Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egyszer ketszer csinaltam hasonlot. Kertem munkaszerzodest meg bankszamla kivonatot. :) persze nem kaptam es nem is akarta kivenni a tovabbiakban. Persze cés volt. Ezert kertem.:)
A példát azért hoztam, mert azt gondoltam nyilvánvaló, hogy a bankoktól nem elvárható, hogy úgy hitelezzenek, hogy tulajdonosi jogok sérüljenek. Az analógiát alkalmazva ez egy lakást bérbeadó magánszemélytől sem várható el.
Szóval ezzel elismerted, hogy a hitelfelvételnél kvázi arra "köteleznek" hogy ezt a klauzált megszegd... Elővettem a német és a magyar szerződésem és mind a kettőben benne van. Lehet csak az én HR eseim voltak túlbuzgók
Pontosan ezt tettem, semmilyen szabály nem tiltja hogy megoszd ezeket az adatokat. Dönthetsz persze úgy hogy nem teszed. A „bértitok” egyébként nem egy pontos, önálló jogi kategória a magyar jogban, inkább köznyelvi kifejezés. Arra utal, hogy a munkabér összege bizalmas információnak számíthat a munkahelyen, a munkáltató alá is irathat a munkavállalóval erre vonatkozó nyilatkozatot, de ez csak a bérfeszültségek elkerülésére szolgál. Hitelügyintézés esetén se vagy köteles bemutatni a bankszámlakivanotodat, persze így nem kapsz hitelt.
A fixmáp 2028 -as lejáratú 6,5 % -os papírját dobnátok, ha csakis máp+ -t akarnék venni? Az 5 évet majdnem biztos nem várnám ki, kb 3 évben gondolkodok.
Akkor nézz utána a bértitok fogalmának se másik munkavállalónak se más harmadik félnek nem árulhatod el... hivatalossan, persze dönthetsz úgy hogy lemondasz minden ilyen adatról önként és dalolva, és nem fogok.
Azért ez még németországban is ritka. Tőlem sem kértek jövedelemigazolást, csak kérdezte hogy mit dolgozok , meg h van e már szerződésem. Te esetleg a SCHUFA ra gondolsz, de azt is inkább csak hiteleknél és jóval drágább ingatlanoknál kérik, bérbe adottaknál azt se. (legalábbis se tőlem, se barátaimtől akik kint éltek nem kérték). Persze egy hitelfelvételnél kérik, de nem egy albérletnél...
Ja, ahogy a bankra se tartozik, amikor hitelt akarsz felvenni. A bérbeadó egy komoly értéket enged át a bérlőnek használatra, nyilvánvaló, hogy garanciát vár arra, hogy ne érje vagyoni hátrány. Nem igaz hogy
Magyarországon tilos bemutatni a saját bankszámlakivonatodat egy harmadik félnek (pl. bérbeadónak), ha ezt önként teszed.
a magyar leleményt ismerve a tulaj nagy számok láttán megrészegülve keményebben emel(het), mert hát "belefér" neki. csak akkor mutatnék ilyet, ha legalább 3-5 éves szerződésről beszélünk és az éves emelések előre le vannak fixálva - természetesen a kivonat megtekintés előtt.
Bar regen lattam kinyomtatott szamlabizonylatot, de hatarozott emlekem, illetve az internet szerint is ugy szokott kezdodni, hogy: nyitoegyenleg, zaroegyenleg. Tehat a vagyoni helyzeted - , egy paranyi, vagy akar egesz resze - latszodik rajta. Illetve latszodik rajta, hogy mire koltesz, mennyi a fizetesed(, tranzakciolistan). A fizetes altalaban jelenleg szigoruan bizalmas adat, aminek a harmadik fel megismereset gyakran tiltja a munkaszerzodes. Az meg hogy en mire koltok, vegkepp nem tartozik a berbeadora. Mint ahogy az sem, hogy mennyi a konkret fizetesem.
Aztán olyan is van, hogy beleül és küzdhetsz hogy hozzáférj a saját tulajdonodhoz. Aztán azért, hogy a nincstelenen behajtsd. Előre meghitelezed az ügyvédeket, bíróságokat aztán ítélet születik és mindenki szétteszi a kezét hogy hát igazad van de csak még több pénzedbe került, mert a "szerencsétlennek" nincs semmilye. Aztán ha börtönbe teszik (úgyse), akkor meg adózfizetsz hogy az ilyet etessék, őrizzék. Aztán jönnek a helyreállításkor a csibész iparosok. Oh atyám. :D Nyilván ez egy szélsőséges forgatókönyv, de akármennyire is megválogathatod a bérlőidet, biztosra nem tudsz menni. Kockázatos élni. Sokkal jobb, ha nincs semmid, akkor már nem veszthetsz semmit. :D :D
Azért használatba kapsz 50-100 milliónyi értéket, amiért leraksz egy mindőssze 400-900 ezer kauciót. Lehet, szeretné látni a fizetőképesség bizonyítását. A bankszámlakivonat nem a vagyont mutatja, hanem a pénzmozgásokat.
Nem biztos. Ha versenyképes áron kínálja a bérbeadó a lakást, akkor több jelentkezőből válogathat, persze bizonyos állapot és lokáció ingyen se kell senkinek. Csepel szerintem nem akadály, irreális ár elképzelés viszont ebben az esetben negatív szűrést ad, pont azok akadnak fenn a szűrőn, akiknek nem kéne. Az első hónapot kifizeti, hogy aztán mi lesz azt senki se tudja. Hozzáteszem, semmiféle tapasztalatom nincs ebben a szegmensben.
Egyébként mikor 30 éve kerestem az első albérletet, és mondtam a munkaadóm nevét, kimondottan megörült neki a bérbeadó. Tehat ha jó bérlőnek tűnsz, miért ne tudatnád ezt a bérbeadóval?
A bankszámlán ott van a rendszeres bevételed, es akár a rendszeres kiadásaid is. Mivel a lakásbérlet nagy kiadás, mutatHATja, már ránezésre is, hogy fizetőképes vagy.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link