Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
2026 ban is lesz ami tovább löki az árakat : 1. még olcsóbb kamatok ( akkor kb 4 % körül lesz vagy az alatt) 2. újabb lakástámogatások a családosoknak már pár elszólás volt róla ( Ha csökkenek a kamatok a piaci is alacsonyabb nem elég a 3 % os csok plusz )
Nem tudom mi lesz. Csak hasonlatot látok bele én is. Talán idei évben volt, hogy nagy emelkedés után és osztalék kifizetés előtt várták az egyik részvényben a rtovábbi rakétát. Egy hónappal előtte, majd egy héttel, majd az utolsó nap. Nem jött el. A nyerők várják, hogy majd valaki más miatt menjenek fel az árak. De miért mennének már ha mindenki csak vár?
Figyelem a piacot hónapról hónapra megy fel most is az ár. ami 2-3 hónapja volt az sincs meg plusz pár millával már drágább lakások vannak csak piacon!
Ez lehetséges.. Ok akkor mi lesz? Jön a esés lecsorgás jövő évtől? Bitcoin esetén is a befektetők előrre bevásároltak a halving ra és mi lett? Lecsorgás kinlódás , mert mindenki előrre bevásárolt nincs kitörés az árban. De ez kicsit más helyzet lesz a pénzek jövőre járnak le és a nyugdíj pénzeket is jövőre lehet kivenni ezek nagyja még nincs a piacon.. Én nekem az a meglátásom az árak továbbra is felfele fognak menni.
'Az egy főre jutó átlagos vagyon nagysága újabb
csúcsot ért el a teljes tagság viszonylatában: ez az időszak végén 1,96
millió forintot tett ki, mintegy 21 százalékkal felülmúlva az egy évvel
korábbi értéket.' Ráadásul az a 3 milliós átlag 2 millió alatt van a teljes tagságra, akkor a 40 alattiaknál ez 1 millió sincs..
Ráadásul az a 3 millió inkább az 50 pluszos ÖNYP tagoknál van, a 30 alattiak létszáma marginális és a benne lévő pénz is, de még a 40 alattiáknál is jóval alacsonyabb az átlag. Most tényleg az 50 pluszosok befektetési célú lakásvásárlását akarjuk egy picit könnyíteni? Első lakásvásárló 40 alattiaknak, ha tényleg ez hiányozna az önrészhez, akkor lehet valami értelme, de egyszerűen ott meg nincs bent ennyi pénz, nagyon maximum 1-2M.
Az egyik fürdőszobámban illett volna burkolatot cserélni mert.. hát az tényleg nem volt szép ...a szine. Pénz az lenne rá csak nem akartam a burkolóknak adni. Mondom le van ejtve.. most erre költsük a pénzt?. Ki fogja nézni míg itt lakunk? Hát mi. Lefestettem az egészet fehérre. Mivel azóta se nagyon használjuk szerintem majd le lesz laminálva is. Azt én is meg tudom csinálni. Festeni meg laminálni fürdőszobát? Megőrültem. Meg 😃😃😃 Majd ha el akarom adni megcsinálom. 😃😃😃
Csak az a kérdés mire és hogyan lehet kikapni (részletszabályok)! A legtöbben biztosan kiszedik felújításra a kisebb összegeket, talán a nagyobb tételek maradhatnak bent >10mill. vagy a sz@rok bele kategória...
3 millió az átlag, az 2 főre vetítve se elég egy budapesti önerőre. Aztán lehet, hogy a nyugdíjra félretett lóvé elmegy majd trendi fürdőszoba felújításra, így mulat a magyar. A tulajok, szakik talán már most árat emelnek, biztos ami biztos, ez a 6 milla/háztartas már be van árazva, mint mindig. A gazdaságpolitikai dilettantizmus csimborazzója ez az önyp feltörés.
Szerintem az utolsó kör volt. Talán indulhat majd a fűrészelés.. évekig? Nem tudom még milyen ösztönzők kellhetnek, hogy onnan még felfelé vezessen az út.. 100millió az első lakásvásárlóknak?
Szerintem is igazad van. A nagy ciklusok nem úgy indulnak, hogy te mint befejtető azt mondod, hogy igaz lesz áremelkedés.. de én már nem veszek majd, mert olyan drága lesz, hogy meg sem éri. Ezt már inkább bikacsapdának hívják. 😃 Az igazi befektetők .. már tavaly vettek.
Pont ezt szoktam írni én is. Olyan szintű a kapzsiság, hogy még ki sem jön a támogatás, már beárazzák a végtelen idő óta hirdetett lakás árába rögvest. Már nem 5% kell, hanem min. 10-20-30%. Itt már csak kb. vmi olyasmi segít, szvsz, ha jön vmi airbnb-s szigorítás, vagy ingatlanadó, különben agónia lesz évekig.
Te olyan kapzsi vagy hogy már magadra költötted a népek PMAP és ÖNYP jövöre kijövö pénzeket.. Szerinted ki fog venni abból 50 millás paneleket? Senki. Nincs bent annyi. Hitel? Senki nem követi ezt a baromságot hogy hitelbe veri magát hogy kiadhassa valami lúzernek viccpénzért a méregdrága panelját.
Egyetértek. 80 felett már elment a vonat. Öregezés maximumom román és c. hiénák keresik a jó kéróval rendelkező öregeket. Anyámék háza minden már rám íratva. Apám meglát egy dekoltázst másnap a Blaha aluljáróban ébredek. Érdekes mióta megtudták az utcában hogy mivan azóta nem érdekes faterom a kishölgyek számára..
Már úgy leszoktam a fogyasztásról hogy bűnösnek érzem magam ha a Temuról rendelek valami felesleges fasságot. Le is töröltem a telómról.. gondold el..:-)
Ezt már sokadszorra irom. Nem azok vesznek ingatlant Magyarországon, akiknek élelmiszerre is alig futja. Az idei kb 120 ezeres tranzakció szám azt jelenti majd, hogy a háztartások 2,5%-a vesz ingatlant, de ezek többsége is elad párhuzamosan, azaz nagyobbat vesz, vagy örökölt lakástól szabadul meg. Azaz szinte pusz hitel nélkül jelenik meg az ingatlanpiacon. Idén szinte csak ilyen "kikényszeritett" lakás adásvétel folyik. Jövőre lesznek nagyobb hitelfelvételek, és / vagy a Manyup bedarálása okozta nagyobb önerő által generált befektetési célú lakásvásárlások. de javaslom menjél el Svájban egy segélyszervezet által szervezett közkonyhára és készits ott egy közvéleménykutatást, hogy mennyien terveznek lakást venni ott. Meséld el mit tapasztaltál.
9500 milliárdnak 21 % a ingatlan célra megy ezt szavazta a jónép 1995 milliárd ft a gyegébbek kedvéért ezért nem vagyok " optimista" hogy jövő tavasszal lesz e még jó beszálló csúnya licit vételekre számítok amiben én már nem "szívesen" veszek részt.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link