Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Sasad resort új lakások 1,6M alatti áron is vannak, akkor egy 16 éves ingatlan besuvasztva a Szerémi és Budafoki közé, az vajon miért nem ér 1,4M-ót? Tegye fel magának a kérdést a hirdető.
Az ő problémája az, hogy 2007-ben újonnan vette 700eFt/nm áron.És most amikor panelek is dupláztak, háromszoroztak, némelyek négyszereztek azóta már, most szomorúan látja, hogy az övé nem ment el a meghirdetett 1.4mFt/nm áron. Még a duplázás sem akar össze jönni. abban a házban. Kérdezte is tőlem, hogy mi lehet ennek az oka.
Álomvilágban élsz. Aki belvárosi, mondjuk 5. -kerületi ingatlannal rendelkezik, az soha sem fogja eladni féláron, inkább vár 5-6 vagy több évet és eladja akkor. Egyszerű az oka: nem ez az összvagyona, van bőven mit megmozgatni, ha készpénzre van szüksége. De kívánom legyen igazad, mert szívesen bevásárolnék..:-)
Miért veszítene...?? Semmilyen kényszer nem hajtja, eladja majd ha megfelelő lesz az ára. Ugyanezt csináltam, meghirdettem néhány lakásomat, az egyikért befutott egy jó ajánlat, odaadtam, a többi megmaradt. Csak egyet szerettem volna eladni, hogy melyik, nekem majdnem mindegy volt, csak az általam elvárt árat kapjam meg érte.
Tehát akkor még olcsóbban sem kell senkinek a kéglije. Számolgathatja, hogy havonta mennyit veszít, vagy jobb esetben a hasitasit felcsatolja, hogy valami haszna is legyen.
Figyeltem egy lakáshirdetést a belvárosban. Eleinte nagyon drágán hirdették de lassan egyre olcsóbban lett hirdetve ingatlanos cégen keresztül. Felhívtam a céget, megkérdeztem, hogy van-e érdeklődő. Azt mondták, hogy nem nagyon. Ismertem a tulajdonost, azt is felhívtam mondtam neki, hogy eladó a lakásod ? Á, már nem eladó, csak még nem szólt az ingatlanosnak. Azt mondta, hogy csak tesztelte a hirdetéssel a piacot.
egy nyugdíjas villamosmérnők lehet hogy ismeri a történetet, amely során a mezőgazdasági területek hogyan lettek magánvagyonból köztulajdonok, majd ismét magántulajdonok .. és ezt a mai földtulajdonosok nem szeretik hallani
Azóta már sikerült kideríteni, hogy a tulajdonos nyugdíja villamos mérnök. Aki elcsodálkozott azon, hogy egy vidéki "paraszt" a Budai boleróban ki tudja fizetni az albérletet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link