Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini péntek, 10:36
Előzmény: #242516  ngergo1985
a válasza várhatóan:
Adóztatni?
mindenkit más csak őt nem.
Ő képviseli a magyar átlagembert mind inteligenciában mind átverhetőségben.
Nem veszik észre, hogy a nagy adókedvezények hátulütője a romokban heverő egészségügy és alacsony szinvonalu oktatás és hogy emiatt fizetünk rekord 27%-os ÁFÁt a  boltokban.
Nincs ingyen ebéd
hubi2 péntek, 10:24
Első kérdés:
Miért nem képes az állam az alapvető szolgáltatások működtetésére a GDP közel 50%-ának újraelosztása mellett?
Második:
Miért állítod be teljes adómentességnek az munkajövedelem SZJA elengedését? Normál fogyasztás mellett még így is a költségvetésbe vándorol a szuperbruttó 40%-a.
Peti84
Peti84 péntek, 10:23
Előzmény: #242515  Zedisdead
Ők lehajoltak a családiházas melóért (3-4 évvel ezelőtt) és jók. A többi ismerős statikusommal ipari csarnokozunk, őket nem is merem ajánlani. 
vaczak péntek, 10:17
A laktózmentes tejföl árréssapka miatti megnövekedett forgalmából következő áfanövekedés simán fedezi majd a kieső bevételeket. 
ngergo1985 péntek, 10:13
Előzmény: #242514  Spiller
Egy kis játék: hogyan akarsz működő magyar államot normális EÜ ellátással, oktatással, tömegközlekedéssel, ha a rengeteg szja kedvezménnyel kb 5-600 ezer ember alsó hangon nem fog adót befizetni az közösbe innentől? Ez a mai 4.5-4.6 millió munkavállaló13-15%-a? Hiszen ezek a szolgáltatások jelenleg sem működnek már! Honnan akarod a kieső 500-800 milliárdot pótolni az amúgy is romokban lévő költségvetésbe? Elvileg te vállalkozó vagy, várom a válaszod, kit és mit adóztatnál meg, hogy ezt a kieső bevételt pótold! 
Zedisdead péntek, 10:09
Előzmény: #242513  Peti84
Köszi! Hú ezek elég nagynak tűnnek egy családi házhoz...
Spiller péntek, 09:57
Előzmény: #242500  J0hnnyEnglish
egy kis játék: Egyszerű, sorold fel mit vársz ha leváltják a mostani kormányt. Mivel bármelyik kerülne hatalomra semmit nem akarnának ami hasonlítana a mostanira tehát.. 
De egyszerűsíthetjük is. A Friss husok:
-Szerinted fenntartanának bármilyen támogatási rendszert?  
- Vélhetően lesz egy adómentes szja sáv. Te abba beletartozol majd?  
- Adómentesek maradnak az állampapír megtakarítások?  

Még egyszerűbb pénzbe kerülne neked a kormányváltás? 
Peti84
Peti84 péntek, 09:57
Előzmény: #242512  Zedisdead
 Én is tudok ajánlani egy statikust:
 https://m-statika.hu/
Családi háznál emelt ráépítés, tartófal kiváltás, stb. esetében nekem Ők voltak.  
Zedisdead péntek, 09:41
Előzmény: #242511  slash
Miért volt kemény? Merre volt? Ajánlani tudod?
slash péntek, 09:20
Előzmény: #242508  Zedisdead
Nincs telós konzultáció a statikussal ki kell jönnie. Én komplett ház alaprajz , energiatanúsítvány csomaggal vártam a statikust. Így is kemény menet volt.  
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 09:16
Előzmény: #242505  berlini

Én a saját lokációnkban azt láttam, hogy januárig lekopaszodott a piac, február szinte üres, 5-6 hirdetés egész gréten, majd jön a március (oké tavasz), és megjelentek a >1.300.000 nm árú panelek, most csak 1 típusból van már fent legalább 5 db ilyen vagy magasabb áron.
Amikor utóbbit megnéztem, akkor írtam nektek hogy megint inkább bezártam .com-ot.
"nincsen olyan erős marketing" - szerintem még kormányzati szinten is a csapból is ez folyik...
Xis24
Xis24 péntek, 09:10
Előzmény: #242507  DaGi
Túl nagy a szektorban a kapzsisági motívum ahhoz, hogy ha nem duplázódik pár évente az ár akkor azt ne katasztrófaként éljék meg a "befektektetők" Kerül amibe kerül.
Zedisdead péntek, 09:07
Tud valaki ajánlani, statikust vagy statikus szemmel nézni tudó épitészt, aki megnézne nekem bővitendő családi házat Bp 16 kerületben? Vagy csak rajzok, fényképek alapján konzultálna telón?
DaGi péntek, 08:12
Előzmény: #242506  berlini
Semmi ilyesmit nem sugalltam. Kizartnak tartok jelentos arcsokkenest. Oldalazast tartok valoszinunek, 2022-es piachoz nagyon hasonlo jelleggel. Ugyanugy ev eleji egyszeri hatas, aztan kereslet kihullas. Ket esetben lehet elteres: felfele akkor, ha valamilyen valasztasi hulyeseg jon ingatlanpiachoz kapcsoltan. Lefele akkor, ha megugrik a munkanelkuliseg. 10% feletti eselyt egyikre sem adnek.
berlini
berlini péntek, 07:52
Előzmény: #242503  DaGi
szegény eladók!
ha jól értem nagyon rosszul fognak járni.
Kétségbeesésükben felmondanak a bérlőnek és gyorsan eladják 30%-kal a legfrissebb hirdetési áruk alatt Neked, hogy a vételárat  betehessék 5%-os állampapirhozamra az államkincstárba.
Ennek is van esélye, kérdés, mekkora.
berlini
berlini péntek, 07:47
Előzmény: #242502  J0hnnyEnglish
ez csak ott sántit, hogy nincsen olyan erős marketing ami pótolná a fizetőképes kereslet hiányát.
Kifulladna az áremelés, ha az emelt árszinten nem lenne kereslet.
tegnap leirtam a cordiás történet következő fejezetét.
Eredetileg le akartam kötni 2 vagy 3 lakást az utolsó ütemben.
Megjöttek az árak és ezért csak egy re jelentkeztem, mert úgy véltem, hogy a közel 2 millió/m2-es árak már a jövőt árazzák.
Mire meggondoltam magam, 10 napon belül emeltek 10%-ot ugyanazon lakásokra és a tegnapi szerződéskötéskor kiderült, hogy a 200 lakást úgy viszik mint a cukrot ezért még emeltek 5%-ot a maradékon (abban a reményben, hogy igy marad az épitkezés végéig pár darab amit értékesiteni tudnak).
Tehát a tegnap 80 millióért lekötött 44m2-es (plusz 7m2 kis terasz és 30m2 saját használatú kert plusz 60m2 kert amit más fizikailag nem tud használni csak én) ma már 92 millió felett lenne hirdetve.
Ha igy nézzük, akkor a 10%-os tegnapi előleg azonnal hozott 150%-ot.
DaGi péntek, 07:36
Előzmény: #242503  DaGi
"Ezek az elmúlt 13 év legerősebb hónapjai voltak"
* Hónapjai között
DaGi péntek, 07:32
Előzmény: #242501  berlini
Egy: csak használt piacról beszélek. Az új egyáltalán nem érdekel. Ha bárhol írok bármit az ingatlanpiacról külön megnevezés nélkül, az a budapesti használt lakáspiacra értendő.
Kettő: valóban nőnek az árak, vagy csak a hirdetésekben? Szerintem vannak alpiacok, ahol nőnek nagyon még most is. Tipikusan ezek a külvárosi panelek. És vannak olyanok, ahol már majdnem stagnálnak. Most van az, hogy a cikkeket olvasva az eladók magabiztosan és jelentősen felüláraznak, aztán hamarosan rájönnek, hogy így nem lesz eladás. Ettől még a hirdetési árak egy ideig tudnak tovább szaladni a valóságtól. 
Három: Budapesten eddig nagyon úgy néz ki, hogy eltört valami március elején a keresletben. Két hét alatt 5.3%-ot nőtt az eladó lakások száma. Tavaly az év ugyanezen időszakában 0.5%-kal csökkent. Elképesztő különbség. Ilyen rövid idő alatt ilyen növekedést nem láttam még, bár csak tavaly januártól nézem részletesen. Mások adataiból is azt látom, hogy ez a növekedési ütem hasonló/nagyobb, mint 2022-ben a ZOP elfogyása után.
Négy: valóban volt viszont 3 nagyon erős keresletű hónap az ingatlanpiacon. Tavaly október, november és december. Ezek az elmúlt 13 év legerősebb hónapjai voltak az év megadott időszakában(értsd: tavaly december volt például az elmúlt 13 év legerősebb decembere a DH barométer szerint. Ugyanez igaz novemberre is, októbert még 5 másik október maga mögé utasította, de szintén közel volt a legerősebbhez  ). Viszont ugyanezen keresleti indexek alapján már január se volt kiemelkedő, február pedig már gyenge középmezőny. Azt állítom, hogy a frissebben látható adatok alapján március kifejezetten esésben van keresleti szempontból. Amíg ebből stagnáló, esetleg enyhén csökkenő hirdetési árak lesznek az eltart viszont pár hónapig általában. 
Öt: Amikor beárazol egy ingatlant magadnak, általában laikus vagy és teljesen érthető módon abból indulsz ki, amit a cikkekben olvasol, főleg azok címében. Ez alapján ma a hirdetők java része megnézi, hogy mennyi a környéken az eladó lakások ára, rányom 5%-ot és vigyorogva várja a licitet. Aztán rá fog jönni, hogy már messze nem az a helyzet van, mint tavaly év végén, ami megalapozta ezeket a cikkeket.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 07:24
Előzmény: #242501  berlini

"Merthogy csak az tudja megmagyarázni, hogy miért nőnek hónapról hónapra az árak"
Marketing és a csapból is ez folyik. Minárikék a márciusi összefoglalóban pont ezt ecsetelik.
Itt nem arról van szó, hogy van egy "laza" áremelkedés megy végbe, ennek a tetején (elég közel vagyunk szerintem) látszik már a kereslet elapadása.
berlini
berlini péntek, 07:05
Előzmény: #242498  DaGi
tegyük fel, hogy igazad van. Ami az állampapirból kijött az szinte semmi az ingatlanpiacon.
Nos ekkor marad a jóisten.
Merthogy csak az tudja megmagyarázni, hogy miért nőnek hónapról hónapra az árak. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek