Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ja Savoya park előtt ahol a vasút, vasúti felüljáró, villamos kocsiszín van? Ott van a panel? Közvetlenül a vasúti síneknél meg a villamosnál? Gondolom elég zajos ez a környék is, az árcsökkentő tényező, de 30 M-ért azért vsz megérte így is a mai őrült piacon. Bomba árnak nem hívnám viszont. Szerintem Havannán meg Csepelen egyelőre nem érnek ezek a 35 nm-es panelek 40 M Ft-ot, az csak hirdetési ár, ennyire nem eszik forrón a kását még most se:) főleg ha közben belsőbb kerületben is hirdetnek annyiért. Látom 35 M Ft-ért már lehet kapni kismásfeles panelt. Ez, meg hogy a vasút árcsökkentő tényező, ezek miatt nem hiszem, hogy 10 M Ft-ot kerestél ezen kapásból 1 pillanat alatt, vagy legalábbis azért arra még várni kell, hogy tényleg megvegyenek egy ilyen panelt ennyiért. De kiadni biztos kiadható, hiszen a 17-es villamossal meglepően jó a közlekedés. Meg az is jó, h panelprogramos ház, ami azt jelzi karbantartják, így hosszabb távon is még jobb állapotban lesz mint a nem panelprogramosak. *** Licitbe van amikor érdemes belemenni, nekem így nagyon megérte:)) 2x mentem bele eddig. Soha nem érzelmi alapon teszem ezt, mert akkor tényleg vesztett helyzetben leszel.
Amig nem volt lefoglalózva lepénzezve a lakás addig be se "mertem" írni ide hátha ide valaki felismeri melyik lakásró van szó és a végén valamilyen módon elviszi előlem (30 telefonszám amit mutatott az öreg.. szerencsére szavahihető ember és megígérte akkor ez így is marad hogy enyém, de ez máshogy is lehetett volna ) .. CSak ma délelőtt adtam át a pénzt és kötöttük az adásvételit ez ilyen... Óvatosan kell lenni még egy fórum hozzászólással is elronthatsz mindent ez ilyen farkas törvények vannak nagy a verseny most .. Sajnos aki hitellel akar a piacon operálni annak most elég nehéz a sora sok a KP vevő. 1,5 lakásokból készlet hiány van szó szerint ahogy nézem egészen elképesztő ami van az is jó drágán tudják a befektetők is azt jó kiadni pároknak!.. de tényleg mentem.. !
ÉN is csak kínomba vettem 22 kerületben ez volt... Csepelen akartam a közelembe mindent elkapkodtak pár nap hét alatt már október óta figyeltem a piacot.. ! ( 40 től indulnak őrült ár ) De nyáron is időnként ránéztem... Ettem a kefét semmi sincs mire ráfanyalodtam a 22 kerületre de ezzel jobban jártam.. ! :) na tényleg ez volt az utolsó hozzászólás bármit is írtok szép estét!
Már a múltkor is mikor nyáron ide írtam feltűnőven eltűntek a zsáner csepeli havannai lakásaim a portálokról.. Úgy kapkodják kapkodták ezeket a lakásokat hogy csak na! Az a baj ezt a fórumot is sokan olvassák az a helyzet a befeketetők is egymással versenyeznek nem kicsit most ! Ha sokat ecseteled te mire hajtasz más is ellesi és megveszi előled... úgyhogy ennyi volt a henci menciből tényleg mentem ! CSak azt akartam közölni most is lehet venni aki akar tud ! szép estét sok sikert mindenkinek!
Igen van benne az is Boldog vagyok nekem a lakások örömet szereznek bocsi hogy nem bírtam megállni De az előző kommentelő mondta írta biztos a 0 ás mellett van meg nem is biztos megérte annyira jó legalább is nekem ez jött le... Ezért írtam le mi minden van benne és mennyirem egérte. Tudom ez mázli is volt de más is Ennyi Minden tippet trükköt bocsánat nem írok le majd talán jövőre ha megvettem az utolsót , de pár hasznos infót azért ki tudtok a kommentjeimből olvasni ... szép napot most már tényleg mentem!
Ráadásul redőnyös műanyag abblakos és a szobákban is hibátlan a laminált padló.. majdnem elalélltem mikor megláttam ( ablak 1 mft + laminált padló 3-4 száz ezer ) Fürdőt kell csempéznem járólapoznom előszobát konyhát és konyhabútort betennem bejárati ajtót valamint a falat kell glettelnem és festenem... Boba üzlet volt bomba februárban is vettem múlt évben akkor még " nem volt ekkora verseny'" az is jó vétel volt és nem kellett még felújítani sem csak egy fehér falfestést kapott. :) Minden év egy lakás de már csak 1 et akarok de azt is csak akkor ha nyer a Fidesz ha nem akkor nincs értelme többet venni ez is sok ami van... szép napot sok sikert mindenkinek és jó egészséget!
Pontossan leírtad köszönöm. Én is írtam hogy böki a csőröm, hogy többek közt az én adómból (még fizetek adót magyarországon , ház és jámrűvek és földek után ha munka után még nem is), de mégis abból fedezik. Ha meg ezt felhozom az ismerősöknek, azok lesnek hogy én ilyeneket honnan tudok... Meg milyen Klingoni nyelven beszélek. Az ismerőseim 90% teljessen apolitkus, nem követ semmit, némelyik még a csok stb re mikor jogosult lenne rá se tudja hogy mi az, de hitel úgyhogy rossz. Mikor mondtam neki hogy polgári rétegnek mostanában ekkora "ingyen" pénzosztás nem volt akkor meg én vagyok a rossz.. Félelmetes.. Mai nap narancsos munkatársam.: "indexen olvastam, hogy mi a kölönbség a jó és a rossz milliárdos közt ??" és elkezdi Elon Musk ot meg Sorost hasonlítgatni... Mondom ácsi... Soros megpróbálta bedönteni az Angol fontot, de Musk amennyi munkahelyet teremtett elég nehéz már csak ennél a munkaadói súlynál fogva is nem poltikai szereplőként kezelni.. vicc.. mondanom se kell vér fidesz szavazó, dicsőiti Orbánt és amit tesz és németországban él. A német munkatársaim kérdezik, hogy nem érzi így az ellentmondást??Meg hogy akkor mégis miért jött ide... Mondom :"látod hogy nem...
Munkashitelre értettem az alant lévő bejegyzesem. Hajam tépem ettől. Most szólok előre hianyt generalnak a 10 éves nyugatról behozott szethajtott 320d és 520d BMW kbol. A autónepperek már dorzsolik a tenyeruket. 🤣 Erre már nincsennek szavak..... . Ez kész.
Mondom 35 nm (1,5 szobás zsáner lakásméretem ) es ez bomba ár érte. 22 kerület északi részén tehát pont határon a 11 kerülettel van 5 emelet villamos pont előtte panel programos ház. Minden meggyőzési technikám nem fogom elmondani ( üzleti titok ) de fontos a tapasztalat. Biztos neked is van tapasztalatod benne ahogy egyre több ilyen helyzetbe kerülsz egyre jobb leszel maradjunk annyiban.. Licitbe sose megyek bele sose akkor vesztett helyzetben vagy szerencsére itt nem akartak licitálni jómódu öregtől vettem. Másik kommentban hogy mennyire korrekt a hitelek stop ja : Értem én és elfogadom ott a pont, de ha van ilyen lehetőség majd hülye leszek nem kihasználni kész. Eddig nem volt semmi hitelem stoppolva most lesz ( ha a bank megadná ami jár ) meglátjuk majd írom az UPDATET Árra visszatérve 30 ért sikerült behúzni , de 1 mft anyag költség még rakódik rá. a havannán vannak meg csepelen 40 mft ért ilyen lakások ( kis másfeles ) nem a 22 kerület északi határán ( M0 ás jó messze ) Szal tényleg jó üzlet volt a mai napig nem hiszem el sikerült így kell keresni ( na meg bele tett felújítási munkával ) egy csapásra +10 mft ot :-) Soha rosszabb évet! ( Az eladók a 40 mft feletti árakat előbb utóbb elfogadják nincs más aki akar a gyereknek venni lakást az el fogja ezt az árat fogadni ha tetszik ha nem ...
Így is kB 700 Mrd forint helikopter pénz kamatmentes én a gazdaságba. Ha nem is 1200 Mrd Ft hanem csak 700 Mrd az is durva meg locsolni a high press economy val szanaszét fűtott gazdasagra. Kanyarba elozunk mi.? Csak szólni kellene hogy azért a hatékonyságot is merjek már párhuzamosan továbbá az 1 munkaorara jutó előállítás értéket, munkamoralt, versenykepesseget is nézni kellene, mert azok csufosak és ahhoz igazítani a fentieket. De nem,.... minnel több hitel annál több költés, nő a GDP és az a lényeg. Mást nem Pedig hosszútávon sőt kozeptavon sem fenntarthato ez a modell szerintem. De nem tépem tovább a számat.... Erről ennyit.
Én is megcsíptem egy hihetetlenül nagyon jó vételt tavaly, még a nyáron. Úgyhogy én még el is hiszem neked hogy jó vételt csináltál és természetesen gratula. Bár elsőre nehéz elhinni az árat, merthát tavaly nyár óta most az előző év végén, új év elején lett időm megint szétnézni a piacon... durva ahogy kilőttek a hirdetési árak!!!!, valami extrém. Lehet nem eszik olyan forrón a kását mondjuk a te példádból ítélve:) Mondjuk megnézve az ingatlan.com-on, elég kevés 22. kerületi panel van fent, azok is 2 szobásak, 50 nm körüliek, és elég barátságos 840e Ft / nm körüli hirdetési áron is van köztük. Tehát végül is el tudom képzelni, hogy kapsz 50 nm-est 40 M Ft körül a 22. kerületben, 800e/nm áron. Kismásfelest meg mondjuk 900e/nm áron? Az egy 35 nm-es kismásfelesre 31,5 M Ft. Nem ismerem a környéket, ahol ezek a panelek vannak azon túl, hogy látom, az olcsóbbak amiket megnéztem Nagytétényben vannak kb Budapest határánál. (Kb. ugyanúgy kint mint Csepel, de szebb biztos a környék.) És hogy az M0 néhol nagyon közel van azokhoz a lakótelepekhez. Kíváncsi lennék: a tiéd amit vettél pontosan hány nm-es? Hányadik emeleten van, hány emeletes panelben? Melyik lakótelepen van pontosan, és ha az M0 környékén, akkor az M0-tól mennyire messze? *** Azt ne haragudj de nehéz elhinnem, hogy meg lehet győzni egy eladót hogy inkább neked adja el a lakást. azon túl h esetleg licitáltál az eredeti árra kicsit. Olyat már én is csináltam hogy külön megkerestem eladót és licitáltam úgy nála és ez segített:). De ha nem ajánlottál plusz pénzt vagy más anyagi előnyt, akkor mivel lehet mégis erről meggyőzni bárkit?... Ne haragudj de tényleg nem hiszem el, hogy pusztán szavakkal meg lehet győzni az eladót, engem eladóként biztos nem lehetne, főleg ha van még 30 másik jelentkező!! *** Még a budai árakról hozzáteszem: Utoljára én rendes budai garzonokat 30 M körül 2022-ben láttam és már akkor is nagyon mázlista volt az ember ha le tudott rá csapni, és már akkor is olyanok voltak, hogy lehet volt valami értékcsökkentő hibájuk, adottságuk (nem feltétlenül, de volt olyan is). Nyilván a te esetedben a 22. kerület szignifikánsan olcsóbb a többi budai kerületnél. Mivel ez kint van nagyon és nem igazán olyan, mint Buda többi része. Én amikor rendes budai (tégla) garzonról írok, az 1., 2., 3., 11. kerületre gondoltam. :) De azért így is jó ár a 30 M Ft. Ez pl. 35 nm-re 857e/Ft nm, ez még ott is szép, hacsak nem ilyen hogy 50 m-re van az M0-tól, akkor szerintem nem annyira jó.
Sose értettem, miért kell felhaborodni a kamatstopon. Vazze az én adofizetoi pénzemből van állva a neked adott kamat SWAP koltsegenek a különbözete ami a spekulativ befektetési ingatlanvagyonodat számítva komolyan terheled az én és a többi nem hazardirozo pénztárcáját. Mennyi most a BIRS vagy vagy a 3 honapos BUBOR? 6.5%? körül lehet. És akkor ingyen adja a pénzt a bank 1.5% banki kamat felarrat hozzadod az 8%piaci kamat lenne!!!!!!!!!!!!!! EL VAN TORZITVA A HITELPIAC IS. De ének költsége van ám, az MNB ben. Most adott 10 évre eurós deviza kotvenyt 4.5%on, ismétlem euróban!!szóval itt most mindenkinek a jelen gazdasági helyzetben 8%kellene fizetni a hitelét.. De hát mint minden ez is el van torzít a. De nincs ingyen ebéd...... Valahol ezeket az évente keletkező 1000 mrdos tételeket a kamatstopon keletkező veszteségek, hosszú évekre fix 3% kamatozason adott Széchenyi hitelek 17%os inflációnal mind - mind jelentkezni fog. De nektek van ingyen ebéd vazze:((( A HiTELESEKNEK. !! Sose volt olyan jo hitelesnek lenni, és pénzügyi analfabétanak ebben az országban az elmúlt 500 évben mint az utóbbi 10 évben.... Ez igazságos szerinted? Tucskoket dijjazzuk. A hangyák (megtakaritok) meg angyalnak hogy ez már a borunkre megy... Kitaljuk akkor hogyan tovább. Csak nehogy bejojjon egy igazi nemzetközi válság, mert akkor a forrotőke az futni fog a illik ide b piacokrol.. Csak szólok... Megmondta anno sok Német, vagy arab vilagutazo aki Magyarországon járt már a 14 - 15 században is, az utileirasaikban, hogy a magyar urak hitelt szeretnék felvenni csak mikor visszafizetési kell akkor azt nem teszik....hát már a egyszeri polgarnak se kell visszafizetési a hitelét lassan.... Most is a pont az éven akartam venni egy másik autót, munkashitel miatt egyből menni fog a használt 10 éves bömos, Audi, nem hiltoli utvefuro vagy csavarhúzó lesz belőle azt most megmondom Néktek🤣etc mert carpe diem a magyar ember, nem éppen egy német típus.. tudom én.. :). Jól felverik a használt autokat Ma volt a Lidlibe vásárolni, mert olcsóbb mint a többi, hát én nem tudom hogyhozza ki a KSH a 3-4%ot?? Mert így érzésre már most van 10%, hu csak pislogtam, (én vásárlok mindig, szóval fejből tudom az árakat ) Ja és főleg hogy a dollár és az olaj és a nyersanyag is megindult. Huhu mi lesz itt. De papíron gondolom 3.67%lesz az infla😉🤣
MUNKAS. A jo resze total hulye... Aki nem az milliomos. Mondrak en regebben h a napibertt ugy hatarozzak meg sokan, hogy 2 doboz cigi, reggeli, 3 tuske esti 2 sor ebed es vacsi. Ez 16500 ft. Itt van nullan...
Aki még tanul vagy már elvégezte vagy nincs munkaviszonya esetleg nem vállalkozó... Munkajövedelme nem éri el a 150 ezret.. te jó isten.. Milyen pénzügyi tudatossággal rendelkeznek ha arra nem képese, hogy megnézzék hogy egyáltalán igényelhetik e...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link