CyrusTheGreat

Regisztráció: 2019-12-11 14:04:00

Hozzászólások száma: 4 632

Utolsó hozzászólás: 2021-09-26 13:14


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

132 438
hétfő, 18:37

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik ma, 13:14
Úgy látom a hozzászólások alapján, nem igazán sikerült elolvasni a cikket. Egy kis háttér:
- 2000-ben Fro. hozott egy törvényt (SRU), amely kötelezte az önkormányzatokat, hogy a teljes lakásállományuk 20% szociális célú (elérhető lakhatást biztosító) legyen, amelyet azóta 25%-ra növeltek (2025-re kell ezt elérni). Ez alól nincs felmentés, nincs apelláta, az önkormányzatot csúnyán megbüntetik - csak és kizárólag a büntetés mértékének hatására kezdett el működni a program.
- mivel a büntetés egyrészt nagy, másrészt meg ténylegesen behajtják, az önkormányzatok elkezdték alkalmazni, leginkább az új fejlesztéseknél (hiszen istenigazából csak ott lehet). Ha Párizsban az LVMH is képes volt úgy renoválni gigantikus költségekkel egy Belle Époque szállót, hogy annak a tetejére felférjen 96 bérlakás, akkor másnak is sikerül.
- fontos pontja a dolognak, hogy a központi költségvetés ehhez biztosítja a forrásokat, az önkormányzatok pedig élnek vele. 
Az eredmények egészen biztatók, Franciaországban eleve nem nézik jó szemmel a "gazdag gettókat", évtizedes rossz tapasztalataik vannak a banlieue-kel, mindenhol megvan az incentive a végrehajtásra. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy bármi hasonló még a legkevésbé is elképzelhetetlen lenne itthon?
Forrás:
https://www.urban.org/urban-wire/lessons-france-creating-inclusionary-housing-mandating-citywide-affordability
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 10:15
El tudjuk kepzelni, hogy Tiborczek valamelyik belvarosi szallodaja tetejen kialakitasra kerul 30-40 onkormanyzati berlakas? Parizsban megtortent:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-25/transforming-a-paris-landmark-into-public-housing?srnd=premium-europe
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 08:17
Mostanság relatíve kevés szó esik az ingatlanokról, egy kis gondolatébresztő a vasárnapi kávé mellé:Tavaly óta rendszeres adatgyűjtést futtatok pár pesti kerületre a panel kínálati árakra (négyzetméter-bucketek alapján). 
Kis összegzés az eddigiekről:
--------
                      III-XI.        IV-XIII.        DH budai panel         DH pesti panel
20.07.121062518Ft29,789,000Ft24,789,000
20.11.15943449Ft34,480,000Ft26,979,000
20.12.20866398Ft32,625,000Ft26,255,000
21.02.13779410Ft29,655,000Ft25,592,000
21.07.25610312Ft36,435,000Ft26,157,000
21.09.26583237--
- - - --  
A dolog egyszerű, első két oszlop a darabszám (40-70nm-es méretben), mellettük az aktuális havi DH panel átlag. Elég durván csökkent a kínálati darabszám, míg a ténylegesen árak egyáltalán nem mutattak kifejzetten nagy mozgást, úgy tűnik, nincs nagyon összefüggés a két adatsor között, talán a hirdetgetők kezdik feladni? De természetesen, mindenki úgy interpretálja, ahogyan szeretné.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 11:43
nem egy nagy ordongosseg, feketen-feheren le van irva:
https://www.moodys.com/research/Moodys-upgrades-Hungarys-ratings-to-Baa2-changes-outlook-to-stable--PR_454087
Szolj, ha a vegere ertel.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 15:43
Nincs azzal semmi gond, hogy idelinkelted - jo uzenete a programnak, hogy a kiadasbol szarmazo szja-ra is jar. A gond azzal van, ha ezt kepes vagy komolyan gondolni (idezet toled):
“A cél a gyerekesek jobb helyzetbe hozása a nem gyerekesekhez képest és nem az hogy olcsóbb legyen bármi!”
Ennel te millioszor ertelmesebb vagy, nem ertem miert allsz be a propagandat visszamondani. Azt felejtsuk el, hogy jonak tartom a visszateritest vagy sem, csak sokkal egyszerubb lenne neven nevezni a dolgot: valasztasi konyoradomany. Ennyi.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:38
Pedig viccnek tűnik, és még most is az. Most komolyan? A Crowdstreet önmagát egy technológiai platformnak, egy közvetítőnek tartja a befektető és az ingatlan kivitelező között, ha direkt pénztranszfert teszel. Emellett még persze létrehozott saját menedzselésű alapokat, amikbe befektethetsz, ám sem a SEC, sem egyéb hatóság nem gyakorol felette semmilyen jogkört, szóval ezek inkább csak "alapok". A Crowdstreet semmifélleképpen sem egy befektetési platform, nem befektetési termékeket árul, elég nyakatekerten, de azért ott van, hogy ők egy crowdfunding portál...
És a crowdfunding csak annyira befektetés, mint a szerencsejáték. 
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:50
Crowdstreet remélem csak vicc volt. Az értékpapír-portfolióm másból áll, nem tartom megvetendő a REIT-et sem, de most van jobb, továbbá nem tartom rossz elemnek a portfolióban az ingatlant fizikai formájában sem - a megfelelő törvényi/szabályozói háttér mellett. A lakásügynökség egy tökéletes megoldás lenne nekem a céljaimhoz, tényleg nagyon szurkolok.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:44
Te nem érted. Egy pillanatra sem volt cél, hogy a gyerekeseken bármit is segítsenek, egészen egyszerűen a cél a pénzosztás volt, lehetőség szerint a csatlós klientúrának, ami egybeesett a politikai marketing eddig is megszólítani kívánt célcsoportjával. Felesleges magyarázkodni, egyszerűen csak ez van. 
Az meg, hogy a rendszerbe öntött irdatlan pénzmennyiség miatti drágulást akarják kompenzálni, hááát, maga a kormány a gyerekesek révén önti azt az irdatlan pénzt a gazdaságba, szóval nem érzem úgy, hogy ez talált volna...
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:38
Persze, hogy nem lenne rossz, nem kell foglalkoznod az üresen állással, a lakásügynökség futja a felújítás/karbantartás inflációs kockázatát és a legfontosabb: még csak meg se kell ismerned (nem is akarnám) a bérlőket, semmilyen kapcsolatod nem kell, hogy legyen velük, a problémákat/balhékat sem neked kell megoldani. Ez bőven megéri a piaci alatti 30%-os hozamot egy befektetési vételnél szvsz. Ez így tényleg nulla munka, egy konzervatív ESG-befektetés, én már ezt nagyon várom. 
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:34
Rossz az érvelés, de ezt ncseed is tudja, mert ha visszanézed, akkor láthatod, hogy ő is pontosan tudja és ki is mondta, hogy szó nincs arról, hogy a gyerekeseket akarnák segíteni. Eddig a cél az építőipari lobbi kiszolgálása volt, most pedig a 2022-es választások megnyerése. Furcsa is volt a mestertől, hogy félkövérrel hozza ezt a falmelléki dumát.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:18
Mondjuk ezt az ígért SZJA-mentességet elképzelésem sincs, hogyan lehet megcsinálni, gyanúm szerint sehogy, de ha csak ez nem valósul meg, még akkor is jó deal lenne.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 08:04
Ez zsenialis, ennek szurkolok a legjobban. Ha ez megvalosul, akkor mar tenyleg sokkal kiszamithatobb befektetsrol beszelunk es nem csak szerencsejatekrol - ilyen korulmenyek kozott siman vennek en is berbeadasra egy kis panelt. Hajra, remelem megvalosul!
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 10:14
Egészen konkrétan Telki családi+ikerház kínálati átlag a com-on 173M, míg Érd Parkvárosban 83M, ezért nem értettem a dolgot, de akkor nem arról van szó, hogy budget nem számít, a hely legyen fix és ott nézed az elérhetőt.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 09:52
Egy kicsit összezavarodtam, a Telki átlag 250M gyanúsan olcsó úgy, hogy az átlag 80-100M-es Érd Parkvárost is nézegeted? 
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 08:00
Értem, azért ne vidd túlzásba. ;-) Az utolsó negyedév mindig hajtós, de utána jól fog esni a bor a Naphegyen.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 20:45
Mostansag nem lattunk, csak nem, esetleg... dolgozol? Remelem minden rendben!
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 19:19
A banknak kell ilyen buntetokamat mellett visszafizetnie, ezt tovabb haritja az adosra, plusz meg gyanitom lesz ott meg par szazalek. Termeszetesen, eloallhat olyan korulmeny, hogy megeri a szerzodesszeges.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 16:39
Ezt még érdemes megtekinteni:
https://www.mnb.hu/letoltes/9-hitelszerzodes-rendelkezesek-web-20210915.docx
Pár szemezgetés:
- 120 napos fizetési késedelem a feltételek megszegését jelenti
- a teljes futamidő alatt üzleti célú átalakítás/besorolás nem lehetséges (viszlát, Airbnb, magánszálláshely-móka) - de cégszékhely lehet, amennyiben a tulaj a többségi tulajdonos
- 10 évig nincs bérbeadás, de ezt már ismerjük
A legszebb a 120 napos fizetési késedelem esetén a teljes felmondás, mindezt úgy, hogy a futamidő végéig elidegenítési tilalom van az ingatlanon.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 15:51
Nem látom a problémát, majd ha lesz némi insurgency, akkor már mondhatjuk, hogy gond is van (sarcasm). A budapesti piacon (ahol a legtöbb új építésű fordul elő) pontosan ugyanazok a trendek fognak dominálni, mint eddig, akármeddig felnyomhatják az árakat a kivitelezők (baromi kíváncsi lennék arra is, hogy az új projektek hány százaléka felel meg MINDEN feltételnek, incl. primer energiaigény), a fizetőképesség pont olyan, mint eddig. Viszont a mostani feltételeknek van egy nagyon erős üzenetük (illetve törekvés): tényleg komolyan gondolják az infláció megfékezését. Nem szeretem magamat idézni, én sem gondoltam volna, hogy ez ennyire gyorsan bekövetkezik:
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasingatlan-arak-topik/20340?oldal=6586#7819361
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 12:46
Vagy ha tudatos volt, akkor adtak egy nagy medveCSOK-ot Mrs. Családvédelemnek - hogy rohadna rá a műanyag lakat. Mindenesetre gratula, csak így tovább.

friss hírek További hírek