Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Te láttál már az elmúlt 50 évben építési telek ár CSÖKKENÉST?? Szerintem telekben jobb helyen van a pénzed mint pmap-ban. Az infláció felett nő az értéke, nem lehet ellopni, stb.
Szevasztok! A szomszédomban eladóvá vált egy építési telek , egészen normális áron. Úgy általam becsült ár 90%-a. Meglenne rá a cash-m, illetve állampapír megtakarítást fordítanék bele. Vidéki agglomeráció agglo, környéken elég szűkösek az elérhető telkek. Az öregebb ingatlanos rókákat kérdezném: Hogy látjátok, az elkövetkezendő 3-5 évben az esetleges ármozgásokat le fogják követni az építési telkek árai is vagy lefelé vagy felfelé eltérnek az ingatlanpiaci árazástól? Magyarán mondva, ha arra számítok, hogy az elkövetkezendő 3-5 évben Magyarországon még mindig nőni fognak az ingatlanárak akkor érdemes építési telekbe fektetnem, fogják követni az esetleges lakásáremelkedést? köszönet
10155-re fogok beállni, nincs Richterem most. Mol is érdekel 2552 Ft-ért, abból van már egy kevés. Nem hajt a tatár, ha lejön értem, veszek, ha nem, akkor nem.
Nem ismerem a tulajt. Nem tudom milyen tipusu ember. Lehet, hogy neki eleg az, hogy nem 2025.03 hoig kapja meg penzt, es ekkor csak mondjuk a foglalot, es cserebe kap meg 9 havi berleti dijat. Addig o is tudja fialtatni a foglalot. Lehet ez neki nem eleg, es meg kell neki plussz osztonzes. Amugy Ha ugy kezdi el arulni, hogy berlo van a hazban, nem biztos, hogy 2025.12 hoig eladja 120 millioert. Ne felejtsd el, hogy nincs birtokban. Tehat egy szo mint szaz, lehet neki is jobb ma egy szep es termetes vereb, mint holnap egy tuzog. Te vagy benne, te latod. Porbald meg kideriteni, hogy mit szeretne kezdeni a penzzel. Mas a leanyzo fekvese, ha pl: a gyereknek akar venni egy garzont, a tobbit meg csak kamatoztatni akarja, mintha kulfoldon akarna belole venni maganak egy ingatlant. Lehet nem ok nelkul kell neki a 120, lehet ezzel az osszeggel konkret celja van. ——— En csak annyit akartam mondani eredetileg, hogyha ugy szeretned, hogy 2025 ev vegen legyen adasvetel, de mar most legyen fixalva az osszes feltetel, azt jogilag meg lehet oldani egy adasveteli eloszerzodessel. A tanacsom csupan erre a jogi lehetosegre szoritkozott.
Hhuuuu, engem mindig meglep a hiszékenységed. Mit kellett volna mondania, hogy a kutyát sem érdekelte 120-ért? 100-ért lett volna vevő de azt nem fogadta el. Hát persze. Aztán már kénytelen volt kiadásban is gondolkodni - a totális érdektelenség miatt - 350-ért. Amire szintén senki nem jelentkezett. Ezt kellett volna bevallani? Hogy teljes bukás az elképzelése? Mikor végre látja valakiben a lehetőséget! Az ingatlanos meg azt mond, amit a tulajdonos hallani szeretne.......
Olvasom, olvasom és egyre kevésbé értem. Azon már átlendültem, hogy 120 M egy régi építésű wekerlei ház, de nyilván tisztában vagy az ottani árfekvéssel. Az, hogy állítólag mennyiért vitték volna el, sztem nem játszik. Nem tudom, hány házat néztetek a környéken, de úgy látom ez a listavezető, ezért a többi nem fog bejönni. Ha a feleséged is ezt akarja, akkor én belengetnék egy 10% foglalót szerződéskötésre, úgyis te hozod az ügyvédet. Aki nem fog ráeérni már így karácsony előtt, januárban még egy kicsit húzza az időt, szerződéstervezet, korrigálások, stb. Februárra végleges szerződés foglalóval, márciusban vételár fizetés, birtokbaadás. Addig kap egymilliót bérleti díj címén. Te csak szándéknyilatkozat, vételi biztosíték címen fizetsz most 1%-ot. Ez már kötelezheti őt a leirtak szerinti szerződés megkötésére. Egy jó ügyvédet keress, megugorja, hidd el.
Ilyenkor már nem nagyon játszanék én sem. Én el is adogattam mindent a ház vásárláskor, hogy véletlenül se ragadjak bele valamibe épp akkor amikor kell a pénz. Voltak olyanok amiken duplázodást buktam de mindegy utólag már. Ez van. Majd visszaszerzem.
De neki miért érné meg? Nem kellene mégiscsak nagyobb árat mondani addigra? Vagy csak azért érné neki meg, mert hogy addig is fizetjük a bérleti díjat? Egyébként ha a PMÁP átmegy fixmáp-ba, még akkor is megéri nekünk bérelni, ha lenne egy szerződés a 2025 végi adott áras adásvételről. Mindez azért, mert az ingatlan árához képest alacsony a bérleti díj. Ugye lehet vitázni azon, hogy túlárazott ingatlan, de 100 M-t biztos ér, mert annyit már adtak volna érte. És 100M- s értékre mi most fizettünk havi 300 ezret. Ki tudod számolni, ez szar arány.
Persze, egy adásvétel a legegyszerűbb megoldás. Március elején a fennmaradó vételárrész fizetés szerintem teljesen jó lehet. Persze embere válogatja. Az időpontra írtam, hogy van arra is megoldás, ha azt az utat látnád amúgy jobbnak.
Ja, euróban rábaszott. Én egyébként részben az ilyenek miatt akarom megvenni. Ha most nem konvertálom a forintokat téglacoin-ra, akkor más valutába kellene, mert forint alapon kaki van. Esetleg forint alapú s&p 500, olyan is van a bux-on. Csak hát az usa tőzsde is csúcson van, fene akarna pont most venni. Ingatlanok viszont reálértékben beestek, és még nem álltak helyre.
Plusz azon, hogy 2025 januárjában utalják a cafetériát és hunball2 még a NYESZ-t is feltörheti, mert ez a kettő +5-10 százalék az ingatlanárban. :) (A PMÁP-ot meg aztán végképp meg ne sejtse!)
Attól tartok, hogy ha előállok ilyesmivel, akkor attól fog vérszemet kapni, meg infláción gondolkodni, stb stb. Ahogy itt állt, úgy tűnt, hogy ezeken nem gondolkodott. A februári vétel azért lenne jobb, mert akkor azt most pár hét múlva elintéznénk, és akkor fixen az lenne előtte, hogy márciusban ott a pénz. Akkor talán csak nem kezd el most infláción gondolkodni. Jövő évi dátumnál fene tudja...
Hát ez nem ment át elsőre. “Ha biztos lehetnék benne, hogy a 120 milliót tartja jövő év végéig, az szuper lenne. “ Köthetsz av előszerződést is. Csak legyen jól megírva. Ez is egy opció lehet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link