Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ishar
Ishar 2024. 10. 07. 11:28
Előzmény: #228356  Xis24
"Van még pár lementett hirdetésem ami korábbról megvan. Az egyik ingatlan árazása.  Tél, tavasz 95 nyár 130 ősz 110." --- Szerintem egy 85-90 milliós ajánlat esetén el is adnák.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 10. 07. 11:18
Előzmény: #228357  izommanujra
"A migrancs invázió ( közbiztonság ) miatt fognak tudnám elképzelni a lelépést itthonról ha félteném a lányom a fiaim az utcán."
Ez jól hangzik de hová mennétek? Kíváncsi vagyok hol vannak ilyen biztos helyek ahol mindenki kedves aranyos és mosolyog. 
Murdoch 2024. 10. 07. 11:16
Előzmény: #228346  Xis24
1-2%, de volt csökkenés is. Ettől függetlenül nem állítom, hogy csukott szemmel lehet venni, de a jövedelmekhez képest nem látom torznak az árakat. Ha itt 10-20%-os árnövekedés lenne vmi támogatás miatt, alighanem befagyna a piac, meg olyan szintű lázongás lenne, hogy ihaj.
izommanujra 2024. 10. 07. 11:16

A migrancs invázió ( közbiztonság ) miatt fognak tudnám elképzelni a lelépést itthonról ha félteném a lányom a fiaim az utcán .
Ez egy ellenzék váltás esetén könnyem bekövetkezhet lehet olyan állapot itthon is mint kint sajnos az élet ösztön felül fogja írni a haza szeretetet ha lesz EU -n belül hova lelépni ebben az esetben tudom elképzelni a lelépést , az adókhoz meg lehet alkalmazkodni a FIRE életem túlbecsülöm  direkt  nem kiszámolt pénzzel lépek bele hogyha jön egy adó emelés már lehet is vissza menni alkalmazottnak.
Xis24 2024. 10. 07. 11:14
Előzmény: #228354  terelemel
Van még pár lementett hirdetésem ami korábbról megvan. Az egyik ingatlan árazása.  Tél, tavasz 95 nyár 130 ősz 110. 😃 biztos úgy voltak vele hogy nyáron a virágok dobnak rajta 35 millát 😃  
izommanujra 2024. 10. 07. 11:09
Előzmény: #228352  Ishar

Ez nem biztos  hogy így lenne ( lelépés ) ... meglátjuk ha nagyon élhetetlen az ember egy kormányváltás következtében sokkal többen léphetnek le mint ahányan haza jönnek..
Miért ti Tiszára haza jöttök egyből?   Vagy Fletóra csak ez kell ? úgy mondjátok mintha egyből jönnétek haza..Elárulom az én unokatestvéreim bármi is lesz itthon soha nem jönnek már Németből haza.. ( Ezt ő tőlük tudom) mégha örök albérletben ragadnak akkor sem ennyire bele van a bogár ütletve az ellenzéki média miatt ültetve a fejükbe.. Itthon saját lakása ( ha nem is háza) lehetne gyereke felesége  jó fizetése ( Pest vagy Sopront javasoltam nem a leszakadt régiókat )
Mindhiába inkább kinlódnak kint tovább . Ők is anyáznak úgy mint ti  van is családban elég vita szeretnek politizálni  mi van itthon..  DE soha akárki is jön már nem jönnek haza szóval nem is értem az egészet..
Lehet ti másak vagytok nem tuodm.
terelemel 2024. 10. 07. 11:02

Egeszen dobbenetes hogy mennyire vakon vannak az eladok, es foleg az ingatlanosok.
Mondanak egy boszme szamot, aztan nem ertik miert nem megy el?
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20241007/elado-torgyan-jozsef-egykori-villaja-ennyiert-hirdetik-a-hazat-714815
egy évvel ezelőtt 950 millió forintért árulták ==> most már 699 millió forint a hirdetési ár,
signal2
signal2 2024. 10. 07. 11:00
Előzmény: #228348  izommanujra
Te magad is csak egy bizonyíték vagy arra, mit írtam. sok tévedésed van, ami a propaganda eredménye.
A TISZÀ-nak nagyobb médiaeléreése van február óta, mitn a többi ellenzéki ártnak. Ez ugyanazokat a csatornákat jelenti, ezért is a TISZA szavazói jórészt ellenzékiek.
Az EU-s pénzek egy része azért van visszatartva, mert a Bizottság m´eg 2018ä-ban kezdeményezett egy eljárást, amely szaknciókat tesz lehetövé a renitens tgaállamokkal szemben. Képzeld, hasonló szerepel a fidesz 2009-es EP-programjában. Ha szigorúan veszem, akkor a Bizottság a fidesz korábbi javaslatából csinált tervezetet. Jelenleg ezen szabályozás aslapoján van visszatartva a pénz egy része, és kizárólag a fideszes OGY-képviselökön múlik, hogy mikör szabadítják fel öket. Pontokba szedve le van írva, hogy min kellene jogszbaályi szinten változtatni, csak a kormányunk vonakodik, nem akarja meglépni.
nem tudom, de mit értesz jólét alatt, de én azt is, hogy kátyúmentes utakon utazhatok, gyors, és kényelmes a vonat, ellátnak a jól felszerelt, tiszta kórházban, ha bajom van, a gyerekem korekt állapotú iskoába jár, ahol megkapja a kor elvárásainak megfelelö oktatást, stb. 
Nos, ezek alapján egyre romlik az életszínvonal. 
Ishar
Ishar 2024. 10. 07. 10:56
Előzmény: #228345  Murdoch
"Ja értem, hát akkor addig van nagy hazaszeretet, amíg neked áll anyagilag a zászló." ---Izomember pár napja már megírta, hogyha adóemelés/bevezetés lesz (SZJA, ingatlan, stb.), akkor valószínűleg átmegy fekete lakáskiadásba vagy irány külföld.
Franky 2024. 10. 07. 10:56
Előzmény: #228348  izommanujra
Sok család háza közel sem ér annyit a pusztában, mint az önerő+hitel+csok+ mittomén... röghöz lettek kötve.
A nyugdíjasoknak senki nem magyarázta el, mennyit buktak a svájci indexálás fidesz általi megszüntetésével. Így most oda szavaznak ahelyett, hogy tojásokkal dobálnák a Karmelitát.
Kérdés az unoka migránsok általi átműtése faktor még mennyire tud működni.
A kormánypárt népszerűsége és újraválasztási esélyei erősen konvergálnak a reálbér növekményhez. Anno Zsiday Viktor bizonyította. :-) Szóval elég figyelni a reálbér változást.
Xis24 2024. 10. 07. 10:55
Előzmény: #228347  Second Wave
Igen ezért a kérdésem, hogy mennyi magyar befektetőt éget el a külföld. Már pedig szerintem fog.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 10. 07. 10:50
Előzmény: #228340  izommanujra
Nézd ezt úgy, hogy 33,5% +2X% ÁFA adót fizetek minden forint után amit megkeresek és cserébe mehetek magánkórházba ha bajom van.
izommanujra 2024. 10. 07. 10:50
Előzmény: #228344  signal2

Igen értem  és ismerem a típust aki mindenkinél jobban tudja mi a tuti és mit kéne csinálni. (Hova kéne szavazni)
Az az ilyen emberekben fel sem merül, hogy az egyén  a többi ember esetleg itthon máshogy érzi és más jó neki külföldről kell megmondani mi jó neked .. Na ebbe bukik bele Brüsszel is..!
Tévedés , hogy itt mindenki meg van tévesztve és be van csapva  ott a TISZA nulla média erőforrása van és 30 % on van.   Lehet változást elérni ha a többség ezt akarja.. Hogy 2026 ban ezt fogja e akarni vagy nem és marad minden a régiben meglátjuk. EU pénzek megvonása erre nagyon jó , hogy itthon rondítsuk a helyzetet és az ellenzék mukássága is ebben nagyban közrejátszik. Hogy ezt nem látják a magyarok? De látják ezt az alapvető összefüggést . Mindegy a nép dönt én is azt mondom ilyen szorult helyzetbe bármi lehet 2026 ban még kormány buktatás is. Eddig jól élt a magyar ha hiszitek ha nem 2022 ig idehaza   Hogy most ezen tudnak a erővel ( EU pénz megvonással ) fordítani meglátjuk és lesz e elég kritikus elégedetlen tömeg vagy nem.
DE a 400 ezer család aki kapott családi adókedvezméyt és lakást házat , az a több millió nyugdíjas aki megkapja a 13 havi nyugdíjat az a több száz ezer család aki kapja a rezsi csökkentést még mindig ( nyugat EU árakhoz képest ) aki kapja a családi adókedvezményt az tudjtátok mit mond még mindig ? Francokat ti adtatok nekem jó marad a kormány akárki akármit mond is külföldről .
Second Wave 2024. 10. 07. 10:49
Előzmény: #228332  sztiv
Itt többször volt már osztva valami spanyol ingatlanoldal, ahol épp' paritáson váltják a spanyol tengerre nézőt a nyóc kerületi panyellel. Csak a spanyol termel havi 2000 usd-t, ha jól emlékszem.
Xis24 2024. 10. 07. 10:49
Előzmény: #228342  Murdoch
Hát igaziból most én sem értem, hogy mentünk csütörtők óta el a koleszos, AIRBNB szigorítás, a megfizethető lakhatásos felvetésektől ... nyugati minták vizsgálatáig bezárólag a most akkor jön még egyszer az uniós áremelkedés  x 10 ig😃  Mennyit mentek ott az árak? 1-2% Itt meg már most megvolt a 10-es szorzó 1x Másodjára is meglenne? 😃
Murdoch 2024. 10. 07. 10:48
Előzmény: #228343  izommanujra
Ja értem, hát akkor addig van nagy hazaszeretet, amíg neked áll anyagilag a zászló.
https://www.vg.hu/kozelet/2024/10/a-kollegiumi-helyek-bovitesevel-es-az-airbnb-szabalyozasaval-lepne-a-kormany-a-megfizetheto-lakhatas-erdekeben
Azt hittem pedig, hogy közösen szurkolhatunk, hogy a fiatalok könnyebben jussanak lakáshoz...
signal2
signal2 2024. 10. 07. 10:42
Azt Stockholm-szindrómának hívják, és nem hazaszerteetnek. A gyerekeim lehetöségei természetesen elöbbre valók Magyarország állapotánál. èn sokáig, tevölegesen is küzdöttem azért, hogy jobb legyen, de elfogadtam, hogy a nép  nem akar/ képtelen téjékozódni, és felmérni, hogy egyáltalán mi a jó neki. Ezt akarja, ami van. Ami pedig van, azt az elöbb leírtam. Az országnak egyébként minden elönyös, ami a mostani hatalom mielöbbi bukását elhozza. ha szigorúan veszed, akkor az emigrálásom ezt segíti elö minimális mértékben. 
izommanujra 2024. 10. 07. 10:42
Előzmény: #228342  Murdoch

Nem fog max kis adóemelést kapnak ami egálba hozza a hosszútávú kiadással.
Murdoch 2024. 10. 07. 10:40
Hajrá. Lehetőleg, ha a kormány egy izmosat szigorít a jelenlegi airbnb-s szabályzáson, akkor ne zokogd majd tele a fórumot.
izommanujra 2024. 10. 07. 10:38
És gyerekeit arra neveli ők is ezt tegyék -ezt a szekeret torlják ide fizessék az adót stb.  (Ha siekrül, de a motivációs eszközöm meg lesz hozzá ;-) )

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek