Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 09. 21. 15:03

Interactive Brokers   

Sziasztok,

Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)

köszi,

eF
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mlz ma, 01:26
Előzmény: #2989  hbbalazs
Egybeválasz. :)
Emlékeim szerint az USD-t 3. bankon keresztül utalta a KH és annak volt még díja, és az EUR volt az olcsóbb, remélem most nem pont fordítva mondom. Jóóóó pár 10e ment el csak erre. Értékpapír transzferre ha jól emlékszem nem volt extra ktg, de 1 éve volt.
Hogy mi megy át, arra itthon kiállítanak pár napon belül egy lekötési igazolást vagy minek hívják, az alapján lehet cost basis-t beállítani, és a transzfert bejelenteni.
Az első és ucsó papír/pénz beérkezése között csak napok lesznek, nem tétel, a 30 napba tuti belefér, várd ki a fenti igazolást. Ha ez nincs meg a szla-nyitástól számított 30 napon belül, akkor a számlanyitásról és a folyamatban lévő transzferről én írnék, baj ebből sem lehet, tavaly pusztán ezt a bejelentésemet elfogadták, igaz a válaszukig beküldtem a rendeset is. Trv. szerint az első beutalástól indul a 30 nap, de az IBKR meg a megnyitástól kezdve funding-ról beszél, szóval több bejelentésből nem lehet baj, csak a kevesebből (sajna "formai hiba" (valami bejelentés elmaradása) esetén garantáltan berángatnak, több hazai bank hibás riportjai miatt engem már rángattak be ill. kellett önrevizióznom, és ez ugye a hazai "mindent bejelentenek helyetted" helyzet). :/
8uk52 szombat, 10:10
Transzferált már valaki tbsz-t államkincstártól IB-hez?
Blaymoira péntek, 19:21
Előzmény: #2989  hbbalazs

Jah értem, nem tudok olvasni. Általában az értékpapírok együtt jönnek legtöbb esetben. Ha van magyar akkor azok néha késnek emlékeim szerint. Utána az utalás később jött nekem.
Egyébként én IBKR migrációnál csináltam olyat, hogy először bejelentettem az eredeti nyomtatványom. Utána IBKR adott egy újat és azzal korrigáltam. Igazából nagy baj nincs vele. Hivatkozási számokkal tudsz hivatkozni a korrekcióra.
hbbalazs péntek, 13:38
Előzmény: #2988  Blaymoira
Össze nem olvad, mert jelenleg csak 2024-es és 2025-ös TBSZ-eim vannak az IBKR-nél. Az erste meg pont az előző 3 év. A kérdés inkább az, ha a transzfer részben teljesült már, tehát jelenteni kellene a TBSZ-t, de még nem ért át minden, és ez az egész túlmegy a 30 napon. Addig nem kapok az IBKR-től se értesítést, ugyanakkor a TBSZ már lényegében él hiszen van rajta pénz. Emiatt gondoltam, hogy jelentem már akkor, amikor részben van rajta már valami, és akkor is, amikor 100%-ban átért.
Blaymoira péntek, 10:54
Előzmény: #2985  hbbalazs

Egyedüli díj, ami lehet az maximum bankközi díjak, ha van nemzetközi utalás. Másra nem tudok gondolni. Nálam nem volt semmi extra díj IBKR oldalon, amikor múlt év elején transzferáltam KH-tól.
Hát igen az egy érdekes kérdés, amikor 2 TBSZ összeolvasztása van, hogy akkor mit kellene jelenteni, mert technikailag már jelentetted az IB-nél levő TBSZ-ed. Gondolom a transzfert kellene jelenteni meg, hogy mekkora érték lett transzferálva tippre. Amint minden megérkezik.
Broafka_Ottokar péntek, 02:03
Előzmény: #2986  hbbalazs
Ha transzfer közben jön osztalék, azt előbb-utóbb észreveszik és áttranszferálják, de ha nem, akkor noszogatod őket. Az átváltósdi addig jó, amíg nem kerül többe a váltás, meg asszem be kell hozzá telefonálni, valamiért online nem lehet az Ersténél megcsinálni, hogy minden centet átváltson (azt hiszem, csak részvény vétellel és eladással lehetett online váltani). Ezen a pár ezer forinton már nem idegeskedtem.
hbbalazs péntek, 01:20
Hm, és mi van az osztalékfizető részvényekkel? Ha sokáig tart a transzfer és épp akkor érkezne osztalék. Van egy olyan tervem, hogy minden pénzt átváltok dollárra vagy euróra, hogy kevesebb legyen a transzfer díja. De, ha közben a másik devizában jön osztalék?
hbbalazs péntek, 01:16
Előzmény: #2984  mlz
Milyen díjak voltak nálad az IBKR-nél? ETF, részvény transzferre felszámoltak valamit?
Devizából csak forint, euró meg dollár van, remélhetőleg, ezeket nem utasítják vissza.
Egyébként van számlám az IBKR-nél, csak 3 korábbi TBSZ van az Ersténél, amit át kellene vinni. Gondolom a 2024-es és 2025-ös IBKR-es TBSZ-em használható lesz addig is.
Ha nem egyszerre ér át minden, akkor honnan kell számolni a TBSZ-t? Csak mert elvileg az első befizetés számít, viszont itt azért nem teljesen erről van szó. Ha túl sokáig tart a transzfer, akkor lehet írok nekik már akkor, ha valami átért, és a végén újra.
mlz péntek, 00:53
Előzmény: #2983  hbbalazs
Én tavaly csináltam, KH-tól. Jobb ha lélekben felkészülsz, hogy kétszer annyi lesz a végére a transzfer. Lesznek még díjak az IBKR oldalon is, visszautasított devizák (CAD-ot pl. nem engedtek transzferálni, de utána simán lehet akármi devizád a számládon), akármi. De a lényeg, hogy utána töredékébe kerül minden, és olyan helyeken is klikkelve kereskedhetsz, ahol itthon esetleg csak telefonálgatva. Én úgy álltam hozzá, bármibe is kerül, hamar megtérül, és a KH a KBC átállás után nekem nem engedett szinte semmit sem eladni klikkelve, csak telefonálgatva, nem volt kérdés.
Arra érdemes vigyázni, hogy ha hetekig tökölnek vele, akkor ne legyen olyan pozi, ami nagyot mozdulhat (lefele), mert nem fogsz tudni kereskedni. Ha megérkezik az IBKR-hez, majd még napokat várhatsz, amíg kapsz itthon igazolást és beállítod az IBKR-nél a cost basis-t. Addig nem adhatsz el, mert rossz lesz a hozam számítása. És ezt a korrekciót eleve csak talán 30 napig teheted meg. ill. azon ne kapj infarktust, hogy nem egyszerre ér oda minden.
Devizát azért túl sokat nem érdemes tartani, mert 20eEUR-ig van biztosítás, de fillérekért vehetsz akármilyen állampapír ETF-et vagy MMF-et vagy hasonlót.
A NAV-nak akkor írj, ha már átért a cucc, mert elméletileg a 30 nap az első befizetéstől indul, nem a számlanyitástól. Igaz én tavaly a kb. 2 hónapos KH->IBKR transzfer miatt a megnyitásról is küldtem nekik egy levelet, hogy a lóvé még úton.
hbbalazs csütörtök, 16:22
Előzmény: #2980  Blaymoira
Ja, igen, ennek is lenne értelme. Csak ha összeszorzom, mennyibe kerülne az eladás és a vásárlás az Ersténél a 7 eurós jutalékokkal, már ez is önmagában kijönne kb 25 ezer Ft + 30 ezer a transzfer /TBSZ + pénztranszfer és máris kb. 60 ezer. Utána pedig ismét eladni és visszavásárolni az eredetieket az IBKR-nél. 
Végül arra jutottam,  hogy egy kis összegű részvényt adok el az egyik TBSZ-ről, +devizakonszolidálás, így 80-90 ezer közé tudom vinni, az összeget ami a 100 ezerél valamivel jobb...
salander csütörtök, 16:09
Előzmény: #2981  Pat326
Igen. Szerintem a pénzrubrikának itt annyi a a funkciója, hogy checkolják hogy megtörtént-e a jogilag kötelező 25 ezer forint befizetése.
Pat326 csütörtök, 16:00
Sziasztok,
Megnyitottam a 2025-ös TBSZ-t az IBKR-nél. Jól emlékszek tavalyról, a NAV-hoz egy levelet és egy Nyilatkozatot kell küldeni online? A Nyilatkozatnál van elhelyezett pénzösszeg rubrika, oda csak az első alkalommal felhelyezett összeget kell majd beirnom?
Köszi!
Blaymoira csütörtök, 15:00
Előzmény: #2979  hbbalazs
Arra gondoltam, hogy ideiglenesen minimalizálod a portfoliot mondjuk 1 ETF-be/TBSZ így végülis nem maradsz le egy ralliról, ha éppen lenne ilyen a transzfer alatt, persze ha nem szeretnéd, akkor nincs mit tenni.
hbbalazs csütörtök, 14:41
Előzmény: #2978  Blaymoira
Hogy érted? Ha arra gondolsz, nincs olyan, hogy ugyanaz az ETF van meg többféleképpen. Egyébként 3 TBSZ, és ott valóban van átfedés, de ezzel se nagyon tudok mit csinálni, mert eladni nem akarom ezeket.
Blaymoira csütörtök, 13:25
Előzmény: #2976  hbbalazs
Sok TBSZ-ed van? Nem tudod rebalanceolni, hogy csak 1-2 termékben legyél? IB-n meg vissza tudnád állítani ha nagyon muszáj.
Blaymoira csütörtök, 13:24
Előzmény: #2970  domdom

Én azt gondolom ugyanazt a tax statementet meg fogják csinálni (hamarosan kiderül). De az M30-as formot meg a NAV-nak nem fognak jelenteni az biztos.
Legalábbis ez az én álláspontom. Úgy gondolom valamilyen hiteles igazolást kell adniuk.
hbbalazs csütörtök, 12:54
Előzmény: #2975  Hmmz
Amit eladnék, azonnal meg is akarnám vásárolni IBKR-en, nem akarok várni, hogy esetleg sokkal rosszabb áron vehessem vissza, mire lemegy a transzfer. Viszont azt számolgatom, azzal hogy járnék, ha a kisebb tételeket előre megvenném az IBKR-en. Az egész portfóliómat viszont nem tudom megduplázni ideiglenesen.
Hmmz
Hmmz csütörtök, 12:36
Előzmény: #2974  hbbalazs
Már 23.11 hóban is ennyi vót, akkor elötte emelhették, jah. Nálad pl nem érné meg ha eladod elötte a tételeket és a pénzt transzferálod át, vagy (amit az erste is ráderöltetne) hogy el se vidd? :D
hbbalazs csütörtök, 11:55
Előzmény: #2973  Hmmz
Igen, azt még valamivel korábban emelték 0,01%-ról, nem most, de az se ennyi volt. :)
Hmmz
Hmmz csütörtök, 01:29
Előzmény: #2972  hbbalazs
A tranfszerdij duplázást látom, de az állomnydij emelést rosszhelyen nézem vagy te nézted el? 
0,015% volt és maradt is
hbbalazs csütörtök, 01:11
Így msot 50 ezer helyett 100 ezer Ft-omba fog kerülni a transzfer. Mindenki meneküljön az Erstétől, ameddig tud, egy forintot nem szabd ott tartani.
hbbalazs csütörtök, 01:07
Aki eddig em csinálta meg a transzfert az Erstétől, az nagyon megszívta, köztük én is. 5 ezerről 10 ezer Ft-ra emelték az értékpapír transzfer díját... Tavaly, amikor el akartam jönni, felajánlottak 1 éves ingyenes számlavezetést, és ezt elfogadtam, az IBKR mizéria mellé nem hiányzott még ez is, gondoltam elég, ha januárban megcsinálom... Az állományi díj is 1,5-szörösre emelkedett. Ezekután most már biztos megcsinálom a transzfert, mert ezek évente duplázzák a díjakat, ez kész rablás. Lehet, ha pár hónapot várok, már akkor is újra dupláznak, hogy rohadjanak meg.
domdom
domdom szerda, 17:56
Most, hogy már átkerültünk az ír céghez, nem készül majd olyan adókimutatás mint eddig, tehát az volt az utolsó amit elkészítettek év közben az addig eltelt időig? 
mlz szerda, 14:51
BÚÉK!TBSZ 2019 -> 2024 részleges rollover után a cost basis az nulla, ha megpróbálom beállítani, akkor "You do not have any transactions eligible for a cost basis update." hibát dob.
Másnak mi a tapasztalata? Beállítják maguktól, csak kényelmesek, vagy ez ilyen remekül működik, hogy innentől még a tőkém is nyereségadós lesz ha netán fel kell törnöm???
1916 szerda, 13:05
Előzmény: #2967  Blaymoira
Köszi, siker. BÚÉK neked és a többieknek is.
Blaymoira szerda, 10:57
Előzmény: #2963  1916

Nekem van "Tax Information Statements for 2024" bejegyzés a Reports -> Tax Documents-nél.
M30-as form nincs csak sima tax statement.
Ott ki tudod választani a régi account ID-t még a migráció előtt.
Blaymoira kedd, 17:49
Előzmény: #2964  OnoB0215
Volt egy hiba, ami miatt korábban zárták a TBSZ befizetés opciót, ma dél körül. De már javították.
Username001 kedd, 16:55
Előzmény: #2964  OnoB0215
A '19-es TBSZ-ről nyilatkozni 30-ig lehetett IBIE-nél.Gondolom ugyanezen okból kifolyólag a gyűjtési időszak is hasonló volt.Gondolom ma szünnap van íreknél is.
OnoB0215 kedd, 15:24
TBSZ gyűjtőév 2024.12.30-ig tartott?
1916 kedd, 08:40
Sziasztok, az IBCE-re vonatkozó adózáshoz szükséges doksikat hol lehet letölteni? Ez a cég már megszűnt, elvileg már rég elérhetőek kellenének legyenek a doksik, de sehol nem találom.
lo5o_ 2024. 12. 20. 10:23
Előzmény: #2961  OFT
OFT 2024. 12. 20. 10:13
Előzmény: #2960  lo5o_
köszi
igazából napon túlra keresnék dax-ot meg esetleg szélesebb európai indexet, amivel tudnék részvény longokat fedezni, ha szükséges..
meg egy kis játèkra ;
konkrét tickert tudtok írni esetleg?
az ib keresőin elég nehéz elmennem..más a telefonos, más a desktop..

Topik gazda

felix6
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek