Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igazad van! Ezért javaslom a lakás adásvételi szerződésekbe az áron kivül - mint legalább annyira fontos paramétert - azt is belevenni, hogy a szerződés rohamosan emelkedő kinálat és csökkenő tranzakciós környezetben jött létre. Ez talán vigasztalja a vevőt. Különben azon rágódna, hogy miért nem vette meg ugyanazt a lakást tavaly 15%-kal olcsóbban.
Tihamér, eddig sem mi voltunk a haszonlesői, ez után is boldogulunk! A piaci verseny, pedig jótékony hatású. Nem lesz a 40millás ingatlanod 20millió már soha, de nem is lesz 5 éven belül az infláció és az egyoldalú adópolitika miatt 80 millió, árazódsz ki te is a piacról. Azt sokan nem értik meg, hogy a rendszer az élet minden területére beárazódott, ha tetszik, ha nem a felárat már rég fizetjük - ja nem a háború és migránsok miatt. Én tökéletesen megelégszek azzal, ha a teljesítményem és pozíciómmal járó béremelésemmel nem csak futok az árak után, hanem jutok is előre. Hozzáteszem ez sem a munkaadómon múlik, na a bérem/bevételem sem a röfi miatt nőtt!
Olvastam a cikket már, jót is röhögtem rajta. Picit összeszedetlenre sikerült. "Annak ellenére, hogy lecsengett a lakáspiaci boom első hulláma, továbbra is erős kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik az ingatlanpiacot – írja a Zenga ingatlanportál közleménye. Ám nagyon bizonytalan, hogy a trend jövőre is kitart-e, mindenesetre árcsökkenést így sem várnak a szakemberek. Az újlakáspiacon a kínálathiány is mérséklődik." Az első állítás fele igaz. A lakápiaci boom hulláma valóban lecsengett. A kereslet tavalyhoz képest esőben van, a kínálat még ugyan tényleg viszonylag szűk, de már nagyon közel van a tavaly őszi szinthez és rohamosan bővül. Magas árak? Kétségtelenül igaz. Tehát 4-ből 2, vagy ízlés szerint 2 és fél pipa. "A következő hónapokban egy stagnáló, legfeljebb enyhén emelkedő árszintre lehet számítani, és amikor a most kialakult új árszintet megszokja a piac, akkor lehet számítani újabb élénkülésre vélekedett Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója." Hát, egészen konkrétan ezt szoktam mondani elsődleges jóslatomként(igen, kiegészítem azzal, hogy ez reálár csökkenés, amit nem olyan nehéz talán felfogni, hogy stagnáló árak mellett ha van infláció, akkor az reálár csökkenés). Szóval nem tudom mi jár a fejedben, amikor azt gondolod, hogy azzal cáfolsz meg, amikor a legvalószínűbb forgatókönyvemmel teljesen egyetértő idézetet hozol.
Pedig milyen szép ez a lufi. 100csilliard egy lyuk, de nyomorognak benne, 2 fillérjük nincs szinten tartásra, nemhogy felújításra. Veszik az árstopos, csontról lefejtett falatokat, de boldog mindenki, mert a vajda azt mondta. Ez a szép ebben a narancs színű lufiban.
Soha nem szeretem az ugye megmondtam jóslatokat! A gazdasági ciklusok jóslását meghagyom másoknak, és ne tegyünk úgy, hogy miért nem 20 éve vásároltál bammeg és miért pont most a magas árak miatt. Az tény, hogy a gazdasági teljesítmény és kilátások az ingatlanpiacot nem + irányba hajtják, viszont ott van az a fránya eldugott (legyűrt...stb) infláció. Naponta morgolódok más árak miatt is, és tudod mi veri ki a biztosítékot? ...hogy a felár a kib@szott ökör..állat..barom..féleszű ideológiai kormányzás miatt van! Amikor felhörgik a 2-3 milliós nm árakat, vagy a vidéki 200+ milliós teljesen átlag házakat igazából ott tartok, hogy olyan árszínvonal, amihez már a lottó ötös is kevés. Van valami morbid bája annak, hogy elértük/ték, hogy a panellakások árai is elérték az 1millás határt és a 10x annyi bevétellel rendelkező tulajdonosnak osztják az észt a társasházban, hogy neked könnyű lehet. Persze qva nagy a jólét! A Minárikék e-havi értékelőjében elhangzott egy apró mondat, ami megütötte a fülem (törvénykezés és úgy a Fidesz kormányzásra és kommunikációra száguldó ingatlanárakra) - ebből qva nagy zakó lesz. Amennyiben folytatják a szokásost és a bankokat továbbra is pénzeszsáknak tekintik nem kis esély van erre.
És persze jönnek is a pozitív hozzáállások is:. "Magyar lakást sem veszünk úgy, hogy nem nézzük meg a házat, kérdezzük meg a lakókat és a közös képviselőt, nem tájékozódunk arról, hogy van-e adóssága a háznak, mennyien nem fizetik a közös költséget, kik a szomszédok és így tovább"Persze, ha lakni akarunk benne, vagy magunk akarjuk kiadni.De ha valaki "csak befektetésnek" szánja, és egy magát "ingatlanalapnak" nevező társaságra hivatkozó egyének kérik a pénzét, amely majd úgyis gondoskodik az engedélyekről, adókról, beszedeti a közös költséget. stb., akkor el tudom képzelni, hogy valaki magyarországi ingatlancsalinak is épp így felül. Esetleg még meg is nézegeti az épületeket kívülről, közterületről, és lángol a gyönyörűségtől, hogy ez az építmény hamarosan neki fogja hozni a pénzt. . "Ha annyira nagy üzlet lenne, akkor a helyiek már rég felvásárolták volna azokat az ingatlanokat."Pontosan, vagy maga az ingatlanos, így piacra sem kerül. . ePár éve nagy divat ez (illetve azóta látom), Spanyolország, Dubai, illetve Florida(!) volt, ahonnan próbáltak már nekem eladni ilyeneket, természetesen főként hideg megkereséssel vagy 9.999 forintos Lurdy networking eseményeken.Nyilván tuti befektetés, ha ő jól kereső befektetőként, én pedig (nyilván!) ingatlanmilliárdosként egy ilyen helyen találkozunk, vagy a Facebookon kellett random rámírnia 😀"
Sajnos Csernok "kiszamolo" Miklós mindig is ingatlan befektetés ellenes volt. Most is sikerült kiragadni egy negatív példát hogynemlehet stílussal fűszerezve: "Mert nem minden horvát ingatlan problémás, de minden huszadik az. Ezért nagyon legyél észen, miért adod ki a nehezen megkeresett pénzedet. De jusson eszedbe ez akkor is, amikor brazil, amerikai, mexikói és ki tudja még milyen ingatlanokra akarnak rábeszélni, hogy milyen nagy üzlet az. (Ha annyira nagy üzlet lenne, akkor a helyiek már rég felvásárolták volna azokat az ingatlanokat.)"
Tisztelt Dagi fórumtárs!Folyamatosan olvasom az ingatlan ár csökkenést sugalló, sejtető hozzászólásaifat.Ellenben a valóság teljesen más:"Ne reménykedjünk a lakásárak csökkenésében – megtették tétjeiket a szakértők Portfolio2025. május 20. 09:43 📈 Annak ellenére, hogy lecsengett a lakáspiaci boom első hulláma, továbbra is erős kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik az ingatlanpiacot – írja a Zenga ingatlanportál közleménye. Ám nagyon bizonytalan, hogy a trend jövőre is kitart-e, mindenesetre árcsökkenést így sem várnak a szakemberek. Az újlakáspiacon a kínálathiány is mérséklődik. 📈 Az idénre jósolt ingatlanpiaci boom első hullámán túl vagyunk, és a növekedés eddigi tempója lelassult, de a piac továbbra is aktív, miközben a vevők összetétele megváltozott: a befektetők helyett egyre több olyan vásárló jelenik meg, aki saját célra vásárol ingatlant – így foglalhatók össze a zenga.hu ingatlanközvetítői konferenciáján elhangzottak. 📈Senki ne reménykedjen az árak csökkenésébenAzt az összes ingatlanpiaci szereplő érzi, hogy 2023-hoz képest a magyar lakáspiac jelenleg erőteljes növekedési fázisban van, ám a téli hónapokban kezdődött ingatlanpiaci boom első fázisa a szereplők szerint március végén lezárult, és legfeljebb ősszel várható egy újabb hullám a mostanihoz képest alacsonyabb érdeklődési szinttel.") 📈 A következő hónapokban egy stagnáló, legfeljebb enyhén emelkedő árszintre lehet számítani, és amikor a most kialakult új árszintet megszokja a piac, akkor lehet számítani újabb élénkülésre vélekedett Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója. Ennek oka, hogy a kedvezőbb makrogazdasági helyzet, az állampapírokból és az önkéntes nyugdíjpénztárakból kiáramló pénzforrások óriási löketet adtak az év elején, ám ezek főleg az első félévre koncentrálódnak. Ugyanakkor a forgalomnövekedő hatása a második félévre is elhúzódik, az árszint stagnálni fog. Hogy az ingatlanpiaci fellendülés kitart-e hosszú évekre, abban már senki sem biztos, mivel a jövő év kockázatokat hordoz. “Óriási a kérdőjel, hogy mi várható 2026 második felében, merthogy azok a hajtóerők, amik a lakáspiacot hatják, csitulni fognak” - mondta Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ igazgatója. Árak tekintetében nagy visszaesésre ugyanakkor senki sem számít, a bizonytalanságot azonban fokozza, hogy választási év lesz.Alig lehetett alkudni a panelekreMíg az ingatlanpiaci boom első hullámában a befektetők domináltak, most már inkább a saját célú lakásvásárlás lett a döntő. A felfűtött téli hónapokra jellemző volt a meglehetősen szűk kínálat és a nagyfokú érdeklődés, ami nemcsak az ingatlanok túlértékelését hozta magával, hanem hogy a vevők alkupotenciálja meglehetősen csökkent. 📈 Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont elemzője szerint az év elején országos átlagban 5,5 százalékot lehetett lealkudni a vételi árból, ugyanakkor területileg és lakástípusban óriási volt a különbség. Például a budapesti panellakásoknál mindössze 1 százalékos, míg a kisebb települések családi házainál ez a mutató 9 százalékos volt. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban az új lakások piaca látványosan élénkült, 2024-ben 67%-os forgalomnövekedés történt, miközben a használt lakásoké csak 26%-kal növekedett. 📈 “Az OTP Ingatlanpont összes régióvezetője megerősítette, látják az újtársasházpiac élénkülését. Érdekesség, hogy Debrecen könyékén nem nőtt olyan mértékben a forgalom, mivel már a BMW-gyár bejelentése után megdrágultak a lakások. A Balaton környéke még mindig top szegmens, de az állampapírpénzekből történő ingatlanvásárlásokban Budapest vezet” – mondta Valkó Dávid hozzátéve, hogyaz adatbázisuk szerint 4 hónap alatt 4000 újépítésű lakás értékesítése indult el.Kettévált az újlakáspiacAnnak ellenére, hogy az építési engedélyek száma nőtt, a kínálat továbbra sem tud lépést tartani a kereslettel. Budapesten például még mindig kevés az elérhető újépítésű lakás. „Nagyon kevés új építésű lakás van – ez egy szűkös jószág, értékes portéka, és bár méréseink szerint az elmúlt negyedévi bővülés mértéke 10 éves rekordokat döntött, a piacon lévő állomány még mindig kevesebb, mint az elmúlt évben mért felszívás” - mondta Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési igazgatója. A lakásépítők egyre növekvő magabiztosságát mutatta, hogy míg 2023-ban összesen 16 ötvenlakásosnál nagyobb projekt értékesítését kezdték meg a fővárosban, tavaly már 29 nagy beruházás került piacra.Annak ellenére, hogy a használt és új lakások ára között szétnyílt az olló az elmúlt években, sőt szakértők korábban 3-4 millió forintos átlagos négyzetméterárat prognosztizáltak, lesznek olyan projektek is, amelyeket az alacsonyabb fizetőképes rétegek is el tudnak érni.") 📈 Egy pesti külvárosi kerületben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméterárhoz fog igazodni a fejlesztő, ám ahogy megyünk beljebb a belvárosba és Budára, a költségek is nőnek, így 1,5-1,9 millió forintos négyzetméterárról beszélhetünk, amik persze egyáltalán nem a jó kilátású penthouse-ok, hiszen azok akár 3 millió forintos négyzetméteráron kelnek el– mondta Balla Ákos.A Bayer Property értékesítési igazgatója szerint a vidéki piac ezt az árszintet nem viseli el, még Debrecenben, Szegeden és Pécsen sem lehet tömegével 1,7 millió forintos négyzetméteráron értékesíteni, inkább olyan 40-50-60 négyzetméteres lakásokat fejlesztenek, amelyek 1,1-1,2 millió forintos árszinten lehet értékesíteni.Az ingatlanpiaci fejlesztők szerint nemcsak árakban, hanem például a vevők által elvárt fenntarthatósági igényekben is megosztott a piac. Dr. Hüse István, az Indotek ingatlanfejlesztési igazgatója szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb, alacsony árkategóriában lakásokat keresőknek tökéletesen elégséges, ha a lakás megfelel a jogszabályi követelményeknek, átlagosan jó minőségű műszaki állapottal. Szerinte ők például nem fizetnének többet a vastagabb hőszigetelésért, a lakások okosításáért vagy egy háromrétegű ablakért. “Ugyanakkor a magasabb presztízsű lakásoknál - például a mi, 11. kerületi fejlesztésünknél - is látszódik, hogy a magasabb energetikai követelmények teljesítéséért, vagy akár az okosításért is hajlandóak fizetni az ezek iránt érdeklődő ügyfelek” - tette hozzá." 📈
Teljesen őszinte leszek, egy feltételt kihagytam: csak akkor érdekel, ha nem vagy fideszes. Ezzel nem akarok semmit kinyitni, pusztán ez egy dealbreaker nálam.
Már leírta valamelyik hozzászólásában néhány napja vagy hete, hogy igen, a szegénység ok-okozati kapcsolatban áll az IQ-val a tudomány mai állása szerint:) (Nem fogom megkeresni, mert túl sokat írtok a témában azóta is:) )
Teljesen mindegy mit kérdezel tőle és hányszor, van valami a fejében amit belevertek és azt szajkózza. Terjeszti az igét. Ha kérdezel tőle valamit kitérő választ ad és bővített formában ismétli önmagát. Az ok-okozat kérdését kb tízszer vetettem fel neki, valahogy mindig átsiklott rajta. Reménytelen eset.
Olvasgattam itt, hogy vannak neki lakásai kiadásra. (jó áron). Felkeltette a kíváncsiságomat. Sor került egy személyes találkozásra. Láthattam a lakásokat.( 5 csillagos szállodában éreztem magamat. ) Megismerhettem a bérlő céget. stb. Profizmussal találkoztam. Szerintem érdemes nekünk akik a fórumon kommunikálunk személyesen is találkozni. Sokat tanulhatunk egymástól. Méhészkedek és mi méhészek alig várjuk, hogy személyesen is találkozzunk, megismerjük egymás méhészetét, a gyakorlatát és az értékesítést.
Közben látom, hogy hivatkozásként linkelted a könyvet, sorry, nem olvastam végig a sok személyeskedést, azért nem vettem észre rögtön. Te komolyan gondolod, hogy erre a könyvre hivatkozol folyamatosan, mint a tudomány jelenlegi álláspontja? Óriási hülyét csinálsz itt magadból folyamatosan, ha ez komoly részedről. Ez a könyv nem éppen egy megbízható tudományos forrás. Szakirányú végzettségem van, csak szólok. A tudomány álláspontja nagyon röviden az, hogy kb. 50-50%-ban határozzák meg az IQ-t a környezeti tényezők és a genetikai tényezők. Voltak ikrekkel vizsgálatok és sok más vizsgálat, kutatás, tanulmány, ezeket így lehet összefoglalni röviden. A többi érvelésmenetedről pedig röviden annyit, hogy Kutatásmódszertan 101-en kb. a legeselső órán volt szó arról, hogy a korreláció nem jelent ok-okozati függést. Ez annyira alaptétel, alap logikai fogalom, hogy igazán szánalmas, hogy ezt nem tudod alkalmazni, és hogy szerinted ez a könyv tudományos és komolyan vehető. Hát nem. Gratulálok ehhez a teljesítményhez, amit itt leraktál. Maradj inkább az ingatlanoknál. Én is adok ki több lakást.
Azt gondolom, hogy aki nem látta a kialakított lakásokat az nem tudja elképzelni, hogy milyen jók. Amit ott láttam az nem az átlagos AIRBNB. Minket lenyűgözött az ízlés és a profizmus. Lokáció is kiváló (a legjobb helyen).A mai napig hálás vagyok, hogy megmutattad.
Majd "linkelünk neked tonnaszám" Egely könyveket meg videókat, kiváncsi vagyok végigmész e rajtuk. Legalább Széles barátoddal lenne közös érdeklődésetek. Aztán jöhet Daniken, meg fogalmam sincs kik gyártják újabban a hülyeségeket. Attól hogy valami könyvben van, meg beszélhetős videóban még nem biztos érdemes ajánlgatásra. Részemről az ajánlód is elég volt a témábol, nem kell mindenki a te mániád iránt érdeklődjön.
Az általad említett könyv igen alapos, elismerten tudományos mélységű kritikáját már 1996-ban elvégezték. Ezt is érdemes a polcra feltenni, ha az ember elfogulatlanul kívánja az ismereteit felhasználni. Claude Fischer, Michael Hout, Martin Sanchez Jankowski, Samuel Lucas, Ann Swidler et Kim Voss, Inequality by Design : Cracking the Bell Curve Myth, Princeton University Press, Princeton, 1996.
Szerintem sok buta, de gazdag ember vágyik arra, hogy okos legyen. Ez egyelőre nem lehetséges. De magas IQ-ja még lehet. Nincs valami oldal ahol ilyesmit lehet venni? Phd-t mar lehet, ezredesi címet lehet, ezt még nem? Nem árulnak valahol ilyet a neten? Szerintem, ha elég buták, tömegével vásárolják és máris itt a magyarázat a korrelációra. Véletlenül sem ok-okozati összefüggésre, ahogy barátunk fejtegette.
Sajnos az ember ideje nem végtelen, így el kell döntenie, hogy mire szánja és itt valóban bejön a szubjektív értékítélet, ha tetszik előítélet. Van néhány fórumtárs aki a hozzászólásaival felkelti az ember figyelmét, érdekes dolgokat említ, amiről esetleg nem hallottam, nem csak erre a topikra gondolok, így a maradék szemetére, amit ide hány,, az ezzel járó melléktermékként tekintek. Ilyenformán ezeket, ha csak butaságok, átugrom, így ne gondold, hogy a linkjeidet az első kettő után megnyitottam volna. A veled való kommunikáció részemről csupán abból fakad, hogy van ami mellett az ember nem tud szótlanul elmenni és még egyszer itt nem csupán butaságról van szó. Provokatív, minden tudományosságot nélkülöző állításaid, lehet, hogy csak azt a célt szolgálják, hogy egyszer az életben figyelmet kapj, ebben az esetben ügyes voltál, felfigyeltem rád.
Kicsit unalmas olyannal beszélgetni, akiből hosszú ideje minden alkalommal csak a fikázás, a másik nagyképű leszólása árad, ellenben semmiből nem tanul. Linkeltem már neked oldalszámra hivatkozással a rasszok IQ-jára vonatkozó, mérésekkel alátámasztott adatokat, sajnos képtelen voltál megnézni (azt is), ugyanazokat a nevetséges polkorrekt téveszméket nyomattad tovább változatlanul. Aztán jöttek az olyan kifogások, hogy a közölt anyag több évtizedes és a többi hülyeség - ennyi erővel a Pitagorasz-tételt is kiröhögheted az eltelt 2,5 ezer év miatt. Most pedig az olyan nagy fokú tudatlanságról tanúskodó beszólások, hogy “látom megint friss információkhoz jutottál a kognitív elittől”- minimális tudás hiányában az sem tűnt fel, hogy az általam hetekkel ezelőtt linkelt könyv nagy terjedelemben tárgyalja (a források többsége is erre a könyvre hivatkozik, ha a kifejezés előkerül). Szóval ez a nagy arc, nulla tudás kombináció eléggé szánalmas ám. 😂 Sokadszorra szólod le rendkívül nyomasztó zugnak titulálva a rövid távra kiadott apartmanjainkat. Kettő kivételével az összes apartmanunk hozza az 5 csillagos szállodák két ágyas szobáira vonatkozó területi minimumot, ez lenne a “rendkívül nyomasztó zug” kategóriája (csupa 10-es értékeléssel)? Amikor a lakások jövedelmezőségéről beszélgettünk itt 2345678 kollégával, betettem ide az adott lokáció átlagos bevételi adatait, ebből kiderült, hogy egy átlagos stúdiólakás az ágazat valós teljesítményadatai alapján évi 20 ezer euró bevételt termel. Egy jó lakás profi üzemeltetéssel értelemszerűen többet, a mieinknél mindkettő adott. Néma csendben voltál (ahogy ilyenkor lenni szokott), holott ebből világosan kiderült, hogy az általam jelzett hozam teljesen reális. Ugyanebből az ágazati átlagból kiderült az is, hogy tévedsz, amikor a háztáji logikádra alapozva állítod, hogy ezek keveset termelnek. A betett linknél fel vannak sorolva a különböző lakástípusok árbevételi adatai, ezeket be is másoltam a fórumra. Ha nem lennél egy évtizeddel lemaradva, tudhatnád, hogy ma egy befektetőnek már lehetősége van arra, hogy adatok alapján döntsön. Én ezt tettem, ennek alapján határoztam meg a lokációt és a kívánt lakásméretet. Nem megérzésekre és tévhitekre, hanem az ágazatban keletkező valós teljesítményadatokra támaszkodtam, ennek is köszönhetem a lakásaink számodra hihetetlen jövedelmezőségét. 😊 Az IQ-szegénység összefüggésében képtelennek mutatkoztál még arra is, hogy a linkelt könyv megadott oldalaiba beleolvass, ezek szerint nem sikerült Friderikusz interjúját sem megnézni az intelligenciakutatóval, ahol ezeket az összefüggéseket röviden és közérthetően elmagyarázták? Esetleg szövegértelmezési problémáid voltak? Mert akkor segítek…
Köszönöm, hogy hozzászóltál a megjegyzésemhez. Azért nem reagáltam rá, mert érdemben sem elvenni sem hozzátenni nem tudtam volna. Szószátyárkodni pedig nem akartam.
most végigolvastam miket is írtam tegnap meglehetősen elégedett vagyok . a + és - ok darabszámát elnézve láthatóan olvasók voltak de hozzászóló alig vagyis alig valaki érezte hogy lennének az érintett témákhoz kapcsolódó közzétételre is érdemesnek vélt, vállalható gondolatai . tehát - olvasók által is, igaz csak közvetetten elismerve - tényleg jókat írtam
január második felében aláírt szerződéssel adtam em vidéken 35-ös full felújítandó panelt, pár nap múlva adom birtokba azóta is megy a hirdetésfigyelőm mert egy éven belül el fogok adni még egyet szép ütemesen nőnek a hirdetési árak, de csak felújítottakat kínálnak, legtöbbjét full új bútorral megtöltve az 50 + éves fürdőjű, konyhájú, ablakú villanyszerelésű mint az enyém évek óta ritka mint a fehér holló amit majd még eladok az már nem full felújítandó azért nem csak az átlagárak nőttek, hanem a felszereltségi,műszaki tartalom is
Én családi házat nézegetek, szerintem ott még felfelé megy a hullám. Jelemzően áremelésekről kapok emailt, 1 csökkenés volt, de régebbén. Igaz csak 5-10et követek, nem 40et. A héten tettem egy ajánlatot, nem is válaszoltak, csak rátettek még 5%ot a .com os árra.
folytatás . azt a heti egy elfogadott vételi és egy szerződéskötés átlagot én soha meg sem közelítettem az egyéni rekordom 9 db, 470 millió összértékű eladás volt egy év alatt, ez 2012, és ez nettó 22 millió forintot eredményezett, ami 3 irányból adódott össze eladótól,vevőtől, ügyvédtől az összértéket egy egy 83 és egy 180 milliós lökte meg, az utóbbi akkoriban elég ritka eset volt, de még a 83-as sem túl gyakori mondjuk az összes szereplő sem éppen hétköznapi figura volt, volt köztük ausztrál féldrágakő bányák tulajdonosa, és bolgár fegyverkereskedő is viszont ez a két eset a legsimább eseteim közé tartozik, nagyon kevés időt és energiát igényeltek (persze akkor voltam a legmotiváltabb, 54 éves, kb a teljesítőképességem csúcsán, már ami ezt a házalói szerepjátékot illeti) . kellemes emlékek, sok irányban elágazódóan lettek folytatásai, mert sokan látták, nagyot nőtt az árfolyamom a 180 as tulajával ez volt az első üzletem, bár már legalább két éve ismertük egymást és később még kb 6-8 üzletet csináltam vele, több féle szereposztásban a legutolsó ügyemhez 2019 végén, ami 900 millió feletti volt, neki telefonáltam amikor értesültem a lehetőségről, másnapra ott volt a kapu előtt a vevővel
a kezdet kezdetén voltam egy oktatásom amit egy kb 35 éves nagyon stramm kiállású fiu tartott, aki korábban évekig a DH egyik legeredményesebb értékesítője volt, ritka volt az a hónap amikor e teljes DH értékesítési versenyében nem a dobogón szerepelt elmondta hogy kb 2005 körül a caúcsa íz volt hogy 16 db, abban a hónapban indult ügyét elvitte még abban a hónapban a szerződéskötésig az irodában a főnököm megkérdezte hogy milyen volt az oktatás elmondtam a 16 db-os sztorit, erre visszakérdezett: és azt is elmesélte hogy utána 6 hétig idegkimerülés miatt kórházban volt? . ez a főnök egy elvált nő volt, két középiskolás korú gyerekkel, korábban együtt dolgozott a 16 db-os fiuval és hasonló eredményei voltak és elmondta hogy egy reggel miközben reggeliztette a gyerekei összeesett a konyhában, szintén a kimerültségtől, pedig nem érezte fáradtnak magát, és attól kezdve azt a tempót vette fel, hogy minden hétre jusson egy elfogadtatott írott vételi ajánlat és egy előző hetinek a szerződéskötése . ez a hosszútávon tartható átlag szerintem is, persze alkalmanként összetorlódhatnak események . én is ismertem nálam jóval eredményesebbeket, akik sokat kerestek és kétszer többet költöttek olyat is aki nyitott oldtimer-t, vett és egyenruhás sofőrje volt egy pár hónapi ő egy egész Andrássys épületet adott el, közel a Bajcsyhoz, kb 16-18 évvel ezelőtt, kb 100 milliós jutaléka volt, de egyes hírek szerint valami komoly simli volt az ügyben, ő a jutalékával együtt csak bizonyíthatóan kívülállóként, és éppen ezért vastagon kifizetődő fedősztorinak kellett
Ennél cifrábbakat is elképzelhetsz, láthatólag jó a fantáziád. Azt is elhiszem, hogy sikeres voltál az ingatlanpiacon, ez egy nagyon sokszínű terep, sokféle stratégiával lehet érvényesülni. Nekem is van néhány ingatlanosom akikről tudom, hogy ügyesek, bár sikerük titkát eddig nem sikerült feltárnom. Egyikük egy 60 körüli nő, aki kettőig nem tud számolni és mégis úgy érkezett meg az adásvételünkre, hogy csak beugrott mert lent várta a taxi, kellett mennie a következő helyre aláírni. A jutalékot is az aszisztensének kellett odaadnom, természetesen készpénzben. Elmondása szerint, ez 2022-ben volt, napi két adásvételük volt, halálra keresték magukat. Ez egyébként egyáltalán nem látszott rajtuk.
évekig dolgoztam multiknál értékesítői csapatokban az értékesítés mindegyiknél személyes megkeresés alapján ment nem online jelentős egyénenkénti eredményességi különbségek alakultak ki minden csapatban . termékismereti különbség nem volt számottevő az egyes értékesítők között, ehhez mindenhol intenzív ismétlődő képzésekkel volt bebiztosítva az eredményességi különbség az egyéniségekből, tárgyalástechnikai felkészültségekből, személyes adottságokból, motiváltságbeli stb eredő különbségekből adódtak . az ingatlanpiacon is lehet valaki jól felkészült aktuális piaci helyzetből, terendekből, műszaki tudományokból, stb, de ez csak az érem egyik, könnyebben elsajátítható oldala viszont a döntő és a jelentős pénzbeli haszonnal járó az, hogy ki hogyan tudja keresztülvinni az ellenérdekelt félen a saját az akaratát ez fotelból nehezen tanulható, kell hozzá részben születni is, és gyakorlatban finomítva elsajátítani . ez pont olyan mint a csajozás, az is nehezen tanulható könyvből, magányosan fotelból
Akkor add a fantáziaképhez hogy a "csökkenő tranzakciószám statisztika" nem statisztikaként kerül az eladó gondolkozásába hanem az "egy éve nem tudom eladni, már a telefon se nagyon csörög, vajon mit mondjak arra hogy néhány millióval kevesebbet ajánl mert azt mondja tudja hogy nincsenek vevők ő meg ráér kivárni amíg valakinek kelleni fog a pénze"
"Engem az érdekelne, hogy mi a motiváció arra, hogy valaki egy ilyen fórumon a sikerességét bizonygassa nap mint nap." Több is lehet, de egy az elég kézenfekvő: Névtelen fórumon könnyebb sikeresnek, gazdagnak, műveltnek stb mutatkozni mint azok közt akik ismernek. Nem mondtam hogy ebből következtetéseket kell levonni, de nyilván nem is lehetetlen.
hát igen a számok meg a statisztikák,meg az átlagok . már többször megpróbáltam elképzeltetni itt azt a szitut, melyben egy vevő és egy eladó alkudozik az üzlet tárgyát képező lakás nappalijában és bizony milliók vannak még a két álláspont között, már mindenki többször elmondta a saját álláspontját, áthidalhatatlannak tűnik a távolság, megakadni látszik az ügy de a vevő okos felkészült, zsebében az összes elérhető statisztika kinyomtatva, (ksh, ingatlancom, DH, MNB, portfolió, stb, és mind az ő álláspontjának helyességét igazolják valamilyen módon . végső fegyverként előveszi őket, és átnyújtja az eladónak, megkérve őt az áttanulmányozásukra eladó arca felragyog, hosszasan mosolyogva tanulmányozza őket, majd elégedetten hátradől: uram miért nem ezzel kezdte, ezek meggyőző, döntő érvek, mégiscsak engedek az árból és elfogadom az ön ajánlatát, és kézfogásra nyújtja a kezét
Engem az érdekelne, hogy mi a motiváció arra, hogy valaki egy ilyen fórumon a sikerességét bizonygassa nap mint nap. Az is megfejtendő, hogy az emberek közt miért olyan gyakori, hogy a világnézetükhöz keresnek "tudományt". Legtöbbjüknél ez az okkultizmust vagy az ezotériát jelenti, mások kifinomultabbak és visszanyúlnak a fajelméletig. Olyanok is vannak akik szerint az ingatlanpiacon a számok nem fontosak, a statisztikák semmire se jók, a személyes szubjektív tapasztalatok sokkal fontosabbak.
Ez a folyamat már elindult, Gerendai is erről beszél. De ez a kisebbik része az ingatlan áremelkedés ellen ható folyamatoknak. Egyrészt a pénzpumpa elzáródása, másrészt a fidesz piramis alján lévők eszmélése hozhat igazi változást. Ők azok akik szavazataikkal még támasztják a rendszert, holott nettó vesztesei, ellentétben a piramis tetején ill. közepén elhelyezkedőkkel. Az alul lévők a "támogatottak", sok éven keresztül örülhettek , hogy mennyi pénz kaptak ajándékba és ezzel sok pénzzel támogathatták a piramisban feljebb levőket, áremelkedést generálva. Helyzetük semmit sem javult, de elégedettségük nőtt, most ez látszik megfordulni. Magyar Péter legfőbb érdeme az, hogy meg tudja szólítani ezeket az embereket és a személye nagyrészt elfogadható számukra.
sokféle egyéni stratégia van . annak a hadjáratnak a Savoyaí Jenő volt az egyik főalakja, aminek eredményeként kiszorították a törököket a magyar területről, a finanszírozó és hadiszállítója pedig egy prágai zsidó, aki jól tudta hogyan gazdagodhat meg ebből, de a vége úgyís az lesz hogyha már nem lesz rá szükség úgyis mindent visszavesznek tőle erőszakkal és valszeg az életét is elveszik, és persze így is lett ezért aztán menet közben leköveztette a prágai gettó utcáit, hogy maradjon is valami és ma is ott vannak a kövek . és tanúja voltam egy 270 nm-es egész emeletet elfoglaló 5. kerületi lakás advétje előtti beszélgetésnek amikor is az idős eladó elmesélte hogy az orvos apja 44-nyarán hogy segített ki belőle egy zsidó öregasszonyt, és ő az év őszén már ott született aztán egyedül elvonult beszélgetni az ügyvéddel a vevő embere pedig nyugodt hangon megjegyezte: ők elvették egy zsidótól, most meg egy másik zsidó visszaveszi tőle és kellemes hangulatban lezajlott minden
akkor a "nem kell az eredményének felhasználása a megélhetésedhez," engedély birtokában én is ötletelek: ha a "több rétegben a ingatlanpiaci pénzmosási lehetőséget " szereplői valamikor a futurisztikus jövőben a talaj forrósodásának esélyét fontolóra veszik és a biznisz zárását látják a biztonsági játéknak, vajon mekkora ingatlanállomány kerülhet majd piacra? Mert ugye nagy lehetőségek rejlenek az ingatlanban, ezt láthattuk, de mint neve is mutatja nehéz földrészt váltani velük.
a fityisz gazdaságban kiemelt szerepet visz az ingatlanszektor,és szokásukhoz híven több legyet ütnek vele egycsapásra, mert okosak kialakították több rétegben a ingatlanpiaci pénzmosási lehetőséget is a bérbeadás is szerény. de nagyon is alkalmas biztonságod lehetőség ehhez, ha sűrű tiszta fillér kategóriában hiába, mindig is eszesnek állt a világ ma ezt IQ és AI kombinációk behelyettesítésével illik mondani
Hihetetlenül lassult az általam nézegetett panelek forgási sebessége az utóbbi hetekben.A héten csak 5 eladó csökkentette az árat a mentett 40 hirdetésből. Ha így beakadtak a főváros 50-60 milliós lakásai, akkor vidéken mi lehet a következő hónapokban? Azért az jelez valamit, ha az olcsóbb lakások sem mennek. Valahogy rossz érzésem van....
sokféle céllal nézelődő ember van az ingatlanpiacon . mivel az ingatlanpiacon évekig erősen megélhetési céllal forgolódtam, rászoktam arra hogy rangsoroljam az érzékelhető jelenségeket, és hatékonyan felhasználható következtetéseket vonjak le belőlük később amikor már a megélhetésemhez nem annyira volt fontos a tevékenység eredménye, hanem inkább már a vagyongyarapítás került előtérbe, akkor sem tartottam helyesnek leszokni a begyakorolt imént említettekről . persze tudásnak az nevezhető aminek a helyes volta igazolt viszont a kritériumok között az is szerepel, hogy nem a véletlen viszi a főszerepet az igazolásban . a nővérem üzleti antitalentum, és 2017-ban nyugdíjba ment és emiatt csinált egy baromi jó üzletet, amiről ma sem tud hogy mennyire beletalált, sőt nem is érdekli Pesten már volt egy jelentős kispanel áremelkedés eladott egy 35-ös panelt, és vett az árán egy beépített tetőterű élég jó állapotú, nagy telken lévő kádárkockát Siófokon, ahova akkor még nem érkezett meg a a áremelkedési hullám azóta a kádárkockájának az áremelkedés messze veri a paneljéét . szóval te is figyelhetsz rangsorolás nélkül bármit amiben hiszel, hiszen nem kell az eredményének felhasználása a megélhetésedhez, hanem elég előtérbe helyezned a számodra valamiért megnyugtató eljárást, megoldást . a dagi is kb ezt teszi joggal
Nem akartam felhozni mert még azt gondolja az übermench hogy a szintjére pályázunk, de a "bulinegyed minilakások extra hozammal üzemeltető cégnek kiadva" gyakorlatilag definiciója az órás időtartamokra kivevő ösi szolgáltatóipar szobáztatásnak. Nem itélkezés, de mondjuk a szabvány reakció úgyis az irigykedek és ostoba vagyok, szóval mindegy is. Csak arra vagyok kiváncsi spiller/zajec/nudli vagy ő fog előbb reagálni, nagyon egy húron pendül a kormánypárti sikervállalkozó gondolkozás.
ne pazarold rá az energiáidat . gyártsd szorgalmasan a hajra kenhető statisztikáidat, én meg ráállok a forgalmazására először belföldön, aztán kilépek vele a szomszédos országok piacaira is 15%-t kérek a bevételből áll az alku?
nyugi ém értem a problémádat . valami alapos de titkolt okból pár hónapja elkezdted figyelni hogyan alakulnak a lakás hirdetések darabszámai a comon az ember azt hihetné hogy nem pusztán a megfigyelés kedvéért végzed a megfigyelést, hanem a megfigyelési tapasztalatokból valamilyen következtetést szeretnél levonni a jövőre vonatkozóan . de ettől óvakodsz, nem is teszel közzé a megfigyelésre alapuló következtetést csak bemutatod a megfigyelési eredményeidet . a steve jobs is csak feltartotta, így mutatta meg a közönségnek az első okostelefont és azt mondta hogy nem ad hozzá használati utasítást . te vagy a mi steve jobs-unk az okostelefon is használható jóra is, meg gonoszságra is de a tiéd egy funkcióval többet tud mint a steve műve: hajra lehet kenni, és a fejbőrt is ápolja sőt ez az egyetlen amire eredményesen használható
Olvass és ne csak az utolsó hozzászólásokat. ha ezt megtetted volna, akkor a következő következtetésekre jutottál volna: - DaGi lakást keres. Szerencsére van elég pénze és megteheti hogy válogatós. Nem veszi meg az éppen megfelelőt, kivárja azt ami 100%-osan passzol. - telik múlik az idő és közel egy éve már, hogy észreveszi, hogy beindult az áremelkedés. Még mindig nincs meg a megfelelő ingatlan, de azért ő sem szeretne a kiinduló állapot árszinvona felett 10-20%-kal venni ezért keresi azt a forduló pontot, ahol az áremelkedés max az infláció (nem a behazudott, hanem az igazi 6-8%) ütemében zajlik. (Keresi azokat az indikátorokat amelyek az áremelkedés megállását előrejelzik, de ilyen sajnos nincsen.) - Közben azzal vigasztalja magát, hogy a mai napig átlagosan tapasztalható 14-18%-os éves ingatlan áremelkedést a célpiaca nem követi le és az ott 2% csupán. (Kiváncsi lennék rá, hogy hol van ilyen Budapesten) Nos, én csupán arra céloztam, hogy ez a tipikus helyzetfélreismerés. Magyarország kormánya az elmúlt 10 évben azzal maradt kormányon, hogy folyamatosan piszkálja az ingatlanpiacot, növeli a keresletet, amivel egyszerre nyer szavazatot a megajándokozottak körében és kielégiti a slepp azon részét akikből nem lehetett ML, Tiborc. (Ennek tipusa a Munison által kitalált Fatfire, azaz az egy tucat ingatlanból munkanélkül is boldoguló százezres réteg képviselője) Aki ezt nem ismerte idáig fel azt én nagyon sajnálom. Aki azt hiszi, hogy 2026 év elejéig a kormány nem indit olyan akciókat ami ujra egy impulzust ad az ingatlanáremelkedéshez, az most is tévedni fog.
Igen. A kedvencem amikor olyan emberek szakertenek az ingatlanpiacrol a mediaban akik az emelkedesben erdekeltek, az egesz egzisztenciajuk erre epul. Vicc.
Ezer peldat lehetne hozni a vagyon a penz kereset nem iq kerdese. Einstein sem volt milliardos de pl trumpi igen. Egy eletrevalosag egy logika, lenyeglatas egy onbizalom allando tanulas kepessege amivel mar lehet sok penzt jeresni. En nem gondolom az iq mérné a valos kepessegeket. Ha valaki tudja melyik foltos macska a 4. Macska az nem elég. Lattam erre sok peldat, magas iqval nem tudott atlatni egy rendszert es maskor is 2x kellett mindent elmondani neki. Tudom ez magas labda a sok nagyeszunek. :) én azt latom akik izzadsagszaguan hatalmas szorgalommal vegzik iskolakat azok nem lesznek gazdagok. Ezek a sajat kepessegeiket kicserelik masok gondolataira, szubrutinokkal oldanak meg feladatokat. Akiknek sajat logikajuk problema megoldo kepesseguk van azok konfrontalodnak iskolakban munkahelyi vezetokkel.
Berlini, nagyon úgy tűnik sportból kötekszel. DaGi megoszt egy statisztikát. Mit csinálsz erre te, hozzá költesz egy narratívát, hogy áresést vár. Rájössz, hogy nem írt ilyet, de nem engeded , a vágyként megfogalmazott állítását tényként kezeled. Egyértelműsíti neked, de nem engeded el, behozod, hogy majd a kormány stimulálja a piacot. Elképzelhető? Igen. Viszont ez csak egy feltételezés. Itt magadnak tartassz megint körbe tükröt, ahhoz képest, hogy másoktól mindig a tényszerűseget kéred számon. Ezek után csak nem bírod el, hogy ne tiéd legyen az utolsó szó. Az eredetileg kínálat és tranzakciószámról szóló párbeszédet, miután nem sikerült az adatokat cáfolni és az áresés irányába terelni, másodjára megint terelésként nem tudom máshogy mondani azon okoskodsz személyeskedve, hogy mikor lett volna érdemes lakást venni. Szerintem ezt kimaxoltad. Sokunk örül DaGi statisztikáinak és tudja a helyen kezelni. Úgy tűnik neked és Lacibácsinak valamiért nagyon becsípődtek ezek.
Én egy egyszerű kérdést tettem fel, te pedig nem válaszolsz, pedig a fórumtársak is kiváncsiak lehetnek elmés válaszodra, pont te kérdezted meg őket erről és szavazásra bocsátottad a kérdést menekülést remélve. Állításoddal ellentétben a fórumtársak hallani szeretnék tőled, hogy a szegénység tényleg ok-okozati kapcsolatban van-e az IQ-val a tudomány mai állása szerint. Nem szeretem marhaságokra vesztegetni az időm, de most a pontosság kedvéért megnéztem a szavazásod állását 13:5, nem ezt az eredményt vártad? Én hagytam volna elsikkadni a témát, de te megint előjöttél vele. Én semmilyen összeget nem említettem és azt se mondtam, hogy az én lakásom jövedelmezősége milyen. Nem is lenne értelme, mert nem egy ligában játszunk. A luxus a nagyvonalú térhasználattal kezdődik, ahogy a szállodáknál a magánszálláshelyeknél széles a spektrum. Ismerem az általad üzemeltetett "luxus" zugokat, utazásaim során, bár sokszor használom az Airbnb-t , mindig elkerülöm ezt a kategóriát, rendkívül nyomasztóak. Ettől függetlenül, mint üzleti vállalkozás, lehet jövedelmező és nyilván szükség van a kevésbé tehetős rétegek igényinek kiszolgálására, nincsen ezzel semmi baj. Valóban nem használom az egyébként az Airbnb platform által is kínált árazást, mert nem egy több száz szobás szállodát üzemeltetek , így simán meg tudom oldani, hogy teljes kontroll alatt tartsam a folyamatot. Azt pedig végképp nem értem mi akadna meg a torkomon, az AI generálta 12000 forintos négyzetméterár?
utolsó mondatoddal egyetértek. Viszont gondolj bele abba, hogy a saját célra vásárlók túlnyomó többsége nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nagyon válogasson. Az önerő épp hogy összejön a kimaxolt hitelhez. Nincs benne a pakliban az, hogy még 10 milliót rátegyen egy évvel később.
https://ingatlan.com/budapest Február, Budapesti lakás hirdetési átlagár, használt lakás: 1121e ft/m2. Április 1156e ft/m2. +3.1%. Messze van a 10-től. A kerületben, ahol vennék, +2%. Simán benne van, hogy ne legyen meg 10% év végéig. Tavaly októberben nem kellett volna vennem lakást, mert nem volt olyan eladó, amiben szívesen laknék. Az, hogy drágábban veszek-e lakást akár 10%, sőt akár 20%-kal, sokkal kevésbé lényeges, mint hogy olyan lakást veszek-e, amiben szeretek is lakni.
február 15.-én pedig ezt irtad: " Budapesten hatarozottan jobb a helyzet erzesre, mint az elmult 3 honapban barmikor. Bar csak kb. havi egy lakast neztem meg, ami nagyon kicsi merites. Ha ezek kozott ott lett volna az igazi, akkor megvettem volna. De nem volt. Veszek majd, amikor meglesz. Mostantol en kevesebb, mint 10% emelkedest varok" Ez az éves áremelkedési várakozásod már valszeg nem teljesül. Mikor esik le a tantusz, hogy (február előtt 3 hónappal), tavaly októberben kellett volna megvenni a lakást?
majd megérted az év végén. De elég ha csak azt tudod, jövő év tavaszán választások jönnek. Amit ha nem nyernek meg, akkor jó eséllyel megy az egész banda a börtönbe. Ezt nem kockáztatják meg. Mi következik ebből? Jönnek a stimulusok, vagy visszafogják az urak magukat?
Ugyanaz valamire szamitani, vagy valamirol almodni? Nem. Egyebkent az arnovekedes is lelassult Budapesten aprilisra. Szoval vegkepp nem ertem a problemad.
Május 5.-én irtad: "A nagy kerdes az, hogy kepes-e es hajlando-e a befektetesi hullam arszintjet kifizetni a sajat celra vasarlo. Ha igen: tovabbi, de lassabb aremelkedes. Ha nem: hosszu oldalazas nominalisan, enyhe csokkenes realerteken. Bar nagyon lenduletesen no a kinalat, de arkorrekciora csak a legkedvesebb almaimban merek gondolni. " Tehát nem irtál áresést csak legkedvesebb álmaidban gondoltál erre.
ez hosszabb történet. Bő egy hónapja állitotta, hogy a csökkenő tranzakciószám, növekvő kinálat előrevetiti már áprilisra az áremelkedés erős lelassulását és később egy fordulatot.
Konkrétan áresést valóban nem írtam, gondolom ez húzhatta ki a gyufát:"Jóval lassabban, mint most, bár alacsonyabb mélypontról. Akkor annak 5 negyedévnyi stagnálás lett a következménye."
En azt irtam, hogy aprilisban csokkenni fog a tranzakcioszam. Ennyi volt a konkret joslatom. Ugy is lett. Amit te mellekoltesz, mar a sajat agyszulemenyed. Majusban meg tovabb fog csokkenni nagy valoszinuseggel. Ami az arjoslatom, az nem valtozott, ev vegeig -5 .. +8% kozott, aprilis elejetol viszonyitva. Amivel korabban egyet is ertettel, szoval nem tudom mi most ez a nagy ingerultseg. Ha nem tetszik valami, akkor ugord at, nem kell vele idot eltoltened. Senki nem kenyszerit. De abban biztos lehetsz, hogy fogok meg beirni neked nem tetszo adatokat, sot jo esellyel nekem nem tetszot is. Azokat sem szoktam elhallgatni.
Pont erre a szemellenzőre utaltam. Nincs közvetlen kapcsolat (erős korreláció) a tranzakciószám és ai ingatlanárváltozások között. Erre - mint aki süket, jösz ismét ezzel az érvvel. Bocs de nekem nincs időm erre.
Pedig egyszerű. Próbáld meg a saját szövegedet értelmezni. (Persze célszerű mielőtt leirod, de utólag is tanulságos.) Kétségbevonták, hogy igazat mondasz a m2-es dijaidat illetően. Udvarias uriember módjára, nem irták, hogy hazudsz, de alacsony IQ-val is meg lehetett érteni, hogy mi a vélemény arról, hogy állitásod szerint Neked sikerül megverni a rövidtávú kiadás budapesti rekordját. Ezek után jösz egy fellengzős szállodaszoftveres szöveggel, amit csak úgy lehet érteni, hogy ez a szoftver kábitószer jellegű hatást gyakorol a használójára, mert hajlandó elkábitott állapotban jóvel többet fizetni a lakásaidért mint amit a szegény egyéb rövidtávon kiadók képtelenek elérni az eddigi megszokott csatornákon. Elnézést kérek, de én évente minimum egy tucadszor foglalok, főleg külföldön AIRBNB, Booking.com és egyéb oldalakon, igy a kevésbé kábitható kategóriába tartozom. De van olyan amihez te tényleg jobban értesz. Mikorra várod a grúziai földrengések magyaroroszági panelromboló hatását?
nem kell megvédened anélkül is tömegek keresnek kétségbeesésükben valami fogódzót amikor az ingatlanpiac füstje a szemükbe száll és szinte mindenki valamilyen matematikai formulában leli meg a kapaszkodót, mert mint tudjuk minden annyira tudományos amennyi matematika van benne . a dagi észleléseinek bemutatóiban van egy kis Steve Jobs-i plágium: a híres előd is egyszer megmutatott valamit amihez nem adott használati utasítást . szeretem, kedvelem,jól ismerem,sőt hálás is vagyok az ilyen kapaszkodók és elterjedt használatuk miatt a vagyonom döntő részének az ilyenfajta okosságokba kapaszkodók adták össze az alapját aztán kicsit más, de sokkal hasznosabb elvek alapján megforgattam az ingatlanpiacon, és a kezdeti befektetéseim hozamából vett ingatlanaim hozamából van most egy kicsi gspark részvény formájában közvetetten újra bérbe adott ingatlanba téve . a lakóingatlan piachoz elég annyi matematikai tudomány, aminek a segítségével helyesen lehet megállapítani két szám közül melyik a nagyobb a lényegi haszon az alapos, gyakorlati viselkedéstudományi ismeretből és annak ügyes felhasználásából jön hogy mennyi jött, ahhoz sem kell ma már matematika, már van régóta pénzszámoló gép
En vagyok a feny, ami attor az ingatlanosok es ingatlanbefektetok generalta hamis kodon. :D Keresletindexet a DH ad ki, nala kopogtass. En meg csak nezem az ingatlan.com-ot es felhivom a figyelmet, ha nagyon elszakadt a narrativa a valosagtol. Az utobbin a kinalati trendek joval hamarabb lathatok, mielott azok megjelennek a kulonfele publikaciokban. Az, hogy az ember mihez kezd a tenyekkel, a maga dolga.
mennyiért kapható most a keresleti index nálad? olcsóbb vagy drágább most, mint amikor elkezdtél itt házalni vele? ha engedsz a feléből, veszek 10 dekát szeletelve ok?
még egy darabig próbálkozhatnál talán lesz még valaki - a végtelen lexikális tudású placin, és a roppant széles bölcsességű nudlin kívül,- akitől elismerést zsebelhetsz be aztán ha nem, simán megsértődve odébbállhatsz, vagy még felhúzhatod az orrod is . nincs valami eddig titkolt kicsit barna, kicsit fekete, kicsit narancsinges metafizikaval átitatott előterjesztenivalód?
Abszolut nem értelek. Feltetted a szemellenzőt? Az áprilisi fordulat a DH adataiból is jól láthatóan megtörtént. Áprilisi DH barométer:https://newdhapi02.dh.hu/api/getFile/c3ddc5d96c574fa6dffd77115c7e5e60 Képek: Tranzakciószám: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2025-05/17/2677_m4j2t9zj4uuaqein_image.png Keresletindex: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2025-05/17/2677_mjhmz1x5u38xyx8w_image.png Az idei áprilistól gyengébb tranzakciószámhoz 2020-at és 2023-at leszámítva 2014-ig kell visszamenni. Keresletindex: 76. Szintén 2020-at és 2023-at leszámítva az elmúlt 10 évből mindben magasabb volt. És a május ettől is egyelőre sokkal gyengébbnek néz ki.
Nézd berlini, én nem egy gyógypedagógus alkat vagyok, szóval nincs kedvem sem téged sem N0MAD barátodat egyszerű szövegek értelmezésére tanítani. Még erre sem vagy képes, tényleg elképesztő. 😂
ki fig derülni tudományosan vannak köztünk kivételes mutánsok akiknek a génjei nem csak egyszerűen magas IQ-t hordoznak, hanem fejlett AI kod is kapcsolódott hozzá örökletesen . de a társadalom nincs felkészülve a befogadásra de az érzékenyítő akció megkezdődött
"mi modellünk ezzel szemben a szállodák szoftveres környezetén alapul, ez olyan különbséget ad a jövedelmezőségben, ami láthatóan megakad a torkodon. Például azért, mert te csak az Airbnb-n hirdetsz, az OTA channel managerek azonban több platformon is. Érdemes ám haladni a korral, te sajnos egy évtizeddel le vagy maradva..." Te tényleg mindenkit hülyének nézel. Csak azért tudsz magasabb napi bevételeket elérni, mert nem az Airbnb-n hirdetsz? Tehát van egy turista kör, aki hajlandó jelentősen, akár 30-50%-kal többet fizetni, ha meghallja, hogy Te adod ki a lakást? (Gondolom azért mert az Airbnb már nem eléggé cool abban a körben.) Tanits nekünk még pár ilyen korszerű, szoftveres és rendkivül magas IQ-ról tanubizonyságot adó módszert.
Arra kérlek, ne keverj össze magaddal, már hetekkel ezelőtt ajánlottam neked itt egy könyvet (teljesen feleslegesen), abban ezt már megtalálhattad volna, de inkább a mai napig inkább tovább találgattál. Szóval ha mégis vennéd a fáradtságot és beleolvasnál, akkor értenéd az összefüggéseket (első három fejezet), így soha nem fogod. Azt viszont a lelkesen támogató cimboráiddal kellene megbeszélned, hogy tovább sírnak az offtopic miatt, vagy veled együtt okosodni szeretnének, egyelőre az első álláspont náluk a nyerő. 🤷🏻♂️ "Ami engem meglepett az az volt, hogy elmondásod szerint olyan bérlőknek adod ki ennyiért a feldarabolt lakásaidat" Szokásos módon ismét becsapott a memóriád, 😂 a rövid távú üzemeltetőnek bérbe adottért 12 ezret kapok havonta négyzetméterenként. Te informatikailag visszamaradott őskövületként üzemeltetsz, a mi modellünk ezzel szemben a szállodák szoftveres környezetén alapul, ez olyan különbséget ad a jövedelmezőségben, ami láthatóan megakad a torkodon. Például azért, mert te csak az Airbnb-n hirdetsz, az OTA channel managerek azonban több platformon is. Érdemes ám haladni a korral, te sajnos egy évtizeddel le vagy maradva... kingdom_builder Ha a lakópark átadása előtt kiszállsz, tisztes nyereséget realizálhatsz, de azt te is látod, hogy ezekkel a bérleti díjakkal hosszú távra kiadva azért eléggé sovány... Akkor már inkább S&P 500, vagy akár egy osztalék portfólió. Minden szempontból jobbnak tűnik.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link