Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha péntek, 13:17
Előzmény: #232558  Murdoch

már javasoltam hogy a körülötted lévő világgal mit sem törődő prófétai megszállottságú tántoríthatatlan igehírdetőként vallást kéne alapítanod
.
a  vallásalapítás technikai részleteit illetően nem tudok segíteni, fordulj inkább a kezelőorvosodhoz,vagy gyógyszerészedhez
EURHUF_goes_to_haven péntek, 13:13
Előzmény: #232553  lacikonyha
Nem mondtam, hogy sopronban nem lehet közepesen- jól keresni. Lehet. Azonban ez sokkal egyszerűbb ausztriában azt hiszem ezen nem kell vitatkozni. 
Az hogy mit gondolnak a fiaid stb az ő dolguk én az én és sok ismerős véleményét írtam le. 
Sopron most is csökött, csak másképp. Most tele van gazdasági belső migránssal ha tetszik ha nem. És sajnos nem első sorban az értelmiség jön. Én is dolgoztam ott, illetve ausztriában is , van összehasonlítási alapom. Ausztriában 5 évet, azalatt részmunkaidőben heti 3-4 nappal megkerestem azt amiért utána Sopronban egy teljes állást töltöttem be (szakmailag jóval feljebb).
Hiába hozod nekem a 60 -70 es éveket ami idestova még 50-60 éve volt nem releváns a mai világban. Zsúfolt, drága, és nincs mégse annyi elérhető szolgáltatás amit az ember várna. 
Murdoch péntek, 13:07
Előzmény: #232557  kkv14
Nem muszáj megérteni egy tök egyszerű dolgot, máma ez divattá vált.
kkv14 péntek, 12:53
Előzmény: #232555  Murdoch
Tehát  odajár, ráadásul luxus autóval ,az mind hülye, - nem tudják mi a jó, hol a jó.....
lacikonyha péntek, 12:43
Előzmény: #232555  Murdoch

tudom
az életmintádat megtestesítő Matula figuráját az a Fekete István alkotta meg aki miután 18 évesen földönfutó lett mivel a tanító apja lelzálogot tettetett  a házukra hogy a kapott kölcsönt hadiköltcsönbe fektesse
szegény még tini István aztán a háburú után még tíz évig a Horthy katonája maradt, különben nem lett volna hol aludnia, ruhája amit felvehetett volna, és étele amit megehetett volna
aztán sokféle regénybe megírta a háború előtti falusi években töltött kisgyerekkorának idilli emlékeit, élményeit
mást sem csinált élete végéig
pedig pontosan tudjuk mekkora nyomorúság volt a kanásznak termett somogysági paraszt világa
.
Füred mai megítéléseben azok véleményének van relevanciája akiknek elég pénzük és igényük van az ottani élethez akár állandóra akár időszakosan
.
te meg fölírhatod a saját véleményedet a kéménybe aztán, majd elszáll a füsttel, nem fogja sajnálni senki
Murdoch péntek, 12:17
Előzmény: #232553  lacikonyha
Nem bonyolult pedig. Én ugyanígy vagyok Bfüreddel, álmaim helye volt jó sokáig. Aztán teleépítették, hegyekben állnak mindenhol a luxusautót, meg se lehet mozdulni. Már ingyen se mennék oda.
lacikonyha péntek, 12:02
Előzmény: #232551  EURHUF_goes_to_haven

az én emlékeimben soha nem szerepelt rózsaszín ékszerdobozként
sokkal inkább egy marginális bezárt csökött belterjes kisvároskáé, ( a hatvanas évek közepéig kishatárbelépő engedélyt kellett szerezni az ország belsejében élőnek hogy beutazhasson Sopronba) ahol 69-ig nem volt állami pénzből háborús újjáépítes, és minden reggel olyan emeletes épület tövében mentem iskolába ami 44-es bombázásban kapott találatot és égett ki és a palánk amivel körbe volt kerítve már háromszor cserére szorult mire én megismertem
a hetvenes évek végén még határőrök igazoltattak Nagycenknél minden vonaton mindenkit, és ha valakinek olyan bohókás ötlete támadt a nyolcvanas évek közepén hogy kibiciklizik Harkára amit akkor Magyarfalvának hívtak, a juhhodálynál határőrök megállították ahogy Görbehalomnál is
.
a határnyitás mindent megváltoztatott
volt család amelyik jól kapta el a hullámot volt amelyik nem
és nem kellett migrálni feltétlenül a sikeres szörfözéshez
lacikonyha péntek, 11:38
Előzmény: #232550  EURHUF_goes_to_haven

rendben
eddig is egyértelmű volt hogy a helyzetedből milyennek látszik Sopron
.
az idősebb fiam kb pont egyidős veled, a felesége eggyel kevesebb, ott élnek
nem kellet gazdasági migránssá válniuk, hogy családi segítséggel legyen családi házuk, tisztán  önerejükből két egyenként 170 plusz rezsiért bérbe adott tehermentes lakásuk (egyikőjük sem dolgozott még külföldön)
jövedelmi helyzetük is elég szép, nem csak a vagyoni
nem hasonlít a soproni viszonyokról alkotott véleményük a tiédre
ahogy az ott élő sógornőmé sem, a két gyerekéé sem, és a néhány korosztályomhoz tartozó barátomé sem akikkel tartom a kapcsolatot
.
igen 
Sopron is erősen átrétegződött az utóbbi 20-30 évben, sok ember és pénz is áramlott oda, ennek egyenes következményeként a város egyes lakóinak városképe is nagyon eltérő
Vodafonelive
Vodafonelive péntek, 11:35
Előzmény: #232525  siemens
Nyár óta várok a válaszodra. 🙃
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:24
Előzmény: #232550  EURHUF_goes_to_haven
Népességről 2001 es adatot találtam 56 ezer... 
http://nepesseg.com/gyor-moson-sopron/sopron
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sopron
A valóság meg az, hogy vízfogyasztási adatok alapján 100-120 ezer... Úgy hogy hozzá nem fejlődtek a szolgáltatások. Én ennek a számlájára írom a legnagyobb élhetőségi változást. Megértem az okát is természetessen, csak felhívnám a figyelmed rá, hogy miért nem állja meg a helyét az a rózsaszín kis ékszerdoboz kép, ami még a fejedben él 25 évvel ezelőttről ... Amikor még alig járt autó a Lövérekben... Nem hogy parkolási gond legyen, mert egy nagyobb családi ház előtt 5-7 autó áll... 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:09
Előzmény: #232547  lacikonyha
Illetve 2002 amikor te elmentél még javában az én gyerekkorom, amikor ahogy írtam is egy kellemes kisváros volt. Most ahogy hallom imserősöktől mennyi minden zár be, ledöbbent, tavaly voltunk nyári bulin német kollégákkal ott, és péntek este ki volt halva a belváros... nem találkoztunk emberrel a várkerülete.. péntek este!!! 20-24 óra közt..
Volt fesztivált is beszántották ami van helyette meg egy rossz vicc... semmi nagy külföldi zenekar, cserébe legalább olyan drága mint pár éve volt a Volt fesztivál... 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:04
2002 pedig 22 éve volt. 
Azóta változott RENGETEGET a városkép, az élethetősége, és az ingatlan árak. 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:03
Mit mondtam ami az általánosságban nem állja meg a helyét ?
A városban rengeteg étterem és más szolgáltatást nyújtó bezárt, csődbe ment, profilt váltott.
Wabi is Récsölé. Parkolni a belvárosban szinte lehetetlen autóval ügyintézéshez sok sikert. 
A közbiztonság sokat romlott (lásd Soproni csoportban jelentett lopások, rablások, betörések). 
Az ingatlan árak soha nem látott magasságokban. 
Én születésem óta ott éltem 30 éves koromig. Emlékszem milyen volt gyerekkoromban, és látom, hogy milyen most. Akkor egy nyugodt, csöndes kisváros volt. Most egy zsúfolt, rohanó város. Szerintem nem az előnyére változott. Persze lehet mondani, hogy de most van autópálya... Mégis a morál amit látsz az utcákon nem az előnyére változott. De szívesen meghallgatom a te véleményed is. 
Elzett udvarban volt pl az Experience nevű rokkocsma, jól menő hely, tönkre tették, és kvázi helyi maffia kezére került. Jerevánon parkolóhelyzet borzalmas. De persze mint túrista lehet rózsaszín ködöt látni, csak a valóság sajnos más. Túristaként Görög ország is gyönyrű, de ha ott élnél lehet lenne 1-2 szavad a hignéiára pl vagy a csatorna rendszerre (annak hiányára)
lacikonyha péntek, 10:53
Előzmény: #232544  EURHUF_goes_to_haven

72 és 2002 között három részletben 21 éven át voltam soproni lakos, egyszer 2 és egyszer 7 év megszakítással
számos régi barátom, és jó pár viszonylag közeli rokonom él ott, minden évben 5-6 alkalommal járok ott amióta nem vagyok soproni lakos
.
a te írásaid Sopronról csak a saját szemszögedből készülnek, így kevéssé helytállóak mint általános ismertetések
lacikonyha péntek, 10:32

minden egyes olvasómat szeretem
természetesen azokat is akik nem az értő olvasók táborába tartoznak
őket még talán jobban is mert láthatóan igyekvőbbek
EURHUF_goes_to_haven péntek, 10:27
Előzmény: #232536  sztiv
Sopron mint megfizethető alternatíva wow... Kérdés, hogy hol dolgozik, ha ausztriában akkor lehet.. De az életminőség sajnos nagyot romlott. Előre félek milyen lesz decemberben megint haza menni. 
N0MAD péntek, 10:02
Előzmény: #232542  Murdoch
Semmiről, mindenkinek aki kommentel beszól.
Ma ilyen nap van, az érdektelen sztorizós majd lehet holnap jön.
Murdoch péntek, 09:53
Előzmény: #232535  lacikonyha
Milyen jutalék, miről maradtam le? 
FR73 péntek, 09:53
Előzmény: #232538  Pistike12
További áremelkedést várok.
A fundamentumok sz@rok, de a főnök és csapata pénzt tolnak a piacba.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek