Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
2345678 hétfő, 09:01
Debrecen Külső vásártér lakáspiacról debrecenieket kérdezem.  Ismerős akar ott vásárolni budapesti áron.
hunball2 hétfő, 06:57
A feleségemnek előadtam, hogy megnéztem előre a klímaváltozás várható forgatókönyveit, meg hogy ez vajon hogyan befolyásolja a gyerekeink életét, esetleges elvándorlását, meg hogy kicsit gondolkodtam azon is, hogy végtére is Magyarországra inkább a nagyléptékű bevándorlás vagy elvándorlás lesz-e jellemző, olyan 40 éves távlatban. A feleségem szerint erre most túl rágörcsöltem, ezt most így engedjem. A megoldás valahol ott lesz, hogy el kell fogadni, hogy 40 évre úgyse lehet előre tervezni. 10-20 évig még minden rendben lesz Budapesten. Magyarország lélekszáma csökkenni fog, a klíma melegedni fog 1-2 fokot, néhány fa majd kipusztul a száraz nyarak miatt. De többé-kevésbé megy majd minden ahogy eddig, és Budapestre vagy legalábbis Pest megyébe egyelőre még bevándorlás lesz. Betonrengeteg ide vagy oda. Aztán 20-40 év alatt... a fene tudja. Most ráköltjük az összes pénzünket a lakhatásra (ide vagy máshová jó helyre), aztán annyi van belőle, hogy jó hangulatú helyen van 1-2 évtizedünk, meg a gyerekeknek is. De a generációkon átívelő vagyonátörökítés szempontjából nem biztos, hogy a legjobb húzás. Persze mivel az egész ország ingatlanokban godolkodott korábban is, továbbiakat örökölni is csak így fogok, annyi csavarral, hogy lesz benne termőföld is. De az ősöknek semmilyen diverzifikációja nem volt, még a valamivel vagyonosabb nagyszüleimnek se. Én majd el akarom kerülni, hogy mire a gyerekek 20 évesek lesznek, én is csak 1-2 ingatlannal álljak majd ott. Kell más vagyoneszköz is. Addig viszont ez a kurva ingatlan, hogy hozzáadjon az életminőséghez, és ne elvegyen belőle.
Pistike12 hétfő, 06:47
Előzmény: #235917  Pistike12
Bp europai szintu varos, ezt kevesen akarjak megerteni. Egy jo hely.
Erre a bizonyitek, h qva sok kulfoldi erkezik ide lakni is. 
Pistike12 hétfő, 06:40
Előzmény: #235914  port
2021ben ppsben jol alltunk Bpen. Azota minimum 60%-70 os koltsegnovekedes van... A ber pedig nagyon nem.
21ben lakasar uj 49 m, ha jol emlekszem most 9x millio lett. 
Becsben egy koncerjet 150-200 eurotol, itthon akkor kb a harmada volt, etterem kb kecesebb mint a fele. Egy menu 2oban 1100ft volt most 3e ft..., fodrasz sima dupla. 
Ezt irogattam lentebb h becshez mertem az ingatlanokat. Most fordult a kocka, bar ausztris is qva draga lett hetkoznapi javakban... 
Igy valtozott a pps. 
slash hétfő, 06:34
slash hétfő, 05:32
Előzmény: #235909  Murdoch
Nem érted hogy mi be vagyunk zárva ide. Egy kis ország egy hatalmas fővárossal (itt a pénz) meg egy kis zöld tóval amit Balatonnak hívnak. BP-Balaton tengely. A gazdag magyarok  80%a nem mer és nem akar kilépni innen. Szerinted a Balaton mi? Ugyanaz . Egy balatoni vályog lepra borospince árának a  feléből  közműves téglalakást vettünk az  szomszédban.  Ma egy P helyet se kapsz ennyiért.  Az átlagfizetéseket meg könyörgöm hagyjuk már. Senki nem átlagfizuból vesz házat BP-en de még Bécsbe sem. Vagyonból vesznek nem fizetésból. 
port hétfő, 01:02
Az Eurostat adatai alapján Budapest viszont leelőzte Bécset GDP-ben, per fő vásárlóerőparitás alapon.
Nem tudom mennyire kell komolyan venni persze az ilyen statisztikákat, inkább érdekességnek szánom:
https://infostart.hu/kulfold/2023/03/11/eurostat-eletszinvonalban-budapest-megelozte-becset
Xis24 vasárnap, 23:39
Előzmény: #235912  Xis24
Xis el is búcsúzik talán egy időre. Új feladat. Felkészíteni a házat tavaszra. 😃  Hátha jön pár pesti vevő, akit kivásárolnal Pmáposok... arany árban 😃😃😃😃 
Xis24 vasárnap, 23:14
Előzmény: #235911  Murdoch
Tavasszal csekkolom az agglo eladást. A félreárazásokal egyet értek. De megpróbálkozom én is kicsit elárazni... de a többiek alatt még mert én is tudom, hogy igaziból azért szűk a vevői oldal.  Kín volt "talán" nem félreárazottat találni korábban. Itt is borzasztó a kínálat úgy mint Pesten. Amik tényleg nagyon  jók nincsenek a piacon.Valószínűleg nem is lesznek mert ott lehet annyi pénz hogy baromi jól ellehetnek. Csak akkor lépek ha kijön a hitel matek egy még  jobb házra.  Tőkét nem égetek😃 Az is tökéletes ami van de mindig kell jobb 😃
Murdoch vasárnap, 22:49
Előzmény: #235910  Pistike12
Szerintem ne a topvárosokat nézd. Ilyen helyeken sokszor nem a helyi arcok kötnek ki, hanem ilyen-olyan letelepedők, sokan hitelt sem vesznek fel, nagyon torzítja az átlagfizus részt, mondjuk szerintem.
Persze, hogy ha az jön ki, hogy egy bp-i agglo jóval drágább, mint bécs környéke, az meg gondolom a hirdetési árakból adódik, de azon meg sem lepődök. Ebben a szegmensben a fű sem fog nőni, hosszú évekig. A 110M-val amúgy tökéletesen egyetértek, nagyjából anno én is ezeket néztem, felette marha nagy a kockázat a beragadásra. Csak éppen a 100m2 meg nulla, akkor inkább egy lakás beljebb, persze az meg nem jön ki ennyiből. Na mindegy, itt totális félreárazások vannak, nem 5-10%-al, hanem inkább 30-40%-al.
Pistike12 vasárnap, 22:29
Miert lenne hulyeseg nezni? En anno az ottani adatokbol szurtem le, hogy agloban kell venni hazat 2019ben. 50 honapnyi jovedelemtobblet volt benne eladaskor, mert lehetett latni az akkori alularazottsagot Becs es az aglojahoz kepest. 20 ota lehagytuk a sogorokat ebben is😀
Most jelenleg 110m felett agloban venni hazat tobb mint mereszseg, illetve lehet, csak azert eros a kockazat a stagnalasra. Ezek a mostani 150m+os arak akkor lesznek fundamentalisan megalapozva, ha bpen 1-1.1m brutto lesz az atlagber. Most 810e fttal szamoltam. 
Azert erdemes ezzel tisztaban lenni. Egy 40mos aglos telek es ra egy 100-105 nmeres haz megvan 105-110mbol, ami jelenleg egy korrekt belepesi pontnak tunik, ha fel, ha le indulnanak az arak. 
Murdoch vasárnap, 22:08
Előzmény: #235903  FR73
Srácok, Bécset most választották meg harmadszorra a világ legélhetőbb városának. Totál marhaság bp-i analógiát nézni, meg átlagfizut. 
Pistike12 vasárnap, 21:59
Előzmény: #235903  FR73
Azt szamolgatom. Vmi nagyon durva jott ki.
Budapest vs Becs sorhaz (kb egy kutya hely es ingatlan) ha a torleszto/ber aranyt nezem 30%os onresszel, akkor budapest 67%al dragabb mint Becs. 2x atszamoltam, igy csekely az elszamolas lehetosege. 
Ar/ber aranyban pedig 27%al dragabb Budapest. 
A szuk aglot is megneztem onallora cs hazra a lenyege, hogy 105-110m ftnal van 10-15% elteres a magyar javara, tehat annyival dragabbak vagyunk ekkora vetelarnal ar/ber aranyban. Felette kb 8-9monkent van +10%...
Csak a jo ujszerueket neztem. 
Jujujujuj. 
Hobbyproperty vasárnap, 21:45
Előzmény: #235882  Freszelés
Elég hozzá 1 pár ahol mindketten tehetségesek
slash vasárnap, 21:38
Előzmény: #235900  hunball2
Viszont van egy érzésem hogy annak a háznak a tetőterét nem lehet beépíteni. Nagyon kell ez neked? 
slash vasárnap, 21:32
Előzmény: #235900  hunball2
Én már csináltam tetőgerenda gondozást. Mocskos egy munka. Térdig a szarban porban maszkban kenni a gombaölövel a gerendákat. Ott volt  két segédmunkás csak amikor elfordultam hirtelen megállt a meló és a nehezen hozzáférhető helyeket (full szopó) nem kenték le. Puszi és Pá , áthívtam faterom és együtt megcsináltuk.  120millió Édes Istenem.. és ez megy? 
FR73 vasárnap, 21:32
Előzmény: #235901  Pistike12
Két átlagfizuval ott se megy a sorház a városhatáron belül.
Pistike12 vasárnap, 21:08
Előzmény: #235901  Pistike12
Jav
Becsnel sorhaz majd onallo hazrol irtam.
Pistike12 vasárnap, 21:07
Most nezegetem Becstol 20-30kmre levo 100nm koruli sorhazakat. 30% onresszel 20 ev hitelre havi 2300-2600 euro...
Becs kulso kerulet 3000-3200 eur/ho 200e beugroval (30%)
Becs kulso kerulet (22.) 300e eur beugro, 4500eur/ho.
Finom melo... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek