Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka ma, 16:04
Előzmény: #232328  lacikonyha
- Szerintem az "elinflálás" egy egyszerű laikusi fogalom is, én akként használtam. De a kedvedért rákerestem, és tudományos értekezésekben is használatos ez a szó, így talán már közgazdaságtani terminus technikusként is kezelhetjük ex nunc a fórumon is külön definiálás nélkül :) 
- De ha már rákérdeztél én egyszerűen arra gondoltam, amire egy kellően tájékozott, figyelmes és körültekintő (nem vicc, a bírósági gyakorlatban ez a zsinórmérték alapja) fogyasztó is gondolna szerintem: a jelen körülmények mellett felvett hiteltartozás reálértékének csökkentéséhez milyen hozam/jövedelem növekedés szükséges éves szinten?
Én erre írtam, hogy szerintem a mostani kondíciók alapján (2022 q3-ban kb. nekem is ilyen volt) egy 20 éves hitel futamidejének első 1/3-ad részében szerintem legalább évi 9% hozam/jövedelemnövekedést kell elérni a jelen kamatszinten, hogy a tartozás reálértékének a csökkenése trendszerűen bekövetkezzen.
- Ha valaki ehhez pro vagy kontra hozzátesz, az szerintem egy hasznos, jó dolog.
Hobbyproperty ma, 15:43
Balatoni szép ház hirdetés jó áron...Ingatlanos felveszi, ja az nem lesz..Van egy 27m2 lakás 51 millióért ha érdekel..
lacikonyha ma, 15:17
Előzmény: #232329  siemens

hát majdnem lett egy kis stichje
fagyasztóból kivett nyers császárszalonna abálásával inditottam kevés vízben, kb fél óra után kivettem és fölszeltem
amikor visszatettem föltekertem a gázt, hogy újra forrni kezdjen, majd visszaültem szöveget faragni és ott felejtettem teljes lángon
elfőtt a víz és kicsit odapirult mire ránéztem újra
.
a feleségem csak ebédkor jött haza, nem szóltam a balesetről, és megdicsért milyen ügyes vagyok, hogy tettem bele füstölt húst is
maradt még vacsira is, így volt kitalálva
Pistike12 ma, 15:08
Munison es a tobbiek:
"MNB: Az EU-átlag négyszeresével drágulnak a magyar lakások" 
Újra beindul a hitelezés, így nagy a kereslet a lakások iránt, a kínálat viszont szűk, az eredmény nem is lehet más, mint hogy jelentősen drágulnak az ingatlanok – vezeti le a Magyar Nemzeti Bank most kiadott lakáspiaci jelentése
Pistike mellett az MNBis teved!!!! 
CSU-DA-KOT-VENY!!!!! 
TALANIGENNEM.
  Gratulalok a sok kivalo elemzonek a topikban. 
Alig varja a kisebbseg h leirjak: Tévedtünk. Nem ertunk hozza
Nodemegegyszer:
CSU-DA-KOT-VENY!!!!! 
siemens ma, 15:01
Előzmény: #232288  lacikonyha
Bóknak veszem. Köszönöm. Gondolom az ebéd  már elkészült és jóízűen el is fogyasztottad. Kedves egészségedre! ( köszi, hogy hagytál nekem is)
lacikonyha ma, 14:41
Előzmény: #232325  Moka_Brikka

nem tudom hogy az "elinflálás" közgazdasági terminus technikus e, vagy inkább csak egyértelmű definíció nélküli utcanyelvi fordulat
talán csak inkább sejti az egyszerű halandó, hogy mi is az és kb. valami olyasmi hogy valaminek a most megállapitott mennyiségű, de  mainál  gyengébb értékű jószággal való kiegyenlitése a jövőben
ha felém az kellemetlen, ha én tehetem az meg jó
.
a te szövegedből úgy tűnik, pontos definiciód van rá,ami eltér az általam faragottnál
elárulnád a tiédet?
Moka_Brikka ma, 14:27
Előzmény: #232326  Xis24
Csak ott nem voltak fixálva a hitel paraméterei. De akinek nem mondták fel, az tényleg el tudta inflàlni, mert forintosítás volt. 
Xis24 ma, 14:17
Előzmény: #232325  Moka_Brikka
Ilyen környezetben kár előre meghúzni a vonalakat. Ki hitte 10 éve hogy a devizahiteleket is el lehet inflálni. Aztán talán  mégis. Mennyi volt akkor egy átlagos hitelösszeg? 5M? Ma már az eladó is.megsértődik ha 1 év alatt nem megy fel annyit az ár egy panelon. 1 évre rá meg a vevő is.
Moka_Brikka ma, 13:24
Előzmény: #232291  Pistike12
Alapvetően egyetértek veled. A közgazdászok megmondják, hogy az alábbi meglátásom mennyire helyes. Konstruktív kritikát szívesen fogadok.
Szerintem ezt az elinflálást árnyalja egy kicsit a futamidő és az annuitásos kamatozása a hitelnek, és egy átlagos 20 éves futamidő esetén kb. szerintem 8-10. év után fog jelentősen beindulni ez a tényező a mostani kamatszinteken. 
A korábbi alacsony kamatú időszakban tényleg jól lehetett játszani az elinflálásra, már ha az ember fixálta a kamatot :) Most ez egy kicsit árnyaltabb lett.
Jelenleg szerintem kevésbé éri meg pusztán pénzügyi alapon. De lakhatási ingatlannál vannak olyan szempontok, amiket nehéz számszerűsíteni, így ezt csak befektetési ingatlannál van értelme vizsgálni szerintem.
Az esetemben egyébként én úgy számoltam, hogy a hitel első éveiben az annuitásos kamatozás miatt a megfizetett törlesztőt (tőke+ 6,5% kamat) kb. 9% körüli hozammal / jövedelemnövekedéssel lehetne kiegyenlíteni, mivel a tőketörlesztés szintje jóval alacsonyabb. Szerintem ezt hozamot / jövedelemnövekedést kell tartani legalább a hitel futamidejének első harmadában, hogy jól működjön az elinflálás.
FR73 ma, 13:14
Előzmény: #232322  Hobbyproperty
Ehhez kell egy környezetváltozás a gyereknek. EU-n kívüli nyaraláskor a gyerek nem tud a telefonon netezni. A szállodában ugyan van wifi, de máshol nincs, és mondtam neki, hogyha véletlen roamingol, akkor a teljes megtakarításába is kerülhet. És láss csodát, útközben a tájat nézte, a településeket, épületeket, a közlekedés káoszát, az embereket, a piacteret, és a többi. Az első napokban úgy elszokott tőle, hogy aztán a hotelben is a szobában hagyta, mikor medencézni mentünk vagy a szálloda beach-jére.
sztiv ma, 13:14
Előzmény: #232319  Second Wave
Igen, az ábra nem az árakat hanem a tranzakció volumenét ábrázolja, ami átlagban a harmadára-negyedére esett. Az árak a 20%-os alapkamat és 30%-os infla mellett természetesen nominálisan nőttek, reálban csökkentek kicsit: 
https://www.globalpropertyguide.com/europe/russia/home-price-trends
Hobbyproperty ma, 13:02
Előzmény: #232300  zajec
Ne haragudjatok de ez a munka van a nyaralóval duma olyan, mintha azt mondanád a kocsi se kell mert tankolni és javíttatni kell és le is kell mosni. Teljesen reálisan mivel az EU 27 tagországából hátulról dobogósok vagyunk így a magyarok a külföldi nyaralásokból egyre inkább kiárazódnak (horvát 4* hotel nyáron 2000 euró/hét) és nem leszel elégedett ha a 11 hét nyári szünetből 2*1 hétre elmész. Egyébként napjaink legnagyobb problémája, hogy a gyerekek a telefont nyomkodják, vidd le őket a Balaton partra és kicserélődnek...  
Xis24 ma, 12:54
Előzmény: #232320  Xis24
Lehet csemegézni 😃
Second Wave ma, 12:51
Előzmény: #232280  sztanil
Rossz hírem van. A linkelt ábra nem azt mutatja, hogy mennyire omlottak össze az árak.
Bocs, ezt sokan benézik, összekeverik. Megjelennek a szalagcímek, hogy térdre rogyott, összeomlott, földbe állt, megreccsent a lakáspiac, aztán kiderül, hogy a nm-árak nőttek X százalékot...
wantuu ma, 12:47
Előzmény: #232209  Keptendzsekk

Ugyan nem jártam utána ezeknek a támogatásnak, de általánosságban a válaszok.
1. Kedvezményes hitel feltételeket a hitel felvételekor szokták vizsgálni. Tehát annyi hogy 35. éves kor előtt kell felvenni. Nem fogják utólag megváltoztatni a kamatot amikor betöltöd a 35-öt. De azért majd kérdezz rá, biztos ami biztos.
2. SZOCHO-nak nincs felső korlátja a munkabér jellegű jövedelmekre. Majdnem biztos hogy a munkáltató által adott lakhatási támogatás után fizetendő SZOCHO-ra sem lesz felső korlát.
(SZOCHO felső korlát csak bizonyos külön adózó jövedelmekre van, pl. vállalkozói nyereség, osztalék. Ami sokakat megzavarhat, hogy munkabérhez kapcsolódó SZOCHO-ra bár felső korlát NINCS, DE a külön adózó jövedelmek felső korlátjába beleszámít az ezekre befizetett SZOCHO. Egy egyszerű példa: ha a munkáltatód befizetett nagyon sok SZOCHO-t utánad (nincs korlátja), akkor ha osztalékot is kapsz valamilyen forrásból, arra nem kell már SZOCHO-t fizetned.
Pistike12 ma, 12:36
Előzmény: #232312  Murdoch
Nem en hiszek benne,de a kormany kijelolte az iranyt. Kinalatbovites zero, a kerslet pedig hitelre. Ennyi
Pistike12 ma, 12:32
Előzmény: #232315  lacikonyha
Egy qva langos 1000-1200ft a piacon. A lehel teren 600ft...
lacikonyha ma, 12:30
Előzmény: #232311  Pistike12

az egyik gyerekem 4 éve 200 kmre él Pesttől nem megyeszékhelyen, de megyei jogú városban Pesttől nyugatabbra szerinte a Spar és  Tesco is drágább  ott
Pistike12 ma, 12:27
Előzmény: #232310  HPPapa
Igen. En is meglepodtem. Olyan szinten elszalltak lettek az emberek(nyugat mo) , hogy vmi fergeteges, kozbrn szo szerint szopas van itt. Az ettermek jo resze nincs nyitva csak reszlegesen, es abszurd draga. Feludules visszajarnom pestre. Ezert is akarok tiplizni vissza de gyorsan😀
A helyt tv szolgaltatonal 24e ft a net tv havonta!!! Ami a upcnel 8e ft volt. 
Emelle Vmi egeszen paradesan hallgatom egesz nap a sok suttyotol az M1 szövegét... 

Szurrealis😀
Es beszarsz, de folyamatosan tudjak szidni pestet, mikozben rohad itt minden😀
lacikonyha ma, 12:24
Előzmény: #232308  goldilocks

igen
van fiatal aki most lúzer,mert a szülei azok
maradhat igy egész életére, és akkor az ő gyerekeinek is lesz lúzer apjuk, és így tovább
.
vagy valamelyik generáció áldozatot vállal, alaposan összehúzza magát és megtöri a sort
Murdoch ma, 12:22
Előzmény: #232309  Pistike12
Ja, erre gondolsz? Kavics a tóban.
https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/megszolalt-az-mnb-az-idei-lakasvasarlasok-1-a-felelt-meg-az-5-os-kamatpalfon-felteteleinek/
Fun fact:
"A tervek szerint az 5%-os kamatszint ezen ügyfélkör részére 2025. április elsejétől 2025. október végéig lenne elérhető. Fontos kihangsúlyozni, hogy a kedvező, legfeljebb 5%-os kamatszint a futamidő első 5 évében lenne érvényes."
Pistike12 ma, 12:22
Előzmény: #232308  goldilocks
Nem olcsobb a szolgaltatas mert NINCS verseny. Tevedsz ebben. Most tapasztalom. Bpen egy maganszerviz es a Boschbszerviz is olcsobb mint itt. A kornyezo falukban a sufniszervizek 14000 oratol vannak. Egy qva sutemeny 1300/1400ft.
Segitek: kisebb forgalom, arak magasan tartasa, a verseny megszunese, ezert kisebb forgalom, meg magasabb ar a kevés, de fizetokepesebb keresletre. =hanyatlas... 
HPPapa ma, 12:21
Előzmény: #232305  Pistike12
Így felmentek az árak vidéken? 2019-ben még féláron intéztem az esküvői tortát. Kiröhögtek, amikor mondtam, hogy a fővárosban mennyiért vállalják, "annyiért itt senki nem venné meg".
Pistike12 ma, 12:18
Na gyerekek. Megvan az irany. A főni eldöntötte.:
-Marcika mar nem dumal 1m nm arrol
- kinalatot nem bovitik(no berlakas). 
- az 5%os hitel is mar 1.2m hatarral lesz. 
Es a LEGFONTOSABB:
- az MNB szerint tavalyhoz kepest a 23%os tulertekeltseg a 14%os emelkedes ellenere 11%ra CSÖKKENT! 
ENNEK OKA A MODSZERTANVALTAS!!!!!! 
Lényege, a hitelhezjutas felterele enyhult, ami csokkenti a tulertekeltseget!!!! 
Na a gyatyakat felkotni, ezek full eladositasra mennek igy akarjak novelni a bereket! 
Akkor a mult heti lakhatasi valsag mar el is tunt. 😀
goldilocks ma, 12:18
Előzmény: #232307  lacikonyha
Ebben egyetértünk... én a preferenciákra gondolok amik alapján dönteni kellene... adott két fiatal kb. 8-9 ezres fizu, ki is jön a nettó 1millia per hó itt fenn Bp..n, azon gondolkodnak veszünk 50-es panelt 50ért 40 hitelből és rágjuk a küszöböt éveken át mert semmi másra már nem marad píz a törlesztő után, sem autó, sem utazás vagy akkor gyerek nem lesz...vagy ha van már gyerek akkor meg azért nem marad píz...
Vidéken (nem nagyvárosokban) a szolgáltatás általában olcsóbb mivel alkamazkodik (kénytelen) a helyi pénzekhez, a casco is, a lakásbiztosítás is,  lehet a balatonfelvidék az nem ide tartozik de a többi 3211 település jó része igen, az aldi, tesco ugyanaz az ár...
lacikonyha ma, 12:09
Előzmény: #232302  goldilocks

van pár millió magyar akinek hatalmas előre lépén lenne Pesten 50 nm panelben minimálbéren tengődni
csak belátható időn belül nincs rá esélye
ne keverd össze a helyzetértékelést a helyzeted éertékelésével
Benzedrine
Benzedrine ma, 12:05
Előzmény: #232305  Pistike12
Pesten sok mindenre lehet költeni ami vidéken nincs is. Pl. Benedikt tojás Aperol spritz reggeli a Pozsonyi úton drágább mint a szalonna pálinkával.
Pistike12 ma, 11:54
Előzmény: #232302  goldilocks
Most koltoztem videkre sokev pest utan. Ne beszelj kerlek pesti koltsegekrol, mert legtobbszor nominalisan is olcsobb, fizetesaranyosan pedig biztos... 
Egy qva torta 16-20 e ft itt, pesten meg kapok 10-11e ftert a daubnerbe, a gyumolcs stb olcsobb. A szolgaltatasok itt horrorok... 
Videknek vege. Lusta kepzetlen bugris kapzsi latszatra ado kivagyi brigad sajnos. Pedig videki vagyok
Pistike12 ma, 11:45
Előzmény: #232303  Pistike12
Jelzem 1,5mos autom ban cascoval, mert nem birom a kockazatokat es a pazarlast hasznalati targyakra. 
Pistike12 ma, 11:44
Előzmény: #232299  zajec
A, lakas azonnal a tied amint megveszed annak minnden elonyevel hatranyaval, koltsegevel. Ez nem lizing. Ha felmegy azbara es futamido alatt eladod, akkor is csak az addig nem torlesztett tartozast kell kifizetni.
Vmi egeszen elkepeszto ez a Bankke a lakas amig ki nem fizeted szofordulat. Az egesz magyar komcsi atyaskodo felfogast tükrözi. 
Kozben emberek 100ezrei kocsikaznak casco nelkul hitelbol vett 6-7 milliod kocsival..., es egy lakasaresestol felnek😀😀😀
Munkahelyelvesztesre megoldas: menj el masnap dolgozni kulimunkaba es keress addig a szakmadban. Paromat amikor kicsaptak meg 2010ben a valsagban, 1 hettel kesobb 60e ftert dolgozott telefonoskent... 
Engem amikor kivagtak/elkoszontunk egymastol 1 honap mulva meloztam es a munkanelkuli ehbert elore felvettem😀
Tudom, sokan ilyenkor sirdogalnak mint efy anyatlanmalac, mikozben a legjobb ha minimalizalodva fizuveszteseget... 
goldilocks ma, 11:41
Előzmény: #232301  Pistike12
Ezek tények.. mindhogy az is h. dontés kérdése ki szeretne minimálbéren tengődni h. legyen mellette egy 50-es panelje... ennyi. A matek amit írtál (30% törlesztőre megy az 1miós családi bevételből) az =minimálbéres tengődés, azt nem BP-re életviteli költségekre "találták ki".....
Pistike12 ma, 11:33
Előzmény: #232294  goldilocks
Jelen helyzetben ott a vagyon mogotte boven tulfedezve ami bevetelt is hoz. Ha gond van eladni. Ennyi. (Es legyen 1 evnyi tartalek a hitelre) 
Teljesen egyertelmu dontes. 
Ugy ahogy tavaly is az volt a sajat celra venni. Azota egy ev 14% emelkedes, es 5% kiszaladt albiba. Tehat 19%al tavolodott igy h aasik oldalon egy 30% onerore is volt max 6% pmap. 
Hat ez biza - 13%... Tehat egy 5pnmes lakasbol elbukott egy ev alatt 6.5nmert...
100nmeresbol 13nmert. 8 ilyen ev es sutty egy lakas😀

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek