Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Pontosan! BP-en emiatt is jobban fog pörögni a piac, vidék viszont mámorban él ehhez képest, ott teljes leállásra gyanakszok! Volt pár telefon, a nyaralópiac gyakorlatilag megdöglött, az ingatlanos szerint még mindenki elhiszi, hogy bármennyit kérhet. A luxus viszont nem ált le, gyakorlatilag nem tudnak annyi kikötőt építeni amekkora az igény rá.
2021 nyarán 450k HUF/nm-től lehetett kinn új építésű lakásokat venni tervezőasztalról. Business Bay mellett 850k HUF/nm. Lakáskiadás adómentes, airbnb szintén. Háború kitörésével 70-90% mentek fel a vételi/kiadási árak tavaly.
"Bár ugye az van a hirdetésben, hogy Dubai közelében, ami 50 perc autópályán." Jó persze, ha ez ember megengedheti magának, akkor egyértelmű, hogy inkább Siófok vagy Füred, mint Dubai-tól 50 percre, de hát "kis pénz, kis foci". :)
Bár nagyon távol áll tőlem Dubai minden értlemben, de azért valóban vicces, hogy hasonló adottságú siófoki vagy füredi ingatlant 3x ennyiért kapni. Bár ugye az van a hirdetésben, hogy Dubai közelében, ami 50 perc autópályán... Kurváknak ingázni tökéletes :))
A generálkivitelezést 400-600 ezer forint körül hallottam most (nincs telek és gépészet). A társasházi közös biztosítás kedvezőbb mint az egyéni. 2016-ban, 230000Ft/m2-es biztosítási papírt kaptam a közös képviselőtől a pesti lakásomra, bár a hely ebben az esetben nem számít, lényeg a belföld. A biztosítás terjedelme: „az épületben lévő összes albetét és a közös tulajdonban, közös használatban lévő összes épületrész biztosított“ Ezt a közös költségben fizetjük. Ehhez kötöttem egyénileg, kiegészítésként egy ingóság biztosítást, ugyanannál a biztosítónál (meg kellett adni az ingatlan biztosítás számát; ezt kérd el a közös képviselőtől), mely évente kb. az infláció mértékével emelkedik. Gondolom a főbiztosítás is emelkedik a m2 árakkal együtt.
Utoljára ezt a furcsa érvelést egy gyerekkel kapcsolatban hallottam. Kicsi még, csinálja nyugodtan tovább, úgy sem tud nagy kárt okozni. Kérdezd az ukránokat, mekkora kárt tudnak ezek a gyenge oroszok okozni a hosszú évtizedken keresztül felhalmozott rakétáikkal.
Keleteurópa, ne viccelj, két nagyobb várost nem tudnak két hónap alatt elfoglalni. De mindegy, Lala kérte, hogy hanyagoljuk itt a témát, tartom magam ehhez.
Két opció érdekel: -teljesen kiég a lakás -megsemmisül az egész épület (természeti katasztrófa vagy gázrobbanás, ilyesmi) Nyilván a kiégésnél a tégla/épület megmarad, ott a belsőt kell újracsinálni. Ez világos. Tűz/füst kár + ingóságok biztosítása jöhet szóba ilyenkor. A megsemmisülésnél meg jópofák, ha azt mondják hogy 200ezret fizetnek 1 négyzetméterre, egy jó 12 millióból nem lesz nekem hasonló lokációjú, minőségű lakásom. Sőt semmim se lesz. Értem én, hogy a társasház egy telken fekszik, aminek egy kis része szintén osztatlanul az enyém de na. Vagy az olyan értékes volna? :) Köthetek akár 1milliós négyzetméteráras újjáépítésre is biztosítást, aztán ha baj van, akkor a túlbiztosításos pénzt ők addig eltették, de kifizetni nem fogják, mert bebújnak az újjáépítési ár mögé. Azt hiszem érthető, hogy mi a bajom, csak a megoldást nem látom. A társasház biztosítását épp a közös képviselőtől próbálom begyűjteni (ez volt az első lépés).
Nekem, ez valhogy nem megy! Havi max 300eFt, mindennel együtt, azért ennél egy "picikével" többet keresek. Tehát ha akarom ha nem, minden hónapban marad pénzem. Azonban mindenki másképp él, én így. Üdv
Első körben meg kellene nézni, hogy a társasház biztosítása mire terjed ki? Amúgy földrengés, tűzvész, vagy mire gondolsz.
Törölt felhasználó2023. 02. 18. 18:13
na hy holnap nehez nap lesz egy komplett uj vezetekeles muanyagcsatornaba amit mar felraktam a panyelkaba 1 kilometert benyel az a szar az fix vezetekbol azutan teljes gletteles elvedozes majd festes ,ajd egy kis burkolas a konyhaba meg jo hogy a klotyo es a wct nem kell piszkalni nehez napok jonnek ram sporolunk dolgozunk nehez a proli lét. de jol fizet szevasztok
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link