Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta ma, 10:27
Előzmény: #247867  Murdoch

Én is  a tömegnyomort utálom, így ritkán megyünk ilyen helyre. Például Athénban sem láttam  a csodát, sok sok dokumentumfilm többet adott, mint a személyes "élmény".
Általában túrázni járunk a természetbe, ezért meg nem kell sok ezer kilométerre elutazni.
ncseed!
ncseed! ma, 10:27
Előzmény: #247855  Hathor
Helló ismét Harhor! Rég nem láttalak, mondjuk én se nagyon voltam...
Annyira már nem követem a hirdetési pijacot, csak pár havonta nézek rá, de elég zorall hirdetési árakat látok ott ahol engem érdekelhetne... ha ezek a ledobott árak akkor mi volt előtte???    Innét még 30% kellene minimum essen, hogy én fantáziát lássak az újboli beszállásra most! Szerintem ez esélytelen... Nyilván az én helyzetem elég egyedi mivel több ingatlannal rendelkezem most is már ezért akkor sincs semmi ha soha többé nem veszek már befektetésre lakást.
Elgondolkoztam, hogy az egyik ékszerdobozom upgrade-elem egy újépítésűre, de még így sem látom értelmét mivel kiadásra lenne. Ha lakni akarnék benne akkor talán, de így??? Ki fog nekem 400ezret kipengetni havonta sok-sok éven át??? A panyelt meg seperc alatt kiadom kvázi nulla állásidővel. Kárt is nehezebb csinálni benne mint egy újban.
Murdoch ma, 10:19
Előzmény: #247875  berlini
Remek, kösz, jó utat!
berlini
berlini ma, 10:15
Előzmény: #247873  Murdoch
Beszámolok róla.
Jobbkéz szabály van, szerencsére, mert vezettem már balkéz szerint, de azt kerülném. (Az első pár nap azt ismételgettem folyamatosan magamban a városi forgalomban, hogy balra kisivben jobbra nagy ivben. Segitett)
Izgalmas lesz Koreában a tájékozódás. Az angolfeliratos részek mind a közlekedésben mind máshol igencsak hiányosak.
slash ma, 10:06

https://www.facebook.com/reel/1016871323154186
Sikeres Izommannak ajánlom! :-)
Murdoch ma, 09:55
Előzmény: #247872  berlini
Pontosan ezt csinálom én is, én nagyon is szeretem magam megszervezni a dolgot. Korea eddig még még kimaradt, bakancslistás, úgyhogy arra majd kíváncsi leszek milyen volt, ha szabad ilyet kérni. Asszem ott nincs jobbkézszabály, szóval vannak izgalmas dolgok. Mondom ezt úgy, hogy az angolokhoz megyünk jó időre, beleértve Walest, Skóciát, autóval...
berlini
berlini ma, 09:44
Rájöttem mi a bajod.
Tömegturizmust gyakorolod.
Én azt messziről kerülöm.
Egyénileg megyek, szervezek mindent, szánok elég időt arra, hogy ne csak egy percem legyen a katedrálisra.
Igy voltam egy hónapot Mexikóban és idén szeptemberben igy megyek Koreába egy hónapra. Repjegyek (4db/fő) szállás meg vannak, kocsit béreltem. Mindenre lesz kényelmesen idő. Tengerparton is leszünk kb 10 napot, Seoulban egy hetet....
A Balatonnal is az a bajod, hogy keresed a tömegnyomort.
Ajánlani tudok számos kis települést, ahol azt el tudod kerülni. 
Goldstein17 ma, 09:38
Ez a fajta turizmus egyébként pont azokon a helyeken okozza a legnagyobb gondot, ahol az érkező túristák sokkal nagyobb anyagi potenciállal rendelkeznek, mint a helyi lakosok. Ezeken a helyeken, mint amilyen Budapest is, a vendéglátás a túristákra épül, gyakorlatilag ők találkoznak egymással a "kultikus" belvárosi helyeken. New Yorkban ez a probléma nyilván nincs meg, ott általában a túrista, ha megengedheti magának, élvezi a helyiek életét, legább egy rövid időre. Persze nekem például előnyös, hogy a vendégeink tehetős külföldiek, jellemző, hogy Magyarországról, az elmúlt 11 évben egy foglalásunk sem volt. Ismét csak azt tudom mondani, el kell dönteni milyen országot szeretnénk és értelmes szabályozókat kell bevezetni, figyelni azok hatásait és ha kell finoman módosítani. Semmiképpen nem legyalulni egy iparágat.
slash ma, 09:30
Előzmény: #247869  Second Wave
köszönöm! Megnéztem az e cégjegyzékben a cégét ott minden ok. adótartozást nem tudok nézni egyenlőre nem tudom hol kell. és ha bejelentem a lakásomba a céget akkor ehhez ügyvéd/közjegyző stb kell? azt nem tudod véletlenül? 
Second Wave ma, 09:24
Előzmény: #247861  slash
Mi gond lehetne egy távol keleti céggel :-)
Alapvetően egy bérelt székhely nem jelentene problémát sem a cégnek, sem a bérbeadónak. De.
Azt tudnod kell, hogy ha valamelyik hatóságnak helyszíni ellenőrzést kell folytatnia, netán iratokat visz el, akkor azt a székhelyen kezdi. Mondjuk ez akkor lesz érdekes szitu, ha az ázsiaid elmegy, a cég székhely ott marad, és az új bérlőhöz kijönnek kicsit iratot foglalni. Nyilván ez persze nem gyakori. Általában. Az ázsiai cégeknél talán kicsit gyakoribb a számlaadás és a bejelentés elmulasztása :-)
Illetve a rezsiharc, ami még szóbajön. Nem tudhatod, milyen rezsi szabályok lesznek még a céges témákra.
Jelenleg van a kémény (ez panelnál talán nincs, de ha volna se csodálkoznék...). De jöhet egy olyan, hogy ha cég van a lakásba bejelentve, akkor nehogy már lakossági áron kapja a delejt. Vagy a vizet.
Jómagam elküldeném egy székhelyszolgáltatóhoz, van kínálat; Bp-en olcsóbb, 0%-os hipa településen drágább, de ott megspórolja a hipa-t, már, ha fogékony az ilyesmire. 
N0MAD ma, 09:24
helyes, nem lesz itt semmi baj, mindenki aki ingatlanba fektetett határozottan állítja az irány csak felfele.
Akkor ezt kitárgyaltuk, beszélgethetünk az leálló iparról, összeomló közszolgáltatásokról, költségvetési és mnb hiányról, adósságpályáról, forint árfolyamról.
Az ingatlan az egyetlen stabilan emelkedő pont a viharos tengeren,kár is vitatkozni, csak az aktuális emelkedéseket nyugtázzuk majd időnként.
Murdoch ma, 09:22
Előzmény: #247853  FatFIRE
Nem érted, a tömegturizmusról beszélek. Értem, hogy ebből éltek, meg ott a GDP, pontosan tudom. Én speciel messziről kerülöm a belvárost, a Balatont, régen szerettem, de nincs kedvem a tömegnyomorhoz. Bárhol a világon lassan az megy, hogy beállsz a sorba, van három másodperced, hogy lefotózz vmi katedrálist, vagy vmit, aztán sodor a tömeg. Aztán jön az, hogy regisztrálj, meg fizess, ha be akarsz menni egy városba. Meg a helyi tüntetések a tömegturizmus ellen. Lehet visszajön a 'kék túrás' turizmus, meg a sátrazás, nem is bánnám. Meg persze értem, hogy nemzeti érdek a balaton letérkövezése ja persze, nem most jöttem le a falvédőről. Az egészséges mértékű turizmussal nincs bajom, csak akkor gondolom az a sűrű fillér esete, nem kell. 
Goldstein17 ma, 09:21
Előzmény: #247862  berlini
Ez így nagyfokú leegyszerűsítése a helyzetnek. Miért kellene az egyik befektetésnek kizárnia  a másikat? Miért ne tudnánk olyan helyzetet elképzelni amikor az állampapír verte a lakás hozamot? Én pl. 2022 novemberében adtam el egy Belső- Erszébet városban lévő Airbnb lakást egy amerikainak aki akkor több lakást is vett, nagyon jól időzítve 430 forintos usd árfolyamon. Én nagyon magasan tartottam az árat, már két és fél éve árultam, ketten már majdnem megvették. Minden egyes sikertelen eladási kísérlet után jelentősen emeltem az árat. Ma ezt a lakást nagyjából ugyanazon a nominális áron tudnám megvásárolni, a pénz nagyrésze pmáp-ba ment, a kisebb része Mtel és otp részvénybe.
A másik oldalon a dollárban számoló vevőm se járt rosszul a mai 350 forintos dollárral számolva.
Rotel ma, 09:16

Mennyit drágultak az elmúlt években az ingatlanok? Ja!
Semmi nem tart örökké, minden emelkedő árfolyamgörbének van visszaeső/oldalazó szakasza. 
De ettől még a hosszútávú trend az ingatlanoknál továbbra is emelkedő lesz. Hosszútávon egy normális áron vett jó helyen lévő ingatlan jobb befektetés lesz mint az állami ígérvénycetli (állampapír). Én speciel a 2 szobás lakásokban hiszek.
Szerintem a legfontosabb, hogy HOL VAN az ingatlan. Nálam ez az első szempont.
A "szabad" pénzem jelenleg részvényekben van, de ismét ingatlanba tolom ha ismét összegyűlik a szükséges della. 
Goldstein17 ma, 09:11
Előzmény: #247858  J0hnnyEnglish
" 413 milliárd forintnyi transzfert kaptak a legkevésbé előrelátó hiteladósok a bankszektor kárára"
Azért azt vitatnám, hogy ők voltak a legkevésbé előrelátóak, tökéletesen látták előre, hogy mi fog történni. A magyarok a gondoskodó államban hisznek, meg is kapták, gondoskodnak róluk. Kb úgy, mint egy alkoholista apa a gyerekeiről.
berlini
berlini ma, 09:01
Előzmény: #247853  FatFIRE
Egyetértek!
berlini
berlini ma, 08:59
Előzmény: #247856  Hathor
Húha!
Ezt hivják helyzetfélreismerésnek!
Állampapirhozamok mint versenytárs?
Miközben az a valós infláció alatti hozamot ad, azaz a befektetett pénzed folyamatosan veszit az értékéből?
A panelek tényleg túlfutották magukat (és ezáltal hoztak 3éves állapapir hozamot egy év alatt), főleg a rezsiharc miatt, de a kiadás pár százalékos hozama a következő évek átlag pár százalékos éves áremelkedésével együttesen továbbra is simán verni fogják az állampapir hozamot.
slash ma, 08:58
Srácok, segítsetek kérlek, jogi tanács kellene. A kispanelem bérlője egy ázsiai nő azt akarja hogy a cége legyen bejelentve a lakásomba székhelyként. Megengedhetem? Nagyon félek. Nem értek ezekhez azt se tudom hova kapjak már.. és ha tartozása van/lesz?  Mivel jár ez?   köszi
slash ma, 08:54
Előzmény: #247854  FatFIRE
Biztass valamivel.. tudom hogy a hajósok és a golfpályán mindenki tegez mindenkit. :-) 
Hathor
Hathor ma, 08:53
Előzmény: #247857  Gyulahun
Majd csak figyeld a nyarat, azrán a telet
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 08:40
Előzmény: #247857  Gyulahun

Srácok én azt mondom, hogy a populizmust a végletekig lehet tolni! 
"Keveset beszélünk róla az utóbbi időben, annyira természetessé vált: a kamatstop három és fél éve, 2022 eleje óta véd csaknem 300 ezer hazai jelzáloghitel-szerződést a törlesztőrészletek változásától. Ezzel most már mintegy bruttó 413 milliárd forintnyi transzfert kaptak a legkevésbé előrelátó hiteladósok a bankszektor kárára. Pedig az inflációt rég „két vállra fektette a kormány”, a fogyasztás fékezett lendülettel ugyan, de beindult, és a korábbi alacsony kamatok visszatérésére sem érdemes már várni az intézkedés kivezetésével. A változtatás megkésettségét jelzi az is, hogy néhány bank pénteken bejelentette: Alkotmánybíróságon támadja meg az intézkedést. Heteken belül határoznia kell a kormánynak, eltörli vagy meghosszabbítja-e a június 30-áig hatályos kamatstopot, netán a bankokkal együttműködve választ egy célzott és szelektív megoldást."
Nagyon billegnek a dolgok, ha meglépik (mert kénytelenek rá), akkor lehet változás (-) (0) irányba, ha tolják a végtelenbe, akkor csak drágulni fog minden tovább :(
Gyulahun ma, 08:32
Előzmény: #247856  Hathor
Egy pár éve még én is pontosan így láttam volna a helyzetet. Teljesen logikus, közgazdaságtani folyamatokon alapuló jóslat. Azonban annyira aberrált lett a piac, hogy bármi megtörténhet. A jelenlegi piacot nagyon keményen támasztja, a piaci folyamatokba túlzottan beavatkozó, rengeteg támogatás. 
Hathor
Hathor ma, 08:12
Az általam nézett panelek is ledobtak 10-20%ot. Persze vannak akik meg nem látják és 20%kal magasabban próbálkoznak, de várhatnak pár évet, vagy csökkentenek
Aki a gyorsabb, az nyer. Na de aki kiadta albérletbe, az mit csinál? Vár, és nèzi a pauset, szenved a lakás állag romlással, és mézi hogy 6.5-7.3as Állampapír kamat lehagyja
Hathor
Hathor ma, 07:55
Előzmény: #247852  slash
Már megállt, ahogy vártuk.
Kifutottak az Állampapír kamatok. Vége a csodának. Harmad áron veszek déli tengerparton ingatlant, mint itt balkánon.
Elszállt az agya itt mindenkinek, de már egész jó árak kezdenek jönni az első repülő fecskéktől. Mi lesz itt még később az előzgetésben?!
Albérlet is sok lett, a sok felesleges vásárlásból, mindenki esztelenül vette a lakást, közben állampapír még mindig többet hoz mint a bèrleti díj. Most elszenvedheti az árcsökkenést is.
Hát ilyen ez
FatFIRE ma, 07:54
Előzmény: #247851  slash
"Múlt héten yachtok és pucer MILFek a tengeren."
Biztosíthatlak róla, hogy a tenger azóta sem romlott el, ugyanez a helyzet továbbra is. 
Nagyon értelmes európaiakkal találkoztunk, van, akivel már több éve összejárunk. A hajósok egyébként is összetartóbbak, ritka normális társaságok verődnek össze Európa több országából. 
FatFIRE ma, 07:48
Előzmény: #247848  Murdoch
"A tömegturizmusnak inkább káros, mint hasznos beleértve az airbnb-t."
A magyar GDP minden 8. forintját a turizmus termeli meg (a multiplikátorhatásaival együtt), gyakorlatilag az egyetlen olyan gazdasági ágazat, ami Magyarországon piaci alapon is versenyképes és intenzíven fejlődik. A turizmus ellenesség az egyik legkárosabb dolog, amit gazdasági téren képviselni lehet, gyakorlatilag intenzív bombázása a nemzeti érdekeknek.
Egy jól működő, rövid távra kiadott lakás valóságos aranybánya az államnak és az önkormányzatnak is. Arról nem a tulajdonosok tehetnek, hogy az adóbevételek nem hasznosulnak megfelelően. Arról sem mi tehetünk, hogy az önkormányzat és az állam sem törődik a feketézőkkel, ezek nekünk, legálisan működőknek okozzák a legtöbb kárt.
slash ma, 05:57
Előzmény: #247850  DavidCamp
Meg fog állni az ingatlan ár és lakbér emelkedés. Ki van feszítve az ár.  Ennél nincs feljebb. Az általam figyelt 50-60 millás panelek is állnak senkinek sem kellenek ennyiért. 
slash ma, 05:54
-Múlt héten yachtok és pucer MILFek a tengeren. 
-Tegnap lomis cigó társaság  köműves dekoltázsa és nyakig a koszban és a dzsuvában. Egymás között cigányul beszélnek.  
A másodikban sajnos több pénz van. Ez van. 
Murdoch kedd, 23:27
Előzmény: #247843  N0MAD
A tömegturizmusnak inkább káros, mint hasznos beleértve az airbnb-t. Persze ezek amolyan mentőövek a világgazdaságnak, csak kérdés meddig. Mondjuk már mindegy, szét lett barmolva a fél világ, a jónép nagy része gyorsan meggazdagodni akar és tojik mindenre. Csak hát aki nem a turizmusból él, az most vegyen 80 millióért panelt? Hát inkább továbbáll. Másrészt, ez a zűrösebb, ki a fene fog családot alapítani, ha esély sincs sajátra? Magyarországon különösen, a hasitasis bérleti piacon? Ugyan. És akkor megy az álmélkodás, hogy nincs gyerek, el lett ez baxva rendesen. Nálunk pláne, inkább tolták az építtetők szekerét, ezeregyszer.
Spiller kedd, 23:23
Előzmény: #247846  Hathor
Faraszto nyokoges. 
Hathor
Hathor kedd, 23:00
Ma 30%os áreséses hirdetéseket találtam.
Hát igen...
Hathor
Hathor kedd, 22:59
N0MAD kedd, 22:45
Előzmény: #247842  Murdoch
ja, előző kommentben volt hogy tüntetnek a turizmus miatt mert elfoglalja a lakásokat a helyiek elől. Mondjuk az érdekes kérdés lenne hogyha sokkal kisebb lenne a turizmus lenne e annyi munka hogy akkora igény legyen a lakásokra.
De ez alighanem ilyen, lesz ahol lakáshiány lesz és lesz ahol meg túlkínálat. És nem a. jó helyek azok ahol több a lakás mint az igény rá. Ezen nem a turizmus fog változtatni, ha valami fog egyáltalán. 
Murdoch kedd, 22:34
Előzmény: #247837  Spiller
Világos, de tudni kell, hova megy az ember. Ezért is írtam, nem csodára kell számítani. Na de húzz rá egy magyar családra egy költségvetést. Úgy, hogy TB mellett kénytelen magándokihoz járni, az oktatási problémák miatt kénytelen magántanárt fizetni, stb. Meg hát az infla. A hasitasis bérleti rendszerről nem is beszélve. Mindegy, nincs jelentősége, lakásprobléma amúgy van itt is, nem kell semmit túldimenzionálni.
Murdoch kedd, 22:27
Előzmény: #247836  FR73
Igen, ez már így jónak tűnik. Nem is az ár a fő probléma, hanem hogy viszonylag kevés kiadó van, elég sok az airbnb-s lakás. Persze ettől függetlenül nem meggazdagodni fog itt az átlagbéres bevándorló messzi keletről, de nem rossz.
FatFIRE kedd, 22:20
Előzmény: #247812  Pistike12
Sem nekem, sem a feleségemnek, sem a gyerekeimnek esze ágában nem lenne az általad vázolt forgatókönyvet követni, már a kiindulási alapod is teljesen rossz. Ez a hozzád hasonló emberek elképzelése az életről, nem a miénk. 😊
N0MAD kedd, 22:13
Előzmény: #247837  Spiller
2 keresős 40 éves medián jövedelmű pár Zürichben fejenként 5710 CHF-et keres.Erre azon szörnyülködsz hogy "Health Insurance - for adults it's currently between approx. 460 and 540 p"
tehát felnőttnek a medián bér tíz százaléka se a tb. Mennyi is magyarországon?
Ja, szörnyű, élhetetlen hely ez a svájc :D
N0MAD kedd, 22:09
Előzmény: #247831  Spiller
"Spiller ma, 21:25Előzmény: #247570  Ecnedam#247831"
Te most beszóltál valakinek egy háromszázzal ezelőtti komment miatt? :D
Könyvelést vezetsz a kommentekről vagy mindennap visszaolvasol párezret? Rendesen fizetnek téged ezért? :D
Spiller kedd, 21:50
Előzmény: #247835  Murdoch
és a hozzászólások.
Werner on Feb 01, 2025:If you can avoid Zurich, avoid. Try finding an apartment for rent. Good luck. Unless your apartment is being provided by your employer or you have insider knowledge and connections - forget about it. If you are obliged to work in the city of Zurich and do not want to commute extensively, make sure your monthly salary is at least 8-10k/month and if you come with your family make sure the houshold income is at least 15k/month. As mentioned here already - health insurance which is compulsory in Switzerland and which you must pay yourself sets you back at least 500/month/person. So for a family of 4 that's already 2k/month. If you actually use the health care system that's another 2.5k per year/person out of your own pocket. Zurich is ok for high earners or dinks, otherwise look elswhere. There is one exception though - education at all levels is very good and all schools run by the gvt are free or almost free at the higher education level. There are also great private schools (which cost of course).
In summary, if you come with your family, make sure you get benefits or support from you employer especially in housing and plan to stay for a longer period of time. Send your kids to state run schools as they are high quality and free of charge.
I lived in Zurich from 1977 until 1993 and obtained my higher education there. Even then I hated the place and got out as soon as I could. I never looked back and wouldn't consider living there again, even if I could afford it. Although Zurich is a very clean city with lots of parks and publiy areas and nice forests directly at the city limit, the weather generally sucks. Winter months especially are super dreary as the city is often covered for weeks by high inversion fog (a cloud layer that does not dissolve). Above that cloud layer sunshine often prevails. So you're forced to work in winter gloom knowing that a few hunderd feet higher up the sun is shining. Think carefully before you move to Zurich.Anonymous on Jan 06, 2025:I've been living in Zürich for 30 years. The above prices are accurate enough. Re. Health Insurance - for adults it's currently between approx. 460 and 540 p.M depending on whether you chose HMO/similar or not. (With 300 p.A deductible/excess then 10%.) If you're not employed, add 10% for accident cover. If you chose the highest excess @2'500 p.A, it's 120 p.M less. Waiting times are generally ok and short for urgent treatment. The system is expensive but very good. And it's transparent. Taxes are accordingly lower. People on low incomes receive support. A GP bill for a shortish consultation is roughly 100. Specialists obviously charge more.
FR73 kedd, 21:41
Előzmény: #247835  Murdoch
Bocs, a medián megzavarhatta az AI-t.
Másképp kérdeztem, és 2713 CHF + 200 CHF rezsi jött az n+3-as külvárosi zürichi apartmanra.
Murdoch kedd, 21:32
Előzmény: #247830  FR73
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Zurich
https://www.expatistan.com/cost-of-living/zurich
+Három ismerősöm (magyar) van Zürichben hasonló áron. Két gyerekkel a nagyobb lakás jellemzően 2,5-3,5k. 4k már a felső határ. És van aki 5-8 éve ugyanannyiért bérel.
FR73 kedd, 21:29
Előzmény: #247819  Pistike12
Laktam koliban.
Most abból indultunk ki, hogy nincstelen kezdő banki alkalmazott 700ezer bruttóból hogyan tud kijönni.
Szívesen vállalok életvezetési tanácsadást azoknak, akiknek ez nem sikerül.
A lakótárs nem élettárs, minek közösségi tér, arra ott a konyha, vagy át lehet menni a másikhoz dumálni vagy meccset nézni.
Ha pedig élettárs, akkor máris jobb a helyzet, mert 170ezerért már van kismásfeles panel is bérelni. Ugye fejenként 700ezer bruttóból az már nem is olyan rossz.
Örülök, hogy segíthettem.
ncseed!
ncseed! kedd, 21:29
Előzmény: #247818  Murdoch
Ember... Most akkor döntsd el, hogy Svájcról beszélsz vagy nyugat EU-ról!!! Jó, hogy nem Lichtensten-el jössz... Mintha én a II. kerületi tapasztalataimat írnám meg mint magyar átlag. OMFG
GYK: Svájc semmilyen szinten nem mérvadó mint EU vagy NY-EU- tapasztalatok.
Spiller kedd, 21:28
Előzmény: #247827  N0MAD
mindig valaki vagy valami ellen mész :)   fura lelkület. 
Spiller kedd, 21:25
Előzmény: #247570  Ecnedam
szerénység elvtárs. Ne mond már meg ki irogathat ide és mit. Vagy görgetsz vagy csinálsz egy hasonszőrűek klubját. 
FR73 kedd, 21:20
Előzmény: #247825  Murdoch
Ha a bérleti piac 3/4-e 4000 alatt lenne, akkor a medián nem lenne 4139CHF. 
FR73 kedd, 21:18
Előzmény: #247825  Murdoch
A medián bizony a legpontosabb mérőszám, mert feltételezzük, hogy a legkevesebbet kereső lakik a legolcsóbban, a legtöbbet kereső a legdrágábban, a középen kereső középen. Lehet, hogy nem 2 gyerekes a medián család, de ezt is feltételeztem, tehát a medián lakásmérethez is tartozhat a medián bérleti díj.
Moka_Brikka kedd, 21:15
Előzmény: #247824  izomman
Ebben szerintem igazad van, de elég ha ezt egy kommentben megírod. 
-
Szerintem nem is az a legfontosabb az ilyen esetekben, hogy kijön egy lakástörlesztő egy átlagos dohányos pár cigifogyasztásából, hanem a mentalitás, amit felvesz ezzel az ember.
-
Készülj inkább a nyaralásra. Jó utat!
N0MAD kedd, 21:14
Előzmény: #247815  Pistike12
"De valami egeszen brutalis a kozepkort is meghaladott emberek okoskodasa itt a topikban az eletrol. "
esetleg haladd meg a középkort, elég régen volt már.
N0MAD kedd, 21:13
Előzmény: #247815  Pistike12
kész szerencse hogy a közgazdász seggét nem kell majd kitörölni, így a lakását se adja majd át mint az agyontámogatott mérnök, aki akár te is lehetnél de te inkább alulfizetett közgazdász leszel hogy szolgáld a hazát önzetlenül.
És még te panaszkodsz coelhós faszságokról.
Amúgy nem merült még fel a gondolatvilágodban hogy közgazdászból is van nagyon jól megfizetett, meg mérnökből, infósból is szarul fizetett?
Annyit segítek hogy nem a zsidógyíkemberjeti világösszeesküvés az oka, innen szerintem majd ki fogod magad is találni közgazdászként mi lehet az ok.
Addig hagylak elmélkedni.
Murdoch kedd, 21:07
Előzmény: #247820  FR73
És mivel az ökölszabály az, hogy a jövedelem egyharmada mehet bérletre, így hát az ai alapján a medián jövedelem sem elég a medián bérlésre. Na de hát ez nem így van. Amit te nem látsz, hogy valójában óriási a a szórás. A jellemző bérleti díj 2-3-4k chf. 4k már nagy lakás. Láttam már én is házat 60k/hóért. Értem, hogy medián, de valójában a bérleti piac háromnegyede az 4k alatt van.
izomman kedd, 21:06
Előzmény: #247822  izomman

a sok melóst látom megy a kocsmába issza az 500 ft os sört ? lehet még annyiért kapni?  meg a kis húzót meg a cigikét . és les ki a fejéből nem jut egyről a kettőre. pedig keres 5-6 kilót!
FR73 kedd, 21:04
Előzmény: #247820  FR73
Kihagytam, hogy 2 gyerekes.
izomman kedd, 21:04

cigi 10 mft hitel törlesztő 30 évre újabb 10 milla iitalra - újabb 10 mft  mondjuk étterem csiki klórára (180 e törlesztőnél járunk)
De mint mondtam egy életen át és az nem 30 év hanem 50-60 inkább.. 
A számaim reálisak  vidéken akár 2 lakás Pesten 1 lakás árát is elszórhatja ilyenekre az ember   (1 ember!) egy pár ennek a dupláját ha így áll a dolgokhoz! 
izomman kedd, 21:01
Előzmény: #247814  Pistike12

Nem értem miről beszélsz egy doboz cigi ára megnéztem majd 2 ezer ft .. ez egy hónapban 60 e ft (napi 1 doboz cigi simán valaki betol ennyit  kollégáimtól  látom)
 10 mft törlesztőre elég 60 e ft kb 30 évre.  Ez csak egy cigi hozzuk még ide az alkoholt ennyi is elmehet egy hónapban az már 120 ebből már 10 milliós törlesztőt bevállalhatsz.  vegyük mellé a bulikát csokikát  kólát éttermet tököm tudja mit . +60 e ft tessék ki is jön egy 30 millás hitel.
Egy életen át mondtam valaki 40-50 év alatt elbasz cigire - alkoholra akár egy lakás árát akár Pestit is  vidéken meg egyenként a cigi és az alkohol kitesz egy életen át 1-1 olcsóbb lakás árát .
de tényleg mentem hajnalban indulok egy 11 órás útra semmi időm nem lesz fórumozni nyaraláson leszek az elkövetkezendő 2 hétben.! bankmonitor.hu hitelkalkulátor 
FR73 kedd, 20:55
Előzmény: #247818  Murdoch
AI segítséggel.
2 keresős 40 éves medián jövedelmű pár Zürichben fejenként 5710 CHF-et keres.
A medián lakásbérlet Zürichben 4139 CHF.
Pistike12 kedd, 20:53
Előzmény: #247816  FR73
Birom a legolcsobb behivatkozasat kukkants ra a kiado 2 szobasokra. Jellemzoen 250etol
https://ingatlan.com/lista/kiado+lakas+49-m2-felett+2-szoba+iv-ker+ar-szerint
De ne haragudj. En elvetemult 3 szobassal szamoltam, mert az se baj ha a 2 halo melle van egy kozossegi nappali, ahol talan lehet elni...
Mert egyebkent nagyon jol el lehet ferni 12nmen egy normalis agynak egy nagy gardrobe szekrenynek iroasztalnak es pcnek/tvnek, meg a szemelyes holmiknak. 🙂
Mint a koleszban... Ne haragudj de sztem te nem laktal koliban es nem volt lakotarsad 2 szobas panelben. Nekem volt... 
Es meg hol van a vallakozashoz szukseges tér🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Murdoch kedd, 20:35
Előzmény: #247817  ncseed!
Nem vetítek semmit. Svájcban elég magas a megtakarítási ráta, nyilván félre lehet tenni, az átlag 1800 CHF/hó. De valamelyik statisztikában benne volt, hogy a magasabb jövedelmek jellemzően még sokszor benne sincsenek, így a valós szám ennél jóval magasabb. De a jelek szerint magyarázni kell, hogy azért a drágaságtól függetlenül - mindent egybevéve - jobb hely, mint kelenföld. És két nagy érv van a bérlés mellett, az igen jó bérleti kultúra, meg a mobilitás. Senki nem állítja, hogy kolbászból van a kerítés, de jó alternatíva a százmilliós panelár ellen.
ncseed!
ncseed! kedd, 20:19
Előzmény: #247807  Murdoch
A magad példáját nem kéne kivetítened tömegekre és előadni nekünk mint nyugat 'átlag'...  ajánlom a korábban említett érvelési hibák oldalt tanulmányoznod!
FR73 kedd, 20:04
Előzmény: #247814  Pistike12
4. Ker Izzó ltp 49 nm-es 2 szobás lakas kiadó 190ezerért. Itt lakótárssal 95ezer + rezsi fele.
Újra kezdheted a matekot.
Pistike12 kedd, 19:56
Előzmény: #247805  N0MAD
Akkor te igaz selfmade vagy, tiszta Musk🙂
Adjatok ki egy konyvet, hogy kell csinalni. Mindenki alljon infosnak🙂 
Mar leirtam itt, hamarabb jon el az ido mint hiszitek, hogy a fiataloknak onkent adjatok majd at a lakasotokat, hogy vki kitorolje a seggeteket🙂
De valami egeszen brutalis a kozepkort is meghaladott emberek okoskodasa itt a topikban az eletrol. 
Pistike12 kedd, 19:52
Előzmény: #247808  FR73
Szamolj mai arakkal bmeg nem a multtal... 
Izomman dohanyzos faszsaganak idejet multsagara mutattam ra, hogy 2.5nmnyi hiteltorlesztot jelent ha vki nem cigizik. 
Latom itt meg sok mindenkinek nem esett le h mi tortent az elmult 3 evben. De sebaj... 
Pistike12 kedd, 19:50
Előzmény: #247809  Ishar
Kotekedj nyugodtan. Kedvezmenyezett csoport a nem kedvezmenyezettek karara. Remlik vmi?... 
Nalunk az egy alkalmazottra juto extraado 8.5 m ft/ev. 
Amit kioszt kegyesen a kormany a vallalkozoknak, nem adozoknak, a szarra fizetett mérnököknek, mert annyira az ipar a sztar hogy csak allando foglalkoztatasi tamogatasokkal el meg, stb... 
Itt vergodtok ti is a tamogatott hitelekkel, amelyek az epitoiparba megy akik annyira ellustultak, hogy 0.3% os megujulasi ratat ernek el, ugy h a general 300e ft/nm felarral dolgozik... 
Pistike12 kedd, 19:45
Előzmény: #247811  FatFIRE
Tudjuk. A te genetikad mindenekfeletti igazi magyar. 
Csak vallalkozni kell es haladni🙂
Fogod kijossz a sulibol, kapsz jo esetben 700 bruttot, kicsengeted egy lakotarssal a 200e ft fejpenzt. Marad 265e ftod. Foghijasan is napi 6000 a kaja. Az 180e ft. Marad 85e ftod a berletre fodraszra, kotonra, gyogyszerre, fogkremre es gumimacira. 
Na a maradekbol vallalkozzunk🙂🙂🙂🙂
Beszarok a komoly coelho faszsagoktol
FatFIRE kedd, 19:21
Előzmény: #247796  Pistike12
"A topik nagy resze elegge visszavenne az arcabol ha ures seggel es egy kozgaz diplomaval ulne egy albiban a IV-ben... 
Pofanvagna topikbeli önmagát..."
A fenét, a jelenlegi önmagam vágná pofán a fiatalkorit, ha az valamilyen csoda folytán a családunkhoz méltatlan módon csak üldögélne. Menjen szépen dolgozni (csináljon egy vállalkozást), teremtsen értéket, keressen pénzt, haladjon az életben. Ez az élet rendje. A gyerekeimet is erre neveltem, látszik is az eredménye. 
Mint ahogy azoknál is, akik együtt bőgnek a gyerekkel, hogy milyen nehéz és reménytelen az élet. Aztán megy a mamahotelben élés, meg a panaszkodás, hogy"35 éves vagyok, anyámmal élek és csajom sincs". 🤡😂
Second Wave kedd, 19:10
Előzmény: #247783  J0hnnyEnglish
Afelől nincs kétségem, hogy a "kritikus" tömeget meg lehet etetni az unortodox gazdaságpolitikával. (Unortodox az, amit valahol messze és régen már próbáltak, nem működött, de nálunk eladják / megveszik, mint innovációt). A svédeknek is hogy bejött a lakáskiadók megszívatása:
Mi az „ésszerű lakbér” Svédországban? - Határátkelő (blog.hu)
De én számítok erre, abban a lefelé hullámban szeretném is visszavenni az áprilisban eladott lakásomat.
Ágyúdörgésben vásárolni, mániában tartani, vagy valami ilyesmi :-)
Ishar
Ishar kedd, 18:29
Egyedülálló alberletben elo munkatarsaim a penzugyi szektorban neznek ki a fejukbol... 
Mi lehet Aldi penztaroskent vagy vmi kkvnal dolgozokent... " --- Tegnap írtad, hogy egy tanár házaspár jövőre már havonta megkeres nettó 1,5 millió forintot. És akkor az általad korábban sokat emlegetett nyomozókról még nem is beszéltem.
FR73 kedd, 18:25
Friss diplomásként többedmagammal béreltem lakást. Az már szint lépés, amikor valaki önállóan is képes bérelni. 
Újabb szint lépés, amikor mellette félre is tud tenni.
Aztán összegyűlik az önerő, és lehet venni belépő szintet.
Aztán eléred a hitelképességet és önerőt, hogy válts és egy véglegesebb otthonod legyen.
Sajna ez az élet rendje, ha nulláról indulsz, mindenütt a világon. A tempó lehet eltérő idehaza vagy nyugaton. Ha megrekedsz egy szinten, akkor úgy jártál.
Murdoch kedd, 18:11
Előzmény: #247803  ncseed!
Tudjuk, az ócsón eladott paneljeidért kapott kápét csak te tudtad beforgatni ingatlannál jobba. Világos. 
Mondjuk érdekes, hogy egy izmosabb bérleti díj mellett is félre tudunk annyit tenni havonta, mint amennyit otthon kerestünk. De mindegy, te úgy is jobban tudod.
N0MAD kedd, 18:03
Előzmény: #247805  N0MAD
ja, ezúton is szeretném felemlegetni a családfáját mindannak aki remek ötletnek gondolta az evát meg a katát is kirúgni a lába alól annak aki a vastagon leadózott főállás mellett még pénzt keresni gondolók elgáncsolásában látta az ország fejlődésének zálogát.
Pláne ha az olyan barom hogy le gondolta adózni a pluszjövedelmét is, meg a kiadott lakását is miután asszonnyal összeköltözött. Hát ha nem az ilyen hülyét kell gáncsolni akkor nem tudom kit.
N0MAD kedd, 17:57
te most az a bajod hogy sokat keresnek az emberek vagy az hogy sokat?vagy az a bajod hogy szerinted pénzügyesek nincsenek megfizetve más meg igen? 
"A topik nagy resze elegge visszavenne az arcabol ha ures seggel es egy kozgaz diplomaval ulne egy albiban a IV-ben... "
Nos barátom, mint már írtam, rendszerváltás magasságában szakmunkásképzős végzettséggel indultam a nagybetűs életnek, családi minta ugye. IV albérletről sem álmodozhattam, pont elment a fizum mamahotelben is.
Na innen volt szép nyerni, érettségi munka mellett csórón, aztán informatikai diploma munka mellett még csóróbban, mert két év elvégzése után már szakmában helyezkedtem el a gyakorlatért jelképes fizetésért. Innen hoztam össze magam, ahogy elnézem halovány segédfogalmad nincs itt mekkora csóróság volt akkoriban. Nemhogy  IV albérletben panaszkodhattam volna hogy a szakmámat nem fizetik meg, szobabérletet se tudtam volna megfinanszírozni fizuból. Konkrétan azt számolgattam minden alkalommal a céges büfé előtt elmenve hogy ha mindennap vennék egy sajtos pogit akkor az havonta mennyi kiesés lenne. Kicsit rá is ment a gyomrom.
"Egyedülálló alberletben elo munkatarsaim a penzugyi szektorban neznek ki a fejukbol... "
Akarsz nekem panaszkodni, hogy jaj a szakmámat nem fizetik meg, mit lehet tenni, jaj mindenki hibás? Mert akkor hozok popcornotot, szivesen olvasnám.
N0MAD kedd, 17:44
Előzmény: #247794  Pistike12
kurtára szeretném megérteni hogy ez azt amit leírtam (nem olyan reménytelen ám az mint fiatalon az ember elképzeli az ingatlanár per a  pályakezdő fizu matek alapján) hol mond ellent de nem találom.
Eskü innen nézve úgy tűnik mintha a lakásvásárlók kimentése (ne menjünk bele ki lett segítve ki nem) meg a kamatstop miatt ne tudnának lakást venni széles tömegek.
De nyilván nem ezt akartad mondani, úgyhogy világítsd meg légyszi.
ncseed!
ncseed! kedd, 17:31
CNN, gondolom ezt is a Zorbán irányítja.... 
Mert a nyugaton minden (is) jobb! Azért nem tudják a prosztók még a bérleti díjat se kifizetni lassan nem hogy vásárolni! De nem, Murdoch szerint hegyekben áll a pínzük tőzsdekövető ETF-ben ami szarrá veri a mindenkori ingatlanárdrágulást, csak szimplán nekik "kényelmesebb" bérelni! Aha... mesélj még! 
Affordability gap: Most Americans not making enough to cover basic costs of living
https://www.youtube.com/watch?v=l9RkMBGo8Y4
ncseed!
ncseed! kedd, 17:24
Előzmény: #247798  ncseed!
Ja és az is nagyon fontos, hogy Mo-on MAGÁNEMBEREK többségében a bérbeadók, nem cégek mint a mesés nyugaton... teljesen más tészta a politikában amikor dönteni kell...
ncseed!
ncseed! kedd, 17:22
Előzmény: #247790  Murdoch
Nyilván én sem azért  nem veszek Lamboghinit mert forgatom a pénzt.... 
Ja rám pont igaz, de a többségre nem.
Na pont ez van a nyugati bérleti pijacon is. Egyszer talán tudna venni, de ahhoz középkori életet kéne élnie pár évtizedig, szóval inkább bérel a többség.  
ncseed!
ncseed! kedd, 17:19
Előzmény: #247784  J0hnnyEnglish
"Az életfogytig tartó SZJA mentesség szerintem tiszavirág életű lesz. Fenntarthatatlan, diszkriminál...sorolhatnám."
Te, az egész élet diszkrimináció... vagy pozitív, vagy negatív! Ébresztő...
Fenntarthatatlan? Ugyan, a Fitesz nem táncol vissza ebből, max rálak még egy lapáttal később.Az viszont vicces lesz amikor a tiszás cimbik b*szn*k majd oda a "családoknak" 🤣🤣🤣
ncseed!
ncseed! kedd, 17:16
Előzmény: #247785  Atti
Egyetértek veled, de sokan még nem fogadták el vagy nehezen akarják... most(anában) van az átmenet.
ncseed!
ncseed! kedd, 17:14
Előzmény: #247783  J0hnnyEnglish
"Csak a kritikus tömeg kell, semmi több."
Igen. 85% lakástulajdonos vs. 10-15% lakáskiadó. Matekból hogy állsz?
Nyilván nem a többség fog óbégatni, hanem mindig a kisebbség bőg.... aztán amikor végre a zéletben lesz lakásuk utána "megvilágosodnak" és megértik miért nem jó leértékelni egy ország ingatlanvagyonát. Van az a pont ahol tényleg tarthatatlan a helyzet, de mi még ettől messze vagyunk... (szerintem).
Pistike12 kedd, 17:12
Előzmény: #247784  J0hnnyEnglish
Az onozonossagi tovenyre es a csokra is ezt irtak sokan. 
De meghosszabbitjuk Bicskeig lett belole. 
Pistike12 kedd, 17:11
Mert jurgen heilbronnban azert nem vesz, hogy ne kossee magat...
Meg spanyolorszagban is azert tuntetnek a befektetok ellen, mert a hobbijuk, nem azert mert nem tudnak venni es/vagy, berelni... 
Valami egesz brutal objektivitas nelkulozo hozzaszolasok vannak... 
Itt is mond mar meg hogy 0rol mai nap ki tud venni egy ingatlant itthon nagyvarosban? 
A topik nagy resze elegge visszavenne az arcabol ha ures seggel es egy kozgaz diplomaval ulne egy albiban a IV-ben... 
Pofanvagna topikbeli önmagát... 
Egyedülálló alberletben elo munkatarsaim a penzugyi szektorban neznek ki a fejukbol... 
Mi lehet Aldi penztaroskent vagy vmi kkvnal dolgozokent... 
FatFIRE kedd, 17:03
Előzmény: #247792  Zanza2
A "tanulnak, dolgoznak, felhalmozzák a vagyont" azt jelenti, hogy örökölnek is, tehát generációról generációra nagyobb a felhalmozott vagyontömeg. És pont a "progresszív örökösödési adó", meg a "progresszív vagyonadó" növekvő esélye miatt viszik el a vállalkozó ismerőseim a tőkét az országból. Milyen jól jártunk ismét! 😂
Pistike12 kedd, 17:02
Előzmény: #247791  N0MAD
Mond mar meg kerlek, hogy az elmult 200 evben osszesen hany ev volt itthon, amikor egy fiatal, de inkabb ember szeles tomegben tobb lakashoz tudott jutni, es azt mondjuk 40-50 evig a tulajdonaban volt? 
Ugy beszeltek az elmult kb 28 ev torteneseirol, mintha mindig igy lett volna. 
Kozben ezalatt a 28 ev alatt 1x millis nagysagrendben adtak ingyen lakast a bentlakok, 1x ki kellett menteni az olvasni nem tudokat, majd ezt kovetoen 8 evig nyomtattak a penzt ejjel nappal, es meg igy is kb 5 eve van kamatstop illetve volt torlesztesi moratorium... 
FatFIRE kedd, 16:58
Ajánlom figyelmedbe: 😊
"A bérleti díjak emelkedése arra kényszeríti a fiatalokat, hogy elhagyják Londont. A 20-as éveikben járó bérlők 48%-a a költözéskor a város határain kívül keres újabb bérleményt - közölte a Bloomberg. Szeptemberben hat leendő bérlőre csak egy bérlakás jutott, ami azt jelzi, hogy egyre nehezebb megfizetni a városi életet."
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20231117/tomegevel-hagyjak-el-a-fiatalok-londont-ez-all-a-folyamat-mogott-652171
Zanza2 kedd, 16:57
Előzmény: #247787  FatFIRE
"Az egyik családban tanulnak, dolgoznak, felhalmozzák a vagyont, a másikban nem, ugyan miért ne lenne ennek következménye?"
A harmadikban meg örökölnek. Őket kellene egy kicsit(!) hátrébb húzni az átlagos startvonal irányába egy nem túl nagy(!), de progresszív örökösödési adóval, a társadalmi igazságosság jegyében, mellékesen az államkasszát is gyarapítva.
N0MAD kedd, 16:53
"Én már több fiatal, dolgozó felnőttel is beszéltem, akik teljes nyugalommal, beletörődéssel mondták:"én már tudomásul vettem, hogy soha nem lesz saját ingatlanom".
Szerény véleményem szerint ez is butuskaság, emlékszem amikor fiatalon ültünk valahol és beszélgettünk, és arra jutottunk a lakásár/aktuális fizu osztás alapján hogy sose lesz saját ingatlanunk. (rendszerváltás utáni időszak)
MIndegyik tagjának a társaságnak több ingatlana van. (vagy lehetne, eladva inkább, ilyesmi.)
Szóval azért ez nem egy osztás kérdése, meg nem is csak egy jövedelemben kell gondolkozni mint azt az ember fiatalon teszi, meg aztán jövedelem is emelkedik, meg megtakarítás is fial. 
Persze ha yolo van az más kérdés, úgy is lehet élni, nem is mondhatom hogy nincs valami igazuk, de ez mellékvágány.
Murdoch kedd, 16:47
Ezt így nem lehet összehasonlítani. Nyugaton sokan nem azért nem vesznek, mert nem tudnak, hanem mert mozognak szanaszét a nagyvilágban, nem kötik le magukat. Ésvagy forgatják a pénzt, pláne normális bérleti kultúra mellett.
berlini
berlini kedd, 16:40
Előzmény: #247778  FatFIRE
"Igen, van olyan réteg, amelyik képtelen erre. Ők alkotják a társadalom állandósult alsó osztályát. Nekik sokszor a közmunka is komoly kihívást jelent."
Amelyik állam ebbe beletörődik, sőt ezt természetesnek tartja, az a történelem szemétdombjára kerül.
FatFIRE kedd, 16:34
Előzmény: #247781  Pistike12
A felsoroltakból én egyedül kínába járok és igen, nagyon szívesen látnak. Ahogy mindkét gyerekem Svájctól Amerikáig. 🤷🏻‍♂️
FatFIRE kedd, 16:32
Előzmény: #247780  ncseed!
Minden téren látványosan nagyra nőnek a különbségek, ez a kapitalizmus természetes velejárója. Az egyik családban tanulnak, dolgoznak, felhalmozzák a vagyont, a másikban nem, ugyan miért ne lenne ennek következménye? 
Atti kedd, 16:32
Előzmény: #247708  slash
Köszönöm, de ha kiraktad a FB-ra és már megjelentek a hiénák én kimaradok az egészből.
Egy tanácsom van:
Vagy csináld magad, vagy add ki 1 személynek ( csapatnak) mert különben bele örülsz.
Én a "csináld magadot" választottam pár éve, személyes érintettség és kíváncsiság miatt.
50 év gyűjtögetése, Apósomnál, örökség.
1 családi ház, pince, padlás tér, 4 garázs.
Kb 1 évem ment rá, de nem kidobtam az egészet, hanem átválogattam.:-)
Atti kedd, 16:24
Egyet értek abban, hogy az a fiatal, aki nem kap szülői támogatást, vagy nem örököl , nehezen fog saját lakáshoz jutni.
Viszont azt gondolom, hogy 10-20 év múlva nem lesz óbégatás.
Én már több fiatal, dolgozó felnőttel is beszéltem, akik teljes nyugalommal, beletörődéssel mondták:"én már tudomásul vettem, hogy soha nem lesz saját ingatlanom".
Németo-ból, Ausztriából, Svájból se hallani a fiatalok óbégatását, mert nincs saját ingatlan.
Hasonló viszonyokat várok Mo-ra is.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 16:17
Az életfogytig tartó SZJA mentesség szerintem tiszavirág életű lesz. Fenntarthatatlan, diszkriminál...sorolhatnám.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 16:15

Én meg pont arról beszélek, hogy a "Akkor lesz majd ám igazán óbégatás amikor tömegek számára is nyilvánvalóvá válik ez (amit mi már rég tudunk)" erre lesz egy olyan demagóg politikai válasz, ami jól kib@sz az összes lakáskiadóval.
Csak a kritikus tömeg kell, semmi több.
Pistike12 kedd, 16:05
Ja. Es ujra leirom. A szja mentessegnek nagyon magas ara lesz. Nagyon magas. A 2022es osztogatas utani tobbletinflacio kutya fule lesz. Nevezzuk neven: kb 10%ot engednek el evente. Ennyit kell celkent lehazudni a valos inflaciobol. Es ez evrol evre fog terhelni, nemcsak mint 2022ben az egyszeri szja visszautalas... Hat hajra... 
A hazugsag elokeszitese mar zajlik. Lasd gyogyszerarstop ahol egy hijan azokat a termekeket raktak be, ami az infla kosarban szerepel. 
(görög ) zaszlo zaszlo sziv. 
Pistike12 kedd, 15:58
A zaszlo zaszlo sziv a fovajda agyszulemenye. 
"Kisgergely Kornél államtitkár ugyanis a múlt heti tájékoztatón elismerte, hogy az idei deficit megemelésének egyik oka (651 milliárd forinttal magasabb hiány), hogy kell a pénz a már bejelentett új családtámogató intézkedéseknek (anyák szja-mentességének). Ezért nem lehet kizárni azt a forgatókönyvet, hogy a jövő áprilisi választások előtt a kormány új fiskális lazító lépéseket jelent be, amelyekre valójában nincs mozgástere a költségvetésben, hanem a hiány emelésével finanszírozza majd azokat. "
Zaszlo zászló szív 
Ui. : kinaban iranban izraelben oroszoknal udaban szivesen varnak? 
Hahaha... Almodj kiralylany
ncseed!
ncseed! kedd, 15:56
"Ennek nyilván következményei vannak, generációról generációra növekvő különbségekkel, amin most itt többen zokognak. "
Majd nézd meg mi lesz itt 10-20 év múlva... Nem állítom, hogy aki mostanában lemarad az kimarad a lakáspiacról, de nagy eséllyel akkora hátrányba kerül amit csak nagyon kevesek tudnak közülük ledolgozni majd. Akkor lesz majd ám igazán óbégatás amikor tömegek számára is nyilvánvalóvá válik ez (amit mi már rég tudunk).
berlini
berlini kedd, 15:53
Előzmény: #247728  izomman
ott is van börtön?
FatFIRE kedd, 15:34
Előzmény: #247759  Pistike12
A zászló, zászló, szív egy trolloldalról való, ami a fideszes Harcosok Klubját figurázta ki. Ennyire megtetszett neked ez a szöveg? 
"Es különösen örülök h Orban nem a magyar hanem a szovetsegen kívüli fiataloknak csinal jo uzleti lehetosegeket Magyarorszagon."
Bárki élhet a lehetőséggel, ahogy például a magyarok is bizniszelhetnek külföldön. 🤷🏻‍♂️ Például én is.
ncseed!

Miért? Létezik olyan ember aki nem???? De most frankón….”
Igen, van olyan réteg, amelyik képtelen erre. Ők alkotják a társadalom állandósult alsó osztályát. Nekik sokszor a közmunka is komoly kihívást jelent.
“Eleve nem egy startvonalról indul mindenki az életben, nem csak pénzügyileg de neveltetésileg majd gondolkodásilag sem!”
Nem bizony. Ezért mondtam, hogy jobb családokban természetes, hogy a gyerek tanul és megtanul a pénzzel bánni. Ennek nyilván következményei vannak, generációról generációra növekvő különbségekkel, amin most itt többen zokognak. 
N0MAD kedd, 15:30
Előzmény: #247776  N0MAD
a még szánalmasabb szalmabábozást már bele se írtam, nézd meg a teérvelésihibad oldalon.
Majd szólj ha fellelted hol írtam azt hogy mindenki csak örökölte ami van neki.
komolyan, óvodás szinten előadott műsor. 
N0MAD kedd, 15:27
Előzmény: #247773  ncseed!
" lúzer aki képtelen boldogulni a zéletében "
nyilván lehetett volna értelmezni a szöveget hogy nem annyira piaci viszonyok uralkodtak nálunk a múltban, de az nem tett volna jót a teóriádnak maradt az ultimate weapon a személyeskedés, aki nem ért egyet a hülye, lúzer, képtelen boldogulni az életben, valamint irigy még a wc cserélői karrierre is.
Annyira unalmas már hogy már mennyien bedobtátok hogy azt el se tudom mondani.
Akinek van egy kiadott panel luka vagy egyszerre két májkrémkonzervje a polcon azt hiszi ő az élet császára akire mindenki irigykedik, meg hogy a "vagyonhoz"dukál a csodálatos genetikai örökség meg a magas iq visszamenőleg több generációra.
és nem, nem képesek észrevenni ez mennyire szánalmas önfelszopás.
nem te vagy az első de az utolsó sem az már biztos.
sztiv kedd, 15:05
Előzmény: #247767  izomman
Most akkor 3 lakással indultál az életnek? Tőzsde?
Pistike12 kedd, 15:02
Előzmény: #247773  ncseed!
Apu mardoso lelkiismerete vagyok
ncseed!
ncseed! kedd, 14:45
Előzmény: #247766  N0MAD
Nem öröklésről beszéltem, hanem arról hogy amikor megszületsz....
Nyilván szerinted mindenki ingyen kapott minden a zállamtól amit utána a gyerekére hagyott, az összes lúzer aki képtelen boldogulni a zéletében hasoló teóriával áll elő miért is lett Ő maga nímand..
izomman kedd, 14:19
Előzmény: #247771  N0MAD

csepeli panelt emlegettél...  de tényleg mentem sok a dolog nagy az izgalom 11 óra vezetés előtt.! 
N0MAD kedd, 14:18
pont eszembe se jutottál, salgótarjáni kollega volt a fejemben.
De inkább csomagolj mert kimarad a nyershús aztán eheted a csokit montenegróban.
izomman kedd, 14:17

Már akkor is jól számoltam 20 évesen   láttam a 6,5 mft os lakást csak 35-40 e ft  körül tudom kiadni míg kis ráfizetéssel ha csepeli másfelesem lesz 50 e ft ért elmegy .. Már akkor is tudtam számolni mi éri meg jobban és hol fogok élni hol akarok ha elvégzem a Fősulit!
N0MAD kedd, 14:16
és egész eddig kibírtam hogy ne említsem meg a szellemi fogyatékos kismatót, aki százmilliárdos nagyságrendű vagyonkát kapott és örökít majd tovább alighanem egy szilikontúltengéses arányásó segedelmével.
Az olyan százezer évnyi mediánfizetés ha valaki összemérnökösködne annyit az utódjának.  válaszokat Teljesítmény és neveltetés jeligére a kiadóba.
izomman kedd, 14:15
jav: Ebben!
izomman kedd, 14:14

Ebbe nagyot hibáztál a csepeli lakás nem hullott az ölembe miskolci lakás volt! Később lett csepelire cserélve pici ráfizetéssel akkor még nem volt nagy difi a két  város lakás ára között.
Egy jó állapotút adtam el 6,5 mft ért és vettem egy teljesen lepusztultat 7 ért! (1 db  lakás volt még pluszba 5,5 mft os lakás pedig elúszott a tőzsdén ) 
N0MAD kedd, 13:50
Előzmény: #247765  ncseed!
na ja, aki négymilliós salgótarjáni panelt örököl annak a szülei tizedannyira voltak sikeresek a lakáskiutalásnál mint aki negyvenmilliós csepeli panelt.Ami nyilván a neveltetésben is kiütközik, azt csatolták a lakáskiutaláshoz.
socialdarwinism at its best
ncseed!
ncseed! kedd, 13:41
Előzmény: #247742  kingdom_builder
Nem az születéskori irányítószámod határozza meg, viszont ez a szám indirekt módon megmutat több mindent az életed első percétől:
- szüleid eddigi eredmémyét (-yéletképességeit)
- az eredményeikből kifolyólag neveltetésed várható főbb dolgait
Sikeres emberek jóval nagyobb eséllyel nevelnek később sikeresebb gyerekeket... nincs ebben semmi csoda!
Eleve nem egy startvonalról indul mindenki az életben, nem csak pénzügyileg de neveltetésileg majd gondolkodásilag sem! Ez lenne igazságtalan? Nem hiszem... Az lenne igazságtalan ha a rengeteg munka és megfelelő hozzáállás ellenére ugyanott tartanának ezek a szülők mint akik hozzájuk képest töredékét tették le. Ha az egyik helyen jól alakulnak a generációk között a dolgok akkor 2-3 generációváltás után 100 milliós különbségek simán lehetnek azok hátrányára ahol viszont ez nem ssikerült. Ez 50-80 év.... A rendszerváltás óta nem telt még el ennyi. 
ncseed!
ncseed! kedd, 13:32
Előzmény: #247736  FatFIRE
" A topicban több olyan ember is akad, aki a szüleihez képest minden téren előrébb tudott lépni, ők élő bizonyítékai annak, hogy ez  bizony lehetséges."
Miért? Létezik olyan ember aki nem???? De most frankón.... 
Goldstein17 kedd, 13:19
Előzmény: #247762  N0MAD
Ez nagyon jó:)
N0MAD kedd, 13:11
Tavasszal ebédeltünk egyet egy magyarországi miniszterelnökkel, akinek egyáltalán nincs magyar felmenője, mégis ott él. Fülig dicsérte Magyarországot, többször is kihangsúlyozta, hogy számukra "ez a legjobb ország Európában", kiváló üzleti lehetőségekkel. Orbánt egyenesen imádja.
Pistike12 kedd, 13:11
Es különösen örülök h Orban nem a magyar hanem a szovetsegen kívüli fiataloknak csinal jo uzleti lehetosegeket Magyarorszagon. 
Ugy ahogy Trump a kulfoldi fiataloknak most, ahogy a Palotapincsi barmilyen nem kinai sracnak, ahogy Putyin az ukran fiataloknak illetve Netannyau az irani es palesztin sracoknak biztosít remek uzleti lehetosegeket az orszagukban. 
Hajra magyarok 
Zászlo zászló szív 
Imadjuk azon vezetőket akik masnak teremtenek lehetoseget🙂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek