Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 kedd, 23:08
Előzmény: #232246  Xis24
Az ingatlan ertekere mondom. Szerintem az atlag mar megvan sajnos. 
Xis24 kedd, 22:24
Előzmény: #232244  Pistike12
A 100M forintos adádvételt még azért nem átlag pesti tranzakciónak gondolom. Nyilván szaporodik a szám de én is úgy tudom, hogy inkább 40-50-60-as adja az átlagot.
Pistike12 kedd, 20:55
Előzmény: #232244  Pistike12
Jelenleg mondjuk pesten egy atlagber 500-550 netto. Mondjuk az 1-1.1m 3
Egy parnak. Egy torleszto 30% alatt elviselheto, tehat 330 netto. Az jelenleg 47m hitel., tehat 60mos lakasokig (2 szobas) erdemes beszallni. Felette mar eros kifeszitettseg van. Ahogy hallom ingatlanosoktol, ez a szegmens megy most. Ebbol pedig fakad, hogy a jobbak (n+3) vagy ikerhaz stb arazasa az a 90-140m kozott van, ami realisan elérhető. 
A tobbi a szülői penztarca kerdese... 
Pistike12 kedd, 20:41
Előzmény: #232242  Second Wave
Mar megvolt az arakban. En jovore max forgalom emelkedest varok, kis aremelkedessel bernovekedes alatti szinttel. 
Ha innen erdemben feljebb megy - az kotvenyesektol kitelik az irracionalitas- akkor fujodik a lufi. De nagyra. 
Egy dolog tudna "leereszteni" , meghozza egy eros beremelkedes 2-3 even belul. 
En befekteresre csak pesten vennek lakast, es egy csoro panelt a legolcsobb szinten talan, de leginkabb azt sem. A napokban szamolgattam, hogy olyan magas a tokekoltseg es az amortizacios koltseg az ingatlanokon, hogy vagy a bereknek vagy az ingatlanaraknak mozdulni kell, mert egy mondjuk ki, de mar atlagos 100m ftos lakas "lakashitel kamata" (nem is tokekoltsege) es amortizacioja 350e ft/ho. Az atlagber 80%a. Ez a sajat lakasnak a költsége is. Ezek az aranyok irrealisak. Tarthatatlanok 
Kozben a tozsdek ATHn, a lufi eszkozok athn, a bankok jovedelmezosege extrem magas, a realgazdasag padlon. 
51% hogy berrobbanas lesz, magasabb infla mellett a vilagban a kovetkezo 5 evben. Igy talan kinovi a vilagba brutal QEket. 
Ha nem akor zako lesz es csorosag. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 20:39
Előzmény: #232242  Second Wave
Mondjuk gazdasági vergődés szempontjából tényleg itt a tél, csak hát ez a válság is más, mint a többi...
Second Wave kedd, 20:25
Előzmény: #232241  Pistike12
Szerintem olvassa a fórumot, ez függőség... Kár hogy nem ír. Vajon tart még a tagadás fázisa? Valaki bedobhatná, hogy közeleg a tél. Vagy valami. Lekerült a tartalom a 999999.hu oldalról.
Tényleg, idén lesz Mikulás Rally szerinted? Mármint a lakáspiacon.
Pistike12 kedd, 19:59
Előzmény: #232237  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Befektetesnek hovja a sajat lakhatast. 
Tovabi arcsokkenest varok. Munisonnak mindenbrn igaza volt😀
Pistike12 kedd, 19:58
Előzmény: #232235  mr_bob
Ez egy kibaszott gyökér. Szerinte:
- 1-1.5 ev alatt van meg tervezessel felepitessel egy lakopark...  Pont a duplaja te higagyu
- 2002ben 50000 volt a valaha volt legtobb epitett lakas. Ezzel szemben 2002ben 32000 volt 2004ben 43000, 90 elott pedig nem volt 40000 alatt.... 76ban 100000 volt... 
https://www.google.com/amp/s/www.portfolio.hu/ingatlan/20231106/hatalmasat-zuhant-a-lakasepitesek-szama-messze-meg-a-fordulat-649715%3famp
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 kedd, 19:37
Előzmény: #232238  FR73
varjal varjal, itt a kinalat noveles a cel.
azt mondta a pacalfej, hogy minden ingatlanos ceg kap mondjuk 30 milliard toket, illetve magantokealapok is beszallhatnak es akkor azoknak epiteni kell lakast. ha az arak nem is csokkennek, szerintem stagnalast ki lehet hozni 2 millios nm aron. vagy ti hogy ertettetek marcikat?
FR73 kedd, 19:13
Előzmény: #232236  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Igazodj a helyzethez, és csinálj belőle egy halom pénzt. 
Pl ne próbáld meg shortolni az ingatlanpiacot.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 kedd, 19:12
Előzmény: #232236  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Az "esszetet" vissza lehet valtani nyugdijra. Istene. Asset. Ez a nyomoronc nem tanult kozgazdasagtant? JOSZAG a neve, tobbes szama: JAVAK. Uristenbazmeg, ennel a kretennel anyosom tacskoja is jobb miniszter lenne :D
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 kedd, 19:11
Előzmény: #232235  mr_bob
emberek, ennek fele se trefa... ez a holdkoros idiota lesz a csucs gazdasagi atyauristen... 
mr_bob
mr_bob kedd, 18:56
https://youtu.be/C6DrmMPKLic?t=4929
jövő márciustól lesz egy tuti üzlet, bárki számára elérhető!
opandup kedd, 18:37
Előzmény: #232233  lacikonyha
"te a sültgalambról beszélsz ami önként belerepül a tányérodba"
.
Nézőpont kérdése. Én úgy mondanám, hogy az esélyeket a magam oldalára állítom ezzel a szempont rendszerrel. Mert ugye nem hobby projektről van szó, hanem üzletről.
.
Persze mindenkinek mások a lehetőségei és az elvárásai egy adott dolgot illetően, így akár igazad is lehet.
lacikonyha kedd, 18:20
Előzmény: #232232  opandup

te a sültgalambról beszélsz ami önként belerepül a tányérodba
.
én meg arról, hogy ennek hiányában lehet felkutatni élőt, elkapni, elvágni a torkát, megfosztani a tollától, kidobni a beleit,fűszerezni, sütőbe tenni, és onnan végül a tányérra
és lám van sültgalamb az asztalodon, 
mások meg még várják továbbra is türelemmel 
.
persze a sültgalamb ha berepül a kényelmesebb
opandup kedd, 18:03
Előzmény: #232231  lacikonyha
Igazad van.
Ugyanakkor nem árt hozzá...
Egy értelmezhető pofithoz szükséges beker ár ( nem igazán láttam rá példát mostanában, mert egy putrit is annyiért kínálnak, mint egy normál állapotút)
.
- megfelelő piaci környezet (ez nem az, mert árazást tekintve extrémen túlhúzott az utolsó putri is)
.
- stabil gazdasági környezet ( ez nem az)
.
- alacsony hitel környezet ( ez mondjuk adott).
- értelmezhető profithoz szükséges alapanyag árak és munka díjak ( jó szervezéssel és "spórolással" akár össze is hozható).
lacikonyha kedd, 17:34
Előzmény: #232229  opandup

befektetésre bármikor lehet találni jót
csak nem az átlagok alakulására kell koncentrálni, hanem az attól eltérő esetekre,mindig van ilyen
van a keresgéléssel  munka, olyat érdemes felkutatni ami kicsit zűrös, ami rongálja az eladópozícióját, de okosan tisztába tehető, ami persze általában megint munka
nem érdemes a perfektre várni ami a hülyének is megérő áron van alapból
ncseed!
ncseed! kedd, 17:34
Előzmény: #232229  opandup
Ha befektetésre akkor meg felesleges ezen pörögni, én sem teszem. Ha eljönne a sokak által vár esés rögtön belevennék én is. Szerintem nem most van az ideje ingatlanba pénzt tenni befektetési céllal, max akkor ha belátható időn belül kell a családba amúgy is.
opandup kedd, 17:19
Előzmény: #232228  ncseed!
Nem lakhatásra érdekel az ingatlan, hanem befektetésre. Ha lakhatásra kellene, akkor nem koptatnám itt az ujjaimat.
.
 Tisztában vagyok vele, hogy lakhatásra szinte bármikor jó venni egy ideje, mivel a törlesztő - némi önerőt használva - kb annyi mint az albérlet díja... illetve a fix törlesztő részleteket felzabálja az inflácio ez idő alatt.
.
Azt hittem, hogy ezzel a kontextussal bírtalak mosolyra, de sebaj :)
ncseed!
ncseed! kedd, 16:59
Előzmény: #232207  opandup
"Igazad van... lehet, hogy soha nem jön el az én "vágyvezérelt" gondolkodásomra épített árcsökkenés."
Nem az a kérdés eljön-e, mert egyszer majd eljön de más kérdés hogy abban a töbségnek nem lesz köszönönet! Lehet neked sem. 
Az igazi kérdés az, hogy NEKED mint lakhatási vásárlónak van-e időd megvárni ezt... illetve van-e idegrendszered végignézni pl. 2 pujával ahogy nőnek és nőnek az árak te meg hiába spórolsz egyre messzebb vagy a hőn áhított ingatlantól, miközben az asszony folyamatosan nyöszörög hogy már rég venni kellett volna, ő megmondta. Az időt te sem tudod visszatekerni, fiatalabb nem leszel.
"De ne aggódj... van ahol lehet józan észre és esékyekre alapozva boldogulni."
Van, ezért sem azt írtam hogy mindenhol. Amúgy úgy tűnik neked, hogy aggódom? Megmosolyogtattál.
Pistike12 kedd, 16:49
Előzmény: #232222  Murdoch
Nem fogjak megoldani. Osszedol a vw. Holnapra 0ra csokken az eves 128 800 000 000 000-Ft arbevetele,es a mindenttudo felisten az igaz magyar ferfiaknak kivanatos putyin atveszi a hatalmat a haldoklo nyugat felett, es mimagyarock együtt menetelunk dupla fizetesert a Lada gyárba, hogy a Svajcban koldussa vált embereknek tudjunk fizetni 3 honapnyi 155.000-ftnyi segelyt😀
Teljesen egyértelmű a jövő 
lacikonyha kedd, 16:44
Előzmény: #232225  Murdoch

az ami 2009-ben és még utána történt 5 évig az a fénykorom volt 2012-es csúcsponttal, az a piaci helyzet megváltoztatta az életem, vagyoni helyzetem
szép is lenne még egyszer
a próféta szóljon belőled
de egyszer volt Budán (és főleg Pesten) olyen vásár
Murdoch kedd, 16:31
Előzmény: #232224  lacikonyha
Igen, hasonlókat írtak 2009 tájékán is. Aztán menekült mindenki az ingatlanokból. Na most viszont annyi az újdonság, ha meg is történik, nekem mindegy is, én tuti nem veszek, úgyhogy nulla az indítékom, máshol nyomozz...
lacikonyha kedd, 16:17
Előzmény: #232222  Murdoch

vallást kéne alapítanod
amit mondogatsz lényegtelen de amekkora hévvel és kitartással, az prófétai kaliber
lenyűgöző
lacikonyha kedd, 16:13
Előzmény: #232220  Peti84
nagyon igazad van
Murdoch kedd, 15:44
Előzmény: #232221  berlini
Jaja persze, légyszíves írd meg, hogy mikor zárt be hazai gyárat utoljára a VW. Nagy művészet a mellébeszélés, de oké, megoldják, tudom anno ezt mondtad a választásokra is, azóta kormányválság van.
berlini
berlini kedd, 15:30
Előzmény: #232212  Murdoch
Én is ki tudok keresni annyi német cikket, amennyit hetekig sem tudok elolvasni és mind arról szól, hogy jön a nagy gebasz. Gyár bezárások, ingatlanáresések.
Szerintem lassan elkezdhetjük épiteni a keritést a nyugati határon, hogy védekezzünk az illegális gazdasági menekültekkel szemben.
Javaslom, hogy amig a főnököd nem jelzi, hogy ennyi volt, addig próbáljál kevésbé pánikolni.
A kapitalizmus nem azért bizonyult versenyképesebbnek a komunizmussal szemben, mert erkölcsösebbek  a döntéshozók, meg akiknek az átlagnál nagyobb befolyásuk van a folyamatokra.
Azért versenyképesebbek, mert a válság jelenségeket nem söprik a szőnyeg alá és megpróbálnak megújulni.
Ez folyik Németországban a VW-nál, azzal a speciális vonással, hogy a nagy német konszerneknél a dolgozói "Mitbestimmung" (magasfokú dolgozói beleszólás a cé döntéseibe) a jogszabályi környezet, ami megneheziti a rugalmasabb irányváltásokat.
De nyugodj meg megoldják. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek