Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
itt arrol van szo siemens belinkel piaci aron 60 millas lakasokat 20ert es az uccso fel oraban 55-62 ert mennek el . ezert vakarjuk itt paran a fejunket miert linkeli oket?
Egy pelda. 10mis lakas 10mos hitel ban elad 3mert. X megveszi es licital ra 13mig. Igy 6mba kerult neki a 10mos lakas, te meg azt hiszed hogy hulye a masik oldal. A ceges hitelek meg durvabbak.
A licit sokszor, az esetek tulnyomo reszeben azert megy piaci ar fole mert a koveteles tulajdonosa licital valojaban, ami a konyvszerinti ertek 20-40%ert vett meg. Ezen inkabb sirni lenne erdemes, mert az MNB szoritotta ra a bankokat az aron aluli ertekesitesre, es tobb NERes kovkez ceg vette meg a csomagokat sokszor erdekes hitelbol... Lasd Jellinek, de tobb ilyen ceg van a piacon.
Lakni ott kell ahol a legjobban érezzük magunkat, dolgozni pedig ott, ahol azt a legjobban megfizetik.... Ma már a munkahely bárhol lehet Európában és lakni is bárhol lakhatunk.... Órák alatt juthatunk bárhová.... (délután 3-kor még Oxfordban voltam, este 9-kor meg már Pesten vacsoráztunk......)
Adtam egy nagy +t. Én már évek óta nem is licitalok. 2 éve nem is figyelem. Max ha nevetni akarok az emberi hülyeségen. A buta pénz, dacbol vagy irigységböl addig tolja fel a vételárat, ahol már nem éri meg a macera. 10-15%al a piaci ár alatt valamikor pedig a piaci ár felett van az utolsó licit. Szerintem, a nagy likviditási kenyszer akkor lesz, mikor a Széchenyi hitel, és az osszes társa, válfaja továbbá NHP Baross, etc, elkezdem nem teljesítő lenni. Ezt idáig nem írtam be, mert nincs rá statisztika, de nagyon sok KKV szektor os ismerősöm, abból vett "irodát" magának. Tipikus jó magyar mentalitással, nem hatékonysági fejlesztették, hanem, " mutassuk meg a világnak hogy vagyunk valakik" carpe diemes, tücsök módra. Ferenc körúton, Sasadi új építésű lakopark ban, vagy Diósdon, vagy Budaörsön családi házba szublimalidott, a olcsó céges hitel. . Az most lényegtelen, hogy az ingyen 1-3,5%fix kamatozású 100 milliós hiteleket hogy használta fel, úgy, a is vagy kivette a működő tőkét a cégből és azt használta fel ingatlan vásárlásra , és a céges működő tőkét, pedig az olcsó hitellel pótolta például. A változás abban a szempontból már eljott, hogy már a befektetok az "okos pénzt" képviselik, és patika mérlegen számolják ki a befektetések megteruleset az ingatlan piacon. Ezért nem is vesznek semmit. A buta pénz aki "majd a hitel torlesztojet, a swarcos, hasitasi féle albereztetesbol fizeti" , azok hal istennek már eltűntek. Azon oknál fogva, hogy a 8-9-10% os kamatot nem lehet fizetni a jelenlegi bekerelusi ár 3% os alberleteztetesi hozamabol. Összefoglalva, jövőre érdemes lehet már nézni újra a liciteket, ahol tiszta az helyzet.
Írnék pár szót a mediterrán térség (HR, IT, Spain stb) lakásvásárlásról. Mi HR és HU BP között élünk kétlaki életet. Itt a horvát tengerparton ősztől tavaszig full csend van. Nincs munka, nincs lakáskiadás, semmi csak a sirályokkal beszélgetek a parton. Tehát NEM kapsz munkát vagy ha kapsz szart kapsz főleg ha lakbért is kell fizetned. A fiatal horvátok 80%-a lelépett, Írországban van. Nyáron megy a lakáskiadás kinek mije van. Nem beszéled a nyelvet semmi munkát nem kapsz max csak software fejlesztő vagy egyéb felső kategóriás ligában játszol. Én is koszos büdös Budapestről cipelem ide a pénzt. Szerintem ez a spanyol kecókra is érvényes, láttam a Minarik videót. Huf kimentésre otthonról jó, én is arra használtam nagyrészt. Tehát ha otthon gazdag vagy és veszel valamit (otthoni ingatlan marad) akkor jó. De mindent egy lapra feltéve nem jó.
Gondolom megijedtek a kínai nagybank bedőlése miatt Matoék. Mindenesetre tesztelni akarják az európai bankokat. Forró ősz lesz! ☝️ Érdemes CHF -ot vásárolni. Most 398,- HUF a közép árfolyama. Nemsokára, szvsz az év vége előtt meglesz a 450,- HUF menekülő valuta révén. Úgyhogy aki rövid távon vásárolja, benne van pár hónap alatt egy laza 10 % hozam.
Itt a kovetkezo lepcso kovetkezo problrma h az avg 2 gyereknek mikepp lesz meg a fejenkenti 100m+ ingatlan. Na ez a kerdes amit senki nem tesz fel, pedig itt kovetett el tortenelmi bunt a csaladbarat kormany...
Aki meg teljes közreműködéssel ingatlant vásárolna Spanyolországban, azoknak érdemes megtekinteni az itteni lehetőségeket. Nagyon jó videó ez.... https://www.youtube.com/watch?v=35KKW1DWpdU
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link