Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer ma, 14:20
Előzmény: #246452  Bandita
"Ha nem vagy fideszes, érdekel a tied is.
Köszi "
🙂Én már szavaztam az SZDSZ-re, MDF -re, Fideszre, Jobbikra, Mi hazánkra.
Akkor én most milyenes vagyok ❓
😃
Gyerekek, a lényeg hogy folyamatosan nőjön az államadósság, mindegy hogy ki van kormányon.
📈
Magyarország államadósság:
1971. 1 milliárd USD
 1990. 20 milliárd USD.
Közben ezalatt a 19 év alatt 13 milliárd USD kamat kifizetve.
2025. ~ 166 milliárd USD 
Közben ezalatt a 35 év alatt kb 150-200 milliárd HUF kamat kifizetve.
Ezen belül forintban a Fidesz kormány alatt:
2010. 20.000 milliárd HUF
2025. 60.000 milliárd HUF.
3-as szorzó 15 év alatt.
De ha ezt a makrót levetítem egy lakásra, pl képzeljük el:
2010. Lakásra felveszünk 10 millió forintot felújításra.
Kifizetünk kb 6-7 millió kamatot és 2025-re lesz 30 millió jelzáloghitelünk.
3-as as szorzó 15 év alatt.
És ez senkit sem érdekel?
Vagyis hogy tök mindegy ki van kormányon?
.
""Adjátok nekem egy ország pénz kibocsátási jogát és onnantól kezdve nem érdekel hogy ki van kormányon."
Mayer Amschel Rothschild 
papafilip ma, 12:55
Előzmény: #246465  2345678
Az említett cikkel inkább a cím a baj, tipikus clickbait. Abban nincs meredek állítás, hogy immunológiai okokból bekövetkező, látás, hallás vagy mozgás problémát, immunterápiával meg tudnak oldani, pláne, hogy egy kiragadott példát mond a cikk végén meg szépen elmondja, hogy nincs még általános gyógymód, csak őssejt-transzplantáció ami meg sokszor életveszélyes.
Az ausztrál kitérő azért remek, azon legalább lehet kicsit mosolyogni, azért jár a pont.Azért én maradnék annál, hogy tudományos állításokat, érdemesebb a tudományos kutatások alapján vizsgálni meg azok esetleges szintén tudományos cáfolataival. Az IQs kutatásra is volt linkelve ilyesmi, cáfolat is, csak azzal nagyvonalúan nem foglakozott senki az alapján amit láttam az eddigi csevejben.
2345678 ma, 10:54
Előzmény: #246463  berlini
Sokat elmond most az IQ képességeimről az, hogy fogalmam nincs a linkelésről. Képtelen vagyok megcsinálni .  De le tudom írni neked, hogy a Házipatika tegnapi számában található a riport, Nemes Mozer Mária a szerző. Az orvos pedig Dr. Horváth Ildikó Fanny immunológus a debreceni klinika dolgozója. Ha érdekel a cikk, akkor írd be a keresőbe, hogy Dr. Horváth Ildikó Fanny "Nálunk a vak látni ,a béna járni, a süket hallani fog". Ez az infúziós kezelés azért is érdekes mert például az ausztrálok le vannak tőlünk maradva, ők ugyanis előbb kihúzzák a vaknak a szemfogát és téglalap alakura csiszolják. Ha  elkészültek a csiszolással  akkor fúrnak a közepébe egy furatot és beletesznek egy lencsét. Ezután az egészet 3 hónapra bevarrják a vak arcába, hogy szövet nőjön rá. Ha ez kész van akkor ezt az egészet rávarrják a vak szemére. stb
2345678 ma, 10:35
Előzmény: #246462  Goldstein17
Nem akarok én semmiféle szerepet betölteni. Érdekel az ingatlan, így találtam erre a fórumra. Önző módon a saját ingatlanos problémáimmal vagyok elfoglalva. 
berlini
berlini ma, 10:21
Előzmény: #246461  2345678
belinkelnéd, hogy ki és mikor nyilatkozta az infúziós kezelésekről:
" infúziós kezelések olyan sikeresek, hogy (szó szerint idézem): " A vakok látnak, a süketek hallanak, a bénák járnak""
Goldstein17 ma, 09:55
Előzmény: #246461  2345678
Hujuj, új szintre emeled az itteni diskurzust. Gondolom, hasonló szerepet töltesz be itt, mint az Index a médiában.
2345678 ma, 09:48
Előzmény: #246450  FatFIRE
Bevallom én is hitetlenkedve olvastam amit írtál (főleg ami a bérleti díjakat illeti). Ezért is akartam látni. De talán a legnagyobb port az kavarta itt a fórumon , hogy hivatkoztál vakire aki mondott valami "okosságot" egy TV műsorban a szegénységről és az IQ-ról (és aztán itt szó szót követett. ) Én azt mondom, hogy kellő kritikával kell fogadni ezeket a tudományos  híreket. Például tegnap olvasom, hogy a debreceni klinika kutatója ( név, fotó stb) azt mondja, hogy náluk az infúziós kezelések olyan sikeresek, hogy (szó szerint idézem): " A vakok látnak, a süketek hallanak, a bénák járnak"
Pistike12 ma, 07:08
Előzmény: #246458  J0hnnyEnglish
Most is pofara osztanak a varban es efyeb allami ingatlanokat. Csak errol a forumtarsak 35 ev mulva beszelgetnek😀
Lasd a var teljes ellopasa. Hidd el bevezetik ott is majd az onazonossagi trvt... 
DavidCamp ma, 06:23
Előzmény: #246458  J0hnnyEnglish
Kapcsolat kellett oda nem pofa. Tudjuk, hogy működtek az akkori kiutalások. De tény, hogy a régebben épült ingatlanoknál megvan a zöldfelület és nem egymásba nyílnak az ablakok. Lásd a Bikás park környéki panel lakások.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szerda, 21:33
Előzmény: #246435  Pistike12
Szélsőségekbe ne ess, elég az utca túloldala a panelek árai, ahol megértük, hogy több a zöldterület. Agy gréti panel sem jön össze még két átlagfizetésből sem! Na talán a kisebb garzon, talán... A vicc az életben, hogy 35 évvel ezelőtt ezt pofára osztották!
Bandita szerda, 21:05
Előzmény: #246456  N0MAD
Win-win
N0MAD szerda, 20:27
Előzmény: #246452  Bandita
"Ha nem vagy fideszes, érdekel a tied is."
érdekes, ők is így vannak a vagyonoddal.
Yack szerda, 18:14
Előzmény: #246444  HPPapa
A 4-es metró állomás nem ott lenne.
berlini
berlini szerda, 16:46
Mindig érdekes olvasni arról, ha magaddal beszélgetsz.
Munisont mikor hivod meg egy kis lakásnézőbe? (vele időpontot sem kellene egyeztetned.)
Aki a fajelméletet ilyen bután és erőszakosan hirdeti attól nincs mit tanulnom.
Mint ahogyan Széles úrtól is csak azt lehetett megtanulni, hogy hogyan lehet egy nagy értéket elpazarolni..
Aki nagy valószinűséggel semmi különöset nem ért el, csak a NER morzsákat szedegette szorgalmasan, attól nincs mit tanulnom.
De nem kivánom, hogy megszivd, valszeg enélkül is összejön.
FatFIRE szerda, 16:28
"Nem számítottam rá, hogy beépítik a Madárhegy-Gazdagrétet elválasztó erdősávot is. Röpke 270 lakás. Kellett volna az a 4-es metró a Madárhegyig."
Ezeknek a területeknek a beépítése eléggé kiábrándító.  Jó lett volna, ha természetesebb részek is maradnának a városban, már így is túl sok a beépített terület.
Bandita szerda, 16:27
Pénteken fogok foglalkozni a témában, mármint szálláskeresés külföldi partnereknek. 
Szálloda vagy luxi privát. 
Ha nem vagy fideszes, érdekel a tied is.
Köszi 
FatFIRE szerda, 16:22
Előzmény: #246411  infin
A tanulmányaid hasznosulásáról sokat elárul, amikor azzal szólítasz meg valakit, hogy köszönés helyett az asztalra köpsz. Tudom, hogy te ezt nem érted, de felér egy aláírással. 😂 Szerinted nyilván a Friderikusznál nyilatkozó intelligenciakutató is egy tájékozatlan, áltudományos hülye, amiért ennek a könyvnek a szerzőjére és tartalmaira hivatkozik és egyértelműen az alacsony IQ-val magyarázza a szegénységet, ugye? 🤦🏻‍♂️
FatFIRE szerda, 16:20
Előzmény: #246414  2345678
"Szerintem érdemes nekünk akik a fórumon kommunikálunk személyesen is találkozni. Sokat tanulhatunk egymástól."
Teljesen igaz, intelligens embercsoportok esetén ennek nyilvánvaló előnyei vannak, a jó közérzettől a tanulás, okulás lehetőségein keresztül egészen az anyagi előnyökig. Mint látod, sokan más utat választanak. Ha beszámolsz valamiről, akkor 
1. Alap, hogy hazudsz.
2. Amit csinálsz, az szar.
3. Amit elértél, azt érdemtelenül érted el, de reméljük, megszívod.
Amit itt látunk, az tulajdonképpen az emberi kapcsolati háló természetes szelekciója, nyilvánvaló eredményekkel mindkét oldalon. 😊
Pistike12 szerda, 13:35
A 4es metro az orszag lekepezese. Mind a ket part 2x lefosztotta, ezert nyomvonala nyomi, de legalabb peldanelkuli vilagszenzacio robotizalt, amely miatt minden megalloban + 2 biztonsagi or figyeli a peront indulaskor... Nagy segitseg ez az uzemeltetesi koltsegekben... Mindezt 20 ev alatt...
Es termeszetesen kovetkezmenyek nelkul. 
https://www.google.com/amp/s/www.portfolio.hu/unios-forrasok/20190502/4-es-metro-oriasi-lopasrol-beszeltek-megsem-talaltak-buncselekmenyt-322835%3famp
Pistike12 szerda, 13:27
Bohoc MNB... 
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250521/mnb-razudultak-a-lakaspiacra-a-pmap-kamatok-budapesten-mar-19-a-dragulas-762781
"Ezáltal az ingatlanpiaci túlértékeltség tovább nőtt (14,3%-ra tehető), ez pedig a rosszabb lakáspiaci elérhetőségben is megnyilvánul" 
Par honapja meg az uj modelluk nem jelentos túlértékeltség csokkenest mutatott, kvazo nincs ott latnivalorol irtak a majomparade bohocsapkasok. 
Bianco szerda, 11:40
Előzmény: #246439  Goldstein17
Szerintem is. De egy  önkormányzati pluszbevétel elől nem biztos,hogy el akarnának ugrani.
HPPapa szerda, 11:25
Előzmény: #246445  Murdoch
Ami döbbenet, hogy egy ilyen zsúfolt városrészt nem szolgál ki a tömegközlekedés. Jobb helyeken kiviszik a metrót/villamost a pusztába és köré épülnek a lakóparkok. Itt oldja meg mindenki ahogy akarja.
Murdoch szerda, 11:19
Az gyönyörű. Anno megnéztem arrafelé pár nagyobb lakást. Szép-szép, de irgalmatlan zsúfoltság volt, kis utcák autósorokkal, nekem felejtős lett. Szétbarmolják teljesen, pár tíz éve még málnabokrokkal volt tele, most meg lakóteleppé válik.
HPPapa szerda, 11:14
Nem számítottam rá, hogy beépítik a Madárhegy-Gazdagrétet elválasztó erdősávot is. Röpke 270 lakás. Kellett volna az a 4-es metró a Madárhegyig.
Goldstein17 szerda, 11:10
Előzmény: #246442  Murdoch
Ez Magyarországon is így van. 12 kerületi lakásunkat egy nagyvállalkozó bérli, az autói is béreltek (mindig a legújabb 40-50 milliós autók). Ő tudja jobb helyre tenni azt a pénzt amibe a lakhatását szolgáló lakás kerülne.
Murdoch szerda, 11:06
Előzmény: #246441  lacikonyha
1. A kérdés az, hogy hol egyszerűbb venni, ha már veszel. 
2. Sokan inkább félretesznek mondjuk x évig és vesznek harmadáron vmit mondjuk a franciáknál, spanyoloknál, nyilván ki lehet matekozni.
3. Tökmindegy mi van, mert amúgy tervezhető a folyamat, nincs a lihegés az éves 15%-os drágulás miatt. Van 1-2%-nyi drágulás és kész, lehet gyűjteni az önerőt.
4. És amúgy a nyilvánvaló bérlői réteg mellett sokan vannak, akik inkább forgatják azt az 1-2+M chf-t és bérelnek.
lacikonyha szerda, 10:56
Előzmény: #246440  Murdoch

elért aztán mindenki könnyen vesz magának lakni ott sajátot
és nem bérel kb a lakosság 40%-a
vagy ott relatíve olcsón vásároltban vagy örököltben csak a buták laknak akik kb a lakosság  60%
az okos 40% meg bérel
Murdoch szerda, 10:44
Erről beszéltem vagy százszor és ment a hőbörgés, hogy milyen olcsók az ingatlanok. 
Itt a környéken (Lausanne) 1,2M chf egy újszerű négyszobás lakás. Átlagfizetés 2,5 milla, medián és nettó, csak xólok. Kamat lófütty. 
Goldstein17 szerda, 10:38
Előzmény: #246436  Bianco
Érdekes lenne , ha Kovács Gergely és Őrsi Gergely is venné a lapot...
Pistike12 szerda, 10:35
Egyszeru joslatom van a kovetkezo 2 evre: extrem arak, szuk kinalat munkanelkuliseg nelkul.
Tovabbi arcsokkenest varok😀
Goldstein17 szerda, 10:35
Medián nettó 338000.
Bianco szerda, 10:34
Ma reggeli vérnyomás rendező projekt kv nélkül.
Önazonossági törvénytervezet címszó alatt a 400 érintett település mellé konzultáció szinten kezdik hozzácsatolni Bp. bizonyos kerüeteit is. 1,2,11,12. Én már semmin se csodálkoznék. Ennél hihetetlenebb dolgok is megvalósulnak. Budára tényleg születni kell.
Pistike12 szerda, 10:33
Lattatok az uj bayer epulezet gazdagretnel?
3 szobas lakasok 150mtol, 2 szobas 116mtol, 4 szobas 200mtol...
Megerkezett az uj vilag. 
Van 4 szobas 400mert! 1m euro... 
Atlagfizu brutto 648.000. 
Egy kegli 30 evnyi jovedelem. Megerkezett a csodavilag csodaorszagban... 
Goldstein17 szerda, 10:16
Előzmény: #246433  lacikonyha
Van egy harmadik tábor is, akik szintén aktívan szurkolnak a vágyuk beteljesüléséért, de ők már pályán vannak. Láthatóan Te ennek a  tábornak vagy markáns képviselője, nincs igényed az objektivitásra, ugyanolyan érzelem vezéreltek a témában adott megnyilvánulásaid, mint a másik oldalé. Ez a stratégiád a mentális egészséged fenntartására?
Én szerencsésnek mondhatom magam, bármelyik irányba mozdul a piac, az egyik szemem sír a másik nevet.
lacikonyha szerda, 10:06

láthatóan mélyülnek a frontvonalak
vannak akik aktívan piaci szereplők valamilyen szerepben,és elégedettek
és akik aktívan szurkolnak annak a vágyuknak beteljesüléséért aminek következtében lejöhetnének a nézőtérről a pályára játszani
.
az utóbbiak duplán nehéz helyzetben vannak:
akaratuk ellenében sodródtak a nézőtérre
és az így kialakult a frusztrált mentális állapotuk nem kedvező a helyes döntések meghozatalához (az élet egyéb területén sem)
.
részvétem
.
DaGi kedd, 21:44
Előzmény: #246431  berlini
(Ásít)
berlini
berlini kedd, 21:33
Előzmény: #246429  DaGi
Igazad van!
Ezért javaslom a lakás adásvételi szerződésekbe az áron kivül  - mint legalább annyira fontos paramétert - azt is belevenni, hogy a szerződés rohamosan emelkedő kinálat és csökkenő tranzakciós környezetben jött létre.
Ez talán vigasztalja a vevőt.
Különben azon rágódna, hogy miért nem vette meg ugyanazt a lakást tavaly 15%-kal olcsóbban.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 19:54
Előzmény: #246427  tihamer

Tihamér, eddig sem mi voltunk a haszonlesői, ez után is boldogulunk! A piaci verseny, pedig jótékony hatású. Nem lesz a 40millás ingatlanod 20millió már soha, de nem is lesz 5 éven belül az infláció és az egyoldalú adópolitika miatt 80 millió, árazódsz ki te is a piacról.
Azt sokan nem értik meg, hogy a rendszer az élet minden területére beárazódott, ha tetszik, ha nem a felárat már rég fizetjük - ja nem a háború és migránsok miatt.
Én tökéletesen megelégszek azzal, ha a teljesítményem és  pozíciómmal járó béremelésemmel nem csak futok az árak után, hanem jutok is előre. Hozzáteszem ez sem a munkaadómon múlik, na a bérem/bevételem sem a röfi miatt nőtt!
DaGi kedd, 19:52
Előzmény: #246421  tihamer
Olvastam a cikket már, jót is röhögtem rajta. Picit összeszedetlenre sikerült.
"Annak ellenére, hogy lecsengett a lakáspiaci boom első hulláma, továbbra is erős kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik az ingatlanpiacot – írja a Zenga ingatlanportál közleménye. Ám nagyon bizonytalan, hogy a trend jövőre is kitart-e, mindenesetre árcsökkenést így sem várnak a szakemberek. Az újlakáspiacon a kínálathiány is mérséklődik." 
Az első állítás fele igaz. A lakápiaci boom hulláma valóban lecsengett. A kereslet tavalyhoz képest esőben van, a kínálat még ugyan tényleg viszonylag szűk, de már nagyon közel van a tavaly őszi szinthez és rohamosan bővül. Magas árak? Kétségtelenül igaz. Tehát 4-ből 2, vagy ízlés szerint 2 és fél pipa. 
"A következő hónapokban egy stagnáló, legfeljebb enyhén emelkedő árszintre lehet számítani, és amikor a most kialakult új árszintet megszokja a piac, akkor lehet számítani újabb élénkülésre vélekedett Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója."
Hát, egészen konkrétan ezt szoktam mondani elsődleges jóslatomként(igen, kiegészítem azzal, hogy ez reálár csökkenés, amit nem olyan nehéz talán felfogni, hogy stagnáló árak mellett ha van infláció, akkor az reálár csökkenés). Szóval nem tudom mi jár a fejedben, amikor azt gondolod, hogy azzal cáfolsz meg, amikor a legvalószínűbb forgatókönyvemmel teljesen egyetértő idézetet hozol. 
Bandita kedd, 19:50
Előzmény: #246427  tihamer
Pedig milyen szép ez a lufi. 
100csilliard egy lyuk, de nyomorognak benne, 2 fillérjük nincs szinten tartásra, nemhogy felújításra.
Veszik az árstopos, csontról lefejtett falatokat, de boldog mindenki, mert a vajda azt mondta.
Ez a szép ebben a narancs színű lufiban. 
tihamer
tihamer kedd, 18:28
Előzmény: #246426  J0hnnyEnglish
Egy esetleges kormányváltás nagy változásokat fog hozni.
Mindenesetre meglátjuk.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 17:56

Soha nem szeretem az ugye megmondtam jóslatokat! A gazdasági ciklusok jóslását meghagyom másoknak, és ne tegyünk úgy, hogy miért nem 20 éve vásároltál bammeg és miért pont most a magas árak miatt.
Az tény, hogy a gazdasági teljesítmény és kilátások az ingatlanpiacot nem + irányba hajtják, viszont ott van az a fránya eldugott (legyűrt...stb) infláció.
Naponta morgolódok más árak miatt is, és tudod mi veri ki a biztosítékot? ...hogy a felár a kib@szott ökör..állat..barom..féleszű ideológiai kormányzás miatt van!
Amikor felhörgik a 2-3 milliós nm árakat, vagy a vidéki 200+ milliós teljesen átlag házakat igazából ott tartok, hogy olyan árszínvonal, amihez már a lottó ötös is kevés.
Van valami morbid bája annak, hogy elértük/ték, hogy a panellakások árai is elérték az 1millás határt és a 10x annyi bevétellel rendelkező tulajdonosnak osztják az észt a társasházban, hogy neked könnyű lehet.
Persze qva nagy a jólét!
A Minárikék e-havi értékelőjében elhangzott egy apró mondat, ami megütötte a fülem (törvénykezés és úgy a Fidesz kormányzásra és kommunikációra száguldó ingatlanárakra) - ebből qva nagy zakó lesz. Amennyiben folytatják a szokásost és a bankokat továbbra is pénzeszsáknak tekintik nem kis esély van erre.
tihamer
tihamer kedd, 15:11
Előzmény: #246424  tihamer
És persze jönnek is a pozitív hozzáállások is:.
"Magyar lakást sem veszünk úgy, hogy nem nézzük meg a házat, kérdezzük meg a lakókat és a közös képviselőt, nem tájékozódunk arról, hogy van-e adóssága a háznak, mennyien nem fizetik a közös költséget, kik a szomszédok és így tovább"Persze, ha lakni akarunk benne, vagy magunk akarjuk kiadni.De ha valaki "csak befektetésnek" szánja, és egy magát "ingatlanalapnak" nevező társaságra hivatkozó egyének kérik a pénzét, amely majd úgyis gondoskodik az engedélyekről, adókról, beszedeti a közös költséget. stb., akkor el tudom képzelni, hogy valaki magyarországi ingatlancsalinak is épp így felül. Esetleg még meg is nézegeti az épületeket kívülről, közterületről, és lángol a gyönyörűségtől, hogy ez az építmény hamarosan neki fogja hozni a pénzt.
.
"Ha annyira nagy üzlet lenne, akkor a helyiek már rég felvásárolták volna azokat az ingatlanokat."Pontosan, vagy maga az ingatlanos, így piacra sem kerül.
.
ePár éve nagy divat ez (illetve azóta látom), Spanyolország, Dubai, illetve Florida(!) volt, ahonnan próbáltak már nekem eladni ilyeneket, természetesen főként hideg megkereséssel vagy 9.999 forintos Lurdy networking eseményeken.Nyilván tuti befektetés, ha ő jól kereső befektetőként, én pedig (nyilván!) ingatlanmilliárdosként egy ilyen helyen találkozunk, vagy a Facebookon kellett random rámírnia 😀"
tihamer
tihamer kedd, 15:07
Előzmény: #246423  tihamer
Sajnos Csernok "kiszamolo" Miklós mindig is ingatlan befektetés ellenes volt. Most is sikerült kiragadni egy negatív példát hogynemlehet stílussal fűszerezve:
"Mert nem minden horvát ingatlan problémás, de minden huszadik az. Ezért nagyon legyél észen, miért adod ki a nehezen megkeresett pénzedet. De jusson eszedbe ez akkor is, amikor brazil, amerikai, mexikói és ki tudja még milyen ingatlanokra akarnak rábeszélni, hogy milyen nagy üzlet az. (Ha annyira nagy üzlet lenne, akkor a helyiek már rég felvásárolták volna azokat az ingatlanokat.)"
tihamer
tihamer kedd, 15:03
Előzmény: #246328  slash
Belecsaptál az egyik jó lehetőségbe annó.
📈
https://kiszamolo.hu/horvatorszagi-ingatlanbefektetes/
📈
Freszelés kedd, 14:40
a fák az égig nőnek.
tihamer
tihamer kedd, 14:30
Előzmény: #246364  DaGi
Tisztelt Dagi fórumtárs!Folyamatosan olvasom az ingatlan ár csökkenést sugalló, sejtető hozzászólásaifat.Ellenben a valóság teljesen más:"Ne reménykedjünk a lakásárak csökkenésében – megtették tétjeiket a szakértők
Portfolio2025. május 20. 09:43
📈
Annak ellenére, hogy lecsengett a lakáspiaci boom első hulláma, továbbra is erős kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik az ingatlanpiacot – írja a Zenga ingatlanportál közleménye. Ám nagyon bizonytalan, hogy a trend jövőre is kitart-e, mindenesetre árcsökkenést így sem várnak a szakemberek. Az újlakáspiacon a kínálathiány is mérséklődik.
📈
Az idénre jósolt ingatlanpiaci boom első hullámán túl vagyunk, és a növekedés eddigi tempója lelassult, de a piac továbbra is aktív, miközben a vevők összetétele megváltozott: a befektetők helyett egyre több olyan vásárló jelenik meg, aki saját célra vásárol ingatlant – így foglalhatók össze a zenga.hu ingatlanközvetítői konferenciáján elhangzottak.
📈Senki ne reménykedjen az árak csökkenésébenAzt az összes ingatlanpiaci szereplő érzi, hogy 2023-hoz képest a magyar lakáspiac jelenleg erőteljes növekedési fázisban van, ám a téli hónapokban kezdődött ingatlanpiaci boom első fázisa a szereplők szerint március végén lezárult, és legfeljebb ősszel várható egy újabb hullám a mostanihoz képest alacsonyabb érdeklődési szinttel.") 
📈
A következő hónapokban egy stagnáló, legfeljebb enyhén emelkedő árszintre lehet számítani, és amikor a most kialakult új árszintet megszokja a piac, akkor lehet számítani újabb élénkülésre vélekedett Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója. Ennek oka, hogy a kedvezőbb makrogazdasági helyzet, az állampapírokból és az önkéntes nyugdíjpénztárakból kiáramló pénzforrások óriási löketet adtak az év elején, ám ezek főleg az első félévre koncentrálódnak. Ugyanakkor a forgalomnövekedő hatása a második félévre is elhúzódik, az árszint stagnálni fog. Hogy az ingatlanpiaci fellendülés kitart-e hosszú évekre, abban már senki sem biztos, mivel a jövő év kockázatokat hordoz. “Óriási a kérdőjel, hogy mi várható 2026 második felében, merthogy azok a hajtóerők, amik a lakáspiacot hatják, csitulni fognak” - mondta Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ igazgatója. Árak tekintetében nagy visszaesésre ugyanakkor senki sem számít, a bizonytalanságot azonban fokozza, hogy választási év lesz.Alig lehetett alkudni a panelekreMíg az ingatlanpiaci boom első hullámában a befektetők domináltak, most már inkább a saját célú lakásvásárlás lett a döntő. A felfűtött téli hónapokra jellemző volt a meglehetősen szűk kínálat és a nagyfokú érdeklődés, ami nemcsak az ingatlanok túlértékelését hozta magával, hanem hogy a vevők alkupotenciálja meglehetősen csökkent. 
📈
Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont elemzője szerint az év elején országos átlagban 5,5 százalékot lehetett lealkudni a vételi árból, ugyanakkor területileg és lakástípusban óriási volt a különbség. Például a budapesti panellakásoknál mindössze 1 százalékos, míg a kisebb települések családi házainál ez a mutató 9 százalékos volt.  Kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban az új lakások piaca látványosan élénkült, 2024-ben 67%-os forgalomnövekedés történt, miközben a használt lakásoké csak 26%-kal növekedett.
📈
 “Az OTP Ingatlanpont összes régióvezetője megerősítette, látják az újtársasházpiac élénkülését. Érdekesség, hogy Debrecen könyékén nem nőtt olyan mértékben a forgalom, mivel már a BMW-gyár bejelentése után megdrágultak a lakások. A Balaton környéke még mindig top szegmens, de az állampapírpénzekből történő ingatlanvásárlásokban Budapest vezet” – mondta Valkó Dávid hozzátéve, hogyaz adatbázisuk szerint 4 hónap alatt 4000 újépítésű lakás értékesítése indult el.Kettévált az újlakáspiacAnnak ellenére, hogy az építési engedélyek száma nőtt, a kínálat továbbra sem tud lépést tartani a kereslettel. Budapesten például még mindig kevés az elérhető újépítésű lakás. „Nagyon kevés új építésű lakás van – ez egy szűkös jószág, értékes portéka, és bár méréseink szerint az elmúlt negyedévi bővülés mértéke 10 éves rekordokat döntött, a piacon lévő állomány még mindig kevesebb, mint az elmúlt évben mért felszívás” - mondta Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési igazgatója. A lakásépítők egyre növekvő magabiztosságát mutatta, hogy míg 2023-ban összesen 16 ötvenlakásosnál nagyobb projekt értékesítését kezdték meg a fővárosban, tavaly már 29 nagy beruházás került piacra.Annak ellenére, hogy a használt és új lakások ára között szétnyílt az olló az elmúlt években, sőt szakértők korábban 3-4 millió forintos átlagos négyzetméterárat prognosztizáltak, lesznek olyan projektek is, amelyeket az alacsonyabb fizetőképes rétegek is el tudnak érni.") 
📈
Egy pesti külvárosi kerületben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméterárhoz fog igazodni a fejlesztő, ám ahogy megyünk beljebb a belvárosba és Budára, a költségek is nőnek, így 1,5-1,9 millió forintos négyzetméterárról beszélhetünk, amik persze egyáltalán nem a jó kilátású penthouse-ok, hiszen azok akár 3 millió forintos négyzetméteráron kelnek el– mondta Balla Ákos.A Bayer Property értékesítési igazgatója szerint a vidéki piac ezt az árszintet nem viseli el, még Debrecenben, Szegeden és Pécsen sem lehet tömegével 1,7 millió forintos négyzetméteráron értékesíteni, inkább olyan 40-50-60 négyzetméteres lakásokat fejlesztenek, amelyek 1,1-1,2 millió forintos árszinten lehet értékesíteni.Az ingatlanpiaci fejlesztők szerint nemcsak árakban, hanem például a vevők által elvárt fenntarthatósági igényekben is megosztott a piac. Dr. Hüse István, az Indotek ingatlanfejlesztési igazgatója szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb, alacsony árkategóriában lakásokat keresőknek tökéletesen elégséges, ha a lakás megfelel a jogszabályi követelményeknek, átlagosan jó minőségű műszaki állapottal. Szerinte ők például nem fizetnének többet a vastagabb hőszigetelésért, a lakások okosításáért vagy egy háromrétegű ablakért. “Ugyanakkor a magasabb presztízsű lakásoknál - például a mi, 11. kerületi fejlesztésünknél - is látszódik, hogy a magasabb energetikai követelmények teljesítéséért, vagy akár az okosításért is hajlandóak fizetni az ezek iránt érdeklődő ügyfelek” - tette hozzá."
📈

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek