berlini

Regisztráció:
2010-04-06 22:21:40
Hozzászólások száma:
4 816
Utolsó hozzászólás:
2019-01-15 00:05
Pontok:
Tapasztalati: 4
Aktivitási: 3
Népszerűségi: 4

Kitiltás(ok):

Moderáció:
Kitiltás a "Nemzeti oldali fórum /műsor-, könyv-, írás-, cikkajánló/ (A magukat (nép)nemzetinek tartók topikja)" topikból


A moderálás a "Nemzeti oldali fórum /műsor-, könyv-, írás-, cikkajánló/ (A magukat (nép)nemzetinek tartók topikja)" topik #2045 sorszámú hozzászólása alapján történt.


A moderátor indoklása:
Személyeskedés

felfüggesztés(ek):

Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-10-11 08:33-ig (2 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
szeretgessétek egymást egy kicsit a fórumon kívül. köszi.

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2019-01-15 00:05:16
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #32110
Maradjunk már annyiban, hogy a magyar hatóságok döntötték el, hogy ki követett el bűnöket 56-ban.
Elég volt az, hogy valaki 56 novemberben sztrájkot szervezett és már börtönben találta magát.
2019-01-14 16:21:21
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #32064

Akkor ezek szerint nem végeztek ki senkit a forradalom után sem?
Meg nem voltak börtönben sem pár ezren?
Leht hogy te nem éltél még akkor, de a rendszerváltásig igenis büntett volt a disszidálás. Aki 56-ban kivándorolt az bizony jó ideig nem jöhetett haza, ha nem akarta bevállalni a szankciókat.
2019-01-14 11:44:55
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #32010
Én is javaslom a tárgyszerű érvelést.
Amúgy vannak (nem tudom mennyire) megbizható statisztikák mind a hazatérőkről mind arról, hogy évente mennyit utalnak haza a kint keresők. Mert abban talán egyet érthetünk, hogy nem utal rendszeresen haz pénzt az aki kint akar véglegesen maradni.
2019-01-14 11:42:28
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #32009
Te viszont kiváló vagy érvelésben.
Mi köze van a mai helyzetnek ahhoz, hogy az 56-osok sem jöttek vissza?
ha visszajöttek volna akkor lecsukták volna őket.
Megint egy rád jellemző eltúlzott és légből kapott érvelés.
2019-01-14 10:31:44
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31994
Állitsd már le magad, ha lehet!
le balfaszozni olyan embereket, akiknek családjuk van pld Szabolcsban, dolgozó feleség iskolába járó gyerekek és ő megindul a jobb élet reményében egyedül, mondjuk egy festő szakmával a kezében Németországba....hát nem tűnik normálisnak.
nem mindenki olyan hazátlan csavagró mint Te.
A többség igenis hazajön és nem azért megy ki, hogy keressen egy kis pénzt, aztán kint eladósodva vegyen belőlelakást, kocsit stb.
2019-01-14 10:19:10
mutat
2019-01-14 10:17:32
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31989
"Vajon hányan fognak ennyiért lakást venni? "
Elegen ahhoz, hogy a 3 év múlva legalább 22%-kal drágább lakást megvegyék.
Egyszerű a képlet:
Kinálati oldal: 
egyre jobban szűkülő és megemelt fogyasztási adóval súlytott
Keresleti oldal: 
folyamatosan növekvő számú fizetőképes vásárló (Növekvő bérsinvonal) Az állam is folyamatosan bőviti a kedvezményeket, az önerőt is egyre többen tudják összegyűjteni. (Mert hogy ahhoz is idő kell, nem mindenkinek tudják a szülők odalökni a pénzt.)
Ez csupán akkor változna, ha a kinálati oldalon - óvatos becslés szerint - legalább dupla annyi lakás jelenne meg.
De ebből nem lesz semmi, mert nincs elég épitőipari kapacitás és új épitési engedélykérelmeket nem fognak pár évig beadni. Igy marad az előkészitett, szűk számú projekt. És a növekvő ár.
2019-01-14 10:07:35
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31984
Tehát azt állitod, hogy kimaent több mint félmillió ember és csak azért mert világot szerettek volna látni?
Lehet hogy nálad erről volt szó, de akiket én ismerek azok bizony világos céllal vállalták a dolgot. Egzisztenciát akarnak megalapozni.
Már ne haragudj, de én i sismerek jó néhány kollégát aki kint dolgozott (magam is vagy 11 évet összesen Németországban) és bizony azok többségét otthon várta a családja, vagy ha acsalád ki is ment tervezte a visszatérést. Erősen kisebbségben vannak azok akik kint nősültek és ezek után valószinűsithető hogy kint is maradnak.
Amúgy meg senkit nem érdekel az én vagy a Te személyes tapasztalatod. Statisztikai tény, hogy - miközben folyamatosan megy a kivándorlás - megindult már az ellenkező irány is.
2019-01-14 02:05:54
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31967
Elővettem a papirt és ceruzát.
Ha már jegyzetelek, akkor értsem pontosan:
tehát 5-10 év stagnálás lesz az ingatlanpiacon, miközben évi 3-4%-os infláció lesz ezen időszakban, azaz a lakások reál áron a majd a felére esnek vissza.
Mindezt annak ellenére, hogy 3 éven belül kifutnak a kedvezményes ÁFÁs projektek, tehát ezen időszak alatt lesz egy adóemelés által indukált 22%-os áremelés az új lakás kinálati oldalon.
A keresleti oldalon pedig a reálbéremelések bizonyára elérik az átlag 2-4%-ot, azaz nominálisan évi 3-8%kal több pénz lesz a számlákon. Azaz 10 év alatt a bérek nominálisan 30-50%-kal magasabbak lesznek.
Nos ennek a valószinűségét én olyan alacsonyra becsülöm, hogy inkább lottózom ahelyett hogy erre fogadjak.
Ez még akkor sem lenne reális, ha Magyarországon az új lakások fajlagos száma elérné az európai átlagot. De ez nem igy van. És a kinálati oldalon nem lesz javulás az ÁFA emelés miatt a következő pár évben.
Óvatos becslés szerint külföldön dolgozik kb 600 ezer magyar. Jó részük azért ment ki, hogy belátható időn belül saját otthona legyen. A jelenlegi 10-15 ezer/éves új lakás épités még a folyamatosan hazajövő 30-60 ezer fizetőképes keresletét sem tudja kielégiteni.
És még egy megjegyzés:
először kijelented, hogy 5-10 évig stagnálás lesz a lakáspiacon, de utána már azt állitod, hogy algha lesz 10 évig áremelkedés. 
Bizony hosszasan kellett rágnom ceruzám végét, hogy el tudjam dönteni, hogy én vagyok teljesen elhülyülve, vagy ez a két állitás talán mégsem ugyanazt jelenti.
Utóbbit ugyanis senki nem jósolta ezen a fórumon, igy ezt nem is kell  cáfolni.
Biztosan lesz itt pár év további emelkedés után egy megtorpanás, visszaesés és csak utána egy további emelkedés. De arról ne álmodozz, hogy 10 év mólva a mai árakon lakást tudsz venni magadnak, vagy gyermekeidnek.
2019-01-13 15:52:11
mutat
Financial Forecasts #8304
Hát ez az. Ritka az ilyen. Oroszország, arab országok.
Nem véletlen, hogy gondolkodom rajta, de eddig csak földgáz kistermelők vettem (orosz és román)
2019-01-13 11:35:03
mutat
Financial Forecasts #8296
Csatlakozok tberki figyelmeztetéséhez.
Röviden az én olajos történetem:
2015 őszén láttam, hogy az olajár már nem esik tovább és ingadozik 50 felett belevettem a seadrill tengeri fúró cégbe. Ugyanis olvastam, hogy a fracking mezők folyó kitermelési önköltsége 60 dollár körüli, azaz nemhogy nem lesznek új fúrások, de a már megnyitott mezők kitermelése is jelentősen csökkenni fog. Invesztáltam kb 7 millió ft-ot.
Ezek után az olajár ujra csökkenni kezdett és olvasom, hogy ennek egyik oka a fracking felfutása. Már arról cikkeztek, hogy igaz hogy új beruházást inditani nem éri meg azokon az árakon, de a menyitott mezők kitermelése már megéri. Közben lement az ár tartósan 40 dollár alá (volt rövid ideig 30 alatt is) miközben a fracking folyamatosan felfutott.
Mielőtt a Seadrill csődbe ment eladtam a részvényeket. buktam vagy 6 milliót. De azóta úgy selytem, hogy ez fracking, ha teljes beruházást tekintek , akkor is kijöhet max 40 dollárból (nem kizárt a 30-35 dollár sem.) Előbb vagy utóbb persze kimerülnek az amerikai mezők, de nem pár éven belül. Én egyellőre azt selytem, hogy még mindig versenyképesek a mélytengeri kitermeléssel összehasonlitva. Márpedig akkor hogyan lesznek rövidesen ismét tömegével új tengeri fúrások?  
Amit az elmúlt pár év alatt megtanultam, hogy nem szabad alulbecsülni a megújuló energia források lehetőségeit sem. 2013-ban részt vettem egy fotóvoltaikus beruházásban. 800ft/w volt a beruzásá összköltsége. Ha nem úniós pénzből lett volna finanszirpzva, akkor nem lett volna érdemes megcsinálni. Igy is 14 éves volt a számitott megtérülés az önerőre. Tavaly egy hasonló pályázatnál már 420ft/w-tal számoltunk. Megjósolni is nehéz, hogy mennyibe fog kerülni 10 év múlva ugyanaz a beruzásás. Lehet, hogy szinte minden ház tetején egy ilyen rendszert telepitenek és a TESLA energiatárolórendszerével kiegészitve egy elosztott termelő-fogyasztó rendszer áll elő a világ fejlettebb részén. 
Ezek után biztosan felfut majd a kőolaj-gáz fogyasztás, ahogyan ezt ma mindenki gondolja?
A válaszokat megadja a jövő.
Én biztosan nem invesztálok olyan olajos területen amelynek a kitermelési önköltsége 10 dollár feletti.
(Gásprom részvényt viszont tavaly vettem.)
2019-01-10 20:39:00
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31808
Igazad van, ha nem egy szakszerűen felújitott panelről van szó.
Ahogy irtam ez előfeltétel:
"Amennyiben egy panelház fel lett újitva (szerkezeti csomópontok, hőszigetelés, nyilászárócsere, fűtéskorszerűsités) akkor ezek szerkezeti szempontból se nem jobbak se nem rosszabbak mint a ma épülők."
Amennyiben ez nem történik meg időben, akkor a trehányul megépitett panelházak az elrosdásodó csomópontok miatt előbb vagy utóbb szétesnek. Kérdés csupán az, meddig birják.
Viszont ismétlem:
egy budapesti ingatlannál (akárhol is van az) a telek az igazán értékes. Nem vennék olyan panelt, ami már a 60-as évek óta szenved és rozsdásodik, de extrém esetben, ha hanyag módon bánnak a kérdéssel és életveszélyes lesz ,  le kell bontani, akkor is többszörsét  fogja érni mint egy jó állapotban lévő salgótarjáni lakás (panel vagy nem panel)
2019-01-10 18:54:25
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31802
A vasbeton magasépitési technológia tényleg háttérbe szorult az acélszerkezetessel szemben, amig rá nem jöttek, hogy az acél szilárdsága, teherhordóképessége és rugalmassága magas hőmérsékleten hirtelen csökken.
Magas ház tüzek bizonyitották ezt már 100 évvel ezelőtt, de a World Trade Center ikertornyainak összeomlása is, hogy a  könnyű acélszerkezetes - födémes épületek csak látszólag biztonságosak.
A malajziai Petronas ikertornyok már tisztán vasbeton vázzal készültek, speciális beton-acél kompozitos szerkezettel.
2019-01-10 18:40:18
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31801
Földrengés szempontjából bizony másként kell megtervezni egy vasbetonszerkezetet. Ami szétmegy az nem lett jól megtervezve.
De egy egyszerű téglaház az mint egy kártyavár összeomlik egy földrengéskor.
Megint más kérdés a felhőkarcolók tervezése. Azok "normál üzemben is" 10 m feletti kilengéssel mozognak. Egészen más a tervezési követelmény.
2019-01-10 15:04:04
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31797
Ez a megkülönböztetés ma már abszurd. 
A ma épülő u.n. téglaházak kivétel nélkül vasbetonszerkezetesek (teherhordószerkezet teljesen vasbeton, nem is lehet más a szigorú földrengéses szabályozás miatt.)
Amennyiben egy panelház fel lett újitva (szerkezeti csomópontok, hőszigetelés, nyilászárócsere, fűtéskorszerűsités) akkor ezek szerkezeti szempontból se nem jobbak se nem rosszabbak mint a ma épülők.
Az ország ketté szakadt az ingatlanárakban.
Az egyik véglet a folyamatosan munkaerőt teremtő és igy gyarapodő régió (Budapest és aglomeráció, valamint számos nagy is kisebb város, üdülő település .)
A másik véglet pedig az elnéptelenő, munkahelyszegény, közlekedés szempontjából kieső régiók.
Az egyikben az ingatlanárát a helye (fekvése) határozza meg 70-90%-ban. Igy lesz egy igényesen megépitett Petőfi u. (V.ker.) lakás négyzetmétere 3 millió ft. Miközben megépiteni max. 500 ezer ft/m2 volt.
És ezért kerül Salgótarjánban átlagosan egy lakás 120 ezer ft/m2. És épp ezért ritka ott az új épitésű (bekerülése alapján legalább 300 ezer ft/m2) lakás, illetőleg csak olyan épül, ahol a CSOK-os konstrukcióval lehet a kifizetendő árat piaci közelébe csökkenteni.
Mindezen lehet itt, ezen a fórumon dühösen és igazságkeresően vitatkozni, állami beavatkozást sürgetni, összeomlésszerű ingatlanbuborékot vizionálni, de felesleges.
De ha valaki azt hinné, hogy ez magyar specialitás akkor nézzük Amerikát: 
Amerikában egy átlagos New York-i lakás a Manhattanben most 2-3 millió dollár (500-800 millió ft) és a jobb helyeken egy felhőkarcoló tetején 70-80 millió dollár (20 milliárd- 23 milliárd ft.)
Ha viszont Ohio-ban keresel egy kis méretű házat, akkor azt telekkel együtt megkaphatod pld. Clevelend-ben 9.000 dollárért (nem irtam rosszul 9 ezer dollárért), de  ugyanott egy nagy méretű luxus házat jobb fekvéssel is 800 ezer dollár alatt (5 hálószobával) hirdetnek. tehát a fajlagos árak ott is kb. 400 dollár/m2 és 200.000 dollár/m2 között ingadoznak. Tehát 500 szoros árak, amihez képest a magyar árkülönbség még nem is olyan nagy egy luxus pest belvárosi lakás és egy zempléni kis falu lakások árai között. (kb. max. 100 szoros különbség.)
Ez van!
2019-01-10 14:27:15
mutat
2019-01-10 09:19:31
mutat
EU-toplistás Magyarország a benzines autók arányában #5
Semmi köze nincsen az arroganciához.
A VW -nak még nincsenek meg a teljes tipusválasztékra az új engedélyek.
Ezért tavaly szeptembertől szűkebb a választék.
Értelemszerűen azokra a tipusokra van meg az engedély, amelyekből többet gyártanak és ez a legtöbb esetben dizel.
Amúgy meg nagy öngól ez az egész, mert éppen emiatt csökkentek az autóeladásaik az elmúlt 4 hónapban.
2019-01-09 12:20:49
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31712
Türelmesen várok. (Eddig is azt tettem. Kell türelem időnként ahhoz amit itt olvasok.)
2019-01-09 01:31:31
mutat
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru #31697
A kedvedért majd megnézem, hogy Afganisztánban mennyiért lehet egy panorámás barlanglakást kilátással talibán fgyveresekre venni.
De addig is legyél türelemmel és hasonlitsunk itt a régi jó monarchia területén.
Ebben az összehasonlitásban Budapest még mindig jócskán el van maradva a bécsi áraktól és (max 50%) de még a kisebb osztrák városok árszintjétől is. Hasonló a végeredmény, ha Prága, Pozsony lakásáraival hasonlitunk.
2019-01-08 17:51:24
mutat
A BMW modellje is megbukott valós körülmények között #9
Kár volt topicot nyitni (először olvasni, aztán irni).
A valóság egészen más.
Elemes: 
A VW nem a padlógáznál csalt. A szennyezésmérés egy előre meghatározott ciklus szerint működik. (Az új ciklus már valósághűbben leköveti a hétköznapi autóhasználatot.) A csalás ott volt, hogy a szoftver felismerte azt, hogy ez mérőpadon történik és másképpen vezérelt, mint az országuton.
kukker:
minden autó durván seznnyezi a környezetet, ha padlógázzal hajtják. És abban semmi csalás nincsen. Ha az előirt ciklus szerinti mondjuk 6 liter helyett padlógázzal mész 15 literes fogyasztással, akkor a szennyezés is többszörös. Nem mellesleg még az elektromos autók szennyezése is többszörösére nő. Két oknál fogva.
1. az elektromos energiából többszörös a fogyasztás és miután a zöldenergia előállitása még a legfejlettebb országokban sem éri el a 30-40%-os mértéket, ezért bizony a szennyezés az erőművekben történik. (Padlógáznál a többszörözés igy is kijön.) (Itt a jövőben az optimista várakozás az hogy a megujuló energia előállitás folyamatosan nő.)
2. az elektromos autók előállitásánál a környezetszennyezés mértéke egyenlőre nagyobb mint a hagyományos belsőégésű motoros autóknál. (Persze itt is várható a javulás más akkumulátor technológia fejlesztésével, tömegesebb gyártás folytán is.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE