Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Erre a kérdésre most csak azok válaszoljanak, akik életükben vettek már fel 10-20 - vagy mint jelen esetünkben - 40-50 Millió Ft hitelt, hogy az mivel jár???? Mert szerintem a többségeteknek fogalma sincs erről......
az alternatív hozamokat lehet sőt érdemes is figyelni de a váltáshoz előbb érdemes számtalan kérdést feltennie saját magának mindenkinek és nem elkapkodva megválaszolgatni mindet külön külön persze lehet arra is törekedni hogy az én szénásszekerem legyen az ami annyira meg van púpozva hogy már egy vellányi sem férne rá
hasonlít e a feladványod ahhoz a kérdéshez hogy érdemes e egy millióért öltönyt csináltatni? . a helyes válaszok: van akinek semmiképpen van akinek talán van akinek egyérlelműen igen van akinek azért nem mert az ő helyzetében ennek legalább a duplájáért illik
Élethelyzet? Tudsz-e vele foglalkozni? Kell-majd más célból? (pl gyereknek pár év múlva, vagy odaköltöztetni idős rokont messzebbről ha napi segítségre szorul, de bármi egyedi) Mekkora szelete a portfóliónak, javítja-e a diverzifikációt, stb? (valaki a megfogható aranytömbre, más a betonra esküszik, ami nemcsak papír és ígéret).
Kiadas, nagy hitel eseten, szamold ki, mennyi lenne a hiteltorleszto, es mikor valtok, kirugnak, meghalsz, lebetegszel tartosan, baleset, stb. Erre legyen terv!
játéknak jó feladvány az ilyen jellegű ingatlan tranzakciók helyes voltát a résztvevő fél helyzete, terve, ambíciója, személyisége stb határozza meg sokkal inkább, nem pedig az ingatlan bármiféle paramétere, vagy a piaci helyzet ezért gyakori hogy ingatlanbefektetők kötnek egymással üzletet ellentétes a döntésük, és nagy eséllyel mindkettő helyzetéből adódóan jó a saját döntése
Készültem egy kis feladvánnyal, kíváncsi vagyok ki-mit csinálna. A kérdés: eladnátok-e a panelt, vagy kiadnátok inkább, részletek: Van egy panel tulajdon, hitel nélkül, el lehetne adni X-ért, ki lehetne adni mondjuk bruttó 4-5%-ért. Ezen felül rendelkezésre áll még 0.5X (illetve még ezen kívül a vésztartalék megvan). Van egy (vételre, saját használatra) kinézett ingatlan, értéke 1.5X. opciók: Panel elad, önerő bele, így 0 hitel felvétel. Panel megtart, és kiad, az 1.5X értékből 0.5X önerőt beletolni és felvenni mondjuk 6.5%-on X hitelt. Vélemény? :)
A jövő évi Pmápos áraknál én már 19-re gondolok de a vevők nyilván nem. Ez van L bácsi. Ingatlanos után brókert halucináltam magamból. Az egyik kolléga szerint majd örülni fog, hogy a szárnyaim bontogatom de én meg vagyok róla gyűzödve hogy akit lúzernek gondolnak az már nem fog tudni kitörni soha a skatujából. Szép napot.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link