Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én is így kalkulálok ezért mentem megint oda ahol fagy van. A covidnál mindenki házat akartbén nagy befektetési lakást vettem most mindenki lakást akar. Bp-i drágulás csak hoz valamennyi vevőt. Én meg megpróbálom elmismásolni a jorrekt árból levert áramat.. mert ha van kereslet akkor sztem tudom. Na és megpróbálik olyan nagy házat venni amire már szűkebb a kereslet. Összezárva az árakat.. És a nagyobb Ft hitel.
A covidnál azért fogadtam a nagy lakásra mert ott még fajlagos árakat tudtam átvinni az alkunál. Azzal számoltam, hogy ez ki fog menni.a divatból és minél nagyobb ingatlanom van annál több pénzt akaszthatok. Mivel a ház árak már akkor elszálltak én úgy gondoltam előbb vesznek nagyobb lakást. Jelenleg úgy kalkulálok hogy mivel elég kemény lakásár menetelés van megint eljön az a pont amikor az agglos házakra élénkülhet a kereslet. Nekem akkor lépnem kellene. Ismét. A kövi körben még nagyobb még szebb házat akarok.. immár annyi Ft hitellel amennyivel csak tudok. Mert már van elegendő devizafedezetem. Így építkezem én. Jobb mint malteres vödröt cipelni.
Római nagypanel 83 milla. Ez kemény. Sógornőm itt lakik. 2 év és belenyalnak a százmillába. https://ingatlan.com/34470757 Dolgoztam egy öreggel aki mesélte amikor kapták az államtól ezeket. A téren kiosztották a lakáskiutalásokat és mindenki rohant fel az új lakásba hogy mit is kapott. +1/-1 szoba simán bennevolt.
Igazad van akkor kapjanak piaci alapú alattit mint bünti... Amikor az égben volt a kamat fixálni 5% on... nagyon okos döntés volt.... Tessék már megérteni, ha nem fáj akkor abból NEM tanulnak. Ahhoz hogy fájjon nem lehet olcsó... De ha nem akarjuk felelősségre tanítani a népet akkor persze minden ok.... energia pazarló 1000 éves szarokat fel ne újjítsd inkább kapsz olcsón gázt... vicc... nagyon rossz vicc..
Mert eddig nem lettek kimentve.. hányszor is nem ? Svájci frankosok, most a csokosok, babavárósok a teljesítési idő kitolára, és a hitelmoratóriumok ? Mi a f@szom ez ha nem kimentés ?? Itt b+ mindenkit kimentenek és kézzel lábbal kell tiltakozni hogy NE!! moratóriumosok is megszopták nagyrészt, nincsenek csodák tücskök társadalma.. aztán jönne a kínaiak nyársra húznak és mézzel lecsorgatva kisütnek olajban... Ft meg mehet amerre lát...
'25-től azt várom, hogy viktor majd újabb élénkítő csomagot talál ki. Írj alá 5 gyerekre és hozzád vágunk 60+ milliót! Lassan elérünk oda, hogy egy vert falazatú, sárpadlós putrinak is, sparherd konyhai tűzhellyel 2 millió lesz négyzetmétere 😉🙃🙂 gratulálok viktorkának! A drága jó CSOK programmal sikerült az ingatlanárakat a sztratoszférába emelni, de ez még mindig nem elég! Ezeknek már egy másik galaxis kell, ami az árazást illeti, szóval hajrá 🚀🚀🚀🚀🚀🚀 😂😂😂
Erre nagy az esély. Jövőre szeretnék nagyobb lakásba költözni és már most látszik, hogy emelgetnek az eladók rendesen. Nem lesz könnyű a jó árat kitalálni a kis lakásomra, ha a kerülteben (IV.) szeretnék maradni.... :( Hihetetlen az egész.....
A fomo a legjobb üzemanyag. Igaz, hogy drága az ingatlan, de mindig van olyan, aki a fogát szívva most még ki tudjs fizetni valahogy, de ha emelkedne, később már kiárazódna. A kiárazódástól rettegő fomo vevők majd szépen megveszik az ingatlanjukat.
Tipp: 2025-re 24 karácsonya előtt. Szerintem a piac 24-ben felélte a jövő évet. Drasztikus tranzakció szám visszaesést várok 25-ben éves szinten a magas árak miatt.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link