Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Megoldják a lakbérszabályozást, mint a lakásvásárlást a CSOK-kal. Ezektől valami olyat tudok elképzelni, hogy minden bérlő kap havi +100e Ft állami támogatást, ami persze nem épül bele a bérleti díjakba :)
Akkor el kell adni és venni újra ha növelni akarom a bekerülési árát? És akkor emelhetem mert ha 15 évvel ezelőtti ingatlan árhoz viszonyítunk az semmi..
Ja várj önkormányzati bérlakásokról beszélsz.. Az igazándiból hidegen hagy mit művelnek szociális alapon mire itt annyi lesz mint Ausztriába az nagyon nagyon sok sok ezer milliárd ft és 20 év lesz.
Átgondoltam uraim. Nagy valószínűséggel nem fogok a jövőben visszaszálni az ingatlanpiacra befektetőként.. A folyamatok mindenhol ugyanazok. Jó szórakotást Önöknek.
A kiadott ingatlanok 85-90 százaléka nem adózik Magyarországon. Infláció. Ha Svájcban lennénk nem kellene minden évfordulókor emelni. De ugye Magyarországon élünk, így alkalmazkodunk.
Micsoda? 4,9 % az infla és nem emelhetsz ennyivel ? El kell veszítenie a hivatalos inflációhoz képest is a vásárló erejét az albérletnek? És ha minden éven 5 % alatt emelkedik csak az infla akkor sose emelsz? vagy ha össze gyűlik 5 % nyi infláció akkor második évben emelhetsz annyival többet? Ha ilyen lesz instant eladás és költözés ki vagy veszek részvény ETF et sajnos sok ember ezt tenné.
Szerintem hagyom is a fantáziálásom. Kevés.. 0 info jött.. engem nem is érint. Kiderül majd. Viszont ismét 1-2 új bizonytalansági faktor került a képletbe.
Én nem hiszem, hogy lesz szabályozás: 1. mint írtam, ami nem növeli az adót abban nem kreatívok, egy ilyen szabályozást jól át kéne gondolni és ki kéne dolgozni. Valószínűleg sok törvénymódosítással járna, nincs meg egy éjszaka alatt. 2. a fidesz szerint mindenkinek IS saját ingatlana van, vagy azt kell vennie, ezért a bérlők szavazataiért nem érdemes küszködni. 3. arról szól az ország, hogy mindenki ügyeskedik, zsebbe mennek a pénzek, a KP az isten, a bankolást büntetjük. A választóknak ez jó, mert azt hiszik, hogy így minden olcsóbb, ha cserébe lemondanak pl. a közjegyzői szerződés által nyújtott jogi védettségről.
"Ez a lépés hozna magával úgy kb 10-15 százalékos emelést. A kiadóknak mindegy, de a bérlőknek kicsit fájna." --- Ez ilyen egyszerű, csak emelni kell 10-15 százalékot az albérleti díjon. Ebbe már a nyugdíjprémium/emelés is bele van számolva, vagy az még erre jönne rá?
Olyat tudok amit te írsz. Viszont nálunk alig szabályozott a dolog. Szerintem ilyen esetben erős szabályozás várható. Hogy mederbe kerüljön a rendszer. De ezek csak vélemények. Majd kiderül mi lesz.
Ausztriában pl. van olyan önkormányzati (nem szociális) lakás, ahol inflációval emelhetnek, ha az 5% fölött van. Ha mondjuk 4,9% az infláció, akkor nem emelhetnek. Azért ez pl. elég baráti. Vannak pozitív példák, csak egyszerűbb fikázni. Ami nem növeli az adóbevételt, azzal valahogy nem kreatívkodnak.
Kifehéredve már így is ki van a piac elárulom őrült az aki nem fizeti be azt a kis 10-15 % adót ( költség alapú elszámolással csökkenethető is ) Így van jogbiztonságod és ki tudod ( közjegyzővel ) elvileg lakoltatni és végrehajtatni az illetőt ha kell ( igaz ez a 6 hónapos kilakoltátási moratórium akkor is vicc)
Igen viszont egy komolyabb AIRBNB szabályozás meg talán annyit vinne le a hosszútávból...ahogy hallottam' Na meg a kollégiumok... Egyhelyben tötyörgő kiadási árakat látok magam előtt drágulgató ingatlanárakkal. Talán nyugatosodunk 2% hozam felé megyünk? Na akkor a kisbüfiknek nem vonzó a dolog. Maradnak a nagyok? Kivásárolják a kicsiket?
Miért milyen sapkákat ismersz Nyugaton amit lehetne majmolni? ÉN csak olyat tudok max inflával emelhetsz stb..Olyat én még nem láttam , hogy fixálnák befagyasztanák az emelést.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link