Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Erdekes kilatasok ha kivezetik az ospt es kamatot csokkentenek a beteteken. Ugyanannyi lett az amerikai lakáshitelek kamata, mint a magyaroké Az amerikai és a magyar átlagkamat hasonlósága viszont azért is érdekes, mert a legáltalánosabb referenciahozamként szolgáló állampapírhozam közben merőben eltér a két országban: az USA-ban 4,35%, Magyarországon 5,9% körül mozog jelenleg, nálunk tehát jóval szűkebb felár mellett kínálják a bankok a piaci lakáshiteleket, mint a tengerentúlon. Ezért a szűk marzsért nálunk az Otthon Start Program magasabb (jelenleg 8,2% körüli) ügyleti kamata (az ügyfél által fizetett kamat + a kamattámogatás) kárpótolja a bankokat, emellett a betéti marzsokon is szépen keresnek a bankok.
Így-így, a vagyonom akkora, mint Szlovákia GDP-je, ami nem meglepő, hiszen TUDÁS-alapú társadalom van, így akinél a tudás, az lesz gazdag. A tudás pedig nálam van, hiszen bármit tudok, miután megkérdeztem az AI-t. Merthogy az AI-hoz is értek, hiszen regisztráltam a chat-GPT-re és egyszer vibekódoltam vele Hello World-öt pythonban, szóval programozni is tudok ám.
30 vagyok és nem sokat szarozok, de pisis hülyegyerekekkel nem foglalkozok. Törődj inkább azzal, hogy mi van benn a suliban, és ne baszogass, hogy nem vagy bent a buliban. Mert nem veszed észre azt haver, hogy mindenki dili, csak te veszed komolyan magadat, hát ez a bibi. Mert van aki gonosz velem, van aki kedves, van pina ami száraz, és van ami nedves. Én azt mondom gettó, te azt mondod nem igaz, azt mondod egyenes, azt mondom ki a fasz? Hiába töröd haver nekem a borsot, te soha nem érsz el semmit, ez a sorsod. Nem tehetek arról, hogy te ügyetlen vagy, nincs semmi vakerod, elejted a szavakat. Én nem adok el drogot haver, csakis lemezt, mégis én vagyok a geci, bassza meg a Dzsenesz! Az összes kötekedőnek azt üzenem, mikor én nem baszok ki veled, te miért baszol velem?
Az üvegtigris mintájára: 30 vagyok, 4 misi a havi nettó jövedelmem, mensakirály, apu lízingeli az autómat, és ne legyek kemény? A fórum mindent elbír. Tegnap Dubai még szép volt, ahol az iq bajnokok találkoznak és pozitív energiák veszik körbe az embert, nem hiába mennek oda tömegével az iq gazdagok, és fújódik a modern kor egyik legnagyobb ingatlanlufija, hisz az egész világ lakást akar bérelni ott, a Ma pedig inkább ne beszéljünk róla, mert épp ciki, és lejjebb csúsztunk a maslowi hierarchiában, isteni szerencse, hogy van áram, és be tudják hozni a kaját, és működnek a sótalanítók.
Nem érdemes sokat agyalni a fórum trolljának a beírásain, felidegesíteni magatokat meg végképp nem. Emberünknél valami durva önbizalomhiány lehet, talán verték a suliban vagy szüzen kezdte az egyetemet - mindkettő elképzelhető az elbűvölő személyisége alapján. Vagy bármi más, a lényeg, hogy így kompenzál. Nyilvánvalóan csak ő keres nagy pénzt a buttfuckistan-i házaival, amiket épp szétlőnek, miközben a NASDAQ, SP500 de még a gagyi Eurostoxx is ATH-on vannak 🤣 Persze, tudom, amit írok, az nem úgy van, mert a német medián vagyon csak 100 euró és különben is neki 220 az IQ-ja és az ilyen kurvaokos embereket onnan lehet megismerni, hogy ezt leírják egy névtelen fórumon naponta 50-szer. A gyerekei is korszakos zsenik és már az oviban milliárdosok lettek, ezért is kellett nekik apunak házat venni meg autót lízingelni 🤪
Mindenkivel udvarias vagyok, de itt már többekkel kéne sokadszorra is lefutni ugyanazokat a köröket arról, hogy lehet ennyit keresni, nem, nincs közöm a NER-hez és nem, nem apukámtól kaptam. Ezt az érdes stílust mindenki gondosan megalapozta már saját magának korábban, nincs min meglepődni. 🤷🏻♂️
Állítólag kutató volt a nagytudású. Oda nem kell szakvizsga, így elvileg már 24 évesen beülhetett valamilyen intézet igazgatói székébe. Másoddiploma, PhD, publikációk - ezeket nyilván lezavarta egy hosszú hétvége alatt.
Pisti nem gond, mondom elhiszek én bárkinek bármit. Egy orvos 29-30 éves korára szakvizsgázik le, magánzóként a klientúrádat fel kell építeni és rengeteg időd megy el a kliensekre. Szó nincs arról, hogy ezt a bevételt lehetetlen összehozni, csupán jeleztem, hogy nagyot mondani nem kell 30 éves korára éppen csak leszakvizsgázott, anélkül pedig nem tudja legálisan csinálni önállóan. Simán utána lehet nézni, mennyit kap egy rezidens, és milyenek ösztöndíjak... hát nem nevezném kiemelkedőnek.
Személyeskedés nélkül nem megy te szerencsétlen...??? Mit tudsz te rólam...?? Honnan tudod az IQ -m nagyságát ill. iskolai végzettségemet...??? Honnan tudod mennyit keresek..??? Tudnék neked meglepetéseket okozni, hidd el, de ez már túllépné a forum adta kereteket... Azért mert nem ordítom tele hatalmas pofával a fórumot, csak szimplán megjegyeztem: sokszor messze nem a papíron nagyon jó képességű emberek viszik a legtöbbre, ez ennél sokkal összetettebb dolog.. A nálam okosabbakra visszatérve... Több, valóban nálam okosabb csoporttársam is volt, akik, 1 év alatt 2 év vizsgaanyagát nyomták le, és tárt karokkal várták őket az USA -ba. Sajnálhatod, hogy ez neked kimaradt, tanulhattál volna egy kis alázatot és talán nem lenne ekkora most a kib@szott arcod sem....
A ft erősődése miatt a következő árakkal találkoztam Hawaiin a Walmart-ban, az USA 2. legdrágább tagállamában. Wrangler farmer:7300ft, tojás:90ft/db, jázmin rizs:500ft/kg, Listerine szájvíz:1800ft/l !! Mennyi lehet a szegényebb tagállamokban? Itthon lassan 2x túlárazás zajlik ez a ft árfolyam mellett!
Orvosi vegzettseg szerintem. Van ennyi maganzokent boven a bevetel. Sok orvos befektetonk van. Ilyen osszegu bevetelek atlagosak nalunk ebben a korben. A profik csillagaszatiak. Ahogy irtam regebben csak fikazva voltam, nagyon jol kereso retegek is vannak itthon. A NER felallami cegeknel, az orvosoknal es sok allami cegnel komoly szintu lovek vannak/voltak? Sok ilyen "korcs vallalatnal" konkretan 1.5-2xse volt a berezes szakerto/vezetoi poziban. Sok foiskolai/egyetemi berre lattam ra... Ment a nyokoges de megannyi EUs (k+f) projektben vettek reszt kvazi papiron... Brutal projektl lovek voltak utanuk elszamolva (2020ban napi 150-200e ft) es irrealis projektoraszamban...
A pénz önmagában nem jár együtt a kifinomult kommunikációs stílussal. Ezzel nincs is probléma - csak remélni lehet, hogy ez a hozzáállás nem öröklődik tovább és a következő generáció nem ilyen szemlélettel tölt be pozíciókat.
Ő már huszonévesen 100 milliós villát vett az iq-jából. Csak azt ne kérdezzük, honnan volt az első 10 millió a 90-es évek elején. Még összeomlana az énképe.
A gőg meg hamis biztonságérzet az nagyon ment bizonyos körökben kishazánkban sok-sok évig, aztán változott a világszéljárás, köhögni kezdett a motor, és most már pityergés van meg kéztördelés. Több szerénységet elvtársak.
Ha a való életben is így viselkednének egyesek ahogy itt, úgy a második mondat után otthagynák őket. Kevésbé finom körökben meg simán pofán vágnák az illetőt. Nem tudom, mi táplálja ezt a gőgöt, de ez a folyamatos mantrázás ismeretlenek előtt arra utal, hogy valami nincs teljesen rendben a toronyban - talán egy szakember segíthetne. De hát kinek nincsenek problémái és persze nagyobb gondja persze ne legyen az embernek. A való életben el vannak fojtva dolgok, nem beszélhet senki a munkatársával, beosztottják (alárendeltjeivel!) akármilyen stílusban. Itt viszont mehet... A képességek fontosak, de a külső körülmények és a szerencse teljes tagadása, a siker kizárólagos érdemként való beállítása az védekezési mechanizmus. Ez a hit adja meg a biztonságérzetet és a megnyugvást: a státusz örök és megrendíthetetlen.
Kérj meg egy nálad okosabbat arra, magyarázza el, hogy az általam írt "SOTE ösztöndíjjal, kimagasló kutatási eredményesség, saját vállalkozás" karrierútnál vajon miért kellhet az IQ. Én már korábban is jeleztem, hogy nem vagyok gyógypedagógus alkat. A gyerekem jövedelméről nem fogok vitát nyitni. Bár a végzettségével már egy állami fenntartású munkakörben is nettó 1 millió felett keresne, számotokra lehetetlen, hogy vállalkozóként ennek többszörösét összehozza. Hiszen a karrierutat csak egy multis mókuskerékben lehet elképzelni. Mi kell ahhoz, hogy 2026-ban valaki ennyire beszűkült legyen? 😂 Kicsekkoltam. 🙉
A 4 milliós havi bér vagy nyereseg , osztalek , jövedelem ma sem rossz pénz de nem lehetettlen, de szerintem átlagosan nem feltétlen a világ csúcsa. De nem is átlagos itthon, inkább egy multis közép - felső vezetői bér. Azt, hogy ehez mit kell tenni sok mindentől függ, de kft, ev kent jó esetben a jövedelem 3-4x kell bevételként összehozni - ami 12-16 milió / hó - ami bizonyos szektorokban kb lehrtettlen, takaritó - kivéve ha speciális szakterületett, senki által nem akart munkát vissz talán - de egy mérnöknek, orvosnak magán praxissal már visszonylag könnyen összejöhet. A alkalmazottak is vannak az kb havi bevétel termelő képeségtől függően 1-2 -től akkar 10-30 alkalmazotig is felmehet szektortól függően.
"Abban pedig az egyént a saját képességei és a döntései korlátozzák, hogy valaki képes-e a gyerekeimhez hasonló utat bejárni. 100-as IQ-val például egyszerűen nem fog menni, mert ahhoz a processzor sajnos gyenge." Persze kizárólag a saját képességei, döntései határozzák meg az egyén életét. Még szerencse, hogy nem 1914-ben, vagy 1940-ben lett a fiad 18 éves, hidd el akkor nem a képességei és döntései határozták volna meg a sorsát. A processzoros hasonlat pedig nagyon alja, tudj róla, hogy ez a stílus és gondolatmenet még egy névtelen fórumra böfögve is vállalhatatlan, gáz.
" Átlagjóskának lenni egy himihumi munkakörben: kis foci, kis pénz. 🤷🏻♂️" Bunkó vagy Bugsy.. Azért mielőtt komplet társadalmi osztályokat derogálsz le amolyan kékvérű rasszista tempóban elég nagy bajban lenne a fiad is (és sokan mások is) ha a himihumi átlagjóskák nem hordanák el a szemetet a ház elől rendszeresen, vagy nem javítanák meg a csőtörést a szomszéd utcában, stb stb stb...Én rendkívül hálás szoktam lenni a nyári kánikulában aszfaltozó szinte már fekete bőrű férfiaknak, hogy nem nekem kell ezt a munkát csinálni és ők elvégzik nekem is, felülről 40 °C alulról meg 60... Több tiszteletet az átlagjóskáknak
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link