Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha ma, 14:11
Előzmény: #237055  Murdoch

el nem hangzott állítás tagadása
mire is jó?
egyszer elárulom
hunball2 ma, 14:08
Előzmény: #236989  Moka_Brikka
Él még az a bika? (bocs az offtopic továbbgörgetéséért)
Murdoch ma, 14:00
Előzmény: #237052  lacikonyha
Tény, hogy frappánsan levezényelték, de nem érdemes benne romantikát keresni, azóta is káosz van. Meg vannak a háttérben ilyen apróságok:
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident
hunball2 ma, 13:55
Előzmény: #237036  Moka_Brikka
Elvi szinten egyetértek. Gyakorlati szinten annyit mondok, hogy iszonyú pesszimista vagyok. A mérsékeltek kisebbségben vannak a mai polarizálódó társadalmakban, és nem látszik a kiút, a mechanizmus a megbékélésre. Mindez azért, mert nyugaton nincs információs monopólium, mindenki a saját burkában él, és áttételeken keresztül az jön ki, hogy a legtöbben bámit megengednek a kedvelt politikusuknak, hogy csapjon egyet az ellenfélen. Csak a törzsi harc marad. Nem országok, hanem morális elképzelések és narratívák között. Magyarország az USA-nal nem baratja vagy nem ellensege, hanem Trump-nak barátja és Biden-nek ellensége. Ez valami borzasztó. És vissza Magyarországra, Magyar Péter is mindent a Fidesz hibajának láttat, olyat is, ami nem is az  Ha hatalomra kerül, minden módszer megengedett lesz a fideszes elit ütésére-vágására. Igen, Tölgyessyvel értek egyet, a nyugati világban csak kataklizma után lesz valami más, addig csak a polarizació erősödése.
lacikonyha ma, 13:48

ezt dolgot a gecik ellen  kijogászkodni, kiokoskodni úgy sem lehet
.
a 67-es háború elején is okoskodtak az izraeli parlamentben, de hiába
aztán a Dajan mint hadügyér felszólalt hogy a Dávid ebben a helyzetben támadna
az a Dávid aki valószínűleg soha sem létezett, csak a hitük szerint
de a rá való hivatkozás miatt megszavazták
.
és hajnalban felszállt az összes vadászgép és a földön tartózkodó dupla túlerőben lévő orosz gyártmányú arab légierőt megsemmisítették, és pár nap múlva a tankok élén haladóban lévő Saron ellenállás nélkül száguldott Kairó felé
az amik a Kairóba valóbevonulás előtt még időben visszaparancsolták
és 6nam után vége lett
átmenetileg
.
Moka_Brikka ma, 13:41
Előzmény: #237045  berlini
Weimari alkotmányban tényleg volt széles körű alapjogi katalógus, de számos hibája volt. Ez az alapjogi katalógus amúgy azóta szélesebb lett. Lengyelországban is. 
-
A weimari alkotmány egyik legnagyobb hibája volt, hogy a kormányformát nem jól szabályozta. Ezért tudta (más fontos okok mellett) Hitler pár hónap alatt lebontani a rendszert belülről. De én írtam is, hogy vannak olyan helyzetek, amiben igenis a "jogszerűtlenség" talajára kell lépni. Az olyan volt. De pl. olyan volt az appartheid is. Meg még volt más. Hozzuk fel azokat is, hátha megegyeznek a lengyel példával? 
-
Szerinted tényleg az zajlott le a lengyeleknél 8 évig, mint az 1933-ban a németeknél?
-
De a korábbi kérdésekre elég egyszerűen lehet választ adni: végezd el a konkrét gondolatmenetet, és írd le az eredményét és az okokat.
FR73 ma, 13:39
Előzmény: #237049  Murdoch
Cikk mehet is a kukába izibe, meg se kellett volna írni.
"A szerző miniszterelnöki főtanácsadó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa"
N0MAD ma, 13:18
Előzmény: #237038  Moka_Brikka
És elméleti beszélgetést folytatunk a nemdemokratikus kormány kérdéses intézkedéseinek megszüntetési mődjárol vagy országot évet és paragrafust kell idézzek?
Xis24 ma, 13:14
Előzmény: #237044  FR73
Engem most csak EGY dolog  'érdekel 😃 I love you ..One. 😃
berlini
berlini ma, 13:11
Előzmény: #237041  Moka_Brikka
És várd majd ki, hogy orbán átadja-e a hatalmat egy vesztés során, vagy elcsalja már jó időben fehérorosz mintára.
berlini
berlini ma, 13:09
Előzmény: #237041  Moka_Brikka
melyik? Weimri köztársaság.
Végre mindenki alanyi jogon szavazhatott.
Ahogyan irtam egy demokratikusan megválasztott bontotta le pár hónap alatt.
FR73 ma, 13:00
Előzmény: #237042  Xis24
Nagy Márton gazdasági csúcsminiszter úr minden nap serényen azon dolgozik, hogy a családok gyarapodjanak, és akkor lesz igazán boldog, ha végre elérjük azt a hőn áhított 1 millió forintos átlagos panel árat Budapesten.
Xis24 ma, 12:57
Előzmény: #237042  Xis24
Van pár gigaelárazás a városban. Lakhatási vásárlók csak.ésszel. Befektetők meg.. 
Moka_Brikka ma, 12:43
Előzmény: #237039  berlini
És ezeknél melyik esetben volt jelen egy demokratikus köztársaság ilyen széles alapjogi katalógussal. mint a mostaniak?
Mert szerintem ez pont, hogy lényeges kérdés...
FR73 ma, 12:39
Maradjunk annyiban, hogy ha véletlenül megbukna a narancs, akkor a kormányzás első napjának reggele úgy kell, hogy kinézzen (képletesen), mint ahogy Szép Fülöp francia király 1307 október 13-án egyetlen jól felépített akcióval lefoglalta a templomos rend vagyonát.
berlini
berlini ma, 12:38
Ne filozófiai könyveket olvass, hanem ismerd meg a történelmet.
Bocs, de akinek sikerült úgy abszolválni ezt a megismerést, hogy ebből kimaradtak a felvilágosodásért küzdők, a rabszolgaság ellen, ha kell felkelésekkel harcolók, a katolikus egyház monopóliuma ellen harcolók, a jobágyfelszabaditásért sokszor erőszakos küzdők, a polgárosodásért kiállók, az egyenlő választói jogokért küzdők mozgalmai, az nagyon hiányosan szemléli a történelmet.
és pont a lényegét nem ismeri fel.
Moka_Brikka ma, 12:38
Előzmény: #237037  N0MAD
És ez melyik demokratikus köztársaság alkotmányában van rögzítve? :)
N0MAD ma, 12:34
Nem vagyok jogász, ezért megkérdezem:
Ha kétharmaddal az alkotmányba rögzítik a kiválasztottak moralisan kifogásolható tevékyenységhez való szabadságát (vagyonkisajátítás, büntethetetlenség, kisebbségbol is minden megvétózása, szabad gyilkolási jog, fantázia kérdése) és esetleges(meg ne kerdezd hogyan) kormányváltáskor az újaknak nincs elég képviselőjük a kétharmados változtatáshoz, akkor a morálisan problémás dolgokat jó jogkövetőként el kell fogadni?
Mert nincs kétharmaduk. Vagy?
Moka_Brikka ma, 12:12
Előzmény: #237035  berlini
Szerintem pont ez a demokratikus köztársaságok fennmaradásának az egyik kulcseleme, legalábbis jogfilozófiai tanulmányaim alapján én erre jutottam. A történelemben a zsarnokságok megdöntésére tett kísérletek nagyon sok esetben egy másfajta zsarnoksághoz vezettek. Vannak kivételek, de kevés. 
-
Nem értek azzal egyet, hogy jogsértő állapotot legtöbbször csak jogsértéssel lehet helyreállítani. Pont a populisták szokták ezt felhozni (ld. anno a fidesz-féle polgári engedetlenség). Szerintem a jogsértő állapottal szemben éppen csak nagyon kivételesen lehet és kell jogsértő módon fellépni és eljárni. Én szerintem ez még nem olyan helyzet sem a lengyeleknél, sem nálunk. Vannak komoly problémák, ezeket lehet és kell is orvosolni, de jogszerűen. 
-
Tény, hogy soha nem volt ilyen fokú szabadság a nyugati világban (beleértve minket és a lengyeleket is), mint most. Tehát, ha én egy módszert zsarnokinak gondolok, és ha ugyanazt alkalmazom, akkor ez erősen magában rejti azt a veszélyt, hogy én magam is zsarnok leszek. Emiatt nem tartom jó útnak ezt, mert sokkal nagyobb a rizikója annak, hogy ez a szabadság fog erodálódni tovább, minthogy javítson hosszú távon a negatívumokon. Ha pedig egy folyamat beindul, akkor azt nehéz megváltoztatni, és nagyon hamar felpöröghetnek az események, és könnyen kicsúszhat az irányítás a kezdeményezők kezéből. Csak gondolja abba bele, hogy hány hősként ünnepelt forradalmár lett végül az új rendszer ellenségnek titulálva. Ez az én véleményem a történelmi tapasztalatok alapján. Lehet, hogy most más lesz/lenne, de a statisztika alapján nem valószínű. 
-
Aztán lehet neked lesz igazad, és a PO által választott út lesz a jó, és a kivételek csoportját fogják gyarapítani.
-
A különbség köztünk az, hogy én egyik oldalán sem állok. 

Ha felteszem magamban azt a kérdést, hogyha az adott cselekményt egy olyan politikai erő (fidesz, pis, stb.) hajtaná végre, akivel egyébként nem tudok azonosulni, és ennek ellenére jónak tartom, akkor az valószínűleg nemcsak szubjektíve, hanem objektíve is jó dolog. Ugyanez fordítva is igaz szerintem. 
-
Pl: nem tudok azonosulni a fidesszel, de az általuk bevezetett családi adókedvezmény szerintem egy jó dolog. Ezt akkor is jónak tartottam, amikor még nem voltam családos ember. 
-
Szerintem tedd fel te is a kérdést: ha a fidesz csinálná ezt, akkor az szerinted jó dolog lenne? 
Mert szerintem nem. 
Ráadásul a fidesz lényegében ezeket csinálta meg (meg még sokkal több mindent is). pl: bírók kötelező nyugdíjba vonulására tett kísérlet. 
Ha felteszed ezt a kérdést, és továbbra is jónak látod, akkor jó lenne tudni, hogy miért (azon túl, hogy a jogsértő állapotot legtöbbször jogsértő módon lehet megszüntetni).
-
Szerintem, aki ezt a fenti metódust nem akarja még gondolati síkon sem véghez vinni, az elvakult a dologban (itt most nem rád utalok).
berlini
berlini ma, 11:09
Előzmény: #237002  Moka_Brikka
Amennyiben a Te logikád szerint működne a világ, akkor egyetlen országban sem lenne demokrácia, még nyomokban sem.
Jogsértő állapotot a legtöbbször jogsértő módon lehet csak megszüntetni.
De utána arra kell vigyázni, hogy a folyamat jogszerűen folytatódjon.
A PIS kontra PO csatában addig a PO oldalán állok, ameddig a demokratikus működést állitják helyre.
berlini
berlini ma, 11:03
Előzmény: #237030  mr_bob
Ez nem igy van.
A bérlőnek kell bizonyitani, hogy már az átvételkor fennállt a hiányosság.
Előzmény: #237032  Moka_Brikka
Én most még nem,  mert nem találom az E-személyihez a cuccokat, így ha legközelebb otthon leszek beslattogok, hogy szeretnék ilyet. addig meg csak elég lesz a Ügyf +
Moka_Brikka ma, 10:15
Előzmény: #237020  EURHUF_goes_to_haven
E-ing miatt én megcsinálom majd a DÁP-ot.
Freszelés ma, 10:01
Előzmény: #237030  mr_bob
Hát... lehet küzdeni, marakodni, de a poziban a tulajdonos van: van egy rossz konnektor és nála van a kaució. Lehet pereskedni meg jogi útra terelni pár tízezer forintot. Nyilván egy nyugger tulajdonosnak, akinek van több lakása több kapacitása van erre mint egy 2 gyereket egyedül nevelő anyukának, aki egyik  garzonból a másikba költözik épp.
Nyilván a lecke a következő: a beköltözkés napján végigtúrja az utolsó szögig a lakást az új lakó és írásban jelzi, fényképekkel hogy hol mi nincs rendben - hogy elébe menjen valamennyire a dolgoknak.
mr_bob
mr_bob ma, 09:36
Előzmény: #237028  Freszelés
volt neki dátumozott képe olyan állapotról, amikor a konnektor még a helyén volt? azt gondolnám, hogy itt neki kellene bizonyítania, hogy tényleg történt károkozás
lacikonyha ma, 09:35
Előzmény: #237027  Freszelés

az első bérlő jelezte, ekkor tudtam meg és beszéltem a közös képviselővel róla
ez a bérlő másfél évig maradt
utána  következőknél beleírtam a bérleti szerződésbe hogy ez van
most a negyedik bérlő van benne, tavaly ősszel lett kész a tetőfelújítás, a jelenlegi bérlő is folttal a szoba sarkában kezdte
.
igen a bérlők nem hülyék
Freszelés ma, 09:29
Előzmény: #237027  Freszelés
és egy genyó tulaj még örülhet is az ilyesmi hibáknak, mert minden váltáskor le tudja vele húzni a nyomorult bérlőt. Ne mondja nekem senki, hogy nincs ilyen.
Voltam én olyan bútorozott bérleményben, ahol van egy gigantikus faltól falig szekrény, amit kaptunk a lakáshoz. Váltáskor egy patent listával ment végig a tulaj. Jelezte, hogy az egyik égő kiégett (igen, előtte éjszaka), leszámolta a villákat, stb.
Végül benézett a szekrény mögé és mondja hogy látja hogy a konnektor ki van jőve a falból és a javítás költségét rögtön felszámolta. Sose mozdítottuk meg azt a többszáz kilós szekrényt...
na szóval na. A lacibetyárok :) köztünk járnak.
Freszelés ma, 09:18
Előzmény: #237026  EURHUF_goes_to_haven
A bérlők nem feltétlenül hülyék ám... nem szól, nem zavarja a festés? Még ez lehet is, de ők se annyira hülyék hogy ne jelezzék azonnal. Mert aztán jön váltáskor a tulajdonos, aki rámutat, hogy ez bizony régóta ott van, nem szóltál, ezért "nagy" probléma lett belőle úgyhogy ugrott a kauciód. És a tulajnak még igaza is van/lenne.
Előzmény: #237022  lacikonyha
Persze az albérlőt nem zavarja a beázás... hagyjál már...nagy mágus vagy te, de ezt nem eteted meg velem... 
Nálunk mikor egy felső lakó miatt 1 csepp megjelent már hívtam  a főbérlőt, hogy lehet intézkedni. Meg úgy hogy a bérletin nem is látszik... mese habbal... 
Murdoch ma, 08:58
Előzmény: #237014  berlini
Szemlátomást összekevered a világ legnagyobb - több ezer atomtöltettel rendelkező - katonai, gazdasági országát vmi pattanásos kamasszal. Trumpot persze leültetnéd, de a nagyságrendekkel súlyosabb ügyekben sáros Bidenékat nem. Legalább magadat ne verd már át. És felhívom a figyelmedet, hogy a weben tetszőlegesen elérhető demokratikus mérőszámokat tekintve az usa LEFELE halad a ranglistán, a demokratikus országok közül már kicsúszott. 
Ennyi erővel nyugodtan mentsd fel az oroszokot, éppen ahogy amerika, kicsit lövöldöznek, rakétáznak, de már dolgoznak a demokráciájukon. Ész megáll. 
Xis24 ma, 08:56
Előzmény: #237022  lacikonyha
Nem Önnek szól a lenti csak reakció a mondandóra. Kérem, ne értse félre. A lesántult lakásokkal az a baj, hogy ha valaki kiszáll az üzletből akkor az valószínüleg még lesántultabb lesz hisz nem mi lakunk benne nem költúnk rá stb. Viszont önbecsapásnak jó hogy a lesántult bekerét is beszorozzuk 5 tel és újépítésű árban számoljuk. Egy jó portfolió  jó ha nem szemétkupacokból áll.
lacikonyha ma, 08:48
Előzmény: #237018  Moka_Brikka

a zsidók legalább 3000 éve írásban is tetemes mennyiségben elmélkedtek már azon, miként viszonyuljanak a fenyegető, vagy átélt geciséghez
talán még soha nem voltak ebben sem egységesek
aztán volt amikor csak tűrtek inkább, és olyan amikor nagyon geci módon reagáltak, és volt számtalan köztes fokozat
.
és ezügyben most is csak kb ugyanott tartanak mint 3000 éve a Saul megválasztásánál
és az egész világ is
lacikonyha ma, 08:33
Előzmény: #237017  infin

bérbeadásra lehet venni akár többszörösen is lesántult lakást, csak legyen olcsó
én vettem, igaz nem tudtam róla a betegségeiről
egy bérlőnek részben lehetnek más  a szempontjai, mint annak aki fedelet vesz a maga vagy a családja feje fölé
az elérhető bérleti díjon nem nagyon vehető észre a sántasága, így a hozamszázaléka átlag feletti lett
.
persze nem a környezete miatt - ami általában nehezen javul - volt beteg, és a problémáit azóta nagyrészt kiheverte az én aktív részvételem nélkül
nagyrészt kihaltak a zűrös lakók, és felújították a tetőt, így megszűnt a beázás ami nagy eső esetén kb 1nm nedves foltot jelentett a szoba egyik sarkában a plafonon, ami egyik bérlőt sem igazán érdekelte
.
hibátlan állapotú társasház és a benne lévő hibátlan lakás a következő 10-20 évben inkább kopni fog, egy megkopott kophat tovább, és emelkedhet is, és az emelkedés összességében könnyen meghaladhatja az egy albetétre eső költséghányadot
sztiv ma, 08:24
Előzmény: #237018  Moka_Brikka
Hát jah, mégiscsak Kelet-Európa, meg az ő politikusi generációjuk is az orosz barbárokon szocializálódott a bölcsőjüktől fogva, ami a sírjukig bekorlátozza a világlátásukat, lásd a mi politikusainkat.....
Előzmény: #237019  Moka_Brikka
Én igyekszem pár függetelnül nézni a "kisember" szemszögéből... Hogy amit tesznek annak mi a célja, ha csak hatalom koncentrálás, akkor oldaltól függetlenül annak ellene vagyok. 
Érdekes kérdés most pl a DÁP, Ügyfélkapu+ , egy imserőssel vitatkoztunk, hogy ha a google kémkedik vagy a face akkor OK, ha az állam akkor jujujjjuujj?? Mondom jah csak egy multi azért millió 1 nemzetközi törvényt be kell hogy tarson, a oltási e-maileket meg milyen szépen felhasználták propaganda célokra... 
Ha le is töltöm majd (jelenleg csak Ügyfélk+ van) akkor mikrofon és lokáció hozzáférést nem kap az a szutyok... Így is túl sokat tudnak.
Moka_Brikka ma, 08:07
Előzmény: #237015  infin
Fideszeseknek mondtam regebben: ha a Gyurcsany csinalta volna, akkor tetszene nekik (foleg az Ab hataskor megynirbalasanal voltak ilyen vitaim kollegakkal). Nem szoktak valaszolni ra. Elvetik ok is ezt a metodust :)
Moka_Brikka ma, 08:04
A tortenelmi peldakban az ilyen eltavolitasok tobbszor nem akkent vegzodnek, mint aminek indulnak. 
Meglatjuk mi lesz majd ebbol is. Szerintem ugyanaz lesz csak pepitaban. 
infin ma, 00:02
Előzmény: #236791  FR73
Van ilyen elem legalabb egy, de lehet tobb is. En egyrol tudok: a vasutnal van a lakas. Es nyilvan felujitando a lakas, az is szamit. Nem tudom izomman a kozos kepviselonel erdeklodott-e mar a haz ugyeirol, szomszedok stb. Ezek ismeretlen tenyezok. De ha az egyik elado ingatlanos, akkor nem tudom elkepzelni hogy ne arrol lenne szo, hogy kb. realis volt az ar, mert surgos volt az eladas nekik. Igy az osszes tenyezot osszeadva mar ki is johet a 30 M Ft-os vetelar. Vagy picit tobb es a kulonbozet meg a mazli:) De az embernek keresnie kell a jo veteleket, ebben egyetertek izommannal, en is ugy szoktam
infin kedd, 23:50
Pontosan!!!
infin kedd, 23:49
Előzmény: #237013  Moka_Brikka
Amikor azt irtam, hogy "te", a jelensegre gondoltam, mert nem toled latom ezt a fajta ervelesmenetet eloszor. A gondolatkiserletet, amire megkertel, nem vegzem el, mert nem vezet sehova ha nem realis felteteleket definialunk hozza. A Fidesz es Orban teljesen mas, mint Tusk es partja. Zsakutca ez a gondolatkiserlet is.
berlini
berlini kedd, 23:39
Előzmény: #237002  Moka_Brikka
Senki sem állitja, hogy az USA demokráciája a legjobb.
vagy aki eddig elhitte, az most döbbenhetett arra rá, hogy van még annak mit fejlődnie.
Csak azért nem kihirdetni egy börtönbüntetéssel járó itéletet, hogy a bűnöző elnök lehessen, eléggé nonszensz.
A lengyel birók eltávolitása akkor sértené a hatalommegosztály (féfek és ellensúlyok) rendszerét, ha az ellensúlyt a megelőző végrehajtó hatalom nem bontotta volna le, pártkatonák joellenes kinevezésével. (A státusz törvényt az Unió jogellenesnek nevezte meg teljes joggal)
Ezek eltávolitása önmagában igenis üdvözitő.
persze arra nagyon oda kell figyelni, hogy az újonnan kinevezettek konszenzuson jelöltek legyenek komoly és kikezdhetettlen birói szakmai előélettel.
Ha nem ez történik a PO által, hanem jönnek a másik oldal pártkatonái, akkor igazad van. De nem ez történt.
Moka_Brikka kedd, 23:03
Előzmény: #237010  infin
Nem en hagyom, hogy maguknal tartsak a hatalmat azok, akik visszaeltek vele. Sajnos a honfitarsaink zome…
-
Nincs ebben semmifele rabbithole gondolatmenet. En egyszeruen nem azt tartom a jo utnak, amirol irtam. Ennyi. Amit ott csinalnak, az kb PiS 2.0. De lehetne azt is mondani Fidesz strategia 2.0. 
-
Tedd a cselekmenyek ele gondolatban, hogyha a fidesz ezt csinalna, akkor azt jonak gondolnad-e.
FR73 kedd, 22:54
Előzmény: #237009  infin
1989-ben lebontottunk egy diktatúrát. Jött egy vadkapitalizmus, ami 4 év után eltörölte a föld színéről a rendszerváltó pártot (MDF). És visszajöttek a szocik, még összesen 12 évet voltak hatalmon. A magyar néplélek nem akar protestáns etikán alapuló demokráciát, arra teljes mértékben alkalmatlan.
Egy ilyen helyzetben kénytelen vagy a saját boldogulásodra koncentrálni, függetlenül a hatalomtól.
infin kedd, 22:38
Előzmény: #237010  infin
Meg nalunk Orban is amugy!
infin kedd, 22:37
Előzmény: #237009  infin
A zsakutcat termeszetesen ugy ertem, hogy ezzel kotod meg a sajat kezed es igy hagyod, hogy maguknal tartsak a hatalmat azok akik mar visszaeltek vele. Ezzel, amikor belemesz ezekbe a "rabbithole" gondolatmenetekbe, hogy esetleg ez vagy esetleg az lehet. Ez Europa gyengesege is sokszor ma es Putyin ezert rohog a markaba.
infin kedd, 22:34
Előzmény: #236976  Moka_Brikka
Hat ez a fajta gondolkodas hihetetlenul zsakutcaba visz, es emiatt tudnak teret nyerni a diktaturak. Mi az hogy mi van ha.... x ev mulva. Majd atmegyunk azon a hidon ha odaerunk, ha egyaltalan lesz olyan hid! Azzal a problemaval tessek foglalkozni, ami elotted van most itt, a jelenben! A forradalom sem demokratikus mozgalom azt ugye tudtad? Ha mar forradalmat emitesz. De nem is diktatura.... Annak van egy konkret definicioja, nem ilyen gumifogalom. Ugyhogy amit irtal hamis dilemma. Nyugodtan le lehet bontani a diktaturat, szabad, sot kell! Aki lebontja, attol meg nem lesz diktator!
FR73 kedd, 22:23
Előzmény: #237003  izommanujra
Azért tudna olyan helyzet lenni, ami ártana de szinte csak neked. Pl kapsz egy kilakoltatási moratóriumot és mellé egy max egy lakásra érvényes törlesztési moratóriumot, azért az nagyon fájna neked, de pl Johnnynak nem.
Pistike12 kedd, 22:03
Előzmény: #237000  N0MAD
A fonokeid olcson megusztak. Azert nem akarom kifejteni, h meg mik voltak mert... 
Lightos hosszukesek ejszakaja a legundoritobb modszerekkel. Azt suttogtak, hogy mar 2006tol terveztek a teljes foglalasra es mar akkor sokan atalltak... 
A legdurvabb az volt amilyen modszerekkel történt a sorba allitas. Es a legdurvabb h ezek a modszerek meg jobban durvultak de mar egymas ellen, csak nincs nyilvanossaga, mondjuk erdeklodes hianya miatt is elmarad. Az MP elso par hete egy 5cmrel ment a felszin ala😀
Azota erdekes modon kuss van, csak blabla... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 21:47
A szar is lekvárnak képzeli magát ha felkerül a polcra! 😀
DaGi kedd, 20:54
Kis kormanykegyelt utolso mondasa. :D
izommanujra kedd, 20:43

Ha én bajba kerülök akkor itt mindenki éhezni fog vagy éhen halt addigra..;-)
Moka_Brikka kedd, 20:29
Előzmény: #236996  berlini
Arrol nem tehetek, ha a NER ezt hasznalja. En ezt toluk fuggetlenul annak latom. 
-
Akkor a logikad szerint az usaban a scotus is alkotmanyellenes lenne. Mert ott az elnokok tenyleg partszimpatia alapjan nevezik ki (szenatus csak jovahagy) az uj tagokat. Raadasul elethosszig. Lehet emelett is ervelni pro es contra. 
-
Birok eltavolitasa szerintem serti a hatalommegosztas elvet. Az nem lehet ok, hogy a PiS nevezte ki oket, ha az ottani status torveny egyeb felteteleinek megfelelnek egyebkent. 
-
Ha a PiS csinal valamit, amit jogsertonek tartanak, majd a PO quasi ue-t megcsinalja, akkor az nem lehet mas, mint jogserto. Ha ezt nem tekintik jogsertonek, az az en szememben kettos merce. Szerintem ez objektiv alapu ertekitelet. Nem vagyok PiS szimpatizans (ahogy fidszes se). 
izommanujra kedd, 20:26
Előzmény: #236999  J0hnnyEnglish

Nem mentett meg én ilyet nem írtam... igen én is bajba kerülhettem volna ha vesztek 2-3 lakót meg elvesztem a munkám ... ki nem?  De azért pár milla mindig volt a számlámon is ( állampapírba)
A hadak útját én is megjártam egy két lakóval írtam már erről is (félroma   fiatal lány aki úgy gondolta nem fizet stb stb.. de tudni kell menedzselni a helyzetet minden körülmények között) .. küzdelem nélkül nincs siker !
N0MAD kedd, 20:19
Előzmény: #236984  Pistike12
“ Szo szerint kvazi kommamdok leptek el a fobb helyeket es aznap jogellenesen kirugtak mindenkit”
Csatlakozom. Akkori fönököm bement vezetői tárgyalásra és szóltak hogy telefon, kocsikulcs, laptop, belépőkártya oda letesz és biztonsági őr kisérte ki őket az utcára. (99% adó a végkielégítésen ) ott álltak az utcán hogy se kocsi, se telefon taxit hívni, se buszjegy.
Kisfőnöknek ügy kellett alkudozni higy neki saját autója volt nem céges, engedjek mar ki a sorompón.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 20:10
Előzmény: #236995  izommanujra

Tavaly írtad, nem én találtam ki, hogy Covid idején akkora volt a gebasz, hogy valóban a kamat és törlesztési stop mentett meg. A konkrét esetre nem emlékszem, de volt gondod bérlővel...
Beleraktál egy kosárba mindent ... csak szólok.
"de már nem sokáig én hobby ból dolgozom nem azért, mert kell" - egy háromgyermekes apuka pontosan így gondolkozik :)
mr_bob
mr_bob kedd, 19:44
Előzmény: #236995  izommanujra
nem ezt írtam. téged áttétesen mentett meg a kamatstop azzal, hogy akiknek megugrott volna a kamat, annak lehet hogy lépnie kellett volna és emiatt kialakulhatott volna az eladói nyomás esetleg csökkenő ingatlanárakkal. egy 10-20%-os inflációs környezetben, amikor még a lakáshitel törlesztő is másfél vagy kétszereződik, akkor azt háztartás legyen a talpán, aki szemrezzenés nélkül tudja fizetni.
FR73 kedd, 19:33
Előzmény: #236993  Murdoch
Ha beüt a gebasz, akkor neki már van tartalékja, legfeljebb elad egy kecót, vagy átütemez.
berlini
berlini kedd, 19:32
Előzmény: #236976  Moka_Brikka
Most már csak arra kellene pár bizonyiték, hogy a PO jogsértéseket követ el.
A PIS által kreált alkotmánybiróság bizonyitottan pártkatonákból áll, alkotmány ellenes volt a kinevezésük.
Szerinted meg kellene várni mig nyugdijba mennek?
A kettős mérce kifejezés kfejezetten NER szlogen.
Nincs itt kettős mérce.
Vagy ha igen, akkor csak abban az értelemben, hogy a kisstilű bolti tolvajok börtönbe mennek, mig azok akik 10 év alatt 1000 milliárdot loptak, azok példaképek.
A kisebbségi jogok, anyanyelvi oktatáshoz és annak használatához való jogok tekintetében igazad van.
izommanujra kedd, 19:22
Előzmény: #236968  FR73
Köszi a dícséretet!   Valaki azt írta a covid és a kamatstopp mentett meg..  Egyáltalán nem stoppolva volt a hitelem  2 hónapja változott ( 5 éves ) most box a bankkal. hogy miért nem jár a stop nem azért mert nem tudnám kifizetni a plus 20 e ft emelést  , hanem ami jár az jár .. Meglátjuk.. DE sosem az állami segítségek húztak ki a sz@rból nem így terveztem sosem a pénzügyeim és most sem úgy fogom a jövőben a most felvett hitelekkel. ( Állampapír tartalék akár előtörlesztés ha szükséges ) Ha még dolgozom könnyű  pár év alatt összeteszem a lovét a hitelekre ( Mert a tőke jövedelmemből már bőven duplán megélnék ) De még mindig dolgozok  , de már nem sokáig én hobby ból dolgozom nem azért, mert kell..!
Placi82 kedd, 19:05
Előzmény: #236972  EURHUF_goes_to_haven
Mert nem látod a brutális szarcunamit előre. Azért. Esetleg páran erezhetjuk a szagát csak nem tudom hogy a szagát érzem akkor közel van vagy csak becsapos a szeljárás, és onnan fúj csak szél, és még odébb van. De ott van az. Érzem.
De mindenki a tarsolyában hordja a Marshall botot. Innentől nem tépem a szám, mert nincs több mondanivalóm hazai ingatlanpiaccal kapcsolatban .. Hajrá. 
Murdoch kedd, 19:00
Előzmény: #236983  FR73
Meg várjuk ki a következő 10 évet, nem nagyon lehet üresjárat ennyi behitelezett ingatlannál. Pláne ha felmond, mondjuk azt nem tudom, hogy a bank ilyenkor nem csilingel-é. A belépési pont szerencsés, na de azért volt itt már sztori tőle nem fizető szerzetekre, meg eléggé megrázta a terézvárosi airbnb-s tiltás is. Pengeélen van a dolog, ettől még persze összejöhet. 
A kormány döntéseit tekintve meg nem feltétlenül lehet hátradőlni, lehet 26-ig várnak, aztán majd hirtelen jön vmi agyrém, ingatlanokra is. Vagy előtte, ha azt szondázzák ki jónak. 
Mellesleg azért én jól emléxem a 2008-at követő időszakra, pont szinte senkit nem érdekeltek az ingatlanok. Lehet, hogy nem lesz még1x ilyen, de elnézve úgy sok mindent, dübörgés se. 
Moka_Brikka kedd, 18:33
Előzmény: #236991  Placi82
Sok hasznos cucc van. Ez is egy szemlelet. Hosszu lenne ide irni es off topic is. Regota foglalkozom vele. Sokat is voltam forumon itt es mashol is, de elobb-utobb mindig odajujadok ki, hogy a kozosseg teremto ereje az en szemszogonbol limitalt. Amugy pedig regebben, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, akkor sok olyan ember volt aktiv, akitol lehetett tanulni sok mindent. Ma mar nem ezt latom sajnos. Nincs konstruktiv kommunikacio. Tul sok az oncelusag, keves a hasznos beszelgetes sajnos. 
Fundamentumokat is igyekszem azert kovetni, kibogozni. Ha ketto egyiranyba mutat, az a jo dolog. Csak mindkettot jol latni a legnehezebb talan. 
Placi82 kedd, 18:23
Előzmény: #236990  Moka_Brikka
TA? Mostanában? Én messze elkerulom döntéseim folyamán 2021-2022  utáni idők ota. De te tudod. De ez már nem az én utam. 😉. Én már erősebbnek tartom a geopolitikai hatásokat a penzpiacra es penzkinalat M2 és kontra  indexek, ETFek és a derivativak kapcsolatára  fontosabbnak.
Akkor bár nem 100%osan idevag van ennek a  Soros gyorgynek egy könyve, azt hiszem a "Pénz alkimiaja" - ban olvastam a reflexivitas elmeleterol" amit éppen vegyithetsz a TA val azért, akkor nagyobb lesz a valószínűség mint 51%:))?)Szerintem. Reflexivitas elmélete beleillik a trading pszichologiaba, ha már szóba hoztad. Na de off a téma, egy , lakás topikban.:)) Ennyit erről! Üdv 
Moka_Brikka kedd, 17:53
Előzmény: #236988  Placi82
Köszi. 
Ha van jó ajánlás, akkor szívesen veszem. Bár én e témában inkább, TA és egyéb trading pszichológiai könyveket olvasgatok.
Moka_Brikka kedd, 17:50
Egy ciklus alatt valószínűleg nem lehet visszaépíteni, amit +10 éve erodálnak. Kérdés az is, milyen arányban és kik jutnak be a parlementbe majd. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amit létrehoztak a választási rendszernél, az ha egyszer ellenzékbe fognak kerülni, akkor ellenük fog dolgozni keményen (pl: győzteskompenzáció nonszensz kategóriája).
-
A magukra szabott jogszabályokat annyira jól megtudják írni, hogy állandóan újra kell csinálniuk. Ad hoc jelleggel csinálnak nagyon sok mindent, így ha körülmények változnak, a nagyja irreleváns lesz. Szerintem nagyon sok a napraforgó is, és nemcsak vak fideszesek vannak ott. Szerintem egyre kevesebb ott a kompetens ember. De lehet, hogy tévedek (ebben is).
-
Én úgy érzem, ha süllyedne a hajó, akkor sokan menekülnének inkább onnan, minthogy utolsó szamurájként küzdjenek.
-
Fidesz olyan időszakban van/volt hatalmon, ami az elmúlt 100 év egyik legnagyobb bikapiaca volt. Amikor leszúrják majd ezt a bikát, na akkor fog majd eldőlni, hogy hogyan és merre lesz az arra. Addig a helyzet változatlan lesz.
Placi82 kedd, 17:32
Előzmény: #236980  Moka_Brikka
Látom irkálsz az FF topikban. És vannak kérdéseid. Ajánlanék figyelmedbe egy könyvet. 
Narratíva közgazdaságtan Robert J Schiller tol. Shciller jó író anno a portfólió.hu is árulta a könyveit. 
És kicsit szórakoztatóbb műfajt is ajánlanék "Egy spekulans feljegyzései" című könyvet Edwin Lefervé 
Ha esetelg olvastad akkor őket akkor, van még 1 könyv amit ajánlanék. 
Pistike12 kedd, 17:25
Előzmény: #236985  Pistike12
Ja es el sem hinned mennyi embert allitottak at a sajat oldalukra, akikrol nem is hinned...
Nagyon hasonlit a putyini rendszerre/modszerre az itteni. Nagyon-nagyon... 
Egyedul az dontheti oket meg, ami most tortent. Kifogyas a lovebol. Errol szolt a mostani tores is. Csak az elso es masodvonalas nernek volt nyitva a penzcsap 22 es 23ban. 
Nevezzuk neven. 2 fidesz van es egy fideszcsicska part a kinalatban. Az eddigi osszejatszos/eltartott ellenzek megbukott, megsemmisult. 
Es a vegere azert leirom, hogy ez az igeny a nagyerdemu nep részéről. Bprol ez nem feltetlen erzodik, de a videk teljesen narancs meg most is, el ne hidd hogy nem... Morgolodik, de javareszt Brusszel a hibas a fejekben es a liberalis zsido karvalytoke a szemet nyugati multikkal karoltve. 
Ez nem vicc. Ez a valosag... 
Placi82 kedd, 17:20
Előzmény: #236974  berlini
Nem voltam hátrányos helyzetű. Mert német származású feher magyar vagyok. Hátrányos helyzetű az mást jelent berlini úr! 
Óvodás korban semmim se volt:) 
De 8 éves korban egy satnya yorkshire választási malacom volt. Cumis üvegből taplaltam, mert nem jutott neki csecs. Úgyhogy 10 éves koromban már volt egy fialo kocam. 90 es évek elején már 4 kockával és sok sok suldő malacunk volt a családnak. . Ebből 1db  volt az enyém. Ez a cumis üvegből taplalt malac.:) 10 évig volt meg nekem és vagy 10 szer fialt is kb. Eladtam mindig választási malacokat, vagy volt amikor a hízott disznót adtam el, mikor hogy jött ki jobban a matek. , és vagy 15 hektár 13-16 aranykoronas földet vettem is belőle. 2000 évek elejeig elég  olcsó volt a föld. Mai napig megvan ez a kis foldbirtok. Szóval nem rozsadombi villa. De ez a hozott mentalitás és a józan ész, és sok sok  könyv  olvasása, és mai napig az olvasás szeretete, többet ér mintha örököltem volna bármit is.  
De te ezt úgyse érted, gondolom...... 
Pistike12 kedd, 17:14
Tudok olyan helyrol ahol szo szerint betereltek a dolgozokat egy aulaba es 5 percuk volt alairni a teljesen kibaszos modositokat vagy ki voltak rugva a torvenyi minimummal. Ezt kovetoen elvh u finokok be, 6 honap kotelezo betanitasa, a sok marado marha remenykedve segitett, de utana kibasztak oket vagy lelepesre kenyszeritettek oket. 
Pistike12 kedd, 17:10
Előzmény: #236980  Moka_Brikka
Nem lehet. Lattam belulrol ezt a rendszert es mukodeset. Nem durva szinten de nem is a sarki korcsmaros szintjen. 
Egyszeruen sem ido sem ember nincs ezt a rendszert atdolgozni egy ciklus alatt sem. Fokent nem minden jogibakadalyt megoldva amit kulsos ugyvedi irodak irtak ditekt ezen cellal. 
Volt szerencsem latni a szekfoglalasat a fidesznek 2010ben. Szo szerint kvazi kommamdok leptek el a fobb helyeket es aznap jogellenesen kirugtak mindenkit. Egy listaval voltak es elore megvoltak az uj emberek nem csak vezetoi posztra hanem szinte minden helyre. A legutolso titkarno is fideszes potentat az allasok nagy reszenel ahol szamit. Az ugyeszseg nagy resze kiprobalt ember, a szolgalatok 99%a fideszes, az allami erdekeltsegu penzugyi szektor vezetoi(akar csoportvezetoi szinten) elvhu partkatonak, mint a szocializmusban. 
Es ezen kivul vannak a vakfideszesek... 
Amit MP mondogatott az elejen teljesen igaz. A rogan fele szolgalatok atszottek a vallalatokat, a hitelkihelyezesek/üzletek telefonra/utasitasra tortennek sok esetben stb. Utolag vannak lepapirozva, hogy ne legyen tamadasi felulet, de mar arra is szarnak... 
De nem fecsegek többet mert felesleges. 
Hidd el. Zero esely van a valodi valtasra. Meg a kormanyvaltasra is csekely. 
FR73 kedd, 17:05
Előzmény: #236982  mr_bob
Én nem használok tőkeáttétet. Első lakásomnál minimálisan használtam (a jó öreg ifjúsági betét utáni hitelt). De akkor 26% infláció volt, és ez volt a max lehetséges tőkeáttét, optimális döntés volt.
Utána kp-ban fizettem a különbözeteket a feljebb lépésnél (akkor az jó döntés volt, nem kerültem be a CHF csávába).
2017-ben megvettük kp-re a fél kádár kockát a másik örököstől (ez már nem volt optimális döntés, hitelre jobb lett volna).
Más idők, más a jó.
mr_bob
mr_bob kedd, 16:41
Előzmény: #236981  FR73
ezzel teljesen egyetértek. viszont ki tudhatta 10 éve, hogy lesz moratórium meg kamatstop? senki. a "10 éve emelkedik a piac" könnyen átalakulhatott volna "3 éve esik a piac"-ba, ha nincs kamatstop. én erre mondom, hogy ez nem alkalmazkodás, hanem elég magas százalékban inkább szerencse. te egyébként most hol használsz tőkeáttétet?
FR73 kedd, 16:24
Előzmény: #236979  mr_bob
10 éve emelkedik a piac, ki-ki eldönthette, mikor és milyen tőkeáttétellel lovagolja meg.
A korai helyzet felismerés nem.megy mindenkinek, a legtöbb embernek (nekem is) sok bizonyíték kell, emiatt legalább a feléről le is szokott maradni.