Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi kedd, 12:58
Előzmény: #233317  Pistike12
Tezsvéremmm.....tessék, de amit te belinkeltél is 16M -- mi a probléma? :)))
https://ingatlan.com/30995851
Kapzsidözsi kedd, 12:52
Előzmény: #233315  Pistike12
Tezzzzsvérem ---- (igen, vasi vagyok úgyhogy ezért is jó a zs-zés de ne vedd magadra...itt mi mucsaiak így viccelődünk ) - a hivetkozott hozzászólásomban "80" azaz nyolcvan nm-s házat írtam, nem 100 , 110 és 148-t. Ugye érted a különbséget. Szeretettel írom ám.
Nézd csak , és még Lidl-be , Aldiba is járhatsz ha nem jó neked a Coop..
https://ingatlan.com/34359485
Hogy Győr mellett mi megy nem tudom, gondolom Bécs közelsége meg az Audi.... de nem is érdekel..
Pistike12 kedd, 12:45
Előzmény: #233312  Pistike12
Lehet hogy, jol keresnek raktarpakolassal kint a torokokkel, de a penz nem oldja meg a rikito feher cipo es mintas sportpolo kombo problemajat a fejekben...
Es pesten azt fizeted meg, hogy van elet, kevesebb a suttyó, az emberek tobbet mosolyognak, es neha be be esnek egy szinhazba... Es nem a disznovagason vedelik a HPt es szidjak a nyugatot az orosz himnuszt dalolaszva😀
Pistike12 kedd, 12:41
Telekarak
https://ingatlan.com/lista/elado+telek+800-m2telek-felett+lakoovezeti-telek+gyorujfalu
42m-54m
https://ingatlan.com/lista/elado+telek+800-m2telek-felett+lakoovezeti-telek+abda
30-40m
Abban igazad van, hogy itt volt a legnagyobb habzsidozsi telek teren, mert ezeket 6-8 eve 3-6m ftokert parcellaztak. 
Kapzsidözsi kedd, 12:38
Előzmény: #233314  slash
Nem, félreértettél akkor.  Nem csak a telek áremelkedésre - vagy legalábbis a reálértéktartásra - játszanék, hanem ott is akarunk később élni. Sajáton építkeznénk, vagy mobilház vonal.
Most a nyugalom , lakható életkörülmény megőrzése és egyéb funkciók (nagy kert) felépítésének lehetőségén túl a következő gazdasági érveket szedetem össze:
- HUF menekítése reáliába
- Környék fejlődik, telek már alig van - esélyes a felértékelődés akár ha el akarnám adni.
- Esetleges ingatlan általános árszinvonal növekedés ezt is érinti
- termőterület - saját élelemtermelés lehetősége (nevettek tudom de ez se lesz olcsóbb, sőt.)
Pistike12 kedd, 12:34
Előzmény: #233312  Pistike12
Eme gyonyoru remek lehetosegektol hemzsego falvak arai:
https://ingatlan.com/34485419
148m
https://ingatlan.com/34369902
110m
https://ingatlan.com/33498006
100m
Csak helyezzuk el. 
Ezek falusi kocsmas coopos helyek... 
slash kedd, 12:26
Előzmény: #233306  Kapzsidözsi
Én értelek. Nyugati határszél, telek megvesz, ház felhúz és egy "munkásszálló" házat akarsz építeni. Ha esetleg a ház majd kellhet pl a gyerekeidnek egyszer vagy valami akkor jogos. De magát a telket megvenni és ott állni -kiadás nélkül-és csak a telek áremelkedésre játszani azt sztem nem pálya. 
Kapzsidözsi kedd, 12:25
Előzmény: #233311  Xis24
En olyat nem állítottam, hogy nem lesz még "lefele kör" meg pánikzuhanás. Talán 40-50 k alá nem megyünk már, de ez már a technikai elemzés területe - is - Ne offoljuk szét a fórumot itt. :)))
Pistike12 kedd, 12:25
Előzmény: #233306  Kapzsidözsi
Tehat akkor van egy 80nmes hazat gyms megyei faluban 100mert😀😀😀
1.25m/nm.
Papa, kerlek me etessel ezzel. 2015ben 10-12m ftokert dobaltak az ujszeru 120as hazakat arrafele😀 
Elheto videk? Ne etess kerlek. Videkre jottem. Draga tularazott, ingerszegeny, lehetosegek nelkuli hely, irigy, bekepzelt magamutogato emberekkel. 
Pont ahogy irod. Kimegy burgenlandba oszt vmi 20. rangu es statuszu meloval veri magat a 8-10 eves premium autoval. Pont eleg volt par honap, hogy beteljen az ember eme remek videkkel, akik szerint ok a vilag kozepe😀
Epp szabadulnek vissza a libsi koszos mocskos elhetetlen bpre😀
Xis24 kedd, 12:22
Előzmény: #233310  Kapzsidözsi
A nagy kör előtt én úgy gondolom, hogy széjjel fogják még ütni.  Ezeknek a bálnáknak az összes kell. Na de ezeket már nem kell meghalanod. Ki így ki, úgy spekulál. 
Kapzsidözsi kedd, 12:17
Előzmény: #233307  Kapzsidözsi
itt helyesen "ha tudatosítom" ... tehát nem te hanem én.... bocs
Kapzsidözsi kedd, 12:16
Előzmény: #233308  Xis24
A BTC -t 1 millio usd alatt nem adok el. Hogy ez 2 év múlva , 10 év - 20 év múlva lesz -e azt nem tudom. Több idő nem gondolnám, hogy kell neki. De mi addig nem szeretnénk várni-- Print Screen-elheted ha akarod :)))
Xis24 kedd, 12:07
Előzmény: #233307  Kapzsidözsi
Nagyon egyszerű akkor a történet. A kriptoból van a föld.  Tehát így lesz a kripto kézzelfogható érték. Ennyi 😃 javaslom a megvételt.. mert a szomszéd zajánál nincs idegesítőbb 😃😃😃😃 Pénzzel ki se fejezhető 😃
Kapzsidözsi kedd, 12:00
Előzmény: #233305  Xis24
Nagyon építőek és megfontolandóak a szavaid... ezzel is tisztában vagyok, mégis jó ha tudatositod. Kár hogy nekem a spekulatív vagyon részem már bőven megvan kriptóban és részvényekben -- nem keresem a telekspekulációt is :)))))
-- Egyébként még egy szempont, amit eddig nem említettem. A kiszemelt telken van egy bontandó - régi épület és a gazdasági kockázatokon kívűl ez az amitől "fázok". A bontás. Az egy dolog hogy 2 millió kb. - ez bekalkulálva - de iszonyatosan nem lehet megbízható vállalkozót, brigádot találni. Ez az egyik legszűkebb keresztmetszet szerintem manapság. A kölcsönös bizalmatlanság miatt.
Kapzsidözsi kedd, 11:51
Előzmény: #233287  Pistike12
Na jó - akkor valamit tisztázzunk - ezt mindig kiemelem más fórumokban is (bár amerikai részvényeknél meg kriptónál kissebb jelentősége van földrajzilag hol élsz - konkrétan semmi.) : NEM BUDAPEST LÉTEZIK CSAK EBBEN AZ ORSZÁGBAN és TESSETIK NEM CSAK BUDAPESTI SZEMÜVEGGEL NÉZNI A GAZDASÁGI folyamatokat! -- SŐT NEM CSAK MEGAVÁROS SZEMÜVEGGEL. --- Értem én hogy a föld lakósságának nagy része özönlik a nagyvárosokba, de én ennek csak örülök, ennél több marad az élhető vidékből. (Persze nem ilyen egyszerű tudom, a normális fiatalok hiány érződik itt is.)
80-m-s telek, 120 m-s ház? Na neee. Elmondom nyugati határszélen mi (volt) a matek: Most nagyon elnagyolva. 20 -25 m -t már hétnyelven beszélő 800-1000 nm-es közműves telket tudsz venni, 70 millióért rádobják neked a kerítésestül mindenestül a 80 nm körüli lapostetős családi házadat. (Pince persze nincs) Még pár millió kiegészítőkre aztán jónapot.  -- Ehhez az árszinvonalhoz napi 2x40 km ingázással meg lehet keresni a 2000 EUR-t 14x Ausztriában.Ha meg régóta kint vagy akkor a 2500 / 2800-t Burgenlandban! - Ne már hogy ennyit vagy ennél kétszer többet keres BP-n az átlagjózsi. A NER - pióca esetleg, de amúgy....
80m-s telek meg 4000-6000 ft-os ebéd menük (valamelyik múltkori Index videóban mondták) ,na ne bohóckodjunk már. Aki be akarja szopni a greedflationt- az persze tegye nyugodtan, de úgy beállítani mintha ezeken az árakon kívűl nem lenne élet.... ezen nagyokat mosolygok mindig...
Ezt azért mondtam el mert a fórum közönségének 80% -a bp-i ahogy érzékelem és kb. Balatonig tart neki az un. "vidék"...
Xis24 kedd, 11:45
Előzmény: #233301  Kapzsidözsi
Egy befektetésnek nem kell minden pillanatban pénzt termelnie.Még akkor sem ha spekulatív maga a befektetés. Abban az időpillanatban kell jól teljesíteni amikor eladásra kerül. Ha ez az ember élete után is lenne még azzal sincs gond hisz a vagyonunkkal sok mindent nem tudunk kezdeni odaát.  Ellenben jó ha van olyan spekulatív befektetésünk is ami a közeljövőben hoz pénzt. Én magam idén minden ingatlan spekulációt félre tettem érzelmi okok miatt. Persze néha keresem a kapaszkodót, hogy de ezért de azért nem volt ez egy rossz döntés. Én tudom, hogy rossz döntés volt de mindez mit sem számít ha boldogsággal is jár.  Viszont a pénzt az vissza kell szerezni ..az új körben. 😃
Kapzsidözsi kedd, 11:31
Előzmény: #233262  slash
Nincsennek egyáltalán nehéz helyzetben az eladók. (Többen vannak) Lehet persze trükközni, hogy majd az ország összerogy és összerogynak az árak és pánikeladások lesznek. De ebben (sajnos ) nem hiszek. Eu / Kína majd megmenti ezt a büdös bandát. Ha összerogyás lesz az csak világszintű gebasz indíthatja el mint a 2008/ 2009-es. ----- Mindazonáltal szerintem lesz nagy összecsúszás de akkor már nem az ingatlan árak lesznek a gondjaink.
Xis24 kedd, 11:31
Előzmény: #233302  gyula1971
Na de majd a szép kártyások.. 😃
gyula1971
gyula1971 kedd, 11:28
-Lesújtóan kevés nyugdíjpénztári tagot érdekel az új lakáscélú lehetőségA jegybank új felméréséből kitűnik, hogy csupán az érintettek negyede élne a 2025-től startoló konstrukcióval. A magyarok az inflációs cél fölötti drágulási ütemnek továbbra is jelentős esélyét látják.
https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/mnb-nyugdijpenztari-tag-lakascelu-megtakaritas-felmeres.800514.html?fbclid=IwY2xjawG7vCpleHRuA2FlbQIxMQABHS
Kapzsidözsi kedd, 11:28
Előzmény: #233261  Xis24
Igen, ezzel tökéletesen tisztában vagyok. A első két legfontossabb motivációs pont-om ez lenne. 1. A nyugalom - puffer tér. 2. Kényelmessebben tudnánk mozogni - (kert, fóliasátor, wallipini, gyümölcsfás terület kialakítása, könnyebben építkeznénk  stb lehetséges lenne. ) ----  Az első ponthoz annyit fűznék hozzá, csak hogy koncepcióba helyezzem . Nyugat - Magyarország nagyváros agglomerációjában lévő nagyméretű domboldalra felhúzódó belterületi telkekről van szó. Egy részük régi szőlő - elvadult gyümölcsös. A mi területünk egy imádnivaló szuper hely de azonnal elveszti az értékét ha a szomszéd véderdő szerű részét valaki beépíti villákkal, vagy fekvő panelekkel.  -------------- Szóval a vételnek az érzelmi része igazolt, csak szeretnék hozzá egy harmadik "gazdasági" lábat is hozzá rendelni.
A szubjektív torzítás hibájába nem akarok esni, hogy azért mert fontos nekem a terület ezért meg is magyarázom magamnak hogy ez egy jó befektetés is egyben. Mert ebben nem vagyok biztos. 
Még akkor sem ha tulaj nem nagyon "variál" - Kihívtak egy értékbecslőt, az adott egy (szerintem ) korrekt árat és annyit kérnek. Ki tudjuk fizetni, csak azért megterhelné a családi kasszát.Könnyebben kifizetnénk ha úgy éreznénk jó befektetés is a jövőbe, ----- Bár mi lehet jobb befektetés a jövőbe mint hogy a gyerekeink egy természetes közegben nőhessenek fel mint a mindent bekebelező beton - tégla - acél világ.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek