Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Függetlenül attól, hogy kell-e ennyi jogász, bölcsész, vagy büfészakos végzett, attól még kimondható, hogy mindig is sokkal alacsonyabb volt a munkanélküliség a magasabban képzettek körében. Egy büfészakos "marketinges" ha nem talál állást szakirányú munkavégzés, akkor gond nélkül lehet belőle könyvtáros vagy kormányablakos ügyintéző. De egy tanulatlan, vagy akár még egy gerincsérves burkoló előtt komoly problémák állnak, mert a munkalehetőségek felső 2/3 része számukra nem elérhető.
Ahhoz olyan gazdaság is kellene, most németországban 3,75 körül van ha jól tudom kalkulátorok alapján. Amikor magyarországon volt ennyi akkor mai szemmel nagyon jó áron fikerült felvenni, de a németország jóval nagyobb összeg természetessen jó lenne még alacsonyabban....
Én azért vagyok itt a fórumon, mert érdekel mások véleménye, leginkább azoké akiké eltér az enyémtől. Persze csak akkor, ha képesek ezt érvelő módban előadni.
akkor miért nincs bevezetve a sitten a testi fenyítés? nem csak eszünk, iszunk, dolgozgatunk meg sétálgatunk az udvaron, hanem minden reggel 25 botütés. Hosszantartó és szenvedéssel teli lesz az a pár évet amit ott tölt. Ez se jó? Ebben is van valami kifogásolni való? (Tényleg érdekel)
az visszafordítható ha valakit bevágnak 1-5-10-30 évre a börtönbe? "tessék itt van 3 millió forint jóvátétel minden évért amit a sitten töltöttél." ez jóvátétel?
Érdemes elolvasni az AB határozat a halálbüntetés megszüntetéséről. Nekem amúgy Dr. Sólyom László párhuzamos véleménye tetszik a legjobban. https://njt.hu/jogszabaly/1990-23-30-75
Az élet a legfőbb érték, nem vehető el az állam által legitim módon. A halálbüntetés visszafordíthatatlan, kizárja az igazságszolgáltatás tévedésének korrigálását. A halálbüntetés nem összeegyeztethető sem az emberi méltóság elvével, sem a jogállamiság alaplogikájával: az állam nem vállalhatja magára az élet végleges elvételének erkölcsi és jogi felelősségét.
Visszatartó erő, az hogy az ember a hosszantartó szenvedést akarja elkerülni. Ha 3p és vége, fájdalommentesen annak szerintem nincs visszartaró ereje. Pszichéssen legalábbis. Ez a legnagyobb érv a halálbüntetés ellen. Mellette meg persze a büntetésvégrehajtási intézmények fenntartásának költségei.
Az általam leírt helyzetben még az első stikli előtt meggondolja kétszer is, hogy belevágjon. Aztán meggondolja a második előtt is. Szóval van visszatartó erő itt. Hogy mennyi azt nem tudom. Ha persze belevágott a hülyeségbe másodjára is, onnantól könnyen gátlástalanság lesz, mert nincs mit veszteni már. Értem amit írsz.
Ezt olyantól hallottam, aki büntetésvégrehajtásban dolgozott, hogy abban az esetben, ha nincs második esély, ergó egyből kampó, akkor megszűnik a visszatartó ereje...Mint egy játékban, ha vége ennyi... De mivel nem egy szenvedés van a végén (börtön stb) hanem egy gyors fájdalommentes vég, emiatt nem tartaná vissza az embereket és lehet hogy a helyzet még rosszabb lenne mint most. Pszichikailag melyiktől félnél jobban? Több évnyi brutális életminőségromlástól , börtön, megkülönböztetést stb, vagy egy injekció ami 3p és vége ??
A fejlett országokban a gyerekvállalási kedv csökken. Kínában is, Taiwanin , Japánban is. Magyarországon, 89 óta óta 1 millió emberrel kevesebben vagyunk. Jelenleg az egyedüli nagy ország ahol nég népesség növekedés van, az india... De ott is olyan egyenlőtlenségek és körülmények vannak amit sokan nem szeretnének szerintem. Én az emberiségnek adok még 50 évet... korábban 100 at mondtam... Szinte mindegy, hogy ezt egy idióta piros gomb, egy járvány (szupercovid, rezisztens baktérium vagy más okozza), háború az ivóvízért, az energiáért, vagy a lakható, és gazdálkodható földért, esetleg gazdasági krach utáni káosz ... az doomsday clock is csak ketyeg. Én azt várom hogy az évszázad vége előtt még csökkeni fog az emberi népesség drasztikussan. Klímaváltozás vagy más ? jó kérdés. Etikus e gyereket vállalni, hogyha ~biztos vagy benne, hogy az ő életminősége rosszabb lesz ? (most a nyugdíjj és ellátórendszert hagyjuk ki a gondolatkísérletből.) És mindezt vajon hogyan fogadná a lakhatási piac ? pl egy piros gombot ? országrészek / kontinens lenne kvázi lakhatatlan ahol a lakáspiac megszűnik... vagy ha ténylegessen népek indulnak meg délről, mert olyan szintű lesz a klímaváltozás, hogy emberi életre nem alkalmas ? (1,5fokot már elértük tudtommal)
Én azt mondanám, h mint pl németországban hogy a munkás aki csinálta bére elszámolható adóból. Az anyag nem! Mivel a munkás a bére után adózik és így az ember is rá lenne kényszerítve, hogy ne számla nélkül okosba kérje... ne adj isten fehéredne az építőipar.
Ha 14 évesen abbahagyja a sulit és elmegy dolgozni, adótfizetni (tökmindegy hogy mit), akkor semmi gondom nincs vele. De vagy tanul vagy dolgozik valaki. Az, hogy valaki csak teng-leng, azzal élősködik a társadalmon. A társadalom pedig nagyon sok-sok dolgot ad neki: közszolgáltatások, tiszta parkok, rendőrség, határvédelem, levegő, utcák, stb. Ez nincs ingyen. Tehát az, aki nem ad bele az elvesz. Sokat. Ezt (is) büntetném.
Sokat érünk amúgy is egy 80 ezredik jogásszal, vagy bölcsésszel... Valóban hasznos tagjai a társadalomnak állami pénzből tanítattjuk őket, hogy utana a végzettek jó része el se tudjon helyezkedni szakirányú munkakörbe.
Értem és aki iskolakerülő az a társadalom számára haszontalan? Ugyan már, van kizárólag 8 általánost végzett üzletvezető ismerősöm, aki mindemellett órási általános műveltséggel rendelkezik... De alapvetően szükség van szakmunkásokra is, illetve olyan munkakörökre, amik nem igényelnek iskolai végzettséget. A jelenlegi adórendszer ezt támogatja, aki dolgozik, tehát hasznos tagja a társadalomnak. Pont a munkakerülést kell büntetni, nem az iskolakerülést.
Ja meg a már nem futó mobilkészülékcsere program. Édes istenem. A világ hülyeségei. Megcsinálják a jogszabályokat, adminisztrálják, foglalkoznak vele a cégek, stb. Mi a fszmra nem volt itt még államilag támogatott program...
Gigászi felháborodás lenne és másnap már felkötnének lámpavasra. Ezt elfogadva ütemezetten végezném és viszonylag hamar véghezvinném. A gyerekvállalást támogatnám, de csak addig támogatnám anyagilag, amig a gyerek a megfelelő pályán halad. ha iskolakerülő, ha nem hoz egy minimális szintet, stb akkor büntetném a szülőt rögtön a támogatás megvonásával. A legnagyobb támogatás meg egy kiszámítható ország lenne működő közszolgáltatássokkal.
Meg a sapkák: totálisan káros. holnaptól mehet a levesbe. gyakorlatilag minden létező módon beleszól az állam a gazdaság működésébe, totálisan széttorzította. Ki az aki ezekután itt fektet be? A kockázati felárat nyilván minden termékbe, szolgáltatásba beleépíteném. Márpedig kockázat itthon van. 24 óra alatt rendetvágnék. Bele is élem magam: a börtönök javarészét is megszüntetném: lopás, garázdaság, gyorshajtás, könnyűtestisértés, ilyesmiknél az első bünti 50 olyan kvra kemény botütés, hogy a lábára se fog állni az elítélt 2 hétig és mehet haza. nem őrizgetjük-etetjük adófizetők költségére. a másodiknál meg - elfogadva azt, hogy lesznek ártatlan áldozatok: 💀. Súlyostestisértésnél és súlyosabbnál meg nincs kecmec, ott elsőre ez az ítélet. De ez inkább csak vágy. meg tudom. visszaélnek vele. meg ártatlanok. de azért az sem járja, hogy valaki "rosszcsontkodik" és mondjuk már ötödjére áll mindenféle stiklik miatt bíróság elé. láthatóan menthetetlen az ilyen. szüksége van a társadalomnak ezekre? ez a bekezdés sok pénzt talán nem spórolna meg, de azért a lelkemnek jót tenne.
"Minden ugrik 6 hónap múlva piacira?" Erre kiváncsi lennék, mekkora felháborodás lenne belőle. Amikor aláírtak egy fix kamatozású szerződést a hitelfelvevők. Másrészt 5 éves a kamatperiódus. Ez így kivitelezhetetlen és nem nem is érdemes így hozzányúlni. Fokozatosság elvét követni érdemes... Másrészt a gyerekválallást valamilyen formában támogatni kell anyagilag is és nem nem alanyi jogon járó családi pótlékkal, mint ahogy az Fletóék idejében volt. Hiszen így is a szülők nagy anyagi terhet vállalnak magukra, ezek az adókedvezmények sem kompenzálják teljes mértékben a terheket. De a gyerekvállalás az össznemzeti érdek ...
a rezsitámogatás megint valami ~1000mrd-os összeg, az is mehet a levesbe. tessék szigetelni. azt is sajátpénzből, miért kéne az államnak, az összes adófizetőnek pénzt adnia bárkinek arra, hogy a saját magántulajdonát fejlessze, gazdagodjon?! teljesen nonszensz.
Mert félre ne értsétek, de szerintem a mindenféle támogatott hitel az rossz. Azon lehet vitatkozni, hogy milyen ütemben vezessük ki őket, de *szerintem* ki kell. Minél előbb, annál jobb. Vagy évekig szenvedgetünk folyamatosan, vagy hamar túlesünk rajta. A fájdalom mennyisége ugyanaz lesz, a kérdés hogy mekkora időszakra sűrítjük be.
Nem tudom ezek mennyi megtakarítást jelentenek. Tegyük fel hogy igazad van. Következő spórolásom: a mindenféle támogatott hiteleket is megszüntetném. Nincs OSP, nincs széchenyi program, meg zöld izémizé meg 7 fős autó naccsaládosoknak, meg babaváró ingyenhitel. Meg minden. Minden ugrik szépen piacira mondjuk 6 hónap múlva. Ez hány milliárd lenne szerinted? Természetesen tudom, hogy ebbe beleremegne az ország. Meg a kormány népszerűsége is. De hát én nem népszerű akarok lenni, hanem csak elmondom hogy mit csinálnék. Amúgy is a radikális megoldások híve vagyok, nem szeretem a pnalegyezést, ahol fát vágnak hullik a forgács.
Tegyük fel, ezek évi 1000 mrd Ft megtakarítást jelentenek. Akkor már csak 4700 mrd a hiány az 5700 helyett, és még egy fillért nem tettünk a szétrohadt közmüvezetékekbe, a legatyásodott vasútba, nem adtunk béremelést a szociális és fejlesztöpedagógiai szférában, stb., stb. Szóval az általad említetteken túl bizony át kell szabni a jelenleg méltánytalan, és durván a gazdagok és magas jövedelmüek felé torzító adórendszert. Például az adómentes jövedelmi lehetöségeket meg kell szüntetni, A legviccesebb egyébként a lottónyeremény adómentessége. Aztán beteszi állampaírba, és élete végéig adómentesen gazdagszik, miközben külföldön szórja adott esetben a pénzt, azaz ÀfÁ-t is alig fizet.
és azt gondolom, hogy ha nem lenne ellopva-hülyeségre költve a pénz, akkor igazából adót se kéne emelni, sőt. az persze lehet hogy taó növelés és áfa csökkentés. bár szerintem az sem baj, ha az embereket arra motiváljuk, hogy fogyasztás helyett fektessenek be. tej-kenyér-zöldség-gyümi-egészségeshúsok-halak-ilyesmik menjenek persze 0% áfával.
szerintem van elég elvonás így is. hogy jó helyről vonnak-e? lehetne-e több a cég/nyereség/taó? lehetne. de mi lenne ha először nem fszságra költenénk? stadionok, versenysportolók, elképesztően túlárazott beszerzések, csilliárdmilliárdnyi közmédiának hazudott propaganda? stb stb. mert amíg az utóbbiak nincsenek rendben, addig nagyon nagyon nincs kedvem még több adót fizetni. utána majd átgondolom. azért ez érthető, ugye?
Olvastalak! . Akkor mi újság van, ha ajándékozással kaptam egy lakást ( első rendű örökös ), és néhény hónapon belül eladatam? Akkor milyen illetéket kell fizetnem?. . Köszönöm
Igen, csináltam én is ilyen ügyleteket, vevőkijelölés történik, az építő cégek általában 1-2 százalékot kérnek ilyenkor. Most is van olyan tervasztalos projekt (külföldön), amiről el tudom képzelni, hogy még birtokba vétel előtt eladom.
Tudod, ha gazdagok is lennénk, de azért hülyék nem :) - Kotri, ez nem jött be. Próbálkozz máshol kriptós, unokázós, piramisjáték csalásokkal! - Ja, nekem először utalj át 10.000 dollárt hogy tudjam nem kamuzol, és én visszaküldök 100.000 dollárt, 'bizisten' :)
Üdv mindenkinek, egy rövid gondolat 2026-ra, ha már sokan megtették a téteket. Szerintem a lakáspiac nem omlik. Hanem szétválik. Lesz egy szűk, hitel- és támogatásvezérelt sáv, ahol továbbra is van mozgás,és egy jóval nagyobb rész, ahol az ár már nem találkozik fizetőképes kereslettel. Nem jóslat, inkább megfigyelés az elmúlt ciklusokból. Kíváncsi vagyok, más is így látja-e.
Régebben írta itt valaki, hogy új építésű lakás nem került a vevő nevére, hanem az birtokba vétel előtt eladásra került. Tud valaki segíteni, hogy megy ez konkrétan?
Nincs dolgod vele. Viszont az ajándékozottnak (vannak kivételek, egyenesági stb.) be kell jelentenie és ajándékozási illetéket kell fizetnie, pláne, hogy okirat is készült.
Ha valaki ezt kijelenti, hogy minden oldalról jó, mindenkinek akkor biztos lehetsz benne, hogy az illető hazudik. Ez is csak egy nyílt propagandális hazugság... @izomman köszönjük az "értékes" kommentjeidet, hasitasizz nyugodtan, majd csak lesz egy gerinces albérlőd aki felnyom ;).
Lakáseladásból (5 éven túli tulajdon) származó többmilliós bevételt be kell jelenteni vagy kell adózni navnál ha a pénz azonnal elajándékozásra kerül? Akár egyidőben (adásvétel utána ajándékozás) 2 papírral?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link