Legalább százféle módon lehet egy részvényt értékelni, vagy a ki és beszállást meghatározni. Ez azt jelenti, hogy itt mindenki mást fog mondani a kérdésedre, te pedig nem érted majd, hogy mit is kellene csinálni, és ha lesz részvényed, elkezded majd kényelmetlenül érezni magad benne. Hogy mégis válaszoljak: én a számviteli adatokból számolom magamnak a mögöttes értéket, még az árfolyamot sem kell hozzá néznem. Ha legalább 50% felértékelődést látok az árhoz képest, akkor vásárolok belőle, és ha jelentősen esik utána, még egy keveset ráveszek. Ha felfelé indul meg, olyankor már nem csinálok semmit. Ha nagyon nem bírok magammal, eladok kicsit belőle, mint azt pár hete tettem is. De alapesetben nix ugribugri, amíg a mögöttes értéket meg nem közelíti.
Sziasztok! Most ismerkedek a tőzsdei befektetéssel, ezért szeretnék kérdezni tőletek, véleményetekre vagyok kíváncsi. Kb 1 hónapja szemezgetek a Raiffeisen bank részvénnyel, de nem mertem bele vásárolni. Most pedig szépen "elmegy mellettem a piac"😅 Az utóbbi napokban igen megindult a részvény ára, a bollinger szalagot figyelve viszont mostani áron vásárolni nem ajánlott. (Legalábbis ezt javasolják) Szerintetek érdemes figyelni részvény vásárlása esetén a különféle indikátorokra. Köszönöm szépen!
"Az ukrán kötvények, amelyek az elmúlt három hónap nagy részében erősödtek a béke felé való esetleges elmozdulást feltételezve, szerdán még inkább emelkedtek. A 2035-ben és 2036-ban esedékes dollárrészvények a tavalyi kibocsátásuk óta a legerősebb szinten kereskedtek."
a 2008-as hitelválság előtt 110 eur volt, (tudom volt split) nem tudom akkor mennyi volt a price/book arány. Több éve ülök benne, gyűjtögetem, 12-ről is van, a legrosszabb időkből. Azért remélem nem itt a vége az emelkedésnek. OMV is gatya most, de ilyenkor kell venni, nem akkor amikor majd megindul. Lehet 1-2-3 év nem tudom, de az is menni fog majd egyszer. Wacker chemie is szépet ment ma, vettél belőle?
Amúgy eddig nagy hátrány volt, hogy ott maradt Oroszországban. Egy esetleges bèke/tűzszünet után a hátrányból akár nagy előny is válhat, ami közelebb viheti èrtèkeltsègèt a többi règiós bankhoz P/BV alapon.
Hétfőn írtam az eurós részvények topicba "2.9-es P/E-n vagyunk, én tényleg azt látom, lefelé viszonylag védett ez a papír, 17-18 körüli szintnél. 2024-et végighullámozta 16 és 19 között, most Trump miatt elment 21-ig, aztán az első kisebb hírre (aminek semmi köze a Rafihoz) esett 10%-ot. Én egy picit belevettem 20.3-n amúgy, korábban volt 2 elég jó köröm a Rafiban, de azt én is így gondolom, hogy innen csak valami pozitív háborúval kapcsolatos hír esetén van lehetőség kitörésre." /abban tévedtem, hogy a hétfői esés nem a tarifák, vámok hatása volt, hanem a szankciós hír ami hétfőn kijött, azt akkor még nem láttam/ ezt pedig kedden "Rafi betartalékolt 840 millió eurót az orosz kártérítési ügyre (bár 2 milliárdra akarják büntetn őket) és 650 milliót a lengyel devizahiteles sztorira, ezek mellett is kitol 1.1 € osztit, ami nagyjából 5%-os osztihozamnak felel meg. Az orosz hitelállomány már csak harmada, mint 3 éve volt. Hát, szerintem ez egy jó papír lesz pár éves távon, akárhonnan nézem, orosz érdekeltség nélkül is többet ér, mint ahol most van."
A könyv szerinti èrtèk 30% án forog. Ez nevetségesen alacsony èrtèk. Egy bèke esetèn könnyen felmehet akár 80-100% ra is. Amúgy nemsokára osztalèkot is fizet 1.1 euró/ rèszvèny.
Jó eredmények + jó hangulat + az orosz kinnlevőségre vonatkozó jó forgatókönyv esetén az árfolyam olyan magasságba is mehet, ami jelenleg nevetségesnek tűnne. Miközben a lefelé irányra is készen állok, mégiscsak azokra a fenti célárakra gondolok szívesebben...mint pl ma is.
Ezeknek a problémáknak a felvetése és tudatosítása mindenképp hasznos. Én személy szerint mindig belekalkulálom a kockázatokat, amikor egy részvény vételi és eladási árát határozom meg.
...volt ilyen a haboru kezdeten meg a regi vezetes alatt, hogy mi az hogy az energiacegek gazdagok, miközben draga az energia. Na öket is megsarcolta Ausztria...azota sem allt fel belöle par ceg (arfolyama)
en a kinti politikat követem ugy annyira, ami szembe jön a hirekben. Az ujonnan kinezö kormany itt is nagyon kacsingat a populista intezkedesek fele...nagy terv a "gonosz gazdag" bankok megsarcolasa, mert mi az, hogy a nep "nyomorog", közben meg a bankok gazdagok. Szoval figyelj majd Kickl terveket is fel szemmel.
Szerintem csak visszatesztelte a kitörést, ami továbbra is megvan és jó pozícióban van a papír. Ha lesz békeszerződés és valóban befejezik ezt a mocskos háborút, akkor talán idővel enyhíthetnek a szankciókon is, ami akár részben újra is nyithatja a gazdaságot az oroszokkal. Nagyon növekedési potenciál van benne.
Raiffeisen Bank International részvényesek