Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
opandup szombat, 11:08
Előzmény: #235199  opandup
Még egy adalék, hogy mi várharó a jövőre nézve, bérbeadást tekintve.
.
Évente 100.000 fölött mennek nyugdijba, idén meg talan elérjük a 80.000-es születési számot... ennek fele ork.
.
Lehet matekozni, hogy ki "lesz" a bérlői réteg...
opandup szombat, 11:02
Előzmény: #235196  mr_bob
Igazi kedvcsináló... és még csodálkoznak, hogy lakások százai állnak üresen.
csald10 szombat, 10:28
Előzmény: #235195  tihamer
Vagyis reálértékben te is árat csökkentettél idén. Még nagyobb mértékben is, mint aki az idei infláció mellett csak szintentart.
csald10 szombat, 10:28
Előzmény: #235195  tihamer
Vagyis reálértékben te is árat csökkentettél idén. Még nagyobb mértékben is, mint aki az idei infláció mellett csak szintentart.
mr_bob
mr_bob szombat, 10:02
https://youtu.be/HgP2mAT1NZo
a jó magyar valóság
tihamer
tihamer szombat, 08:55
Előzmény: #235190  csald10
Tavalyról idényre 8-10 százalékos bérleti díj emelést hajtottam végre.
Svájcban élnénk nem kellene emelni. Ott 1 százalékos éves infláció van.
Ahogy látom, vagyis hogy 2028-ra jelentős béremelések lesznek, muszáj emelnem különben elinflálódnak a bérleti díjak. Ez csak érték tartás, semmi más. Aki elfogadja oké, aki nem ott bérlő csere. 
Ezért furcsallottam hogy a többség nem emel.
DaGi szombat, 08:55
Előzmény: #235189  tihamer
Mi a fontosabb? 5 százalék emelés, vagy hogy egy évig ne kelljen bérlőcserével foglalkozni? Gondolom ez a fő érvrendszer, ami a nem emelés mellett szól. Meg persze az is, hogy jelentősen nőtt a kiadó lakások száma, míg a bérleti díjak emelkedése megállt az utóbbi hónapokban. Bérlőként egész jó piac van most a megszokotthoz képest. Viszont a másik oldalról az is tény, hogy alapvetően egy 5%-os emelés miatt önmagában kevesen vállalják egy költözéssel kapcsolatos hercehurcát.
DaGi szombat, 08:46
Előzmény: #235186  fatihszultan
Logisztikai managerként nem csoda, hiszen az a feladatod. :D
A többiek kb. a feletteseik által megszűrt és manipulált infot látják. Amiben valahol legbelül megbújik az igazság csírája, de az érdekek és képmutatás addig 50 szinten átírja a megkapott infót mire az alsóbb szintekre eljut. Oké, persze vannak olyan cégek, ahol az alsóbb szinteken levőknek is van közvetlen ügyfélkapcsolata. Ott más a helyzet, a közeljövőt viszonylag jól lehet látni. Viszont egy több százezres multinál ezt nem logisztikai munkakörben gyakorlatilag lehetetlen. Legjobban a nyilvános jelentésekkel jár ilyenkor az ember, mert cégen belül nem sok extrát fog ehhez képest látni. Amit esetleg igen, az meg addigra mire hozzá jut, több méternyi mázzal le lesz öntve.
lacikonyha szombat, 08:36
Előzmény: #235190  csald10

ez itt nem szakmai fórum
csak hangulatkeltő
neki ilyen hangulata van
helyénvaló
Xis24 szombat, 08:35
Nincs ebben semmi furcsa szerintem. A dráguló ingatlanok idővel elhozzák a nyugatosodó bérleti piacot is, ahol akár 40-50 évig kell béreltetni, hogy meglegyen a kiadási oldalon a vételár. Az áremelkedés mániára viszont lehetne még építeni. Igaz ott se biztos hogy természetes marad, hogy 3-4-5 év alatt duplázódás lenne. Azért 200e Euros panelekből 400e Euros panelt csinálni nehezebb mint az út elején volt. A karácsonyi kupaktanácson a szokásoktól eltérűen már hült helye se volt a mi várható az ingatlanpiacon beszélgetéseknek. Inkább valóban arról volt szó, aamit itt lentebb boncolgatnak. Mi várható a cégekkel már fontosabb kérdés lett.
csald10 szombat, 08:29
Te emeltél tavalyról idénre legalább 25%-ot?
tihamer
tihamer szombat, 08:15
Előzmény: #235140  tihamer
"Most 5 százalék körül emeltem a januári fordulósokon. A bérlő cseréknél - az utóbbi pár hónapban - 8-10 százalékos új bérleti díjat alkalmaztam.Voks:
Aki emel: 👍 2
Aki nem emel: 👎 5 "
.
Látom a többség reál értéken bérleti díjat csökkent.
Furcsa.
lacikonyha szombat, 07:40
Előzmény: #235185  fatihszultan

nekem is
a neve előtti két betűn akkor még munkálkodott a gyapjas pillékkel
FR73 szombat, 07:35
Előzmény: #235184  Placi82
IT cég. Ha az ügyfelet nézem, az IT vonalat látom csak, ott is több a feladat, mint a kapacitás. Mi végezzük el a piszkos munkát, hogy valóban költséget tudjanak csökkenteni. Egyszerűsítés, automatizálás, magától nem lesz meg, valakinek meg is kell csinálni, nem elég, hogy a főnökség kitalálja.
fatihszultan szombat, 07:33
Előzmény: #235181  DaGi
Meg ne sértődj, de láthatóan erősen hiányosak az ismereteid ezen a területen. Én egy multi logisztikai managere vagyok. Kb. 20 éve dolgozom ezen a területen. A megrendelések bármilyen csökkenését egy production planner is azonnal észleli. Észlelnie is kell és azonnal riportálnia! A heti management meetingeken ezeket jelezni kell, mivel egy csomó mindenre hatásuk van. (A teljesség igénye nélkül: beszerzés, termelés-gépek allokálása, létszám, túlórák stb)
fatihszultan szombat, 07:27
Előzmény: #235164  lacikonyha
Hmmmm, nekem Dr. Kondor Antal az osztályfőnököm volt....
Placi82 szombat, 00:09
Előzmény: #235178  FR73
Az igen. Nem is tudtam hogy az M&M nek dolgozol.... 😀. Gratula, 
Placi82 szombat, 00:07
Azért attól függ hogy hol helyezkedsz el a rangletran a multiban. Nem kell hozzá műszaki igazgatói  szint hogy mar halld  a suttogó híreket, és a jövő évi  megrendeles állományt., és esetleges letszamleépitest.. Vagy  mást.. .. 2 szintel alatta is halljak már azért.... 
DaGi péntek, 22:47
Szoval nem eveken at, na. De egy evig siman el tudom kepzelni azt, hogy nagyon tevekenynek nez ki egy szervezet, de valojaban nem allit elo senkinek semmit. Max. magat teszi hatekonyabba.
DaGi péntek, 22:43
Előzmény: #235167  Placi82
Egy multis dolgozo ezt honnan tudna megitelni? Max. annyit latsz, hogy sok munkad van, hogy keves. De ennek a relevanciaja nem feltetlenul nagy a megrendelesallomannyal. Lehet eveken at szarra dolgoztatni emberek ezreit valos megrendelesek nelkul is. Persze nem sokaig, de lehet.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek