Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 16:06
Előzmény: #192542  Nudli
Ezzel nem teljesen értek egyet. Jó hitel az amire úgy számolod hogy adott idő alatt többet kültenék , ha nem most egy összegben vennéd. Mondok egy példát. 
Lakás / ház, abban az esetben , ha hosszú távon tervezel ott maradni, és pl 200 e € egy lakás aminek a bérleti díjja 1000€ az 16,6 év -->20 karbantartással stb. Ha ki sikerül fogni egy jó hitelt vagy a törlesztőd azonos vagy minimálisan drágább csak mint a havi bérleti díj lenne akkor az szerintem jó befektetés (fizetésedhez mérten könnyen fizethető és kalkulálható összegnek kell természetesen lennie ) mivel ahogy te mondod minimális felára van annak, hogy 16 -20 évben nem kell már erre költened. Ez egyoldalról egy biztonság --> ezt keresi a magyar ember , másik oldalról egy kötöttség, mert ha 200km el arrébb lenne egy olyan munka ami 2x annyit fizet hasonló lakhatásért akkor meg nem vagy flexibilis . 
Abban igazad van , hogy az LENNE a legjobb, ha csak olyanra vennénk fel hitelt amivel pénzt keresünk-->kvézi kitermeli magát, de azért ez egy idilli állapot. Magyar emberekből a felső percentilis. Többieknek marad amint írtam.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 16:06
Ezzel nem teljesen értek egyet. Jó hitel az amire úgy számolod hogy adott idő alatt többet kültenék , ha nem most egy összegben vennéd. Mondok egy példát. 
Lakás / ház, abban az esetben , ha hosszú távon tervezel ott maradni, és pl 200 e € egy lakás aminek a bérleti díjja 1000€ az 16,6 év -->20 karbantartással stb. Ha ki sikerül fogni egy jó hitelt vagy a törlesztőd azonos vagy minimálisan drágább csak mint a havi bérleti díj lenne akkor az szerintem jó befektetés (fizetésedhez mérten könnyen fizethető és kalkulálható összegnek kell természetesen lennie ) mivel ahogy te mondod minimális felára van annak, hogy 16 -20 évben nem kell már erre költened. Ez egyoldalról egy biztonság --> ezt keresi a magyar ember , másik oldalról egy kötöttség, mert ha 200km el arrébb lenne egy olyan munka ami 2x annyit fizet hasonló lakhatásért akkor meg nem vagy flexibilis . 
Abban igazad van , hogy az LENNE a legjobb, ha csak olyanra vennénk fel hitelt amivel pénzt keresünk-->kvézi kitermeli magát, de azért ez egy idilli állapot. Magyar emberekből a felső percentilis. Többieknek marad amint írtam.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 16:00
Előzmény: #192556  Törölt felhasználó
Üdv a kispolgári létben :D Én német fizetésből ami magyar szemmel egy talicska pénz hasonlóan érzem.. Hiába nött a bevétel ha a kiadás is nagyott nőtt.Nem panaszkodom ,mert otthon a hitelt se tudtam volna fizetni itt meg tudom + albit + autó csere stb, de azért be kell osztani.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 16:00
Előzmény: #192553  Törölt felhasználó
a plebsz mashogy gondolkodik. lakni kell valahol eddig megnezte a helykozi jarat koltseget ingatlanvalasztasanl.    kocsival foleg 2 kocsival nem is szamolt most hogy olcsosodik talan kijjebb is mereszkedik megtekintesnel 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:57
Előzmény: #192550  Nudli
a jutalmam majd az lesz a sok gurizesert es kuporgatasert mikor a sajat hazam medenceje mellett  szurcsolom a penny sort  a napagyon. hosszutavban gondolkodom most mar van egy hazra pesten a vilagvegen de felujitasra es jelentekeny vesztartalaekra nincs meg egyenlore. meg munka es sporolas fazis van
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:57
Előzmény: #192547  Törölt felhasználó
2020 ben elkezdtem egy repülős PPL LAPL jogosítványt :D aszem 13 órát repültem + orvosi meg utazási költség.. akkor volt neki külön fül, azóta archív.. akkora pénznyelő, ha nem tervezet utaszállítóig vinni mint a ház... (akkor is az mert 20-25 M a beugró mire minde jogosítás meglesz és koránt se m biztos, hogy minden vizsgsa sikerül is)
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:53
Előzmény: #192545  Törölt felhasználó
a normális jelzálog hitelhez tartozó jog. 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:52
Előzmény: #192548  Törölt felhasználó
Akiket én látok agglosakat, ott ez nem lesz opció. Vagy az agglos lakás/ház, vagy a munkahely, vagy az iskola elhelyezkedése miatt nem lesz kivitelezhető. Aki eddig tömegközlekedett távolabbi aggloból, annak olcsóbb lesz.
ehe
ehe 2023. 02. 22. 15:52
Előzmény: #192548  Törölt felhasználó
Lehet Murdoch is visszafjordult a reptérről, csak még nem volt ideje írni.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:51
a kulfoldi lakasberlesre meg az a velemenyem ami a hatoscatornas ingatlanrovat vezetojenek volt a velemenye kb 5 eve: a magyar munkaberekbe nincs beleepitve a lakasberlet dija. se a nyugdijakba. aki itt nem szerez ingatlant oregkorara az megy a hid ala. ilyen egyszeru az egesz
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:51
Előzmény: #192547  Törölt felhasználó
ezekkel jutalmazod magad a melóért ha nem teszed befásulsz..  és később sajnálni fogod nem tetted meg. 
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:49

Lemaradt a fele:A matek a magyar lakásoknál sem jött ki már jó pár éve.
Egy 75 nm-es lakás Bp belső városrészében már 750e/nm áron sem volt jó üzlet kiadásra.
56m forint ezt kb 150.000ért lehet kiadni. az 1,8m/év ha semmit nem adózol és semmit nem teszel félre felújításra akkor 3,2% kamat. 
Ha a megtérülést nézzük akkor ez 31év!!!!!!!!!!!!!!  ökölszabály szerint 20év az már nem jó.. 
És mondom akkor nulla a felújítási alapod..pedig 5-6évente minimum tisztasági festést , korszerűsítést el kell végezni kb ingatlanár 2% értékben..és még nem is adóztál 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:46
fura hogy nem beszeltetek meg a portfolios csekliszt tomegkozlekedeses temajat az arstoppos berleteket ami miatt az agglosok olcsobban jarhatnak majd  dolgozni a kozpontokba
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:46
Előzmény: #192540  EURHUF_goes_to_haven
Itt az élvezeti vagy bakancslistás hülyeségekre gondolok, ami külső szemlélőnek pénzszórás. Nálam volt már 1 óra sétarepülés, repülőgép szimulátorozás többször is, de lehet akár néhány kör a Hungaroringen, vagy bármi, ami komplett pénzpocsékolás, de neked örömet okoz.
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:45
Előzmény: #192539  EURHUF_goes_to_haven
szerintem 2 dolog van.
egyrészt rég át kellett volna állitani az embereket a piacgazdaságra, ezt azért nem lehetett mert a hatékonyság nem német így a bérek sem lehetnek azok.. 
Tehát  haTÉKONYSÁGOT/versenyképességet ÉS A BÉREKET (bérköltségeket) kellett volna arányosítani. Ok a kezdeti időkben az olcsó bérekkel a jó szakemberekkel lehet idevonzani a nagy cégeket a bérekkel játszva lehetett versenyképesnek lenni a szomszéd országokkal.. igen de mellette kellett volna a feldolgozó ipart folyamatosan fejleszteni..minél magasabb hozzáadott értékkel eladni az ipari és mezőgazdasági termékeket.
Amikor az nszk márkát bevezették akkor előtte meghatározták az értékét.
Legyen a fizetés 1/3 rezsi 1/3 a lakbér 1/3 a megélhetés  a lakbérnél nyílván figyelembe kell venni egy ingatlan megtérülését és/vagy a jövedelmét. 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:44
Előzmény: #192544  ehe
orulnek az elsetalasi jognak
ennyit irtam semmi mast. Nem tudom nem erdekel kinek a jogkore csak orulnek neki
ehe
ehe 2023. 02. 22. 15:41
Előzmény: #192543  Törölt felhasználó
Nem kérhették, mert nem is volt ilyen nálunk...
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 15:40
 kérték az elsétálás jogának az eltörlését! 
orulnek az elsetalasi jognak
Nudli
Nudli 2023. 02. 22. 15:34
Előzmény: #192520  EURHUF_goes_to_haven
van jó hitel és rossz hitel.
Jó hitel ha pénzt keresel vele, rossz ha a saját fogyasztásodat finanszírozod. 
Máshol már írtam a chf hiteles nyafogók hazavágták a jelzálog piacot. A jelzálog hitel a világ egyik legfontosabb hitele, pl ha laksz egy saját ingatlanban akkor az holt tőke, de ha jelzálogot veszel fel akkor működő tőke lesz belőle. A jelzálog hitel alapja az, hogy maga a jelzálog tárgya a fedezete a hitelednek. Ha autót veszel jelzálogra de van ingatlanod is akkor is csak az autót viszik. Ez az elsétálás joga, feladod a hitelt elviszik elárverezik a jelzálog tárgyát ha marad pénz akkor meg is kapod. Persze ehhez hiteles és nem korrupt végrehajtók kellenek. 
Most nem engednek felvenni jelzálogot mondjuk 100milliós házadra, mert hülye vagy és csak annyit engednek amennyit a fizetésed lehetővé tesz. 
Miközben ha van 3 ingatlanod amiből bevételed van és ezekre felveszel jelzálogot a 4.megvásárlásához akkor miért ne tehetnéd meg.
A bankadó bevezetésekor a bankok kérték az elsétálás jogának az eltörlését! 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 15:30
Előzmény: #192538  Nudli
Ezzel nem értek egyet. Alapból % ban hasonló a bruttó- nettó közötti különbség mint magyarországon, de itt minden évben ebből még vissza is igényelsz, és a fogyasztás után meg alapból nem fizetsz annyit. Szerintem itt több marad meg így. Arányoktól eltekintve

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek