk egyformák, és ez nehéz teher
pláne az ingatlanpiacon
minden rendben
N0MAD 2024. 12. 07. 07:39
De jó újabb siker a hazudozás mellé, a svarc és adócsalás büszkén.
A büszke sikerember, erkolcsi világítótorony, magyarország xxi század. Történelemmel és meg nem értett versekkel megtámogatva
Tökéletes látkép. Orbán népe hej!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek