Topiknyitó: Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:44

Buffett aranyköpései  

1: "A derivátumok pénzügyi tömegpusztító fegyverek."
.
#2: "Mi továbbra is minden politikai és gazdasági prognózist ignorálni fogunk. Sok üzletember és befektető fizet meg drágán az ilyen jellegű figyelemelterelésekért."
.
#3: "Úgy gondolom, hogy a recesszió befejeződésének legfontosabb előfeltétele - egész egyszerűen szólva - az amerikai kapitalizmus újjászületése."
.
#4: "Elégséges mennyiségű bennfentes információ és egymillió dollár birtokában Önnek jó esélye van arra, hogy 1 éven belül tönkremenjen."
.
#5: "Nagyszerű befektetési lehetőség adódik, amikor egy remek vállalat különösen nagy, de megoldható problémával szembesül."
.
#6: "Kockázatok akkor keletkeznek, amikor az ember nem tudja mit csinál."
.
#7: "Az üzleti világban a visszapillantó tükörben mindig tisztábban látni mint a szélvédőn keresztül."
.
#8: "Ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjunk 100 métert úszni, jobb sodrásirányban haladni, mint a technikát csiszolgatni."
.
#9: "Mindent egybevéve sokkal jobban járunk ha elkerüljük a sárkányokat, mintsem hogy legyőzzük őket."
.
#10: "Ha éppen egy olyan csónakban ülne, amelyikbe folyamatosan víz szivárog a lékeken keresztül, feltehetően hatékonyabb, ha a lékek tömködése helyett átül egy másik csónakba."
.
#11: "Startupokkal mi nem foglalkozunk."
.
#12: "A makrogazdasági prognózisok 10 centet sem érnek."
.
#13: "A mai befektető nem a tegnapi növekedésből profitál."
.
#14: "Berkshire olyankor vásárol, amikor a lemmingek az ellenkező irányba szaladnak."
.
#15: "Önnek nincs szüksége arra, hogy zseni legyen. A befektetés nem olyan tevékenység, ahol a 160-as IQ-val rendelkező jobb eredményt ér el, mint akinek csak 130 van. Az a lényeg, hogy ésszerűen cselekedjék."
.
#16: "A mobiltelefon-üzletbe való beszállásról lemaradtam, mivel a mobiltelefónia kívül esik a kompetenciámon."
.
#17: "Nem bonyolódhatom kismillió ügyletbe. Ez a befektetési szakma "Noé bárkája"-szerű változata volna... a végén egy egész állatkertre kellene felügyelnem. Csupán néhány dologba szeretek jelentős mennyiségű pénzt fektetni."
.
#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."
.
#19: "A diverzifikálás védelmet jelenthet, amikor az ember nem tudja mit csinál. Azok számára akik tudják mit csinálnak, nem sok értelme van."
.
#20: "Nincs véleményem arról, merre megy a jövőben az arany, de egyet biztosan mondhatok Önöknek: semmi mást nem fog közben csinálni, mint Önöket bámulni, miközben a Coca-Cola - amint azt tudják - pénzt fog termelni, mint ahogy a Wells Fargo is sok pénzt fog termelni. Sokkal jobb, ha van egy libám, amelyik rendszeresen tojik, mintha volna egy olyan libám aki csak ott ül és közben biztosítási, tárolási meg egyéb más költségeket legel."
.
#21: "Ha pókerezés közben még húsz perc elteltével sem tudja, ki a balek, akkor Ön az."
.
#22: "Vegyünk például engem. Véletlenül van némi tehetségem a befektetéshez. De hogy ezt a tehetségemet tudom-e használni, teljességgel attól a társadalomtól függ, amelyikbe beleszülettem. Egy vadász-halász törzsbe születve a talentumom meglehetősen haszontalan lett volna. Nem tudok gyorsan futni, erősnek sem vagyok mondható. Vélhetően hamar egy vadállat vacsorájaként végeztem volna."
.
#23: "Miért kellene ingatlanokat vásárolnom, amikor a tőzsdei üzletelés ennyire egyszerű?"
.
#24: "Egyet mondhatok Önöknek: a lehető legrosszabb befektetési forma a készpénz. Mindenki arról beszél, hogy a 'készpénz a király' meg ehhez hasonlókat. De míg a készpénz idővel elértéktelenedik, addig a jó tőzsdei cégek értéke az idő előrehaladtával egyre csak nő."
.
#25: "Véleményem szerint a legnagyobb hiba, melyet a tőzsdén kereskedve elkövethet valaki, hogyha az aktuális gazdasági hírek alapján ad vagy vesz."
.
#26: "A befektetéseknél nem azon van a hangsúly, hogy helyes becslést adjunk arra vonatkozólag, hogy egy cég vagy üzlet(ág) mennyire változtatja meg a társadalmat ill. mekkorát növekedhet a későbbiekben, hanem azon, hogy helyesen mérjük fel egy bizonyos cég versenyelőnyét, illetve ezen versenyelőny fenntarthatóságát."
.
#27: "Az 1990-es évek közepén vásároltam egy Dexter Shoe nevű céget, melyért 400 millió dollárt fizettem. Ezzel egy időben eladtam 400 millió dollárnyi Berkshire részvényemet, melyek ma feltehetően 400 milliárdot érnének. Sok buta döntésem volt. Ez a játék része."
.
#28: "A részvények nem tudják, hogy az Ön tulajdonában vannak. Ha Ön mégis érezne valamit irántuk, érzései viszonzatlanok maradnak. A részvényeknek fogalmuk sincs, Ön mennyit fizetett értük. Az embernek ne legyen emocionális kötődése a részvényeihez."
.
#29: "Az ember soha ne akarja mindkét lábával egyszerre tesztelni, milyen mély a folyó."
.
#30: "Emberek, akiknek ma sok készpénzük van, biztonságban érzik magukat, pedig nem kellene nekik. Rémisztően hosszútávú befektetés mellett kötelezik el magukat, mely gyakorlatilag semmit sem fog hozni nekik, viszont egészen biztos, hogy veszíteni fog az értékéből."
.
#31: "Még ha nem is volt mindig sima az út, a gazdasági berendezkedésünk az idők folyamán kifejezetten jól működött. Oly sok emberi potenciált szabadított fel mint semelyik másik rendszer, és ez a jövőben is így lesz. A legszebb napok még előttünk állnak."
.
#32: "Soha ne fektessen olyan cégbe, melyet nem ért."
.
#33: "Egy cég belső értéke egyértelműen definiálható: ez annak a pénznek a jelenértéke, mely a cégből az élettartama végéig kivehető. A belső érték számítása viszont már nem ilyen egyszerű. Ahogy a definícióból is látható, a belső érték inkább egy becsült szám semmint egy pontos összeg, melyet ráadásul korrigálni kell, mihelyt a kamatláb és a várható cashflow változik."
.
#34: "Ragaszkodom ahhoz, hogy minden nap sok időt tölthessek azzal, hogy egyszerűen csak ülök és gondolkodom. Az üzleti világban ez meglehetősen rendkívülinek számít. Olvasok és gondolkodom. Aztán még többet olvasok és még többet gondolkodom... és így kevesebb impulzív döntést hozok mint a legtöbben a szakmában. Azért teszek így, mert tetszik ez a fajta élet."
.
#35: "Egy részvénypiacra készített prognózis semmit sem közöl arról, hogy merre haladnak tovább a részvények, viszont sokkal többet árul el arról a személyről, aki a prognózist jegyzi."
.
#36: “240 éven át szörnyű tévedés volt Amerika ellen fogadni, és ez most sem tűnik jó ötletnek. Az amerikai kereskedelem és innováció aranytojást tojó lúdja egyre több és egyre nagyobb tojásokat fog tojni."
.
#37: "Valamely okból kifolyólag az emberek inkább az árfolyam mint az érték alapján tájékozódnak. Olyasmit csinálni, amihez ugyan nem ért az ember, vagy valaki múlt héten éppen sikert ért el vele, nem működik. A legbutább indok azzal a felkiáltással részvényt vásárolni, hogy az árfolyama éppen emelkedőben van."
.
#38: "Egy ló, aki tízig tud számolni, figyelemreméltó ló, de nem figyelemreméltó matematikus."
.
#39: "A siker gyakran jár együtt némi tétlenséggel. A legtöbb befektető nem képes ellenállni a kísértésnek, hogy folyton-folyvást kereskedjen."
.
#40: "Nem akarok 2m magas akadályokat átugrani. Inkább 30 centis akadályokat keresek, melyeken könnyedén átléphetek."
.
#41: A kérdést, hogy hogyan legyünk gazdagok, könnyű megválaszolni. Vásárolj 1 dollárt, de 50 centnél ne adj érte többet."
.
#42: "Drága öltönyöket szoktam vásárolni... de rajtam valahogy olcsón állnak."
.
#43: "Cégek problémái olyanok mint a csótányok a konyhában... soha nem járnak egyedül."
.
#44: "Vonakodva bár, de feladtam azt az elképzelésemet, hogy halálom után is menedzseljem a cég portfólióját... és ezzel az a reményem is tovatűnni látszik, hogy új értelmet adjak a "thinking outside the box" mondásnak."
.
#45: "Hiba egy árfolyam mozgását napról-napra figyelemmel kísérni. Nincs jelentősége."
.
#46: "Ha jól megy az üzlet, a részvényár előbb-utóbb követni fogja."
.
#47: "Választási év van... az elnökjelöltek szüntelenül az ország problémáiról beszélnek (melyeket - of course - csakis ők lesznek képesek megoldani). Ilyen paráztatás mellett sok amerikai úgy véli, hogy a gyermekei már nem lesznek képesek olyan színvonalon élni, mint most ők maguk. Ez teljesen hibás felfogás: a mostanában született amerikai csecsemők lesznek az eddigi legszerencsésebb évjárat az ország történelmében." (2016. május)
.
#48: "Mindig tudtam, hogy gazdag leszek. Nem hinném, hogy valaha egyetlen percig is kételkedtem volna ebben."
.
#49: "Kölcsönzött pénz a leggyakoribb oka annak, hogy okos emberek csődbe jutnak."
.
#50: "Bizonyos fokig Ön a pénz segítségével egy érdekes területre merészkedhet. Mindez nem változtat azon, hogy hányan szeretik az embert és hogy rendben van-e az egészsége."
.
#51: "A legnagyobb magánvagyonok ebben az országban nem 50 vagy még több vállalatot tartalmazó portfóliók által keletkeztek, hanem úgy, hogy valaki rálelt egy csodás cégre."
.
#52: "Nincs bűntudatom a pénz miatt. Az én felfogásomban a pénz egy hatalmas halom papírcédula, melyeket szolgáltatásokra cserélhetek. Cédulák, melyeket szükség esetén beválthatok. Ha akarnám, alkalmazhatnék 10.000 embert, akik egész álló nap képeket festenek rólam, életem végéig. Még a GDP is emelkedne ezáltal. Viszont a termék, melyet létrehoznak, semmiféle haszonnal nem járna, ugyanakkor 10.000 embert elvonnék attól, hogy kutassa az AIDS ellenszerét, tanítson vagy betegeket gondozzon. Így hát nem kezdek ilyesmibe. Nem használok sokat ezekből a cédulákból. Semmi anyagira nem vágyom különösebben. És egyszer - ha a feleségem és én már eltávoztunk - az összes ilyen cédulámat eladományozom."
.
#53: "Shortolással nem fog tudni nagy pénzt keresni, mivel a nagy kockázat miatt nem tud majd nagy összeggel beszállni."
.
#54: "Ha vannak olyan részei a játéknak melyeket nem ismerünk, akkor abban a játékban nem veszünk részt."
.
#55: (gazdasági prognózisokról) "Miért vesztegessünk időt olyasmire, amit úgysem tudhatunk? Az emberek folyton ezt teszik, de vajon miért?"
.
#56: "Számunkra az a legjobb, ha egy remek vállalat átmenetileg meginog. Ha már a műtőben fekszik, akkor jövünk mi."
.
#57: "A 'tőzsdeguruk' az Önök fülét akarják teletömni, nem pedig az Önök pénztárcáját."
.
#58: "Egyszerű dolgokat agyonbonyolítani szinte már emberi tulajdonságnak tűnik számomra."
.
#59: "Ne béreljen részvényeket. Legyen tulajdonosa egy vállalatnak."
.
#60: A tőzsdei siker nem függ az intelligenciahányados mértékétől. Átlagos intelligencia is elegendő, már amennyiben képes uralkodni valaki az érzelmein; a tőzsdén az érzelmek okozzák a legtöbb bonyodalmat az emberek számára."
.
#61: "A holnapi nap mindig bizonytalan, de emiatt ne hagyják magukat elbizonytalanítani. Egész életem folyamán folyton azokkal a rémisztő problémákkal ijesztgettek minket politikusok és szakértők, melyek épp előttünk állnak. Mégis hatszor jobban megy ma az országnak mint születésem idején. A crash-próféták a legfontosabb faktort nem veszik figyelembe: az emberi potenciál még messze nincs kimerülve, és a gazdasági rendszerünk - mely ezt a potenciált kibontakozni hagyja - továbbra is hatékony és egészséges... a rendszeres jelleggel fellépő zavarok és visszaesések ellenére is."
.
#62 (Berkshire 'befektetői stratégiájá'-ról): "Mi a tétlenséget okos viselkedésnek tartjuk."
.
#63: "Ne vegye túl komolyan az éves jelentést. Inkább az utolsó 4-5 év átlagát figyelje."
.
#64: "Amit a bölcsek az elején tesznek, ugyanazt teszik végül a tökfejek is."
.
#65: "Diverzifikálás által esetleg megőrizhető egy vagyon, de a vagyon megteremtéséhez tőkekoncentráció szükséges."
.
#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."
.
#67: "Fontosabb, hogy egy kínálkozó alkalomra nemet tudjunk mondani, mint igent."
.
#68: "Emberek, akik az adott vállalat értékével összefüggésben nem álló okok miatt vásárolnak részvényeket, vélhetően hasonló okok miatt fogják eladni a részesedésüket. Tevékenységük hatására ugrásszerű árfolyammozgásokat láthatunk, melyeknek semmi közük a vállalat tulajdonképpeni üzletmenetéhez."
.
#69: "Mi (Berkshire) azért tudunk labdába rúgni, mivel azt valljuk, hogy a tőzsde olyan újraelosztó-központként működik, ahol az aktívak pénze a türelmesekhez vándorol."
.
#70: "Továbbra is lesznek buborékok, de többnyire nem abban a formában mint korábban."
.
#71: "Ha gödörbe kerül az ember, a legfontosabb amit tehet, hogy abbahagyja az ásást."
.
#72: (bitcoin-ról) "Csak egy káprázat; tartsd magad távol tőle."
.
#73: (shortolásról)... "Sokat beszéltünk róla (mármint Munger és Buffett). Legalább 100 shortjelöltünk volt, melyek közül kb. 95 be is igazolódott, de nem hinném, hogy egy lyukas garast is kereshettünk volna rajtuk ha belevágunk... túl nehéz ügy ez ahhoz."
.
#74: (longolásról)... "Ez az egész longolósdi úgy áll, hogy ha tudod, hogy beletrafáltál, akkor csak veszed tovább az esésben, és ahogy esik, annál jobban szereted a szitut... és épp ez az amit shortokkal nem tudsz megtenni."
.
#75: "A különbség a sikeres és az igazán sikeres emberek között annyiban áll, hogy az igazán sikeres emberek szinte mindenre nemet mondanak."
.
#76: "Ha választanom kell, akkor nem fogok alvás helyett trédelni egy kis extra profit reményében."
.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
joe001
joe001 hétfő, 09:52
#41
Warren Buffett Berkshire Hathawayje felgyorsította részvényeladását a BYD-ben, Kína legnagyobb elektromos járműeladójában.A Berkshire június 19-én 5,99%-ra csökkentette részesedését a BYD által kibocsátott H-részvényekben egy keddi bejelentés szerint a hongkongi tőzsdén.
https://yhoo.it/3XOA6nD
joe001
joe001 2024. 06. 20. 21:27
#40
joe001
joe001 2024. 05. 29. 16:07
#39
Buffett portfoliója tele value részvényekkel, melyek roppant készpénzt termelnek.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20240529v02yd38oz.jpeg
joe001
joe001 2024. 05. 04. 18:51
#37
A szokásoknak megfelelően szombaton jelentett a Berkshire Hathaway $BRK.A $BRK.B
.>> A Warren Buffett vezette konglomerátum működési eredménye – amely magában foglalja a cég 100%-os tulajdonában lévő üzletágak bevételeit is – 39%-kal, 11,22 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest.
>> Ezt a növekedést a biztosítási bevételek 185%-os éves növekedése vezette, 2,598 milliárd dollárra, a korábbi mindössze 911 millió dollárról.
>> A Berkshire vasúti üzletága 1,14 milliárd dollár nyereséget ért el, ami enyhe csökkenést jelent 2023 első negyedévéhez képest. 
>> Energetikai részlegének bevétele csaknem duplájára, 717 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 416 millió dollárról.A 2024 FY Q1 legfontosabb adatai:• Nettó nyereség 12,7 milliárd dollár.• Részvény visszavásárlás 2,6 milliárd dollár.• $AAPL részesedés csökkentése: ~13%-kal.• Szegmens árrés 14% (+3 százalékpont év/év).• Készpénz és rövid lejáratú értékpapírok: 189 milliárd dollár.
Törölt felhasználó 2024. 05. 04. 18:35
Törölt hozzászólás
#36
joe001
joe001 2024. 05. 04. 18:28
#35
A Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway 13%-kal csökkentette az Apple-ben lévő befektetését ($AAPL) 2024 első negyedévében.Ez a második egymást követő negyedév, amikor csökkentette részesedését az Apple-ben.
https://www.cnbc.com/.../warren-buffetts-berkshire...
joe001
joe001 2024. 04. 24. 10:45
#33
concordeblog.hu/2024/04/24/warren-buffett-es-az-atalakulo-reszvenypiacok/?utm_source=facebook&utm_medium=poszt&utm_campaign=link&utm_content=warrenbuffett_ga&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0Kc4Mf3sQH1WrxnK3WpjwcAofthfjJdEBhUUUAPHp4kM8S1Iaj4zIaZgo_aem_AWpIlX7xMBhc6xZ4ounWrGHQu9mHR7JKlcJaefYjj3jhXJc4swrlyYPxGuZ3ZSnIRKpVHZJlkwkFFEDLQX2niWvA
joe001
joe001 2024. 04. 03. 13:20
#32
joe001
joe001 2024. 02. 27. 13:37
#30
 " A Berkshire készpénzkészlete rekord 167,6 milliárd dollárra ugrott a negyedik negyedévben, miközben Warren Buffett igyekezett vonzó befektetési értékekkel rendelkező ügyleteket találni: „Csak maroknyi vállalat van ebben az országban, amely képes érdemben megmozgatni a Berkshire döntéshozóinak fantáziáját pedig végtelenül sokáig válogattunk közöttük mi és mások. Az Egyesült Államokon kívül lényegében nincs olyan jelölt, amely értelmes lehetőséget kínálna a Berkshire-i tőkebevonásra. Összességében nincs lehetőségünk szemet gyönyörködtető teljesítményre.” – írta Buffett részvényesi levelében. "
joe001
joe001 2024. 02. 25. 10:59
#29
A szokásoknak megfelelően szombaton jelentett a Berkshire.Berkshire Hathaway 2023-as pénzügyi év„Charlie volt a Berkshire „építésze”, én pedig „fővállalkozóként” tevékenykedtem az elképzelésének napról napra való felépítésében." - mondta Warren Buffett, ezzel újra megemlékezve elhunyt társáról.• 
Nettó nyereség 97 milliárd dollár.• Részvény visszavásárlás 9 milliárd dollár.• Szegmens árrés 12% (+0,5 százalékpont év/év).• 75 milliárd dollár befektetési nyereség (nem realizált!).• Készpénz és rövid lejáratú értékpapírok 168 milliárd dollár.
https://seekingalpha.com/.../4071373-warren-buffett-talks...
joe001
joe001 2024. 02. 17. 10:16
Előzmény: #27  joe001
#28
joe001
joe001 2024. 02. 15. 20:31
#27
A bennfentesek jelentős mennyiségben szállnak ki pozícióikból. A Berkshire elkezdte csökkenteni tetemes Apple pozícióját...
http://keptarhely.eu/view.php?file=20240215v02y2vy85.jpeg
joe001
joe001 2023. 05. 31. 10:21
#21
A Berkshire folytatja az $OXY vételt. Buffett jelenleg kb 222 millió darabot tudhat portfóliójában. Továbbá úgy 10 milliárd dollár értékben 8% osztalékhozamú elsőbbségi részvényeket is birtokol.
https://seekingalpha.com/.../4606088-occidental-petroleum...

Topik gazda

m788
3 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek