Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2022. 12. 10. 10:04
Előzmény: #186586  kukor-ica
Dr Bogár László nyilatkozta nemrég:
Gazdagok: Felső 5 %
Középréteg: 80-95 %
Szegények: 0-80 %
lacikonyha 2022. 12. 10. 10:01
Előzmény: #186598  mr_bob

mi motiválhat?
pl, hogy a sógornője is nem rég vett megint
mr_bob
mr_bob 2022. 12. 10. 09:43
Előzmény: #186597  lacikonyha
de akkor neki ez inkább hobbi, mint befektetés? biztosan motiválja valami (pl.: örökség az utódoknak?), csak akkor az nem a pénz, vagy pontosabban nem csak a pénz.
lacikonyha 2022. 12. 10. 09:37
Előzmény: #186593  mr_bob

ne keverd össze a "megélhetési" ingatlanvásárlót a nem megélhetésivel
..
íme egy példa, nem elmélet:
egy emberem akivel régebben  üzleteltem, kicsit össze is barátkoztunk, 5 éve vett egy lakást, amit ma (illetve a nyárig biztosan) 35-40 között lehetett volna tempósan pénzzé tenni, 140-ért van bérbe adva és boldog tőle
nekem van egy üzlethelyiségem 2010-ben vettem, hasonló áron lehetett volna dobraverni idén nyáron mint az ő lakását, 212-ért van bérbe adva
ő ilyet nem vett volna soha, én meg olyat mint ő
a különbség hogy én megélhetési bérbeadóként vettem, ő meg dísznek
az említett ember most készül venni Veszprémben 33-34 kp-ért nagyjából felújított panelt, amit 120-130-ért lehet bérbe adni, és boldog lesz tőle
.
vagy 500 lakását eladni készülő ember monológját hallgattam már végig amikben kifejtették részletesen hogy szerintük hogyan kéne gondolkodniuk a vevőiknek hogy jól járjanak
.
és általában eszük ágában sem volt úgy gondolkodni (ebből a fajtából mégtöbb monológot hallgattam már meg)
mr_bob
mr_bob 2022. 12. 10. 09:28
Előzmény: #186595  mr_bob
illetve ncseed és izomember, ha jól emlékszem, akkor jó áron vásároltak be, nem mostanában. ha a most 40-50 milliós panel 30-35 lenne, akkor nem kérdezném, mert logikus befektetésnek tűnne (feltéve, hogy ugyanannyiért ki tudod adni, mint most)
mr_bob
mr_bob 2022. 12. 10. 09:23
Előzmény: #186594  Törölt felhasználó
a jövőt nézzük kérlek. az nekem nem érv, hogy az elmúlt 5-6 évben mi volt, mert lehet, hogy többet az életben nem lesz ilyen, hogy tripláznak az árak ilyen rövid távon. vagy, ha szerinted triplázni fognak, akkor indokold meg miért ,)
Törölt felhasználó 2022. 12. 10. 09:15
Előzmény: #186593  mr_bob
Deutsch apósa se prémium ingatlant adott ki. A kiadási matekban a panel volt a legjobb évek óta. Lacikonyha, izomman, ncseed is jól számolt a panellal.
mr_bob
mr_bob 2022. 12. 10. 09:10
hol van az a réteg, aki most mondjuk veszi a 40-50 milliós paneleket? akinek volt esze az tavaly vagy tavaly előtt már bevásárolt 20-30%-al olcsóbban és jobb hitel feltételekkel. most már nem is biztos, hogy 10%-os lakáshitel kamatok mellett olyan jó üzlet kiadásra megvenni egy ilyet, nem? vagy, ha nem hitelből megy a vásárlás, akkor van egy réteg, aki 40-50 milliókon ül és drágábban szeret vásárolni, mint egy éve? netán egy év alatt jön össze neki 40-50 millió forint bevétel? direkt tucatpanelt írtam, nem egyedibb ingatlanokat, amelyek ritkán kerülnek a piacra. a ner köréből meg biztosan nem csepeli panelekbe megy a pénz, hanem minőségbe. írj már példákat, hogy szerinted ki az aki a következő 2-3 évben is támasztani fogja a tucatpanelek 800 ezer/1 milliós négyzetméter árait budapesten? szerintem covid alatt és után elment sok puskapor, de lehet hogy rosszul látom.
Gaguse
Gaguse 2022. 12. 10. 09:02
Előzmény: #186576  Duddy30
Pontosan. Tegnap beszéltem pár tehetősebb vállalkozóval. Sajnos ezt mondták, hogy elgondolkoztak rajta hogy kiszedik a pénzük a bankból és párnaciha vagy ingatlanba megy mert ezek ellopnak mindent. Na akkor lesz itt nemulass ha kiszabadul ez a szellem a palackból és mindenki rohan kivenni a pénzét.....
HPPapa 2022. 12. 10. 07:08
Előzmény: #186590  bronz
Mindeközben XII-ben elértük az 5 milliós m2árat: https://lakopark.ingatlan.com/d72residence/33051065
Teremgarázsbeálló +9M kötelezően.
bronz 2022. 12. 10. 06:28
Kudurrant a Balaton buborék végre. Esnek a jócskán túlárazott újépítésű lakások, egyre több ilyen van ingatlan.com-on is.
"Átvállalják" az áfát a nagy akcióban vagy egyszerűen árcsökkentés van (van honnan, még felezve is drága lenne, akkor inkább vennék valamit tenger mellett).
tothjoco
tothjoco 2022. 12. 10. 06:04

Ez a felső réteg az eladói oldalon is ott van! A már megszerzett jó ingatlanokat "kicsit" túlárazva feldobják a com-ra és várnak hogy hátha egy másik clubtag vagy oda ácsingózó hátha rákap! Igazából nem akarja eladni de "ha ennyiért elmegy" akkor igen. Ezzel húzva, támasztva az ingatlanárakat.  Sok ilyen van itt az északi parton, de gondolom Budán is.
tothjoco
tothjoco 2022. 12. 10. 05:52
Előzmény: #186584  kkpp

Persze, részemről ez tetszésnyilvánítás volt...
Polgárpukkasztó kedvemben én is szoktam az étteremben "rizsát" rendelni köretnek..:) Olyan csúnya szó hogy használom.
tothjoco
tothjoco 2022. 12. 10. 05:44
Előzmény: #186585  kukor-ica

Konkrétan én is vettem egy lakást 4 éve 24M-ért, a néni 84 éves volt. Nem volt folyószámlája, kp kérte. Felköltözött a IV ker-be egy nyugdíjas otthonba....A fia nem törődött vele és nem akarta hogy örököljön.
kukor-ica 2022. 12. 10. 00:28
Előzmény: #186566  Duddy30
"Én inkább azt figyelem, hogy a jó környékek jó ingatlanjainak kínálati mennyisége változik-e, és az nem igazán vagy legalábbis minimálisan ami meg nem- nagyon durván túlárazott ugyanúgy elviszik mint azelőtt. Nem lesz megint 2008 most már van egy sokkal nagyobb és tőke erősebb befektetői réteg az országban"
.
Ezekkel maximálisan egyetértek.
A felső pár % jó adottságú ingatlant (ami =/= a legdrágábbakkal!) el fogja vinni az elmúlt 10+ évben feltőkésedett réteg - árában. Nekünk, és mindenki aki itt most majd tuti bizniszre ácsingózik, nem fog sok jutni.
És itt nem (csak) a NER-esekre gondolok, hanem azokra (pl. multik középvezetői, építőipari vállalkozók), akiknek nem elérhetetlen 40-50-60 stb. millió befektetés, mert nagyon jól ment nekik, és most is jól fog, legfeljebb nem ANNYIRA jól.
Csak a NER közvetlen nyerteseit Tölgyessy P. 600-800e közé teszi (családtagokkal), ehhez jön még a fenti réteg, ezek jelentős támaszt fognak nyújtani az ingatlanpiac jó adottságú ingatlanainak.
És igen, ettől még sajnos igaz, hogy 5 milió embernek még egy panellakás (vagy annak ára) is elérhetetlen, mert dél-amerikai szerkezetű társadalom felé megyünk, harsány, domináns felső réteggel, soványodó középpel, és szétterülő, menthetetlen alsó sokasággal. 

kukor-ica 2022. 12. 09. 23:40
Előzmény: #186580  macisajt
A színésznő Csala Zsuzsa utolsó éveiben végigturnézta a bulvármédiát, hogy 50e ft nyugdíjból nem tud megélni. 
Halála után 27 milkót találtak - szó szerint a párnacihában. (Ami amúgy akkor került oda, amikor nagy házát kisebbre cserélte)
Nagyon sok idős csinálja  így, nem véletlenül tudnak egyszerű, szegény nyugdíjasoktól milliókat kihúzni az unokázós csalók...
kkpp 2022. 12. 09. 23:18
Előzmény: #186565  tothjoco
"Ez a "frekvenciás" lett a jelszó hogy ingatlanfórum tagok vagyunk? :)"

Ne lepődj meg, a panelra meg a "panyelka" kifejezés is elő szokott itt bukkanni, ami szerintem jópofa. Valamint a többpanel tulaj az "panelfáraó", a többgarázs tulaj meg "garázsfáraó". Ez utóbbi tulajdonképpen tihamért jelenti, az egyetlen garázsfáraót a topikban.
kukor-ica 2022. 12. 09. 23:11
Előzmény: #186581  J0hnnyEnglish
Régóta tudjuk, hogy a gazdasági ciklikusan változik, és egy ilyen hosszú boom után nehéz időknek kell jönnie.
Engem pont az aggaszt, hogy olyan populista politikai vezetésünk van, aki ezt nem hajlandó ezt elfogadni...
2345678 2022. 12. 09. 21:23
Előzmény: #186581  J0hnnyEnglish
A könyvelőirodába voltam. Látom, hogy NOBU  fűtőpanelek vannak a falra szerelve. Kérdeztem, hogy mi ez .Elmondta a cég vezetője, hogy a távhő számlájuk 17.5 szeresére nőtt. Ezért nem kérnek tovább belőle. Árammal fűtenek. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2022. 12. 09. 21:01
Előzmény: #186580  macisajt

Az szinte biztos, hogy közel fillérre pontosan tudja az MNB magát az összeget, de az eloszlás az biztosan nem kiegyenlített és sötét dolgokhoz is köthető egy jelentős része akár.
más/ gazdaság: Elég borúlátó vagyok, magyar módra bekapjuk a mély torkost. Beárazza a piac fillért, aztán jönnek a hitelminősítők. Januárban szerintem sokkolódnak páran (az állam is)... Minap ATV egyenesbeszédben Óbuda rezsiszámlája 600milláról, 5,5 milliárdra dobbant. Szóval a háború árát velünk is ki fogják fizettetni ebben biztos vagyok, mert a gazdaságból elég hamar kiszivattyúz komoly mennyiségű pénzt. Az, hogy ez hova vezet fogalmam nincs.
Inkább az aggaszt jobban, hogy elhúzódó válság körvonalazódik ebből az egészből, az meg senkinek nem jó!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók