Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave csütörtök, 11:59
Előzmény: #232430  matatakakiba
ismerősöm gyereke :-)
Mindegy, csak arra szerettem volna utalni, hogy van egy felhajtás a sulik körül. Fontos a jó suli, de vidéken is vannak jó sulik, PestBudán is, de legalább olyan fontos a családi háttér. 
Hopp még egy példa, most ugrott be: a sokat elátkozott Szigetszentmiklós középsulija 35. az országos listán (hvg). Azt még hozzátenném, hogy szvsz nem az iskola annyival jobb (a lista elején), hanem egyszerűen válogatott gyerekanyag van. Amelyik gyereket meg rá tudják venni bármelyik suliban vagy otthon, hogy tanuljon, az nevetve elvégzi bármelyik magyar egyetemet.
Ingatlan szempontjából pedig csak arra céloztam, hogy van egy szokásos érvrendszer, hogy X hely alatt nem lehet élni, mert ott a gyerekedből aztán semmi nem lesz. Erős-tudatos túlzás az alternatívák kizárása érdekében. Virtuális lokációtuning, ha jó emlékszem lacibá' megfogalmazására.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 11:56
Előzmény: #232436  slash
A kriptóval csak óvatosan!
mr_bob: szélsőségekbe nem kell esni, azt hogy ki fizeti kis túlzással már rohadt mindegy, viszont pénzt/hitelt csak úgy elengedni nem fognak (nem teljesítés esetén), attól végkép bedőlne a pénzügyi rendszer morálja.
mr_bob
mr_bob csütörtök, 11:56
Előzmény: #232436  slash
kontraindikátornak kiválóak az ilyen mari nénik ,))
Xis24 csütörtök, 11:55
Előzmény: #232380  FR73
Továbbra is elég smucig vagyok, így amit lehet én megoldok. Bár komoresszorom nincs de sikerült kölcsönkérnem így már nem félek a fagytól. Megvolt az első fagytalanításom. 😃 Bár igazából azt se tudom, hogy hány fokon fagyna szét a cucc. 😃 Most felkészülök az első hólapátolásra.. bár hólapátom sincs 😃😃😃
slash csütörtök, 11:51
Előzmény: #232434  slash
Jövöre kriptóban is lehet nálam fizetni a HR nyaralóban. Nyilván 150%os felár/current árfolyam 
de neki is ingyen volt. 
Ebből én is kiveszem a részem. Egyre több kollégámról derült ki hogy van kriptója. Beszarás komolyan mondom.. nyugger előtt álló nénjék mint a wall street cápái! Tescos szatyor mögött lapuló cápák! 
mr_bob
mr_bob csütörtök, 11:49
Előzmény: #232431  J0hnnyEnglish
mindenki meg fogja úszni és veled fogják kifizettetni indirekt módon
slash csütörtök, 11:45
Kedves Gyherekek, 
Ti mit aggódtok a CSOK-osok miatt? Van egy kolléganő  a fickója anno BTC-t vett még harmadáron a CSOK-ból a csaj egész nap itt vihorászik szarrá szénné keresik magukat dollárban. 
Magatokat sajnáljátok ne másokat. 
terelemel csütörtök, 11:42
Előzmény: #232432  terelemel
terelemel csütörtök, 11:41
Előzmény: #232431  J0hnnyEnglish

"ezt senki nem ússza meg!"
----
Orbanisztanban? Lasd a kifutott babavarok, ahol nem jott a baba. Milyen meglepo, a valasztasok utanra lett "hosszabbitva" a hatarido. Kamatstop. Moratorium. Torlesztesstop. Mindenstop. Jozanesz, stop!
A valtozo kamatozasi hitelesek kevesebbet fizetnek most amikor vallalniuk kene a kovetkezmenyt mint a fixesek. Ez egy ilyen orszag. Dehat nincs ingyenened. Figyeljetek a kovetkezo 1-2 evet, mert durva dolgok jonnek!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 11:37
Előzmény: #232429  Ishar

Én úgy tudom, hogy nagyon nem mindegy mikor vetted fel - talán babavárónál! Azzal én sem feltétlen értek egyet, hogy olyan büntetőkamat legyen, hogy komplett háztartások dőljenek be.
Az viszont tény és nagyon sok ember fejébe bele kell verni, hogy a pénzt vissza kell fizetni kamatostól, ha nem születik meg a gyermek.
Azon tudunk vitázni, hogy a kamat igazságos-e vagy inkább nem a piaci kamatok láttán - viszont nagyon sokan álomvilágban élnek ezzel kapcsolatban!
Több fórumon olvastam az alábbi dolgot: született 2 gyermekünk, de rájöttünk hogy nem akarunk harmadikat... - helló a lóvét vissza kell fizetni - ezt senki nem ússza meg!
matatakakiba csütörtök, 11:35
Előzmény: #232409  Second Wave
Elvesztettem a fonalat...   😡
Ki az az "Ismi gyereke"?
Ishar
Ishar csütörtök, 11:31
Előzmény: #232427  J0hnnyEnglish
"Vannak szerződési feltételek amiket teljesíteni kell." --- Vége a csokos horrornak: 5 százalékban maximálják a büntetőkamatot (Most meg ezért az 5 százalékért pitizik Marciminiszter a bankoknál.)
Pistike12 csütörtök, 11:28
Előzmény: #232420  N0MAD
Nekem errol a DC univerzum jutott eszembe Vasemberrel, a Hangyaval es Amerika kapitannyal😀
Teljesen off
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 11:26
Előzmény: #232424  gyula1971

Annak akinek nem születik meg a gyermeke (mert csak, nem azért mert beteg/nem lehet...) nem kell megmenteni, mitől mented meg? Vannak szerződési feltételek amiket teljesíteni kell. (szerintem elég nagy társadalmi felháborodást váltana ki, és azokkal szemben sem fer, aki meg teljesítette)
Ishar
Ishar csütörtök, 11:25
Előzmény: #232424  gyula1971
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 11:20
Előzmény: #232395  tihamer

Én már nem hiszek benne Tihamér!
Nem az állampapírral van bajom, de hosszabb távra (5+ év) már csak devizában vagyok hajlandó befektetni.
Tavaly egy szemmel látható összeg került CHF-be a PMÁP kamatból, akkor ~385 körüli árfolyamon váltottam az egészet, !semmit! nem kamatozik a számlán ,csak pihen...
Még a telekvásárlás előtt szintén egy szemmel látható összeg került a 2027/2028-as sorozatú eurós állampapírba, ennek kamata is szépen kiegészíti a nyaralásra konyhapénzt.
Januárig a PMÁP és a legtöbb papír valamennyire kompenzálja a gyengülést, de utána nekem nagy kérdőjeleim vannak, még a 7%-os hozam ellenére is.
Jelen állás és kormányzati tervek láttán folytatják az intenzív leértékelést - ez nekem nem jön be. Nem véletlen ugráltam - kis túlzással - örömömben, hogy az ÖNYP-ből ki tudom menteni a pénzt. Ott elsősorban az zavart, hogy Forintban van és a költségeket önhatalmúlag megszabhatják - velem nem b@sznak ki.
Egyébként maguk alatt vágták a fát, kellett/nek a NER-nek a pénztárak, és lakástakarék, de közben mindent tönkre tesznek, pedig ebből az államnak az állampapírok és adóbevételek révén jelentős bevételei voltak az adó és egyéb jóváírások ellenére!
Szerintem a forintnak idő kérdése és befellegzett! A gazdasági szereplők, cégek kis kivételtől eltekintve már mind eurós számlákat állítanak ki, senkit nem érdekel a forintárfolyam - ja de... minket akik bérből élnek, meg azokat a kkv-kat ahol a bevétel jelentős része forint...
gyula1971
gyula1971 csütörtök, 11:12
-Szerintem ezek folyamatosan ki lesznek mentve majd?
-Elképesztő, hány gyerekre adósodtak el a magyar szülők: mi lesz velük, ha mégsem jön a baba?
A Magyar Nemzeti Bank publikációjából kiderül, hogy a CSOK Pluszt igénylő házaspárok mekkora családot szeretnének. A tanulmányban ugyanis a vállalt gyermekek mellett a meglévő babák száma is fel lett tüntetve. Augusztus végéig 7400 szerződést kötöttek a támogatott hitelre, melyben 11 026 baba születését vállalták, ez a 2023-as születésszám mintegy 12,9 százalékának felel meg.
https://www.penzcentrum.hu/hitel/20241121/elkepeszto-hany-gyerekre-adosodtak-el-a-magyar-szulok-mi-lesz-veluk-ha-megsem-jon-a-baba-1159599
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 10:56
Előzmény: #232413  Second Wave
Eddig semmi gondom nem volt vele és a hogy vissznéztem az elmúlt 5 évet (amikor örököltem ) 16-18 ezer között utaltak minden évben. Nem tudom, hogy ez a mostani használónak jó e vagy nem, de körbe kérdezek, hogy tényleg út lesz e. Köszönöm a véleményed!
Castorp17 csütörtök, 10:46
Előzmény: #232421  Castorp17
Nem tudom sikerült-e  már neki PhD-t szereznie abban a doktori iskolában, aminek ő írta a tankönyvet.
Castorp17 csütörtök, 10:38
Előzmény: #232414  Pistike12
Emlékszem egy régi "tanulmányára", a grafikon tengelyén nem voltak számok:)
Amúgy igen tetszetős volt az ábra.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek