Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DaGi ma, 07:51
Közben csak meglett, hogy milyen formában lehet kiszedni  az ÁKK-ból azt, hogy mennyi PMÁPot adtak el nekik eddig.
Minden papírnak van egy ilyen aloldala: https://www.akk.hu/security/id=A330120I23
Ezeken alul ott van, hogy mennyit akartak eladni(meghirdetett mennyiség), mennyit sikerült (kibocsátott mennyiség) és 2024 év végén(dec. 31) mekkora állomány volt meg(Kintlévő állomány2024.12.31.). Viszont a 2032/J-hez nincsen ilyen adat még. Ami még forgalomban van, azt úgy tűnik nem írják ki, hogy mennyi lett belőle eladva a megtakarítóknak.
Húznék egy viszonylag éles határt a szerint, hogy mikor bocsátották ki a papírokat és a szerint mennyit adtak el:
2022.06.23 előtt kibocsátott papaírok: 901 mrd huf lett eladva a papírok közül.
2022.06.23 és utána kibocsátott papír: 496 mrd huf lett eladva belőle. Ez az utóbbi kategóriába eső papírok közül az állománynak a ~8.8%-a. Tavaly ugyanennek az állománynak a kifizetett kamata kb. ~850 mrd huf volt. Tehát PMÁP-ból összesen 2023-2024-ben ~1350 mrd huf már kijött és ment valahova.
Szóval ezt a tényezőt egyáltalán nem érdemes a szőnyeg alá söpörni. Nyilván még több pénz fog megmozdulni idén, ebben nem kételkedem. De egyrészt ha az ingatlanpiaci hatással akarunk tervezni, akkor figyelembe kéne venni az elmúlt két év 1350 mrd-ját is. Aminek persze fogalmam nincs milyen aránya ment ingatlanba. És az ehhez képesti különbözettel kell elsősorban számolni. Az, hogy a tavaly már PMÁP-ból ingatlanba ment pénzmennyiséghez képest legalább 1000 milliárddal több menjen ingatlanba én személy szerint kizártnak tartom. Ha hatást akarunk elemezni, akkor viszont kell nézni a baseline-et is, amihez képest hasonlítunk.
Vodafonelive
Vodafonelive ma, 07:39
Előzmény: #237356  EURHUF_goes_to_haven
Ez kb. olyan, mint a főiskola/egyetem elvégzése után a röghözkötés. Páran azt gondolták nem veszik komolyan, pedig de. Én évente kaptam a határozatot, hogy újabb 360 napot dolgoztam le az évben egészen addig, amíg nem telt le az 1750 nap összesen (12 állami félév).
Osztálytársam aki 1 év után ott hagyta, akkor még az első évben (2012-13) szigorú volt a rendszer és behajtották az állami félévek összegét a diákhitellel együtt.
bronz ma, 07:21
Előzmény: #237355  Wuff
:))
Hát, igen. A lényeg mindig az apróbetűs részben van. A bank mindig nyer.
Xis24 ma, 07:12
Előzmény: #237357  Xis24
Vannak akik túl nagy árat fizetnek azért, hogy úgy érezhessék ők a győztesek 😃
Xis24 ma, 06:50
Előzmény: #237354  Wuff
Az ingatlankiadás olyan lett mint régen az mlm. Mindenki csillogó szemmel nézte, hogy ebből meg lehet gazdagodni. Kiszámolták.. meg lehet.gazdagodni.. apró részletkérdés, hogy annak aki már jó rég beszállt az üzletbe. A többiek meg dolgozhatnak azért, hogy 'meg legyen támogatva az egész dolog. Ők lemaradók ... örülhetnek, ha veszteség nélkül kiugorhatnak a végén. Mindenki szóljon 4 ismerősének, hogy vegyen lakást 😃
Előzmény: #237355  Wuff
Az viszont nincs benne, hogy neked kell benne laknod, az se hogy nem hagyhatod el az országot (bár erről azért tájékozatatni kéne elvileg). Én mikor felvettem már a felmondásomat töltöttem.... Az ingatlan hasznosítva, van a szerződést átolvastam de ilyen bérbeadás tiltásra nem emlékszem.
Wuff
Wuff ma, 01:57
És még egy gyöngyszem a mai magyar viszonyokról: kíváncsiságból megkérdeztem pár ismit, akik hiteles lakásokat adnak ki, hogy mit kell a bérleti szerződésbe írni, hogy a bank engedélyezze a kiadást. Azt sem tudták miről beszélek... Külön poén, hogy a banki ügyintéző is csak annyit mondott, hogy "azt nem szokták komolyan venni". Ehhez képest minimum 2 helyen (de lehet többször is) le van írva a lakáshitelek 90%-ában (jellemzően az elidegenítési és terhelési tilalom után), hogy a bank írásbeli engedélye nélküli bérbeadás súlyos szerződésszegésnek minősül és instant lejárttá teszi a tartozást (magyarul, a tőkét és kamatot pár nap alatt ki kell csengetni, különben indul a végrehajtás). Kíváncsi vagyok, hogy ezt elolvasva most mennyien kukkantanak bele a szerződésükbe :D
Wuff
Wuff ma, 01:36
Kicsit másabb téma, de szerintem az ingatlanpiacon közeledünk a tőzsdésen szólva Mari néni/ zöldséges fázishoz (amikor már a piacon is azt mondják, hogy lakást kell venni), különösen az újépítésűek esetén. Már ősszel is írtam, hogy én nem látom az értelmezhető %-os megtérülést a jelenlegi 1,5M/nm körüli (Kelet-Mo, nem Bp) árakon (különösen úgy, hogy jó sok/nagy erkélyeket, loggiákat építenek, így pl. egy 35nm lakótérrel rendelkező laki papíron 50nm-be, kb. 60M-ba kerül). A fizetőképes kereslet talán még a stúdiókat, másfeleseket neccesen elbírja a 300ezer/hó lélektani határig, de a közepes és nagyobb újak kiadási szempontból gazdasági totálkárok. Szeptember óta figyelem, hogy sok szépen berendezett, 80-90M-ba kerülő N+2 szobás újépítésűeket 450e/hó körül kezdték hirdetni. Aztán jött az optikailag kedvezőbb 380-390e/hó, majd a 320e/hó. Múlt héten egyesek 280e-ig is lemerészkedtek, de még mindig hirdeti. Meanwhile, a nyáron 32M körül megvett, másfeles panelek bérleti ára bútorzatlanul 160e-re, bútorozva 180-200e-ig kúszott fel és hamar kiadják őket, ezért egyesek már a 250e/hót is bepróbálták (itt még azért nem mennek el). Durva látni, hogy az újakkal 250%-300%-kal magasabb beker. ár mellett vért kell izzadni az 50-60%-kal magasabb bérleti díjért a kispanelekhez képest. Nagyon durván árérzékeny a bérleti piac: ha x@r, de olcsó, akkor tolonganak érte, ha minőségi és ahhoz képest áron alul van, de még így is "drága" (a fizetésekhez képest), akkor pedig a kutyát sem érdekli. Ehhez képest veszik az újakat, mint a cukrot, mert az eladó azt mondja, hogy "1-2ezer Euróért tuti kiveszik" és Mari néni már nyitja is a bukszát (pár hete itt is írta egy kommentelő, hogy az ismerősét ezzel a szöveggel palizták be a debreceni buszvégen 1,5M/nm áron), mert lusta 2 hónapig figyelni a bérleti piacot, mielőtt 50-70-100M-ót puszira kiperkál egy vállalkozónak...
DaGi ma, 00:20
Előzmény: #237352  DaGi

* Enyhe pluszban volt, nem minuszban. "A PMÁP állomány az év végére enyhe minuszban volt az év elejéhez képest, de közben jóval több PMÁPot értékesítettek az első negyedévben, mint amekkora ez a különbözet."
DaGi ma, 00:13
Előzmény: #237347  berlini
Tavaly is adtak el PMÁPot a magas kamat ellenére is. Szerintem elsősorban lakáspiaci kereslet beelőzés/airbnb moratórium megelőzése céljából. A pontos mértéket elég nehéz kideríteni, se az ÁKK, se az MNB nem könnyíti meg a helyzetet. A PMÁP állomány az év végére enyhe minuszban volt az év elejéhez képest, de közben jóval több PMÁPot értékesítettek az első negyedévben, mint amekkora ez a különbözet. Ugyanakkor nem akarok hülyeséget mondani, pár száz milliárdnak néz ki a dolog(Erre akarok korrekt forrást találni, mert az eddigiek nem elég jó minőségűek). Ha feltételezed, hogy a kamat nagy része lakáspiacra jön, akkor a tavalyi nagy kamatok is a lakáspiacra jöttek? Ezesetben a két kamat közti különbség növekményével lenne érdemes számolni, az viszont kb. 3% körül van(~16.5% vs 19.1%). Én nem gondolom, hogy a kamat nagy része lakáspiacra menne, a tőke ilyen szempontból sokkal érdekesebb.
A másik tényező pedig egyszerűen az, hogy aki PMÁP-ból lakást akar a lehtő legideálisabb kondícióval venni az kb. köt egy szerződést úgy, hogy a kamatforduló utánra essen a megfelelő részlet kifizetése. Persze ehhez erre hajlandó eladót is kell találni. Aki ilyet csinált, az a továbbiakban nem jelenik meg a keresleti oldalon.
Xis24 ma, 00:12
Előzmény: #237350  berlini
Csak nehogy te is azt kezd árazni, mint mi pesszimisták, hogy akár tényleg le is fagyhat a piac.. ha a már esetleg elégett a kerozint  nagyrésze 😃
berlini
berlini ma, 00:05
Előzmény: #237348  berlini

Ez a közvéleménykutatás jóval kisebb arányú ingatlanbefektetést (vásárlást) jelez előre mint amit én gondolok.
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/elarultak-az-emberek-mit-tesznek-az-allampapirok-kamataval/10654/
Bianco hétfő, 23:14
Előzmény: #237346  Xis24
Majd rájön,h mekkora boltot csinált. Az ingyenes parkolasról annyit,h ölik egymást egy parkolóhelyért, keresztbeallnak egymás előtt, kiengedett kézifék alap, tologatjàk egymás autojá hajnalban,hogy el tudjanak indulni dolgozni. A felújítás ,amikor a nyolcadikon beindul, akkor a földszinten is rángògõrcsõt kapnak. Márpedig beindul a sok hirtelen felindulásból megvett 60-80 milliós lepukkant ékszerdoboz házatáján. 
berlini
berlini hétfő, 22:49
Előzmény: #237345  DaGi
Boc, de az ingatlanpiaci leálláshoz semmi köze sincsen annak, ami akkor éppen megtámasztotta volna azt, ha egyéb hatások nem hatottak volna negativan az árakra és a tranzakciószámra.
Igy felesleges a megismétlődésből (azaz kiáramlásból az állampapirpiacról) egyfajta analógiára következtetni.
Amúgy ha hasonlóságot keresünk, akkor az inkább a következőkben kereshető:
ingatlanár emelő hatás:
- PMÁP-ból kiáramlás + a kifizetésre kerülő kb 1200 milliárd kamat, ami hisztórikusan nagy összeg
- állami ösztönzők a magánnyugdijpénztárak idő előtt felszámolására. (Ez sem volt még eddig)
- CSOK + társai (Itt csupán az értéktartásra törekedtek)
- kamatstopp folyamatos hosszabbitása
Ingatlanár emelés ellen hat:
- még mindig magas hitelkamatszint (messze a 2021-22 éves 3-4% felett)
- recessziós környezetben csekély reálbér emelés miatt csak a felső 5-10% érez vagyonnövekedést, a többek önerőtámogatásban részesülnek ami a nagyvárosokban nem elég ingatlanvásárláshoz komoly hitelfelvétel nélkül, ami drága a túlnyomó többségnek.
berlini
berlini hétfő, 22:35
Előzmény: #237343  DaGi
Ezt nem értem:
"Illetve a PMÁP java ami a piacra megy szerintem már tényleg be lett csatornázva. "
Abban eddig egyetértettünk, hogy a kamatkifizetések amelyek automatikusan megjelennek a folyószámlán, nagy eséllyel az ingatlanpiacot támasztják.
de hogyan lettek ezek becsatornázva eddig, ha most kezdődnek a kifizetések és kb márciusban fejeződnek be?
Azóta utánanéztem, a kamatkifizetések 1200 milliárd feletti nagyságrendben történnek.
Xis24 hétfő, 22:31
Előzmény: #237339  Pistike12
Őszintén ,nem túlzottan érdekel. Nem én fogom leélni 50 nm-es lakásban az életem 150M-os áron ' megvéve.  De még az se érdekel, hogy 100 vagy 200M egy panel. Aki úgy érzi ott akar élni fizesse ki. 
DaGi hétfő, 22:28
Előzmény: #237343  DaGi
Az adalék(Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/20240123/masfel-evet-kellett-erre-varni-a-lakossagi-allampapiroknal-a-pmap-vitt-mindent-664449):
https://pcdn.hu/articles/images-o/a/l/l/allampapir-1-652107.png
Legutóbb amikor kiment 1500 mrd forint tőke a lakossági állampapírpiacról, éppen akkor állt le az ingatlanpiac. De tényleg nem akarom azt mondani, hogy ez megismétlődik, mert volt ott csomó más tényező, ami a leálláshoz erősen hozzájárult. Pl. az MNB alapkamat is nagyjából ezzel párhuzamosan szállt el az egekbe. És az erősen valószínű, hogy fontosabb tényező is volt, mintsem a lakosság állampapír eladása. Csak annyit akartam az egésszel mondani, hogy 1-2 tényező kiemelése hibás következtetésekbe viheti az embert. De én is szoktam ilyet csinálni, ilyen lények vagyunk. Az emberek érveit és hangsúlyait általában a várakozásai és vágyai vezérlik.
FR73 hétfő, 22:24
Előzmény: #237341  Second Wave
Kiszámoló az ingatlanpiac kontraindikátora.
DaGi hétfő, 22:22
Előzmény: #237338  berlini
Bocsánat, a nap folyamán nem sikerült az összes írásod kontextusát fejben tartanom.
A 2000 mrd nagyon extrém becslés. 1000 mrd valós lehet, kb. pmáp + önyp-vel összességében. Ez kb. +15-20% forgalom növekedést jelenthetne egy év alatt, ha nem emelkednének az árak. Ha ennyi növekednének az árak, akkor pedig semmit nem nőne a forgalom. Nyilván valahol a kettő között várható a két dolognk a növekménye, pl. +10% tranzakcióra és +10% árra lehet jó esély. Viszont a nem PMÁPos piacra érkező potenciális pénzekben én csökkenésre számítok. A narratíva régóta az, hogy ha nem veszel 2024-ben, akkor soha többé nem fogsz tudni venni. Tavalyi év végét ez is tolta, befektetői oldalon meg az airbnb moratórium. Január már kapásból sokatmondó lesz. Ingatlan.com szerint a kereslet országosan 7%-ot nőtt a tavalyihoz képest a januárból eddig eltelt időt nézve. És vannak benne az érdeklődés változásban érdekes komponensek: vidék és ház megint úgy néz ki hangsúlyosabb lehet, mint Budapest és társasház. 7% növekedés önmagában nem egy egetrengetés.  Bár a bázis sem túl alacsony. Bizonyos szegmensekben a kínálat szinte eltűnt, más szegmensekben meg nem sokat változott. Persze az is igaz, hogy 20 nap egy évből nem sokat mond, bár megint ingatlan.com szerint általában elég jól előre szokta jelezni az éves folyamatokat. Illetve a PMÁP java ami a piacra megy szerintem már tényleg be lett csatornázva. Következő kommentben linkelek egy érdekes ábrát, de nem azt akarom vele mondani, hogy a történelem ismételni fogja önmagát, csak érdekes adaléknak szánom.
ubi hétfő, 21:40
Előzmény: #237331  berlini

Ahogy olvasom, a nagyja marad állampapírban - miután egyre jobban látszik, hogy kell vésztartalék, vagy megy át befektetési alapokba. A kis összegüek meg adósságok rendezése, megélhetés esetleg.
Egy része biztos megy ingatlanba is, de akik komolyan gondolták, azok szerintem már többnyire léptek, hiszen pontosan tudni lehetett a kifizetések dátumait, és annyira sulykolták az áremelkedést, hogy nem vártak.
Second Wave hétfő, 21:34
Előzmény: #237310  tihamer
Kiszámoló mester ismét a bérlést preferálja, szóval lehet jó lesz ez a vétel.
Pistike12 hétfő, 21:30
Előzmény: #237325  slash
Nem igazan vagy tisztaban a piaccal. 10-20%os alku? 😀
Az esetek tobbsegeben 00 az alku bpen. 
Gyer a kinalat az ujak ara megy fel az egig kozben. Nem latom miert kellene engedni 20%ot. Alternativ hozam sincs. Miert adna el vki most, aki 20%os kamatnal nem adta el? 
Pistike12 hétfő, 21:22
Előzmény: #237336  Xis24
Kukkants ra a biggeorge 2027es projektjere a 13ban. 3.1m/nm.  Egy 50es  1 emeleti kegli... Kozel a lehel terhez...
Szemezgettem novemberben naluk egy lakassal 121m volt. Lekerult. Most vissza 16x millio. 2m/nm idei projekt... 
berlini
berlini hétfő, 21:15
Előzmény: #237335  DaGi
Olvass figyelmesebben.
Sehol nem irtam, hogy az egész 6000 milliárd megmozdul az ingatlanpiac irányába.
Ellenben azt viszont ma egy másik beirásban irtam, hogy csak a kifizetett kamatok most év elején (1100 milliárd legalább) elég a piac megbolonditására.
Ha ehhez még hozzájön 1000 milliárd akkor rekord áremelkedés lesz idén.
Én csak ezt bátorkodtam leirni.
Pistike12 hétfő, 21:13
Előzmény: #237330  J0hnnyEnglish
Ismeros most vett 15ben felujitottat 51m 1m/nm
Xis24 hétfő, 19:32
Előzmény: #237334  Xis24
A mániában mindig összezár az új és használt. Mint a kocsiknál anno. Nekem ez azt jelzi, hogy a túlárazás most van maxon a használtnál.
DaGi hétfő, 19:31
Előzmény: #237331  berlini
Nem fog tetszeni a valasz, de az ido igazolni fogja:
- Legalabb a felehez nem fognak nyulni.
A fennmarado reszbol:
- Fixmap 6.5%-on
- Bmap varhatoan valamivel felette
- Bankbetet/bankszamla
- Kockazatvallalobb embereknek: MAK
- Ellenalloknak: deviza parnacihaban
- Meg kockazatvallalobbaknak: Etf
- Szerencsejatekosoknak: kripto
- Telefon
- Hitel elotorlesztes
- Tv
- Nyaralas
- Auto
- Parizer, krumpli, eper
- Lakas felujitas
- Lakas onero
- Lakas vetelar
Es meg csomo minden mas.
Xis24 hétfő, 19:28
Előzmény: #237333  Xis24
 "A fővárosban rendre 40-60 százalékkal volt drágább egy új lakás a használtnál."
berlini
berlini hétfő, 19:14
Előzmény: #237299  N0MAD
Bocs, de hol irtam ebben a hozzászólásban, hogy valami scenáriónak szurkolnál?
berlini
berlini hétfő, 19:10
Előzmény: #237296  ubi
Az előbb leirtam honnan lesz rá pénz.
Szerinted mi lesz azzal a 6000 milliárdnyi állampapirral, ami most éppen 19% körüli kamatot hoz a folyószámlákra, de jövőre ugyanekkor már csak 6%-ot?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 19:08
Előzmény: #237327  Pistike12

Szerintem ne egész lakásra számolj, hanem lokáció és nm árban.
Gréten a felújítandó ~1 mill környékén van, a felújított jó állapotú ~1.1 mill körül megy... /nm
berlini
berlini hétfő, 19:08
Előzmény: #237294  Vodafonelive
Jól tettétek.
Nálunk sajnos az a köz véleménye, hogy nem számit bárhogyan is döntök.
Ezért utálja a NER-t, de rászavaz aztán elmenekül külföldre.
A másik büszke arra, hogy még soha sem ment el szavazni. Merthogy úgyis mindegy.
Az hogy a dolgok rosszul mennek, az a mi felelősségünk.
Persze ráfoghatjuk O1G-re meg Feróra, de ők csak azt használják ki, hogy Mi nem törődünk saját magunkkal, a jövőnkkel.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 19:00
Előzmény: #237309  tihamer

"Alkalmazkodnom kell e furcsa helyzethez."
Látod látod, ahogy Minárik is megfogalmazta  a tudatosság csak egy dolog a vásárlásban. Utólag derül csak ki, hogy jól járt-e az ember. Eddig azért nem volt olyan sok és gyakori (szerencsére) válság, hogy a fenti szlogenedet folyamatosan lobogtatni lehetne.
Ki tudja... lehet 1 év múlva összeomlik az egész piac és a hitelezés vagy inkább nem.
Pistike12 hétfő, 18:59
Előzmény: #237321  Xis24
Ertem, es megertem hogy lentebb sulyozod, de a piac nem ezt a szorzot hasznalja.
9-10 evnyi helyi fizetes egy 2 szobas 50nm hasznalt lakasert fair ertek, egy ujert 13 ev. 
Ertem a panel ellenesseget, de ha maras azbaranyod, akkor inkabb az uj legy 100m nem a panel 50m.
Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy egy atlag panelar 7 ev 10 honapnyi jovedelem lenne.
Pontosan az a funkcioja mint egy regebbi teglanak, jobb beosztassal, olcsobb felujitassal, nem magas rezsivel, jo lokaciokban altalaban, ingyenes parkoló hellyel, nagy hazak kozotti térrel. 
Es kimondottan jo jovokeppel, mert elobb fogja a politika kimenteni oket az amortizaciobol mint egy teglat... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 18:51
Előzmény: #237301  izommanujra

Én az asszonyt iskolába küldtem átképzésre kb, lassan végez és dupláz fizuban talán még engem is lehagy! Tudom, hiába van amit nem lehet be, vagy átültetni! Minden másra ott a mell plasztika és a szájfelöltés, ki ne hagyjátok utóbbit se! Az azért tudatosult remélem benned, hogy ez ilyen 8-10 éves projekt, majd utána jöhet a "ráncfelvarrás".
Marci szavaira ünnepélyesen pezsgőt bontok, ja hogy az sem fogy.... f@szom :( !
slash hétfő, 18:50
Előzmény: #237314  Bianco
Szerintem egyrészt vannak pánikvásárlók, másrészt szorult eladók. Esetleg ők egymásra találhatnak. Forró pénz került a lakáspiacra. A Wekerlei álomházak és a  hónapok óta beállt túlárazott lakások szerintem nem fognak elmenni mert aki PMAPból nagyrészt KPvel kijött az akár 10-20%/ot alkudhat és fog is.  Lefingott külvárosi panel,  megérős szinglitanyákat vagy airbnb cuccot vesz.  Ami megéri. A többi marad ott ahol van. 
N0MAD hétfő, 17:31
“ lényeg : Jó dolga van a magyarnak na ! :D”
Hát legalábbis  jobb mint holnap.:D
FR73 hétfő, 17:18
Előzmény: #237322  DaGi
10 évvel ezelőtt még ment volna, de az már történelem.
DaGi hétfő, 17:12
Előzmény: #237320  Pistike12
Valamiert az az erzesem alakult ki ebbol a fairseg meghatarozasbol, hogy valaki 2 szobas panelbol 2 szobas uj lakasba koltozne es 20M-t szanna ra. :)
Xis24 hétfő, 16:45
Előzmény: #237320  Pistike12
A 65M két szobára panel esetén. Nekem nem jön ki sehogy ha 85 az új ár.  Én 0.6-al számolok. Fair 50.. nekem.
Pistike12 hétfő, 16:40
Előzmény: #237319  Bianco
Atlag
Bianco hétfő, 16:34
Előzmény: #237316  Pistike12
Azért ezt kicsit elnagyoltnak érzem. Egy gazdagréti, v római panel VS egy Havanna, v ,Bmegyerivel egyenértékű? Állapot,méret,elhelyezkedés sem játszik?
DaGi hétfő, 16:28
Előzmény: #237316  Pistike12
Milyen ketszobas panelnek 65M szerinted a fair ara?
Mekkora meretunek, milyen lokacioban, milyen allapotban?
Es egy uj epitesu lakas ara miert ilyen szuk olloval szerepelne egy panelhez viszonyitva?
ubi hétfő, 16:27
Előzmény: #237314  Bianco
Valószínű, hogy pont a bérlők lehetnek a szitu nyertesei, ha sokan befektetés céllal vették a lakásokat. Nő a kínálat.
Pistike12 hétfő, 16:13
Előzmény: #237315  Pistike12
Fair ara a panel 2 szobasnak.
65m.!
Ujepitesu kegli fair ara 2 szobas 85m
Pistike12 hétfő, 16:11
Előzmény: #237295  Pitzu
50m 7 ev  10 honapnyi bpi atlagber..
Sztem fontold at h ez mennyire jo hatarszam. 
Mint mar mondottam 4x%os infla volt 3 ev alatt. Most arazodik at a piac. Otp is vagy 27-30e koze megy. 
23 2. felev volt az alja. 
Bianco hétfő, 16:04
Előzmény: #237307  DaGi
Én úgy látom,h azok a pánikvásárlók is vesznek most nagyhirtelen, 20% önerővel, 20 évre hitellel,akik eddig bèreltek. Mondván,a bérleti díj Dunába lökött pénz.Inkabb a sajátot finanszírozza a többség. És cselekszik,félve a brutál kiárazódástól. A másik réteg,aki  úgy ítéli,h az ingatlan a biztos menekülő útvonal az infla elől,és milyen jó lesz az érték növekedésén kívül az évi 5% körüli bevétel a kiadásból. Csak ez nem fog mindenkinek ilyen olajozottan működni. Sokan most fognak szembesülni vele,h mire kifizetik a 4%vagyonszerzesi illetéket,,az ügyvédet, a kiadáshoz a közjegyzői díjat, kicsit felújítanak,rendberaknak,hirdetnek..már az első év hozama ugrott. Az ingatlan kiadás nem annyira sima ügy, van abban is rizikó,nem kevés. Sokan fogják megszivni,akik most azt hiszik,h  bombaüzletet csináltak.Most minden lepusztult forgalomképtelen ,több sebből vérző lakást boldogan megvesznek. Érteknövekedés persze lehet, de volt már példa az ellenkezőjére is.Én még emléxem 2008-ra.
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 15:36
Előzmény: #237261  Second Wave
Pont mint ahogy a műszaki vizsga árát most találták ki, hogy emelik 20 év után... persze csak az inflácóival...
tihamer
tihamer hétfő, 15:27
Előzmény: #237311  izommanujra
👍
"Ha nem kockáztatsz nem veszithetsz, 
de nem is nyerhetsz.".      David Bowie 
izommanujra hétfő, 15:06
Előzmény: #237310  tihamer

Igen a visszaváltási kockázat kockázat... De kockázat nélkül nincs haszon ..! ;-)
Ha szigorítani akartak volna már megtették volna engedik hagy fogyasszon a jó nép! :))
tihamer
tihamer hétfő, 14:59
""hétfői nappal kezdődően, január végén, február végén és március végén érkezhet a kamatfizetés a lakossági számlákra.A miniszter véleménye szerint ez azért fontos, mert ezt az összeget fogyasztásra, utazásra vagy otthonfelújításra fordíthatják, vagy éppen ingatlanba vagy kedvező kamatozású lakossági állampapírral újra befektethetik, ami biztonságos és értékálló megtakarítást jelenthet számukra."
Nagy Márton.
Miután átutaltam ma a foglalót a PMÁP 2033/I eladásából kicsit aggódtam hogy megemelhetik a PMÁP visszaváltási díjat a február 20, 21 fordulós PMÁP -oknál.
Most már nem kell aggódnom ez miatt sem.( Lásd idézett Nagy Márton szöveg).
tihamer
tihamer hétfő, 14:50
Előzmény: #237297  DaGi
"Mi tortent a maniaban tartani, valsagban vasarolni szlogeneddel? Pont az ellenkezojet csinalod. :"
Alkalmazkodnom kell e furcsa helyzethez.
Ugyanis nemcsak a KSH csalta el az inflációt, hanem a kormány sem engedte, hogy válság legyen a sok ingatlan támogatás (pl. kamat sapka) bevezetésével.
Moka_Brikka hétfő, 14:37
Előzmény: #237298  DaGi
Saját tapasztalatom végül az lett, hogy bár akkor eléggé csúcson volt a piac árban, de anyagilag lehet úgy értelmezni, hogy végül megérte meglépni (én mondjuk passzívaként tekintek a saját célú ingatlanra). Szubjektíve meg teljesen megérte amúgy. Utóbbit akkor is tudtam, a további áremelkedésben pedig nagyon bizonytalan voltam. Maradjunk annyiban, hogy a vétel időpontjában a közvetlen környezetemben senki szerint nem volt jó vétel a lakás anyagi szempontból, úgyhogy amúgy mindenkinek tetszett/tetszik. Szerintem, ha alacsonykockázatú eszközbe fektettük volna (mondjuk PMÁP-ba) az önerőnket, akkor most nem tudnánk hasonló ingatlant venni, csak sokkal nagyobb felár mellett, és sokkal több hitelt kellene bevállalni, amit szerintem most már nem lépnénk meg. 
-
Egyébként szinte teljesen ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakás 2023q4-ben legalább ~22%-kal többért kelt el, mert hirdetési ár felett licit alakult ki. A végét pontosan nem tudom, de a 22%-os emelkedés a hirdetési árra számolva jött ki. Ráadásul tudtommal az új tulaj eléggé "felújította" az amúgy jó állapotú lakást. Azóta csak kínálati árakat látok (mert kapom még az értesítéseket), konkrétat nem tudok a környéken, de az előbbiek messze feljebb kerültek 2023q4 óta is. 
-
Csak arra akartam utalni, hogy én személy szerint már sok éve hallom több embertől, hogy "most fog tetőzni a piac, meg kell várni az esést, és majd akkor kell venni." Egyszer tényleg így lesz. Lehet nem is olyan sokára. Nekem ez a 18 éves ciklus több szempontból is érdekes, sok mindenféle értelmezéssel egybe is esik, de nincs itt semmi kőbe vésve. 
-
Mi végül amúgy a szubjektív indokok miatt léptük meg a vételt, és nem a piaci várakozások alapján. Szerintem lakhatási vételnél az előbbieket kell figyelembe venni, és ezt kell párosítani megfelelő kockázatkezeléssel. Úgy is nagyon ritka az, hogy valaki egy historikusan jelentős aljat fogjon ki árban.
DaGi hétfő, 14:25
Előzmény: #237300  siemens
Akkor hogyan emelkedtek a 2022 ev vegi padlorol folyamatosan a tranzakcioszamok? Kik vesznek?
FR73 hétfő, 14:23
Te lehetnél Nagy Márton reklámarca.
Ha a nő boldog, mindenki boldog.
Asszonnyal nekem szerencsém van, most boldog, vett arany ETC-t, megúsztam azzal, hogy segítettem neki a tranzakciónál, van már aranya, mindegy hogy papíron, de boldog, pipa.
Peti84
Peti84 hétfő, 14:23
Előzmény: #237304  izommanujra
Biztos nem kattanék egy olyan idióta nőre aki ilyen kreténnel van.
izommanujra hétfő, 14:22
Előzmény: #237303  Peti84
Nagyon kemény lesz... Azt hiszem ha meglátod az utcán el fogsz ájulni :)))
Peti84
Peti84 hétfő, 14:21
Asszonykád cicijét majd a fél utca élvezi.....:)
izommanujra hétfő, 14:17
Nagy Márton kéri fogyasszunk...
https://24.hu/belfold/2025/01/20/nagy-marton-penzeso-allampapir-csaladoknak-fogyasztas/ ÉN kiteszek magamért veszem az ingatlant illetéket fizetek a felújításra anyagot veszek és fizetem az áfát közjegyző hirdetés stb..
Most éppen plasztikai sebészre foglaltunk időpontot tavaszi műtétre az asszonynak 2,35 MFT lesz számlával  ( a legjobb orvos a városban ) az új cici 3 gyerek szoptatása után leharcolták sajnos a gyerekek..  ÉN vagyok a legjobb férj annyira boldog az asszony de én is az leszek szerintem feszíthetek az új  feleséggel azt hiszem a legdögösebb csaj lesz az asszony így 41 évesen is!  :))
Kőházi Csaba mondja néha azért élvezni is kell az életet szükséges a jutalom ... milyen igaza van :))
A helyzet az Amerikában sem tudnám ezt az életszínvonalat megvalósítani ott sem amit ide haza! :-P
A lényeg : Jó dolga van a magyarnak na ! :D
siemens hétfő, 13:59
Előzmény: #237297  DaGi
Aki nem tudott ingatlant venni 2-3 éve, az most pláne nem tud! Pmáp ide vagy oda.......
N0MAD hétfő, 13:42
Előzmény: #237286  berlini
Csak annyiban tévedsz ahogy valami scenáriónak szurkolnék, nekem édesmindegy, csak beszélgetünk. 
Azzal meg kár is vitatkozni hogy “majd meglátjuk mennyire igaz” hacsaknem azt mondod hogy mi már nem látjuk meg. 
DaGi hétfő, 13:30
Előzmény: #237290  Moka_Brikka
2022q3-ban egyebkent tenyleg elegge be is fagyott a piac olyan nagyjabol 2023q4 vegeig. Akkor kezdett ujra elenkulni. 2024 vegen meg elegge csucskozeli allapotra porgott. 
DaGi hétfő, 13:13
Előzmény: #237292  tihamer
Mi tortent a maniaban tartani, valsagban vasarolni szlogeneddel? Pont az ellenkezojet csinalod. :)
Nekem az a velemenyem, hogy egy mostani vasarlassal senkit nem elozol mar be a PMAPosok kozul. Aki alaposan nezte mindket piacot, az valoszinuleg lefoglalozott valamit a kamatfordulo utani napra. Vagy a kamatfordulohoz negyedeven belulre erve vett valamit.
Marcius vegetol en szemely szerint egyaltalan nem szamitok befektetoi celu PMAP penzre az ingatlanpiacon. Marmint az egyaltalan nem az mondjuk olyan 100 mrd ev vegeig, ami viszont ingatlanpiaci viszonylatban szinte semmi. Ha meg meg kozben esetleg kihoznak magasabb kamatozasu allampapirt, akkor az meg a marciusig ingatlanpiacra szant PMAP penzek vitorlajabol is foghat ki szelet.
En szemely szerint tenyleg azt gondolom, hogy aprilistol szaraz piacon talaljuk magunkat. A tavasz meg nagyon eros lehet.
Nyilvan benne van, hogy abszolut nem ez lesz, de megfer itt egy ilyen joslat is.
ubi hétfő, 13:02
Előzmény: #237293  berlini
Az a több részpiac a piac...  A drágább, új ingatlanok elég kis piaca megmarad, de az olcsóbb ingatlanoké kifut a FOMO-tól. Itt játszódik le a szemünk előtt. Nem látom, mitől lenne egy nagyobb kiköltekezés után újra "bikapiac", honnan lenne pénz.
Pitzu hétfő, 12:45
Ingatlan.com-on az alábbi feltételekre összesen 100! találat van:
- 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,19,20 kerületek
- max. 50 millió
- min. 30 nm
- földszinttől 10. emeletig
- 1980 után épült
- minden más paraméter mindegy
A 100 találat egy része is himi-humi, önkormányzati, haszonélvezettel terhelt, jogilag problémás, üzletből, irodábol tákolt földszinti, stb. És egy jelentős szám egy Verseny utcai új építésű, kilátással a vonatsínekre. Budán semmi...
Én ezt nem nevezném normális piacnak. Sokkal inkább a műtárgypiacra kezd hasonlítani...
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 12:33
Előzmény: #237263  berlini
Mi kicsiben csináltuk, több, mint 2 évtized után leváltottuk a közös képviselőt két hete, japánból hozott szilvaborommal ünnepeltük. :)
Nekünk azért is volt nehéz, mert itt 150+ tulajdonos van, ugyan ekkora házaknál egy tízeneletesben csak 40... Bele sem merek gondolni ha kicsiben már a kezdetben megfoghatók a költségek (kettős aláírás), mi lehet országos szinten ha tényleg becsületesen mennek az összegek!
berlini
berlini hétfő, 12:24
Előzmény: #237270  ubi
Nincs olyan, hogy "piac"
Van ellenben sok-sok részpiac az ingatlanoknál.
lesznek olyanok is, ahol csak az állami ösztönzők tolják meg az árat egy időre és azok kifulladása után befagy a piac.
De nem ez lesz a jellemző.
De mindenki abban hisz amiben akar.
tihamer
tihamer hétfő, 12:11
Előzmény: #237287  Lantixx
Ezért kell számolni egy olyan pszichológiai tényezővel is mint a "buta pénz" megindulása a tömeggel. Én még tiszta füvet legeltem , de pár hónap , ill. fél év múlva már sok szaros fű lesz. Ugyanis aki a nyáj végén marad (2026) az már csak szaros füvet fog legelni (+15-20% és romok arany áron).
Hobbyproperty hétfő, 12:10
Előzmény: #237280  Lantixx
Én is ráemeltem az el nem adott ingatlanra 
1. Mert a befektetett penznek van forrás költsége, ahogy telik az idő egyre több a kamat
2. A vevők (bár én inkább unatkozó érdeklődőnek látom őket) azt gondolják hogy ez az ingatlan vár 3-6-12 hónapot míg ők rájönnek hogy nem találnak jobbat
3. Ha látod hogy emelik az adott hirdetés árát akkor rájössz hogy nem lefelé hanem felfelé van az irány 
Moka_Brikka hétfő, 12:10
Előzmény: #237270  ubi
Nem azt mondva, hogy nincsen igazad, de ezt egy pár éve lehet hallani. 
2022q3-ban is ugyanezeket a tanácsokat kaptam annak ellenére, hogy az lakhatási célú vétel volt (most minden szart áron felül is megvesznek, ezzel következő évre be is fagy a piac, és majd után lesz érdemes mai ár alatt venni. Most mondjuk a reálérték bejött quasi új fogalomként.)
-
Nem tudom kizárni, hogy ez a szakasz még tovább fog húzódni. "The market can stay irrational longer than you can stay solvent."
-
Szerintem ez 18 éves ciklus eddig nagyon ült. Az alapján is még van időben tér. Meglátjuk. Lehet neked lesz végül igazad...
Peti84
Peti84 hétfő, 12:07
1,5 éve kerestem kecót, akkor az egyiknél ez az ármozgás volt. Indult 110 millióról, le kb 5 hónap alatt 90 millióra (fél évig volt lent 90-en, ekkor néztem meg). Utána felemelték 90-ról 118-ra és 113 millión ment el (fiam osztálytársáék vették meg). Nem kell ezt túlagyalni, logikát meg ne próbálj meg keresni benne..... 
berlini
berlini hétfő, 12:06
Előzmény: #237265  Benzedrine
Én idén nem számitok 10%-os euró-ft árfolyamgyengüléssel, inkább stagnálással
Lantixx hétfő, 12:04
Előzmény: #237282  tihamer
Csapból is ez folyik.....idén 10-15 % drágulás, ezért ezek a "szerencsétlenek" már emelnek is.
Majd rájönnek, ezért ez nem ilyen egyszerű
berlini
berlini hétfő, 12:02
Előzmény: #237267  N0MAD
A Murdoch szindróma nálad is.
Nekem tök mindegy, hogy idén stagnálnak az árak vagy emelkednek. (Lehet hogy lesz egy lakás átrendezés a portfolióban, de ott is úgy járnék jobban, ha a lakásárak nem emelkednének, de ez hosszú, majd ha a megvalósitás utjára kerül, akkor mesélek.)
Másik tévedésed.
Nem az átlag magyar az ismerettségi köröd.
Én nekem sem, de van szerncsém somogyi parasztemberrel egy utcában nyaralni a balatonon, (30 éve ismerem,) vagyonos embere, de esze ágában sincsen részvényt venni.
lakást külföldön?
Nyelveket nem tud, külföldre nyaralni sem jár....verné a kereszteket még az ötletre is.
Amúgy sem ma a legnyerőbb eurót venni. Kiváncsi vagyok hogy aki ma átváltja 418 ft-os vételi árfolyamon, annak hogyan fog fialni, bármibe is teszi utána. (Részvény kivétel lenne, mert az Európában is felfelé megy majd, annak ellenére, hogy a tőzsdék csúcson vannak éppen.)
tihamer
tihamer hétfő, 11:59
Előzmény: #237279  izommanujra
Köszönöm, muszáj fejlődni tovább és tovább.
Te is időben léptél, gratulálok.
Sokan fogják majd a fejüket 1 év múlva, hogy ooooo, így felmentek az ingatlan árak❓
ubi hétfő, 11:59
Már beárazták a"PMÁP" pénzeket. Az, hogy ezután még miket akarnak beárazni, rejtély...
izommanujra hétfő, 11:57

Nem hiszed el , hogy az az ár lesz a realitás mi? :)) Pedig a 1,5 szobás panelek is 40 felett lesznek stabilan a későbbiekben .... az ingatlan semmi mást nem tett, mint a 35-40 % os elmúlt 2 éves inflációját mostanra " érte be"  ebbe semmi különös nincs ez törvényszerű... ( inflációt előbb utóbb követi a lakás ár ez 100 éves trend !)
tihamer
tihamer hétfő, 11:57
Sokan várják a PMÁP pénzeket.
Én még izomman példáját követve az első fecskék között léptem. Összeállt a kép, a helyzet és a jó lehetőség ami felkészültséggel párosult és cselekedtem.
tihamer
tihamer hétfő, 11:53
Előzmény: #237271  Pistike12
1. Lakásfelújítás finanszírozásának jelenlegi + várható lehetőségei országosan és vidéken
2. Otthonfelújítási Program
3. Pénzvisszatérítés és szakértői támogatás az Otthonfelújítási Programban
4. Falusi CSOK korszerűsítésre
5. ÁFA-visszatérítés falusi CSOK korszerűsítés esetén
6. Babaváró hitel otthonfelújításra
7. Lakásfelújítás 2025: tervezett állami támogatások lakásfelújításra
8. Vidéki Otthonfelújítási Program
9. SZÉP-kártya juttatás 50 százalékának átmeneti felhasználása lakásfelújításra 
10. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakásfelújításra
11. Emelkedő családi adókedvezmény
12. Mire fordítható majd a munkáshitel?13. Lakásfelújítási támogatás egyedülállóknak
14. Lakásfelújítási támogatás gyerek nélkül
15. Lakástakarék felújításra, korszerűsítésre
16. Piaci kamatozású hitelek felújítási, korszerűsítési célokra
17. Jelzáloghitelek felújításra
18. 5 százalékos önkéntes kamatplafon lakáshitelekre
19. Ösztönző készül az zöld lakáshitelek igénybevételére
20. Személyi kölcsönök felújításra
Vajon mik lesznek a következő intézkedések?
21.
22.
23.
Ráadásul könnyíthetik a PMÁP pénzek ingatlanba áramlását is. Pl 1 % visszaváltási díj eltörlése ingatlan vásárlás esetén. Nagykanizsán aktiválodott az ingatlan piac, ez személyes tapasztalat. Akkor mi lehet a többi megyei jogú városokban (össz 23 városban)?
Régebben is írtam hogy amíg a fidesz van kormányon addig is ingatlan rally. Tavaly pl recesszió közeli GDP teljesítmény (~0,5%) volt és ennek ellenére országosan 7,8 százalékos ingatlan ár növekedés volt Magyarországon. Ez sok mindent mutat a jövőre nézve.
Lantixx hétfő, 11:53
Előzmény: #237269  tihamer
Értem, de nálam elmentett 6 lakásból nézd meg mekkorát emeltek. Az egyik ráemelt 7 milliót arra a lakásra amit hónapok óta hirdet :) Így vonzóbb? :)
izommanujra hétfő, 11:52
Előzmény: #237266  tihamer
És nagy gratula! ;-) 
Freszelés hétfő, 11:51
Előzmény: #237275  tihamer
Szerintem az embereket nem a gdp érdekli (főleg azokat nem akikre lőnek, mert azok azt se tudják mi ez. Lehet valami betegség?!). Az "ingyen" pénz/juttatás/felújítás már annál inkább.
izommanujra hétfő, 11:50

Sok sikert hozzá! ;-)
Többieknek pedig , mert megalszik a tej a szájukba :
"Mindenki a maga szerencséjének kovácsa ez ilyen.. ha valamit el akarsz érni tenni kell érte"
pamutt hétfő, 11:43
Előzmény: #237259  EURHUF_goes_to_haven
Mikortól lesz ez érvényes?
tihamer
tihamer hétfő, 11:40
Előzmény: #237268  Pistike12
Köszönöm 👍
Muszáj volt lépnem, mert megint új intézkedések jöttek. Pl. Ház felújítás már a 2007 előtt épült házaknál is. Ez pedig elszívja a felújító munkásokat, magyarul drágább lesz a munkadíj ha valaki időben akár felújítani. Ezért is vettem most totál felújított lakást.
Ezek nem állnak le. Nagyon meg akarják nyomni az idei Gdp-t a választások miatt.
Benzedrine
Benzedrine hétfő, 11:40
Előzmény: #237267  N0MAD
Igen, az állampapírokkal is az van, hogy a pénz nagyon nagy része nagyon kevés kézben koncentrálódik. Õk pedig nem biztos, hogy zuglói kismásfelesekre utaznak.
ubi hétfő, 11:36
Az a baj ezzel a számítással, hogy a nagyobb hányada az állampapíroknál kisebb, mint 3 millió forint. Az biztos, hogy nem mozgatja meg a piacot, főleg nem 50 ezres mértékben.
tihamer
tihamer hétfő, 11:33
"ha megindul a 6000 milliárd államkötvény is legalább részben a bankszámlákon, akkor ez az év lehet az elmúlt 10 év rekord lakásáremelkedési éve."
📈
Én még megfogtam a viszonylag "jó" árat. Lakás lefoglalózva, adás vételi előszerződés aláírva. 👍📈
Kíváncsi leszek jövő ilyenkorra a hasonló adottságú lakás árára. (min.: +15 %).
Kiadásra kb 5,5 százalékot számolok.
Pistike12 hétfő, 11:32
Előzmény: #237269  tihamer
Hol van ez helyileg? 
ubi hétfő, 11:29
Szerintem most minden szart áron felül is megvesznek, ezzel 2026-ra be is fagy a piac megint. Utána lesz érdemes venni, a mai ár alatt, reálértékben. Az albi árak max az inflációval emelkednek.
tihamer
tihamer hétfő, 11:27
Előzmény: #237262  Lantixx
Az előbb említettem hogy 2 lakást adtak el az egyik lakásomnál (lépcsőházban).
 Minimális alkuval mentek el.
Hirdetett ár 29.500.000,-➡️28.500.000,-
És a másik  24.500.000,-➡️24.000.000,-
Pistike12 hétfő, 11:26
Gratula. 
Az idei ev emelkedese nem kerdeses. A 26 2. fele burkolozik ködbe. 
Jovore az albiarak novekedes ami inkabb igen, mint nem. 
De ez 60% felett ltv  minositi a keresletet es a fizetokepesseget. 15% emelkedes utan mar plafonnak tunik 2026.
N0MAD hétfő, 11:25
Nos meglátjuk a "csak állampapír" -> "csak magyar ingatlan" axióma mennyire lesz megkerülhetetlen.
Látókörömben a külföldi ingatlanvásárlás (tőzsdeiszonyosoknak), külföldi bankszámla (mindeniszonyosoknak) meg IB és hasonlók mennek. Meg ittmarad, de devizában leváltva.
És ezek nemhogy magyar ingatlanba mennek hanem leváltódnak ami az árfolyamnak aligha túl fényes.
De persze mindenki árrobbanást vár abban amiben a tőkéje van, ez elég természetes.
tihamer
tihamer hétfő, 11:20
Engem felbátoritott izomman fórumtárs.PMÁP eladva (2033/I).
Úgyhogy utalás foglalóként a következő lakásra. 👍
Ahogy tapasztalom rengeteg embert megmozgatnak a január elsejétől aktiválódó új intézkedések . Pl. Önkéntes magánnyugdíj összeg lehívása, majd nagyobb lakásba költözés. A lakosságra zúduló PMÁP összegek pedig komoly tényezőként fognak az ingatlanpiacra esni. Ugyanis a 3,85 és 5,2 százalékos kamatot simán hozza az ingatlan kiadás bérleti díja. Plusz az idén bekövetkező tőke nyereség.
Az egyik lakásomnál a lépcsőházban 2 lakást hirdettek. Egyiket jó egy éve, a másikat nyár óta. Most január elején mindkettőt lefoglalózták.
Nagyon kezd beindulni az ingatlan piac.
Úgy gondolom hogy az első fecskék között vagyok most az ingatlan vásárlást tekintve, mert jövő ilyenkor minimum 15-20 százalékos ingatlanár növekedéssel fognak sokan szembesülni.
Benzedrine
Benzedrine hétfő, 11:14
Ujjongásra tényleg nincs ok mert éves kb 10℅ forint gyengülést is hozzá kell tenni és a felszabadított állampapírok lehet tovább rontják majd az árfolyamot. Persze csak ha eurós, esetleg USA államkötvények vagy arany az összehasonlítási alap.
Ha bevezeti magát az Euró az ingatlanpiacon könnyebb lesz az összehasonlítás. 
Lantixx hétfő, 11:06
ingatlan.com-ról beszélünk és mindkettő magánszemély
Ezeket a lakásokat elég régóta hirdetik. 
berlini
berlini hétfő, 11:01
Előzmény: #237262  Lantixx
Van egy ingatlanos internetes értékbecslő oldal.
Ingyenes az értékbecslés és óvatosan kell elfogadni azt amit irnak, mert rajtuk keresztül ingatlanosokkal köthetnek össze, azaz egyértelműen abban érdekeltek, hogy optimista képet fessenek neked az ingatlanodról.
De az talán informativ lehet, hogy hogyan változott a becslésük az elmúlt 3 hónapban. (havonta adnak egy aktualizáltat):
Az egyik ingatlanomnál a becsült érték:
2024 okt. 92 millió
2025 jan. : 107 millió
tehát 16%-os növekedés az elmúlt 3 hónapban.
ha ennek csak fele igaz, ez akkor is egy kibontakozó ingatlan rallyre utal.
Ahogyan tavaly többször is leirtam:
most felszabadulhat egy kb 6000 milliárd ft-nyi állampapir, ami most kifizeti a 2023. évi nagy inflációra a kb 19%-ot. Ez eleve kb 1100 milliárd, ami megjelenik automatikusan a számládon.
Ehhez jöhet még a visszaváltás, mert jövőre ugyanez a 6000 milliárdnyi papir csak kb 6%-ot hoz.
Ha az 1100 milliárdot nézzük, akkor egy átlagosan 44 milliós lakás 50%-os önerejével számolva ez 50 ezer lakáshoz elég.
Az optimista becslések 150 ezres tranzakciószámra becsülik az ideit.
Ez az 50 ezer nagyot dob a vételi oldalon.
(És akkor még nem is emlitem az önerőre vonatkozó állami enyhitéseket és az önerőbe beszámitható CSOK+ társai ingyenpénzeket)
Mindebből én azt szűröm le, hogy az eddigi optimista becsléseim, hogy akár 12-14%-kal is nőhetnek a keresett lokációjú lakásárak, nagyon alulbecsültek lehetnek.
Hogy mennyivel?
ha megindul a 6000 milliárd államkötvény is legalább részben a bankszámlákon, akkor ez az év lehet az elmúlt 10 év rekord lakásáremelkedési éve.
Külön Murdochnak:
nem, ez nem egy átszellemült, lelkes , ujjongó megállapitás (várakozás) a részemről.
Leszarom magas ivből az ingatlanaim áremelkedését. valószinűleg nem fogom eladni őket, fiam öröksége lesz. Ujjongani fogok ha valaki ezt az országrontó bandát végre eltakaritja előlem.
Lantixx hétfő, 10:39

Sziasztok!
Nem igazán mozgat az ingatlanozás, de azért mindig el van mentve a kedvencek közé 5-6 lakás (Kecskemét).
Az elmúlt 2 hét alatt 2 automatikus értesítő üzenete jött ezekre az ingatlanokra:
39 M -->46 M Ft
45,9 M --> 49,5 M Ft
WTF? :)
Second Wave hétfő, 10:31
Előzmény: #237259  EURHUF_goes_to_haven
Régóta az a szabály, hogy minden gittegyletnek el kell tartania magát díjakból vagy bírságokból.
.
Nekem volt olyan (még nagyvállalati időmből), hogy felhívott egy ilyen egylet embere Karácsony előtt, hogy az új évre esedékes díjat tudnánk-e utalni Karácsony előtt. Mondtam neki, hogy nyugodjon meg, időben ott lesz a pénz (pár millió, 10 alatt). De nekik decemberben kellene, hogy a pulykapénznek legyen fedezete...
Jelen esetben sem a média által fizetett párszor tízezer forint kell, hanem a tömegektől beszedhető 100ezer x 10ezer kell. Mint a kamarai 5000 Ft évente. Sűrű fillér vagy mi.
Volt adóemelés? Nem volt adóemelés. Na jó, max inflációkövető, de az nem számít emelésnek :-)
Néhány burzsuj (aki ingatlant vesz vagy ad el) majd többet fizet, de azoknak (nekünk) van elég...