Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 12:57
Előzmény: #242575  Second Wave

Kb a felső 10%-ról beszélünk, ugye?
Meg az összehasonlítást, hogy ami 20-30 évvel ezelőtt megvalósítható volt az most teljesen reális a mostani gazdasági körülmények között is.
Persze ez egy fórum, mindenki azt ír le amit akar, úgy ahogy akarja, tőlem általánosíthat is.
N0MAD szombat, 12:08
Előzmény: #242578  FatFIRE
Nem kell meggyőznöd hogy a teljes politikai “elit” jórészt gazemberek gyülekezete, a lényeg az lett volna hogy a egy rég kimúlt törpepártot ekézni amikor jelenleg nagyságrendekkel nagyobb gazemberségek mennek enyhén szolva furi.
FatFIRE szombat, 12:03
Előzmény: #242574  N0MAD
Igen, maguk az exkomcsik is ott voltak és a gyerekeik is, ideje megismerkedned a rendszerváltás utáni magyar történelemmel. 🙂 Soroljam közülük az exávós, kommunista családokat, hátha beugrik valami? Nagyon hosszú lista lesz...
N0MAD szombat, 12:02
Előzmény: #242575  Second Wave
Nem emlékszem persze, de nem az lehetett a mindás hogy két milla kell legalább a vagyonka ósszehozásához?
Nem a lean fire megélhetés a két milla havonta gyanítom. De persze jó ha van :D
FatFIRE szombat, 11:59
Előzmény: #242573  J0hnnyEnglish
Senki nem mondta, hogy az nem munka, az a kérdés, hogy mennyit lehet keresni belőle és mikor lesz ebből szemmel látható vagyontömeg. 😊 
Second Wave szombat, 11:58
Előzmény: #242573  J0hnnyEnglish
Nem olyan rég, még 2. Izom korában itt le lett vezetve, hogy havi két milla bér alatt koplalás van, nem hogy fire. (amit jómagam persze vitatnék)
Akkor érdemi vagyont felépíteni normális alkalmazotti melóból? Még a multis középvezetői bérből sem nagyon, ha az illető multis középvezetői életszínvonalat tart. Ha eltéríti az életszínvonalát a státuszától és a fizetésétől, gyakorlatilag akkor is lehetetlen. Vagyon alatt most nem egy "elit" ltp. panelt értek, egy másikat meg kiadva. Hanem mondjuk havi 2 MFt jövedelmet biztosító befektetett vagyont. Az 12*2mFt/0,04 = kb. 600 MFt. + A saját lakhatás legyen egy normális kérő nem túl acélos helyen 100 milla.
Szerintem vállalkozásban gondolkodva lehet erre normális esély.
N0MAD szombat, 11:55
Előzmény: #242571  FatFIRE
Azért mert politikárol beszélsz még ne menj el full,retardba. Ennél jobbakat szoktál.
“ kommunisták voltak, vezető ávósok, pártkáderek, újságírók. Ezek söpörték le a padlást, verték agyon ávósként az embereket és nyomorították meg évtizedekre az országot - később pedig büszke liberálisok lettek”
Akkor az szdszesek kétezer körül olyanokböl verődtek óssze akik a negyvenes évek végén mondjuk húszévesen padlást sópórtek?
Hetvenéves verodők?
Amúgy a tóbbi párt komcsi felmenoire miért nem reflektálsz? Elég fajsülyos a kormány kórnyékén, de egy rég kimúlt pártot kell ekézni mert a liberálisok az ellenség mert nár csak nyomokban léteznek a nevükben van hogy szabadságot akarnak, az meg nem szimpi az autoriter vezetoknek sehol.
Már Rákóczi is nemzetáruló lett a pro libertate jelmondata miatt?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 11:14
Előzmény: #242570  FatFIRE
Jaj hagyjuk már ezt emberek... mert a multis középvezető az nem munka... vagy bármi más alkalmazotti normális meló, meg igen 2 perc alatt meg lehet gazdagodni... 
FatFIRE szombat, 11:10
Előzmény: #242550  2345678
Írd majd be ide az elérhetőségedet a hétfői találkozónk miatt, köszi. 
FatFIRE szombat, 11:07
Előzmény: #242553  Placi82
Ilyen szar alakok tipikusan az SZDSZ körül verődtek össze, gyakran még a szüleik is kommunisták voltak, vezető ávósok, pártkáderek, újságírók. Ezek söpörték le a padlást, verték agyon ávósként az embereket és nyomorították meg évtizedekre az országot - később pedig büszke liberálisok lettek. Ezekkel állt össze a lent nagy megbecsüléssel emlegetett Raj Tamás is. 
FR73 
Ez az üzleti modell bőven ment már a Covid előtt is, addigra a nagyobb fejlesztők már 2 százalékra emelték a vevőkijelölés költségét a lakásvásárlók számára.
FatFIRE szombat, 10:58
Előzmény: #242569  J0hnnyEnglish
"mi másból építenéd fel a vagyont..."
Vállalkozásból, tehetséggel, bár tudjuk, te ebben egyáltalán nem hiszel. 😂
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 10:40
Előzmény: #242566  lacikonyha
Oda valahogy el kell jutni/születni... stb, mi másból építenéd fel a vagyont... 
berlini
berlini szombat, 09:58
Előzmény: #242564  J0hnnyEnglish
Ismétlem magam, én is nagyon magasnak tartom a 2 milliós árat Zuglóban. De számomra is érthetettlen oknál fogva vannak akik ma a Cordiánál egy kétszobás lakást már 2,1millió/m2 ár felett is lekötik (15%-kal drágábban mint én amit két napja leszerződtem)
lacikonyha szombat, 09:46
Előzmény: #242560  bronz

ha érti az idők szavát akkor most a "Poloskabeszéd" nevet veszi fel
ez lenne olyan frappáns és testhezálló neki, mint amilyen találó a "Nudli" volt
lacikonyha szombat, 09:42
Előzmény: #242564  J0hnnyEnglish

már egy ideje közismert hogy az igazi nagy jövedelmek munkából származnak
mégpedig abból a munkából amivel a saját vagyon fialtatása jár
.
ez a fajta munka jövedelem nem keverendő össze az alkalmazotti bérjövedelemmel
lacikonyha szombat, 09:35
Előzmény: #242562  FR73

ez annyira új mesterterv, hogy 2010-11 fordulóján 3 ilyenhez segédkeztem a háttérből mellékszereplőként a Corvin sétányon, azoknak akkor lett használatbavéteii engedélyük
.
talán annyi lehet benne az újdonság hogy szélesebb réteg csinálja ma, és több könnyen jött zsozsó van erre manapság
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 09:16
Előzmény: #242563  berlini

Tudom, tudom - mindenkinek más a dimenziója, nekem ez a 2 millió nagyon elrugaszkodott, igaz panelnél az 1 millió feletti is. Azt tudjuk, hogy a pénz fán terem, de ezeket az összegeket nem lehet lazán összekapálni, igaz arra még nem jöttem rá, hogy a szél majd hogyan hordja össze a rá valót.
berlini
berlini szombat, 08:20
Előzmény: #242556  Franky
már 2millió ft/m2 még nagy lakásoknál is.
Én azért előlegeztem le csak egy 2 szobásat, pedig eredetileg (tavaly) még 2-3-ra gondoltam.
FR73 szombat, 08:12
Előzmény: #242561  Xis24
Az új mesterterv itt a fórumon, hogy lekötöm a vételi ár 10-20%-val, eladom 2 év múlva a maradék 80-90%-ot, a mai árnál magasabbért.
Ha bejön, kasza, ha vmiért nem jönne be, úgy jártam.
Nem sokban különbözik bármilyen spekulációs eszköztől.
Na ezért kel el tervasztalról olyan sok, okos pmáp pénzek keresik helyüket.
Xis24
Xis24 szombat, 06:54
Előzmény: #242556  Franky
Nézzük csak mit írnak itt.
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2024/11/a-magyar-lakhatasi-valsag-miatt-aggodik-pozsonyban-annyiba-kerul-egy-lakas-mint-romaban
A szlovák fővárosban a csillagos eget súrolják az ingatlanárak, teljesen elszakadva az ország többi részétől. Ha a fizetéseket is figyelembe vesszük, Pozsony már Berlin és Madrid árszintjével verseng, miközben lekörözi a rómait.
A Re/Max ingatlanforgalmazó társaság adatai szerint 2024 első fél évében Pozsonyban egy öregebb lakás egy négyzetméterének átlagára 3770 euró volt, miközben az új lakások esetében e mutató már átlépte az 5000 eurót. Ez az árszint a fizetések figyelembevételével egybevethető a prágaival, a madridival vagy a bécsivel, és a Pravda című szlovák napilap szerint a rómait egyértelműen meghaladja
Szóval  új lakásra 1.8 = az most akkor kb 4500 Eur
Ezek szerint van tér felfelé pozsonyhoz képest is. 500 Eur/m2 de itt vannak ilyenek is 
"Ha a fizetéseket is figyelembe vesszük, Pozsony már Berlin és Madrid árszintjével verseng, miközben lekörözi a rómait"
Mindeközben itt sokan még évi 20%-okat látnak jönni az ingatlanpiacon.
Mindenki spekuláljon belátása szerint.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek