Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD ma, 13:11
Előzmény: #211693  Stg
#211700
A fasor mint közpark?
Magyar lónak nincsen háta….
berlini
berlini ma, 13:04
Előzmény: #211694  Duddy30
#211699
egyetértek, azzal a korrekcióval, hogy 3 éve nézegetem a patakot nap mint nap és még egyszer sem száradt ki.
Duddy30 ma, 12:15
Előzmény: #211695  tothjoco
#211696
Elnézést Dunántúli középhegységre gondoltam
tothjoco
tothjoco ma, 12:02
Előzmény: #211694  Duddy30
#211695
Azert nezz meg egy terkepet hogy hol is van az eszaki kozephegyseg. 
Duddy30 ma, 11:53
Előzmény: #211686  berlini
#211694
Ez teljesen érthető. Én tegnap pont ezt írtam, hogy attól mert valaki gazdag nem biztos, hogy Budán akar lakni. Én személy szerint örülök, hogy végre ismét van egy szép fehér telünk, de ilyenkor a hegyvidékeken kijönnek bizonyos hátrányok ami miatt sokan nem költöznek emelkedőre. Ettől függetlenül nem lehet Pestet Budával összehasonlítani természeti adottságokban, földrajzilag is Pest Alföldhöz tartozik Buda meg az északi-középhegységhez. Budán is rengeteg a panel sok ronda rész van, és Pesten is vannak szép részek, de Budán vagy dombon/hegyen/völgyben laksz vagy a Dunához közel. Teljesen más mint Pest. A Rákospatakot ami egy hét szárazság után kiszárad és kb 1 méter széles ahogy a 13 kerület legtöbb részét is az ingatlan fejlesztők hypoltak csak fel, amúgy valójában olyan mint egy kanális. Egyébként a Városliget közeli Zuglói-Terézvárosi zöldövezeti részei szépek és szerintem a legjobb részei Pestnek.
Stg ma, 11:46
Előzmény: #211690  N0MAD
#211693
Sok mindent lehetne, mindenkinek van sok ötlete ebben biztos vagyok.
Az utak mentét kvázi közpark szerűen kezelni, fenntartani szerinted ez megvalósítható? Már ha a realitás talaján szeretnénk maradni.
tothjoco
tothjoco ma, 11:44
Előzmény: #211647  z0li23
#211692
Nalunk nem valtozott a helyzet kozbiztonsag ugyben.  Egy pelda: fiacskam ejfel korul kiment a parkba es leult egy padra, nem tudott aludni! Fel ora mulva zseblampa es a biztos urak megkerdeztek hogy minden ok e. Este 10 utan szinte minden alkalommal talalkoom jarorrel amig hazaerek. Igaz jo fent lakom. Egyebkent a penz meg mindig omlik ide. 
Az ingatlanpiac all, sokan kivarnak, ha ezek egyszerre ugranak majd a piacra az erdekes lehet. Itt februar es marcius lesz a sorsdonto.az eladok nem akrnak engedni. En sem engedtem, egy honap alatt elment kp egy lakasom. Augusztusban.
N0MAD ma, 11:32
Előzmény: #211690  N0MAD
#211691
Stgnek címezve bocs. 
N0MAD ma, 11:32
Előzmény: #211687  berlini
#211690
Vagy az utat szegélyező fasor legyen messzebb az úttól és lehet fafajokat is szelektálni magasságra meg gyökérzetre. Vagy szidjuk a polgárt aki nem akar térkövet az országút mellé viszont áramot is akar. 
Jó dógába. 
N0MAD ma, 11:27
Előzmény: #211686  berlini
#211689
Nem szólnám le se budát, se pestet, se aglót se balvárost, azt majd mindenki tudja magának. (Az országban maradás/ lelépés már izgalmasabb téma de messzire vezet, ezt most hagynám)
Inkább annyi lett volna a felvetésem hogy (a lakásbérlés/ vásárlásba szintén nem belemenve) ok lakni kell, de nem túlságosan az van e hogy mindent is a lakóingatlanba, mikor egy százas befektetésben egyrészt a top tizedszázalékokba repít, másrészt gyakorlatilag eltart, harmadrészt létbiztonságot ad, negyedrészt mobilitást, pláne baj esetén. Igaz, kompromisszumot kell kötni lakhatásban. (Bár bérlés esetén ez se biztos)
Nem győzködve senkit, meg nem háborút indítva, csak felvetésként. 
Stg ma, 11:27
Előzmény: #211673  Rincewind2
#211688
Ha meg jóelőre levagdosnák az út fölé nyúló àgakat, kivágnák az út irányába ferdülö törzseket, akkor még gonosz buta balkáni közútkezelő, egyálltalán nem zöld, mêg világoszöld se!!..
Nehéz itt megfelelni, itt leleményes a nép, gyorsan reagál bármilyen szitura, kell sapka épp, vagy pont hogy épp nem kell!
berlini
berlini ma, 11:12
Előzmény: #211686  berlini
#211687
kihagytam a teraszt. pedig ez volt az egyik legfontosabb kritérium. Úgy gondoltuk, hogy 21 m2-es méretű megfelel. Sokat vagyunk kint rajta, főleg tavassazl és ősszel. Igy utólag csak azt bánjuk hogy nem nagyobb. 3-4 embernek ideális az ülőgarnitúra ( a felszerelt függőszékekkel együtt 9-en is elférünk) de nagyobb családi összejövetelre nem alkalmas. Jó lenne egy 50m2-es helyette. :)
berlini
berlini ma, 11:07
Előzmény: #211679  N0MAD
#211686
Igen, létezik a sznobizmusnak ez a fajtája is.
Kérdés csupán, hogy ujdonsült zuglói lakosként találva kellene hogy érezzem magam?
Szerintem sznob az, aki mások (a köz)véleménye alapján dönti el, hogy neki mi lenne jó.
feleséget az alapján választ, hogy a barátai előtt melyik lánnyal tud a legjobban imponálni, vagy a szüleinek melyik tettszene.
De maradjunk a lakásnál.
Az elmúlt 24 óra viharossá sikerült véleménycseréjében úgy tünt, hogy én is ezek közé tartozom.
Ha már csak zuglóra futotta, akkor megpróbálom megmagyarázni azt, hogy nekem ez miért kiváló.
Pedig az ellenkezője történt.
Voltak kivánságok (adottságok) amelyekről nem akartam lemondani:
-  családiházból átköltözve szerettem volna zöldet látni körülöttem (kert gondozás kötelmei nélkül). A köz véleménye erre persze Buda. Hiszen ott a mozgalmas táj a nagyobb zöld felületek erre elvileg nagyobb garanciát adnak. Én viszont azt a lakást kerestem, ami konkrétan megfelel ennek (legfeljebb nem lehet felvágni vele az ismerősi, családi körben,) és egyéb más szempontnak. Csak zöldet látok körbe körbe.
-   lakópark anélkül, hogy ha megmozdulok ezer szempár figyel. Nos ez nehéz volt, mert a mai laza épitési szabályozók mellett sűrűbben épitik a lakóparkokat mint 50 évvel ezelőtt a panelházakat. Ennek úgy sikerült eleget tenni, hogy a lakásomból a patakpartra is van egy kertkapu, igy azon keresztül lehet gyalogosan megközeliteni a külvilágot. Az ablakaim egyikéből sem lehet belelátni egyetlen szomszéd lakásába (teraszába se)
- közeli uszoda. (A medencéből nézve a lakópark éppen épülő részét döntöttünk, hogy megnézzük mit épitenek. Igy ez adott volt.)
- feleségem utál közúton biciglizni (de még sétálni sem szeret). A patakparti sétányra közvetlenül nyiló kerti kapu ideális ebből a szempontból is
- közúti forgalom ne az ablakaim alatt folyjon. A Miskolci út kb. 60-80m távolságban van. Ez és a lakás magassága szinte teljesen megszünteti ezt a zajhatást.
- a sportpálya közelsége nem volt szempont, de másnak előnyös lehet
-  infrastruktúra megfelelősége: boltok párszázméteres közelben. (étterem, cukrázda, fagylaltozó, gyógyszertár ugyancsak egy ugrásra. Gondolni kell arra is hogy előbb vagy utóbb minden plusz gyaloglással megtett méter is soknak fog tünni.) Ebből a szempontból is ideális, de még az Őrs vezér tere is megközelitithető gyalog. (kb 15 perc)
-  tömegközlekedés minősége. Nyugdijas időszakra vettük, amikor a napi munkahelymegközelités ideje már nem döntő. (Én meg amúgy is kocsival járok ma is, elég sokat vidékre munka ügyben.) De rengeteg embernek ez a lokáció kevésbé előnyös, mint a kerület számos más része. de nálunk ez nem volt szempont. Igy ez nem volt ellenérv.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 09:36
Előzmény: #211683  tihamer
#211684
Az új számítás miatt, akkor ezek szerint most vagyunk 10% környékén 🥳
tihamer
tihamer ma, 09:31
#211683
Novemberi infláció 7,9 % .
Szerintem ez az új KSH vezér túl sok akciós újságot olvasott, hogy minden havi inflációs jelentése 9-es végződik.
Ha a decemberinek is 9 lesz a vége, akkor valószínű hogy akciós újságot olvasott.
FR73 ma, 09:16
Előzmény: #211670  slash
#211682
Mondjuk 70 felettiként meg akarod támadni a piacot ma reggel, akkor a lakótelepről van nagyobb esély egy combnyaktörésre, vagy a hegyről elindulva?
FR73 ma, 09:08
Előzmény: #211668  Pistike12
#211681
Én úgy tudom, hogy Németország bérmunkásai vagyunk. Vagy ez megváltozott azóta? Zavart érzek az erőben.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 09:06
Előzmény: #211676  slash
#211680
Nem ez volt az összehasonlítás célja! A környék és a komfortosság miatt szeretem a lakásunk ne amiatt, hogy panel vagy nem panel. Nyáron mi sokat vagyunk vidéken, vagy kiruccanáson. A hétköznapokra pedig teljesen ok egy lakás. 
N0MAD ma, 08:54
#211679
Nem fogtok szeretni de ez van. 
Megy itt az vita késhegyre’ hogy a 100+millás ingatlannak milyen lokációban és milyen belsőépítésszel terveztetve illik léteznie, ezt azért árnyalnám egy kis statisztikával. 
(Magam se akartam elhinni, úgyhogy értőnél rákérdeztem)
A háztartások 5% bír  150milla vagyonnal és valami 0,3% bír ekkora befektethető tőkével. 
Esetleg, az elméleti felvetésem szerint nem a takarója (vagy a hitelképessége) széléig nyújtózkodna mindenki akkor nem nullát közelítő tizedszázaléknak lenne befektetése és hozama. (Tudom, 3-4*ezés ingatlanban, benne voltam, ki is szálltam. Na az nem lesz egyhamar újra. )
És pártízmilliós autóktól lépni nem lehet bp-n. 
Mondjuk befektetésekkel dicsekedni sokkal snasszabb mint a lakással és környékével, ez igaz. 
Fel se vetettem volna az ötletet ha nem a lakóhelysznobizmzs ment volna, miközben ez mind bp-n, magyarországon található, annak minden előnyével és hátrányával. 
siemens ma, 08:50
Előzmény: #211677  Pistike12
#211678
1848-ban épült......
Pistike12 ma, 08:36
Előzmény: #211661  siemens
#211677
Kora:129 év:)
Csak en fazok ezen adat lattan? :) 
slash ma, 08:31
Előzmény: #211672  J0hnnyEnglish
#211676
Nyilván télen jobb a panelben, ezt nem tagadom.  De nyáron? All Anal. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 08:29
Előzmény: #211673  Rincewind2
#211675
Minden rohad le, mikor hagyták hetekig, hogy autópályán rongyolt maradjon a szalagkorlát?
Ishar
Ishar ma, 08:21
Előzmény: #211671  Vodafonelive
#211674
101 négyzetméteres lakás, micsoda pazarlás! Ebből 6-8 tinyflat kijönne.
Rincewind2 ma, 07:45
Előzmény: #211672  J0hnnyEnglish
#211673
A tegnapi áramszünetek is mutatták, hogy meg van a hátránya a rezsicsökkentésnek. Ha nincsenek a fák karbantartva a nagyfeszültségű vezetékek nyomvonalán, akkor ennek megfelelő időjárási helyzet esetén meg van az eredménye. Az utak szintén ugyanilyen állapotúak. Erdőben vezető utakon kilométerenként kidőlt fa vagy leszakadt hatalmas ágak.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 07:13
Előzmény: #211670  slash
#211672
A tegnapi hóhelyzet elég sok nagyszájú kiköltözőnek elverte a száját. A legújabb hogy cs9mó helyen durranak el a transzformátorok, gondolom ez sem véletlen.
Vodafonelive
Vodafonelive ma, 07:13
Előzmény: #211661  siemens
#211671
Akkor tessek licitalni es nem fillerbaxni. ☝️
slash ma, 06:15
Előzmény: #211656  z0li23
#211670
Szlömösödés: Nagyon egyszerű: Nálunk Békáson is a lakcsin a téren gyűlik az aljanép. Ezek megteremnek mindenhol az ország összes hajléktalanját BP tartja el. Egész Belsó Óbuda is szenved tőlük. Hiába laksz egy szuper lakásban ha nincs kedved kimenni a kapun. Ezért nem lakunk a Ferencvárosban meg mindenféle fiszemfaszom helyen, hiába újépítésű. Amikor elhagyod ezeket a "közösségi" tereket és érzed az emelkedőt a lábad alatt felfelé a hegyre akkor kezdődik a szűrő. Egy 80-100-150 millás minimum ház/utca ár megszűri a népet. Ide már nem törnek be. Venni nem tudnak a mi utcánkban nincs önkormányzati  bohóckodás. Gyerekem elkezdett wolt futárkodni modtam neki: Fiam csak akkor csináld ha a pesti oldalra át se mész. Csak fel a hegyre. Ott a della. 
slash ma, 06:03
Előzmény: #211656  z0li23
#211669
Faterom a Daubnerben dolgozott. Párszor voltam bent nála a gyerekkel mindig lógó orral sétáltam le a Kolosy térre hogy miért is nem itt lakom.. :-(
Pistike12 ma, 02:47
#211668
Meg egy erv, hogy felfutnak az arak. A 2. legjobbunktól:
"Magyarország további nyugati politikai és gazdasági menekültekre számíthat, mert stabil, kiszámítható és biztonságos környezetben érjük majd el 2024-ben Európa egyik legnagyobb gazdasági növekedését, míg Németországra sajnos stagnálás várhat."
Forras: https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/12/nemet-gazdasagpolitikai-thriller#google_vignette
:) 
Pistike12 ma, 02:28
#211667
Szegeny kollega, meg nem kelt el. Sajnos vszinu egy min. 10sel alabb lehetva helye a taplaleklancban. 
https://ingatlan.com/33635340
berlini
berlini ma, 00:01
Előzmény: #211662  Sony123
#211666
elkötözött egy jobb környékre.
Ez a spar környék már neki is túlságosan szakadt volt. :)
siemens csütörtök, 23:44
Előzmény: #211664  Evehid
#211665
Jaajj, köszönöm. De sajnos az általam remélt beszállási pont az csak egy illúzió..... De nem baj, figyelem.
Evehid
Evehid csütörtök, 23:33
Előzmény: #211661  siemens
#211664
Gyönyörű az épület! Jó szemed van. Ha teheted, és sikerülne, én örülnék neki. Sok sikert ,egy ilyen az kivételes dolog. :) 
Evehid
Evehid csütörtök, 23:26
#211663
n is budai voltam. Ma aglós. Babakocsival elég kihívás a kicsit dombos is, van élethelyzet, amikor kényelmetlen lehet hegyen élni. Az Alföldtől lábrázást kapok. A Tisza szép. Készséggel leborulok Petőfi előtt, de a lapály-rajongásában akkor tudnék osztozni, ha az Alföld olyan lenne, mint a dán falvak és kisvárosok hálózata, és nem a szuper-gyönyörű Szeged állna szigetüzemben, hanem lenne belőle még 10 másik. Jó volt ez a disputa (egy darabig), szerintem egyszerűen több, kedves lokálpatrióta van a fórumon. Meg pár kötekedő...  A saját koordináta-rendszere alapján többeknek jó az, ahol van. A felsorolt budai és pesti lokációk csodás helyek a maguk módján Mo. legnagyobb részéhez képest. 
 Sok tó-patak-vízesés-láp látnivalós helyszínek, ha ez téma, hogy hol jó lenni. Van pár, szvsz verhetetlen ilyen: Tata, Bokod, Felsőtárkány, Fenékpuszta. Nem nézzük meg az ingatlanpiacukat? :) Ja, az utóbbi jelenleg a comon üres, esetleg a szomszédban lehet nézelődni.
https://ingatlan.com/lista/elado+haz+sarmellek ;
Van eladó 50-60-75M-s ház is a faluban. Van bölcsi, ovi, áltsuli és busz Keszthelyre. Kb. a Tüskevár forgatása után 10 évvel volt utoljára vasúti személyszállítás, de a tulajok az itt szerepelt  XI., XIII., XIV. kerületi lakásokhoz képest árazták. Vagy nem tudom, mihez, mert a telkeik ugyan feleslegesen óriásiak, de annyira nem, hogy abból meg is lehetne élni. Nem véletlen írja időnként Johnny, hogy a Balaton tágabb környékén is sok az agyament tulaj. A 10 km az eléggé tág. :)
Sony123 csütörtök, 23:26
Előzmény: #211660  munison
#211662
Azért lehet, hogy vicces volt csak nem fejezte be!:-) 
"Rénézett és úgy látta, hogy neki nagyobb szüksége van erre":-)
Ezen nehogy megsértődjön bárki!
Nekem különben van egy kedvenc nyugdíjasom, amikor ott áll Spar előtt mindig adok neki. Csupán csak az a gond, hogy már egy éve nem látom!:-(
siemens csütörtök, 23:25
#211661
Ha már meguntátok, akkor egy fantasztikus lehetőség.
--
https://licit.info/ingatlan/796749
--
Király utca 47. Műemlék, Pekáry-ház, 101 nm, emeleti lakás, 1/1
--
Kikiáltási ár 85,5 millió. 70%-on (60 millió) remek beszálló. Mindenképpen figyelni fogom. Istenem! Mit megadnék érte.......
munison
munison csütörtök, 23:06
Előzmény: #211657  berlini
#211660
azt ígérted vicces lesz, de ha egy nyilvánvalóan kopott, szakadt ruhás hajléktalan is úgy gondolta, hogy az 500asra nagyobb szükséged lesz neked, akkor elég szomorú sorsokat rejthet ez a titokzatos kevesek által látogatott, de csodálatos ösvény, azonban legalább összekovácsolja a környék tekergőit 👍
z0li23
z0li23 csütörtök, 23:00
Előzmény: #211657  berlini
#211659
Tényleg Berlini, minden tiszteletem a tiéd meg minden és szeretem a humort is. Bakker 2 x is elolvastam, de ebben én nem látom a vicces részt. Az,  hogy valaki úgy néz ki, mint egy hajléktalan az nem annyira vicces. Nyaranta viszonylag sokat vagyok Balatonfüred és Tihany környékén. Ott valahogyan nem ezt látom. 
Egyébként pontosan ezért költöztem el Zuglóból, mert kb mindenhol ezek a lapattant arcok vannak. 
A Spárra visszatérve nézd meg mi történik a bolt előtt este 7 óra körül amikor teszik ki a szemetet. Nem írom ide, de ha ott laksz egyszer menj el arra este 7 órakor és nézd meg. 
berlini
berlini csütörtök, 22:51
Előzmény: #211656  z0li23
#211658
Bocs, de ez nem az Őrs vezér tér.
Ahogyan a Rózsadomb sem a margit krt.
berlini
berlini csütörtök, 22:49
Előzmény: #211642  z0li23
#211657
Egy  vicces esetet irok le. Kb egy éve sétáltam a Bosnyák téri piacról hazafelé, a sétány szinte néptelen (hétköznap, koradélután) Egy idősebb kopott ruhában viseltes cipőben ülő urat láttam az Egressi-patakpart kereszteződésben. csendben napozott ülve. Úgy tippeltem, hogy hajléktalan lehet, csak a sapkát nem tette még ki a pad elé. Szoktam adakozni főleg kocsiből piroslámpánál ácsorogva, mert nekem szerencsésen alakult a sorsom, de ki tudja, én is kerülhettem volna hasonló helyzetbe. (Régen a XVI.ker sashalom piactérnél a környéknek volt saját hajléktalanja. Több ezer jobb sorsú próbált ott a bolt mellett magát bevackoló jóembert életben tartani. Vittünk neki télen nemcsak kaját hanem paplant is, úgy gondoltam hogy a padon űlő is hasonló sorsú.) A legnagyobb meglepetésemre elháritotta az 500Ft-os bankjegyet. Kiderült, hogy tévedtem. Mindketten zavarban voltunk én meg gyorsan tovább álltam. (Attól az 500Ft-ostól gyorsan megváltam már másnap egy kereszteződésnél a kocsiból kiadva.)
z0li23
z0li23 csütörtök, 22:40
Előzmény: #211651  berlini
#211656
Nem csak sötétben gyülekeznek azok ott :) Ismerem a környéket , a cukrászdában is voltam jópárszor. Nem azokkal van gond akik az épületben laknak ( kivéve prostik és stricik ) - hanem, akik a környéken gyülekeznek. Bár jobban esett volna a meghívás a Daubnerben és megnyugtató, hogy számíthatok rád. Ezért arra gondoltam, hogy ha már így megemlítetted az 5 perces távolságot is ....szóval beugrunk az Örsre is rendetrakni meg a Lengyel utca környékére. Úgy tudom az sincs messze tőled.
 ( szerintem kp ne legyen nálad ) 
https://www.youtube.com/watch?v=pJ-eMPhuCbg&ab_channel=ATVMagyarorsz%C3%A1g
https://www.youtube.com/watch?v=OG1D0UHfg6Q&ab_channel=M1-H%C3%ADrad%C3%B3
munison
munison csütörtök, 22:39
Előzmény: #211654  berlini
#211655
berlini
berlini csütörtök, 22:37
Előzmény: #211644  munison
#211654
Azt azért dijazom, hogy próbálkodsz.
tartalmilag még dupla nulla, de egyszer még fogsz vicceset is beirni. 
csak ki kell várni.:)
berlini
berlini csütörtök, 22:32
Előzmény: #211647  z0li23
#211653
Tudod nálunk a sparnál nincs ilyen.
Én azért sejtem miért.
A környékre az elmúlt 10-15 évben olyanok költöztek akik 10-15 éves átlagjöveedelmet fizettek ki a lakásukért. tehát nem az meghalt nagymama megörökölt kéglijében munkanélkül lejmolásból élő alkoholisták gyülekező helye a környék.
berlini
berlini csütörtök, 22:29
Előzmény: #211643  Ishar
#211652
Azt a hirdetést én sem értettem. Még fel is hivtam. Hátha tévedek és utólag aranylemez burkolattal vonta be a nappalit. De a 3 év alatt semmit sem tett. (Még egy konyhát sem épitett be, nem beszélve klimáról.) Megvette kb 60 millióért és most azt hiszi hogy talál egy balekot aki leperget neki ha nem is 180-at de legalább 160-at. Téved.
berlini
berlini csütörtök, 22:26
Előzmény: #211642  z0li23
#211651
azt hiszem, hogy hiányzik a személyes tapasztalat. mesélnek neked, te meg mindent elhiszel. Inkább vedd a fáradtságot és gyere ide egyszer. A lakópark egyik oldalán van egy jó kis cukrázda, meghivlak egy krémesre. :)
Utána meg megvédelek a sötétben gyülekező helyi bandáktól. :)
berlini
berlini csütörtök, 22:23
Előzmény: #211640  mr_bob
#211650
eltaláltad.
Én kizárólag kocsival közlekedem, kivéve ha gyalog, vagy az elektromos kerékpárral a bicigliúton.
Mert nálunk csak troli közlekedik. vagy a Bosnyákra vagy az őrs vezér térre vagy a stadionhoz (mindegyik kb negyedóra az ami kocsival 5 perc és akkor a 10 perces várakozási időt még nem is számitottam hozzá.)
slash csütörtök, 22:06
Előzmény: #211640  mr_bob
#211649
Nagyon jól emlékszel, én napi két órát tömegközlekedem. Autóval sem bírom Bp-et,30 éve csinálom, kiégtem.  Én egész Budapestet elhagynám már. Álmomban Szentendrén dolgozom. Anno dolgoztam ott egy fél évet akkor nem fogtam fel milyen jó. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 22:05
#211648
Nagy Marci aktívkodik. Portfóliós cikkben ismét a 20 milliós példa 👀, kérdés mire elég 20 Milla, mert lassan a nagyvárosban a kis másfeles felére sem 🥳, persze tudjuk, hogy havi 150e a többség számára zsebből megy!
z0li23
z0li23 csütörtök, 21:59
Előzmény: #211642  z0li23
#211647
A legutóbbi kedvencem egyébként az volt amikor a sarki Sparba bement egy jóember feltételezhetően szétdrogozva egy hétköznap délután. Majd miután szólt neki az egyik eladó valamit, az meg annyira megrémült, hogy teljesen meztelenre vetközött, szétdobálta a ruháit a boltban. A másik részét a bolt előtt majd elrohant. 2 rendőrautó volt kint és épp a cipőit fotózták a járdán amikor sétáltam arrafelé. Érdemes egyébként megnézni, hogy ott naponta! hány alkalommal van kint a rendőrautó. 
De gondolom Budán is így megy ez. Meg esetleg Balatonfüreden is. Jocóbá, ha olvasod akkor nyilatkozhatnál, hogy mi újság van arrafelé. 
munison
munison csütörtök, 21:54
Előzmény: #211645  z0li23
#211646
Ne is mondd, tegnap egész nap a gyereknek kerestünk egy balkezes focilabdát a Decathlon-ba, hát nem volt egyszerű találni egyet. Szinte, ismétlem, szinte, már hülyének is nézett az eladó, de aztán találtunk, hála az égnek! Biztos vagyok benne, hogy ha holnap menne be valaki, már csak dupla áron találna balkezes focilabdát, nagyon kevés van és el sem hinnétek, hogy mennyivel jobb mint a többi, legjobb ösvényre fekvő, de csak olyanra amin szinte senki sem jár, de persze a legjobb csak uraknak és urhölgyeknek! Ja, még gyógyfürdőbe is elviheted, termált sajnos nem szereti dehát Budára úgysem vihető át, mert annyira specialisan különleges. Most, hogy rákérestem látom, hogy árulnak is párat, de négyszeres áron!
z0li23
z0li23 csütörtök, 21:40
Előzmény: #211644  munison
#211645
Vagy azért mert balkezes a konyhabútor. 
munison
munison csütörtök, 21:32
Előzmény: #211643  Ishar
#211644
mindannyian tudjuk, hogy csak azért nem megy el 500Mért mert nem tudja a vásárló, hogy berlini mellett lakhat, ha ezt beleírnák a duplájáért is elmenne! De megéri, mert aztán megint duplázik, hiszen most épül az új bosnyák központ a Zuglói uraknak!
Ishar
Ishar csütörtök, 21:28
Előzmény: #211628  berlini
#211643
"ma rosszabbat árulnak 140 -ért." --- Az addig rendben van, hogy 140 millióért árulnak rosszabbat, de mennyiért veszik meg, ha megveszik? Legutóbb egy 180 millióért árult lakásra írtad, hogy jó, ha 140 millióért megveszi valaki. (Ennyi erővel árulhatná 500 millióért is, ugyanúgy nem vennék meg, így ez már csak játék a számokkal.)
z0li23
z0li23 csütörtök, 21:25
Előzmény: #211634  berlini
#211642
Ami nagyot lendít azon a környéken az inkább az, amikor kihívják esténként a rendőröket ahhoz a pizzériához a Spar mellett amikor balhéznak a helyiek egymással. Itt is a helyes válasz a "C". 
További értéknövelő tényezők: 
- helyi kisbolt előtt gyülekező csapatok esténként és napközben ( C ) 
- marinapartosodás , jelenleg 76 hirdetés fut a kerületben ( lehet a szomszédodban megy a gang bang te meg azt hiszed a legjobb helyen élsz) Konkrétan azokban az épületekben megjelentek a kurvák is. Jó hely! 
Majd nézd meg a haladás irányát tavasszal a patakparton a padokon, hogy milyen arcok ülnek ott. 
Hülyeségeket írsz öreg. Még 1-2 év aztán lehet ki sem mersz majd menni a lakásodból. 
munison
munison csütörtök, 21:21
Előzmény: #211639  berlini
#211641
dohhh... bárcsak alagsori lenne, de annyira fent talán már szédülnék is 😵‍💫
mr_bob
mr_bob csütörtök, 21:19
Előzmény: #211635  slash
#211640
ha jól emlékszem, akkor te tömegközlekedsz. berlinit feltételezem, hogy nem, vagy csak ritkán. már egy ilyen apróság is nagyon komolyan tudja befolyásolni egy környék megítélését.
berlini
berlini csütörtök, 21:18
Előzmény: #211637  munison
#211639
Én csupán azt irtam le, hogy halvány gőzöd sincsen arról, hogy például ez a kerület merre halad, hol vannak fejlesztések. Igy ne csodálkozz, hogy egy dohos budai alagsori lakásba ragadsz.
berlini
berlini csütörtök, 21:16
Előzmény: #211635  slash
#211638
Megértelek. Buda után ez olyan lehetett mint egy nyilvános lefokozás. 
munison
munison csütörtök, 21:16
Előzmény: #211632  berlini
#211637
akkor bizony duplázni fog a környéken minden!
munison
munison csütörtök, 21:15
Előzmény: #211635  slash
#211636
🤫
slash csütörtök, 21:15
Előzmény: #211632  berlini
#211635
Lehet hogy a munkahelyem odaköltözik a Bosnyákra abba az új szarba. Mikor a fönököm mondta: Őrjöngtem, csapkodtam. anyáztam. Megkértek, távozzak. 
berlini
berlini csütörtök, 21:14
Előzmény: #211627  z0li23
#211634
pedig az elköltözésed bizonyára nagyot lenditett a környéken.
slash csütörtök, 21:14
Előzmény: #211626  munison
#211633
Nekem meg a lepra. Múlt héten mentem át rajta. :-) 
berlini
berlini csütörtök, 21:13
Előzmény: #211626  munison
#211632
megint a tájékozottságod, amivel lehengerelsz mindenkit.
Most indult a Bosnyák tér rekonstrukciója. Pár éven belül lesz ott egy új kerületi központ.
munison
munison csütörtök, 21:13
Előzmény: #211628  berlini
#211631
hát ez nem semmi, nagyon nagy király vagy!
slash csütörtök, 21:13
Előzmény: #211616  berlini
#211630
Nem akarom ezt "sugározni" hogy a pesti oldalon nem jó. Nekem itt jó, nekik ott jó.   Illetve nekem se jó annyira itt mert pont annyira BP-et is utálom már hogy már olyan mindegy.  :-) 
munison
munison csütörtök, 21:12
Előzmény: #211627  z0li23
#211629
🤫
berlini
berlini csütörtök, 21:12
Előzmény: #211624  munison
#211628
52,5 millióért vettem. ma rosszabbat árulnak 140 -ért.
Megvallom, hogy az elismerés jobban esne olyantól aki egy picit jobban eligazodik az ingatlanok világában mint Te, de beérem kevéssel is. :)
z0li23
z0li23 csütörtök, 21:10
Előzmény: #211626  munison
#211627
9 évig laktam Zuglóban, csúszik lefelé, mint a kurvaélet. 
munison
munison csütörtök, 21:08
Előzmény: #211625  z0li23
#211626
A Bosnyák térről nekem mindig Zürich főtere jut eszembe! Gyönyörű, rendezett, modern egyszerűen csak visszafogottan elegáns és gazdag!
z0li23
z0li23 csütörtök, 21:05
Előzmény: #211618  berlini
#211625
Van azért pár apró részlet azon a környéken, amit vagy eddig nem vettél észre vagy erősen elhallgatsz. Ismerem a környéket elég jól. Maradjunk annyiban, hogy nyáron amikor átsétálsz akkor a helyes válasz a " C" - ha értitek mire gondolok. 
munison
munison csütörtök, 20:55
Előzmény: #211622  berlini
#211624
ohh azt el is hiszem, keveslem is már azt a 150M a Zuglói lakásra, amúgy mivel te előbb vettél ott biztosan a legjobbat választottad és érhet 3x is annyit, dehát nem lehet mindenki akkora király mint te, ezt be kell vallani!
munison
munison csütörtök, 20:54
Előzmény: #211614  Duddy30
#211623
pszt 🤫 hagyjad Duddy jól van az úgy, te is tudod, hogy igaza van berlini-nek, most már ne tagadjuk, lebuktunk, nem tudjuk budát megvédeni, Zugló azon belül is berlini pontos lokációja a legjobb hely, ez egyértelmű. 
berlini
berlini csütörtök, 20:53
Előzmény: #211620  munison
#211622
Azért ne szomorkodj.
Van még eladó lakás a környéken.
Csak egy kis pénzmag kell hozzá.
berlini
berlini csütörtök, 20:51
Előzmény: #211584  munison
#211621
Akkor mutass jó példát.
ha már hasznosat nem irsz legalább vicceset megpróbálhatnál. :)
munison
munison csütörtök, 20:50
Előzmény: #211613  berlini
#211620
A legjobb helyen laksz, egy igazi király vagy! Te vagy a legjobb! Mindenki csak irigy rád! Neked van igazad, mindenben!
berlini
berlini csütörtök, 20:45
Előzmény: #211615  Duddy30
#211619
nem vontam kétségbe.
A távolságra kérdeztem rá.
berlini
berlini csütörtök, 20:45
Előzmény: #211613  berlini
#211618
kihagytam:
5. kb 200m gyalog a gyógyfürdő amiben van úszómedence is. Nyáron fürdőruhában sétálunk át.
Nyilván kellemesebb lenne a budai csúcsforgalomban odabumlizni kocsival, de hát nekem már csak ez jutott.
berlini
berlini csütörtök, 20:43
Előzmény: #211614  Duddy30
#211617
engem zavarna, ha a rákospatak mellett még 9 folyna a ház mellett. :)
De gondolom Budán sincs ilyen patakkoncentráció
berlini
berlini csütörtök, 20:40
Előzmény: #211608  slash
#211616
ha téged olvas az ember, akkor az Alföldön csupa boldogtalan ember él.
Ha valaki csak akkor érzi jól magát, ha a zsúfolt lakóhelye mögött több kilométerre van egy hegy (ablakból nem látja, de van olyan hely a környéken ahonnan igen) és a Duna is ott kanyarog a másik oldalon. (Gyalog messze, de kocsival csak pár perc) akkor nekem ennél sokkal fontosabb az amit nap mint nap megélek.
A lakás minősége, a ház lokációja, az infrastruktúra (amibe beletartozik mindaz amit az előbb felsoroltam.)
Duddy30 csütörtök, 20:37
Előzmény: #211613  berlini
#211615
Kerékpár út meg futó pályák is vannak bőven 
Duddy30 csütörtök, 20:36
Előzmény: #211613  berlini
#211614
Nem akarok belefolyni,de a budai oldalon van vagy 10 patak csak Óbudán kettő vagy három de mèg Budafokon is van a 47-es villamos mellett. Csak nem nagy szám mert végig ott a Duna. Pedig jóval nagyobb szélesebb patakok vannak itt.
berlini
berlini csütörtök, 20:30
Előzmény: #211608  slash
#211613
Tegyünk egy próbát:
1. a kerékpár út az ablakom alatt megy a Bosnyák tértől a kerepesi útig és tovább. Nálad mekkora a távolság?
2. Nálam pár méterre van egy patakparti sétány, aminek a közelben lévő több kilométeres szakaszát az elmúlt években hozták rendbe. Napozó padok, telefontöltő oszlop, WIFI. Ha elhagyod a lakást akkor neked mennyit kell sétálni, hogy mindez összejöjjön?
3. Szeretnél futni egy izületkimélő gumirozott futópályán? Nálam a lakás ablakai a sportpályára néznek. Ha kinézek látok egy hóembert amit egy család épitett ma délután, de még ebben az időben is vannak kocogók, akik a zárt pályát helyezik előtérbe és nem vállalják be annak rizikóját hogy egy kocsi futás közben elcsapja őket. Nálam 100 méterre van a futópálya. Neked hány km-t kell ehhez kocsiban megtenni?
4. A mögöttünk lévő sétány szerencsére nem vonz tömegeket. Sokan vannak de több kilométeren elosztva elviselhető. lehet hogy azért mert a többi átbumlizik a Normafához? (Jó neked) Hiszen nincs annál jobb mint egy órát utazni, hogy a zöldbe érjél.
Félre ne értsd. A Normafa kedvenc helyem. Évente minimum 1-2-szer ellátogatok oda. Télen a legszebb.
Csak azt nem lehet velem elhitetni, hogy a budai lakosok többsége mindezt hetente többször megteszi.
slash csütörtök, 20:27
Előzmény: #211611  Duddy30
#211612
Igen. Nem ismerik a feelinget. Én is Dél Pesten nőttem fel, a pusztán. PestLőrinc, Kispest, Köki , Vecsés. Csak folyton óbudai lányokkal jártam. Aztán a sokadik lyányt elvettem, oszt idegyüttem, itt maradtam. 
Duddy30 csütörtök, 20:21
Előzmény: #211608  slash
#211611
Ez igaz.En is budai vagyok,imádom a természeti értékeit.Nincs olyan budai kerület ahol ne lennènek dombok, és/vagy hegyek,völgyek, patakok. Az összes budai kerület XII kivéve határos a Dunaval. Itt van a római,kopaszi,Normafa,vár,citadella a szecskan kívül az összes termál fürdő szinte stb. Nem véletlenül nem volt olyan miniszterelnök aki ne Budán lakott volna. Antal XII.Boros II.Horn III.Orban XII. Gyurcsány II.Bajnai XII.(kis érdekesség :) ) csupán annyit jegyeztem meg,hogy vannak olyan gazdagok akik nem akarnak Budán lakni mert nem szeretnek hegyen lakni vagy kiesik nekik a római vagy még nem laktak Budán és nem ismerik a feelinget. Inkább laknak Pest valamelyik zöld övezetében pl Zugló vagy V.kerule,Andrássyn,diplomata negyed.
munison
munison csütörtök, 20:10
Előzmény: #211608  slash
#211610
munison
munison csütörtök, 19:51
#211609
slash csütörtök, 19:12
Előzmény: #211605  berlini
#211608
Tegyünk egy próbát: 
1. Zuglóban lakom.  Szombat délelőtt menjünk sétálni valahová. Nem kocsival, max bicikli. Hova? Minden utca egyforma , ott a Rákos patak , van ott vmi sportpálya. Ennyi. Én ennyit ismerek. Lehet tévedek. 
2. Wekerle: Még ennyi se. .nincs ott semmi.  Kós Károly tér. csá. 
3. Óbuda, Római: Kimegyek a Nánási mögé, ott a Római Part , a Duna, végig Békáson át Budakalászig ki van építve. Ott a Duna. mögötted a hegyek. Nekem már persze unalmas de ha ez sincs az maga a semmi. Nem mi megyünk a pesti oldalra, ők jönnek át a vasúti hídon hozzánk. Ezrével. Hát ez az. 
4. Hegyvidék: Itt persze , kinek mi? Normafa stb.  
Nem egy liga. 
Pistike12 csütörtök, 19:04
Előzmény: #211602  J0hnnyEnglish
#211607
Azzal elne adott esetben, de nincs veto joga:) Az egyedül a Khiralynak van.
A dagadtfejuokostobi akinek koszonhetjuk a mai allapotok jelentos reszet atvette a gazdasagiranyitasat. Hat ha eddig esetleg nem volt lufi, most akkora lesz, ha rajta mulik, hogy a következő ciklus vegen ez az orszag sztem bedől. 
siemens csütörtök, 18:54
#211606
Ennyi hülyeséget már régen olvastam. Érdemes lenne előbb végiggondolni, hogy 1 évben hányszor esik a hó...... (Budapesten) Napi mínusz átlaghőmérsékletről már nem is beszélve. Hihetetlen, hogy értelmes emberek mennyi csacsiságot írnak.
--
Ha ezt tudtam volna korábban soha nem vettem volna lakás(oka)t Budán. Azonnal eladom, és költözök Pestre..... 
berlini
berlini csütörtök, 18:48
Előzmény: #211599  slash
#211605
Én megértelek.
Én is szeretem mindkettőt.
De akkor amikor kedvem van hozzá és nem a napi rutin részeként
LouMannheim
LouMannheim csütörtök, 18:46
Előzmény: #211602  J0hnnyEnglish
#211604
Varga Misi maga mellé kapott 3 politikai komiszárt is. Így az elnök urat le(s)szavazzák . Találó az Indexes fotó a piros pöttyel. Nekem ez ugrott be róla.
https://imgur.com/a/9Gj8UOL
Gyertek lebegjünk,
greenman76
greenman76 csütörtök, 18:35
Előzmény: #211598  Duddy30
#211603
Minden szavaddal csak egyetérteni tudok annyi kiegészítéssel, hogy ha nem is sok de van még élet a kettő között is pl 90 -es évek társasházai ill. a feldarabolt villák lakásai.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 18:32
Előzmény: #211576  DAXHU
#211602

"Jövőre rakéta lesz, mind a gazdaságban, mind az ingatlanpiacon."
hát őőő, na mindegy is...(https://www.youtube.com/watch?v=4LTyQLQjLCE)
https://index.hu/gazdasag/2023/12/07/varga-mihaly-nagy-marton-veto-kormany-atalakitas-allampapir/
greenman76
greenman76 csütörtök, 18:27
Előzmény: #211597  Duddy30
#211601
Na én pont a 13. ill a 4. felé járok dolgozni, az 5. -ben meg sok dolgom van, nekem pedig a 11. pl Sasad vagy a 12. keleti lejtője lenne elég nagy szívás. (Sasadot csak ezért vetettem el, Kútvölgy, Virányos még ok)
A 2. -ból (Törökvész) kb fél óra az Árpád hídon keresztül Újpest, szinte nulla dugóval.
Úgyhogy nem a sznobság, hanem a színtiszta racionalizmus vezérel.
Nem ájulok el a Rózsadombtól sem, de fővárosi viszonylatban nincs számomra ideálisabb hely, ami jobban passzolna a napi rutinimhoz.
berlini
berlini csütörtök, 18:25
Előzmény: #211598  Duddy30
#211600
Eljön az idő, amikor egy 2000m2-es telken 50 évvel ezelőtt megépült budai 3 szintes 6 lakásos társasház (mondjuk összesen 500m2 hasznos alapterület)  lebontása egy gazdasági szükségszerűséggé válik.
Egy leegyszerűsitett üzleti model:
A piac az öreg, korszerűtlen házat mondjuk 1 millió Ft/m2-re értékeli. (Azaz 500 milliót ér a ház a telekkel)
Új épitésűek pedig (ha ott épülnének) 2,5 millió  Ft/m2 felett kelnének el. 
Amikor a területen üres telek már nincsen, az épitési szabályzat pedig megengedné egy mondjuk 1000m2-es társasház épitését, akkor egy vállalkozó felvásárolja a házat a 550 millióért (ráigérve a piaci árra 10%-ot.)
Megépiti az új házat 1,2 millió Ft/m2 -ért. (Összesen rákölt 1000*1,2+550= 1.750 millió Ft)
Az értékesités bevétele 2,5 millió/m2 * 1000m2= 2.500 millió Ft
A fedezet: 2.500 - 1.750 = 750 millió Ft. 
Megveszi a telket az az önerő.
Az épitkezés elején pár lakás előértékesitéséből finanszirozza az épitkezést.
tehát a kezdeti 550 milliós tőkéből csinál plusz 750 milliót kb 2 év alatt.
slash csütörtök, 18:00
Előzmény: #211590  Duddy30
#211599
Én ezt megértem. Egy a baj Zuglóval meg Wekerlével: Nincs hegy és nincs víz. Amúgy ok. 
Duddy30 csütörtök, 17:22
Előzmény: #211597  Duddy30
#211598
Másik probléma Budán a borzasztó állapotban lévő kocka társasházak, nagyon jó helyen vannak, de olyan borzasztó állapotban, hogy kérdéses 30 év múlva állnak majd-e még felújítás nélkül, nem szívesen tesz bele az ember egy ilyen házba 100 milliót egy 70m2-es lakásba. Az újszerűbbeket meg rengetegen keresik és nagyon drágák abból már családi házat lehet venni nem rossz helyeken akár Budán is vagy Zuglóban.
Duddy30 csütörtök, 17:10
Előzmény: #211596  greenman76
#211597
Egyik nap 12-ből Széchenyi-hegy mentem 13-ba dolgozni  a napokban 1,5 óra volt kocsival az út. Nagyon nem mindegy, hol dolgozik az ember. Ha 13-ba akkor II,(kivéve II/A)III kerület főleg utóbbi nagyon jó.Bár II kerület meg szebb utca kép szempontjából, az elitibbet már nem mondanám mert a leggazdagabbak egy jó ideje a Hármashatár hegyet vették be maguknak. Emellett nagyon nem mindegy, hogy meredek vagy sík utcában lakik valaki a hegyen, a meredek utca több szempontból erre még sajna az elmúlt időszakban rájöttek a villámárvizek nagyon nem előnyös. Rózsadomb magasság az ideális szerintem , 400-500 méter magasan lakni már sok hátránnyal jár.
greenman76
greenman76 csütörtök, 16:51
Előzmény: #211590  Duddy30
#211596
A 12. - ben sok a nehezen megközelíthető terület, ahova sokszor normális időjárási körülmények között is nehéz eljutni, nem is beszélve télen.
A 3. hegyvidéki része talán még ennél is borzasztóbb, ha egy kicsi hó is esik.
A 2. - ban azért ilyen kevés van, talán a Gugger hegy szép kis utcáit nehéz megközelíteni, a többi, néhány kivételtől eltekintve még télen is normálisan járható.
tothjoco
tothjoco csütörtök, 16:49
Előzmény: #211592  berlini
#211595
Enlaktam Budan is A Tarogato utcaban, illetve a Diosarok folott egg egy evet. A Szilagyi dezso teren dolgoztam, 30 eve is min 40 perc volt abejutas. Zuglot jobban szerettem, levegosebb vofl. Szomolany, Kerekgyarto. Ha vissa kene mennem allandora akkkor ott vennek es nem Budan. Nyilavan szubjektiv
berlini
berlini csütörtök, 16:48
Előzmény: #211593  tihamer
#211594
szerencsére az itteniek többsége Budapesti. :)
tihamer
tihamer csütörtök, 16:45
Előzmény: #211591  berlini
#211593
" elhatároztuk, hogy ha valami új bejön a lakásba, akkor egy régitől meg kell szabadulni. "
Ezt ne nagyon reklámozd mert árt a garázs kiadás üzletnek. 😁
berlini
berlini csütörtök, 16:41
Előzmény: #211590  Duddy30
#211592
Én soha sem laktam Budán, de voltak évek amikor naponta jártam arra. (Elhúzódó épitkezés)
nekem borzalmasak voltak a telek ott.
Úgy ahogy irod, ha leesik a hó akkor kitört a káosz. Ezen kivül nekem az sok volt hogy egy telken belül 6 szint különbséget kellett abszolválni az utcától a telek hátsó keritéséig.
Értem én, hogy egy átlag budai utca zöldebb mint egy pesti átlagé. Sok a fa, parkból is több van, de én ha itt Zuglóban kinézek az ablakon, akkor mind a 6db abalakon túl zöldet látok. rengeteg fát, patakpartot és sportpályát. Utat csak távolról. Biztos van olyan budai lakás amivel cserélnék, de ilyet eddig keveset láttam.
berlini
berlini csütörtök, 16:35
Előzmény: #211588  Evehid
#211591
Nagyot változott a világ.
A családok mérete, a lakások funkciói....
Az egyik hozzászólásomban emlitettem egy fiatal egy kisgyerekes családot. Új lakásuk csupán 40m2-es volt és a családapa otthon is dolgozott. Nem azért fogadtak belsőépitészt mert nagyon szépen akarták berendezni a lakásukat. A cél az volt hogy a lakás minden porcikája több funkciós legyen.
Egy hálószobának mégha kicsi is dolgozóként is működnie kellett és szükség volt mindenféle trükkre (pld: a vasalódeszka a laposTV mögötti előtétfalba kapott helyet az 5 lépcsős létrával).
És igazad van. Egy átlagembernek a cucca ma többszöröse annak amit pár évtizeddel ezelőtt birtokoltak.
De itt is meg kell próbálni ésszerűen viselkedni.
A mi példánk:
34 évig éltünk egy családiházban.
3 szinten 250m2 fűtött és burkolt felület. Ebből 70m2 raktár, hobbiszoba.
amikor átköltöztünk 3 évvel ezelőtt egy 95m2-es lakásba, akkor fél éven keresztül szortiroztunk. (csak szánkóból volt 4db) És elajándékoztunk, kidobtunk rengeteg dolgot. Igy sikerült elférnünk az új 4 szöbás (plusz kis tároló és kocsibeálló a pincében) lakásban. (sikerült kb 1000db könyvet is elajándékozni, igy csak 3000db maradt.) Akkor elhatároztuk, hogy ha valami új bejön a lakásba, akkor egy régitől meg kell szabadulni. Ezt azóta tartjuk.
De az elmúlt 3 évben többször mentünk 2-2 hétre a Kanári szigetekre. Apartmant vettünk ki a feleségemmel. 2 bőrön + kettő hátizsákban elfért a személyes cucc. Már az első napokban rájöttünk arra hogy minden nálunk van egy akár több hónapos tartózkodáshoz is és az 50m2-es 2 szobás lakás mérete is bőven megfelelő. Tehát a dupla akkora lakásunk tulajdonképpen túlzás otthon.
Duddy30 csütörtök, 16:31
Előzmény: #211542  slash
#211590
Sokan nem akarnak hegyvidéken lakni, mert tériszonyosak vagy pl a mostani időjárási viszonyok között is elég nagy szívás a közlekedés 12 ből ilyenkor halál bejutni belvárosba még Suv-al is, a bkv meg leáll, de kisgyerekkel sem előnyös és azoknak sem akik szeretnek biciklizni. Ezért hiába van pénzük inkább mennek 14-be, 16-ba, Wekerlére aggloba mert a zöldet azért akarják. Vagy kötődnek egy adott környékhez és csak érzelemből döntenek. Persze sokan vannak olyanok is akik Budán laknának ez azért látszik a keresési statisztikákból is, hogy bár Pesten van a kerületek 3/4 az emberek 2/3 Budán (is) keres lakást.
berlini
berlini csütörtök, 16:03
Előzmény: #211586  EURHUF_goes_to_haven
#211589
a sorrend csak elméleti.
Egyik sem jön be.
Evehid
Evehid csütörtök, 15:20
Előzmény: #211580  berlini
#211588
Köszönöm, hogy ilyen részletesen válaszoltál. Minden bizonnyal hasonló dolgokra gondolunk.  Nem átlagos, hogy ennyi átalakítást eszközölhettél idejében a lakásotokon. Az is sokat számít szerintem, hogy a gyerekkoromhoz mérten ('70-'80-as évek = egy falon egy konnektor), a berendezést befolyásoló holmik nagyon megszaporodtak egy lakásban, egy átlagjövedelmű embernek is sokkal több ruhája van, sokkal összetettebb világítás(rendszer), rengeteg kütyü, amit folyton vízszintes felületre le kell tenni a keze ügyében etc. Ezek mind oda vezetnek, hogy ma több külső segítség kell.  "Régen" egy laikus is berendezte segítség nélkül, meg súlyos szükségek/hiányok közepette egy akkor normális alapszinten a panelt/Kádár-kockát. A minőségi és esztétikai részét hagyjuk, de nagyjából elkattogott. A legtöbb ronda bútor is elég tartós volt, talán csak a rendszerváltás előtti években nem. És több generáció, több jövedelmi decilis ebben szocializálódott: amit ma ki tud fizetni, az legfeljebb 5-10 évet bír ki, de ő azzal az előfeltevéssel veszi, hogy 25 évig jó lesz, mint a mamánál. :( Az iskoláról nincs jó hírem: egyik érettségizik, másik kicsi. A rajz továbbra is melléktantárgy. De ha a tanító, tanár jó fej, akkor a gyerekek szeretik, nem unatkoznak. Ott nem tartunk, hogy Vermeer képeit fizikából a fénytannál illusztrációként használják. (Mondjuk sokat segítene, ha a zuglói gimiben stabilan lenne fizikatanár... is. :(( )
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 15:19
Előzmény: #211566  berlini
#211587
Jobb kezes konyhában az étel előkészítés és feldolgozás iránya ballról--> jobbra megy, ball oldalt kezd el hűtő, mosogató, utána egy pult ahol pl darabolás, utána fözőlap.
A látványtervezk közt több is van így az ahol a ball oldalt kávégép van , az egy ball kezes embernek esik kézre. (jobból indulva ball kézben a késsel pl). 
Jobb kezesnél a fő mozdulat mindig a jobb kéznek jut, darabolásnál pl, a ball kéz ami pl felemeli a vágódeszkát és belesöpri a cuccot a serepnyőbe.. Legalábbis anno ~15 éve még így tanultam ergonómiából . Ennek vannak részben ellenmondó, amikor nem egy lineáris vonat hanem pl egy háromszög a feldolgozás útja, ilyenek az L, vagy U alakúak legtöbbször, ebben kevesebbet kell gyalogolni a vasárnapi ebéd főzése közben + takarékos a m2 el is (Lásd panelkonyhák).
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 15:14
Előzmény: #211564  berlini
#211586
Ez az előtt lesz, vagy az után, hogy minde külhonban elé, és szenvedő magyart haza csábítottak, a gyere haza magyar irodákkal ?? :D
kszsah1 csütörtök, 15:13
#211585
telkek is jó befektetési objektek persze frekvenciális területen , a lakások ára különösen Bp ,  csökkenö tenderciát mutat ,
munison
munison csütörtök, 15:10
Előzmény: #211581  berlini
#211584
is de szórakoztató is többször. Azonban nyugi, ha ez a státuszkó marad fenn és nem hasznos de már nem is vicces akkor kikopok. 
Pistike12 csütörtök, 14:57
Előzmény: #211579  munison
#211583
Most megszakitom az 1 honapot:
Igentalannem. 
:) 
berlini
berlini csütörtök, 14:52
Előzmény: #211578  Evehid
#211582
Igen. Az Ikea kezdte el, hogy megtervezheted a saját konyhádat és a végeredmény lehet nagyon gyenge is.
Amúgy meg igazad van. Én valószinűleg a két kezes kategórába tartozom.
Amelyik kézzel először hozzányultam valamihez azzal használom. (Pld villanyborotvát bal kézzel.)
berlini
berlini csütörtök, 14:49
Előzmény: #211579  munison
#211581
Értem. és megértem.
De ha nincs itt használható értelmes hozzászólás, akkor miért olvasgatod a topic-ot?
Mazochizmus? :)