Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 04. 18:46

Marcibátyó:
"Tehát ne csodálkozzon senki azon, hogy a Balaton drágább lesz. Azért lesz drágább, mert följebb mennek a minimálbérek, magasabb fizetéseket kapnak majd a vendéglátásban dolgozók"
Nem baj, szívesen költöm én a pénzt olaszban mag spanyolban
-más: még a Limnológia intézet sem meri bevállalni, hogy leírja a NER telibe sz@rta betonnal a partot, azt a sok cementből oldódó szulfát meg klorid odab@szott a víznek, azt 20%-al emelkedett az oldott só 15 év alatt.
Xis24 2024. 10. 04. 16:35
Előzmény: #228177  Xis24
A beker ár nem mindegy. Ha valaki úgy érzi, hogy .. de hisz tök mindegy menyiért adom ki már úgyis 3x annyit ér mint amennyiért megvettem... és van belőle 5-6 db annak végülis tényleg lényegtelen a kiadási hozam. Ő már nem éhes. 
Second Wave 2024. 10. 04. 16:34
Előzmény: #228174  J0hnnyEnglish

Pontosan ezért célszerű néha valódi teszttel mérni a piacot, hogy akkor adott áron milyen érdeklődés van. Mivel nekem több lakás is van, nem ijedek meg, ha egy-egy lakás megüresedik és bérlőt kell keresni bele. 
Ezzel a módszerrel pl. a legfrissebb adatom az, hogy az új bérlő (hirdetésre jelentkezett, így piacinak mondható bérleti díja) 35%-kal magasabb, mint a bérlői felmondással távozó előző bérlő által fizetett bérleti díj. Szóval azért ha üresedés van és tesztelés, akkor se szomorkodok. Annyira. Ha pl. a korábbi bérlő maradt volna, akkor kapott volna egy díj emelési ajánlatot, de azzal még a piaci ár alatt lettünk volna. A lényeg, hogy az épp üres lakások hirdetési árai alakítják a kínálati árakat. Az, hogy közben a jó bérlők szignifikánsan kevesebbet fizetnek (és néha meg is osztják ezt az infot) az nem nagyon számít, mivel az a lakás azon az áron kizárólag a jelenlegi bérlő számára elérhető. Ha azok a lakások a piacra kerülnének, akkor azokat véletlenül se kedvezményesen hirdetnék...
Kiváncsi leszek hogyan nyúl majd bele ebbe piacba a kormány. A járműipar kiesését csak a partvonalról szemlélték. Itt más a helyzet, ahhoz hogy a másik stratégiai ágazatot (építőipar) kicsinálják, ahhoz ki kell ütni a befektetőket. Ezt nem tudják tétlenül csinálni, hozni kell hozzá néhány balfék intézkedést. Na, az lesz majd a recesszió, valódi munkanélküliekkel, jó lesz :-) Még szerencse, hogy nincs hitelem egy se.
Xis24 2024. 10. 04. 16:14
Előzmény: #228174  J0hnnyEnglish
Igen. Nálam is ez volt. Kérdeztem menyiért megy ki? Mondja az ismi hogy 90 fabatka. Mondom dehát az infla meg miegymás. Miért nem 120 fabatka ha az az ár? Mert normálisan fizet rendes bérlő stb.. De jövőre már emelek. Eljött a jövő év. Kérdem na mennyiért megy ki? 90 fabatka. . inkább nem emelek mert... Na és erre fel elmondom a páromnak, Ő mondja, hogy  ismerőse meg 85 fabatkáért keres. De hisz már 120 fabatkáért kellene adni amit ő 85 fabatkáért keres. Igen de most emelték 90 fabatkára az neki sok. Na mondom hagyjuk ezt az egész dolgot. A fabatka nem egyenlő semmivel csak arányszám.😃
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 04. 15:52
Előzmény: #228167  izommanujra

Tényleg nem tudom elhinni, de kezdem azt hinni direkt csinálod (mondjuk inkább direkt).
A pénz mint értékmérő szerinted mit jelent? 15 év alatt a kenyér ára majdnem +900%-ot változott.Közben kiderült, hogy nem a kenyér drágult :(
Xis24 2024. 10. 04. 15:49
Előzmény: #228173  izommanujra
Jellemzően. Egy szabályozatlan környezetben ahol az Airbnb miatt a diákok is kénytelenek többet fizetni, a diákok miatt meg a dolgozók is többet fizetnek. Viszont ha kirántuk 1-2 elemet a képletből( rövid táv szigorítás plusz kolesz ) és szabályozott környezetbe tesszük már nem 100% a formula működőképessége.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 04. 15:44
Előzmény: #228173  izommanujra

"Jellemzően a fizetések ütemében emelkedik a bérleti is" ezt meg kell cáfoljam, mert az élet teljesen más! Tudom, mert nagyon sok ismerősöm, még most sem realizálta a bérleti díjakban az inflát sem. Ennek oka, a bérlő - bérbe adó közötti bizalom! Olyan normális bejelentett bérbeadásnál nincs, hogy te kényed kedved szerint (éppen amihez jobban van kedved) benyögsz egy számot - fizesd paraszt...
Lehet, de a saját tapasztalatom alapján ahol ezt tették, pl 2 éve havi 200 ezerről 250-re emelték a díjat, kérdés nélkül lépett le a bérlő 3 hónapos felmondásival.
A legtöbben kb 5-10-15% al követik alulról az éppen piaci árazást a hosszútávú bérlőkkel. Az sem igaz, hogy .com-os árakon rögtön tolonganak a megfelelő bérlők.
Viszont, ha már újra előjön, talán tavaly nyögted be, hogy a te béred bizony 20%-al emelkedik, akkor ezt realizáltad az összes bérleti díjban is egy év alatt?
izommanujra 2024. 10. 04. 15:11
Előzmény: #228172  Xis24

Jellemzően a fizetések ütemében emelkedik a bérleti is  ezért olyan jó befektetés az ingatlan.
Én örülök ha nő az emberek fizetése  több marad nekem is :)
Xis24 2024. 10. 04. 14:05
Talán volt olyan kor, hogy ha a tej 10 Ft-al olcsóbb lett akkor máris ingatlanár növekedéssel számolt mindenki.. mert ugye amit megspórolnak az megy az ingatlanba. Ha napi 10Ft spórolás x egy élet... az nagyon sok ...akkor dobjunk rá fél milliót az árra 😃
izommanujra 2024. 10. 04. 13:37

sok minden változhat itt még 2026 -2027 ig a tervezett visszavonulásomig jól döntök akkor amikor kivárok a nagy hitel felvételekkel.
Ha nagy lesz az infla nagy lesz a hitel kamat is az baj lenne egy hiteles befeketetésnél
izommanujra 2024. 10. 04. 13:36
Előzmény: #228168  sztiv

Nekem tök mindegy nagy fejtörés volt , hogy 2-3 lakást hitelre be kell indítani
Ha ennyire megy a jövedelem a lakás kiadás is menni fog és nem is kell még hiteleket felvennem :)
Murdoch 2024. 10. 04. 13:34
Na, kezdődik. Innentől minden eladó az all-in-one egymilliós jövedelmű, csok-os, BV-s, állampapírból kiszállt, manyupot feltört balekokra fog pályázni. 
sztiv 2024. 10. 04. 13:31
izommanujra 2024. 10. 04. 13:28
Ha ez megvalósul a bérletik is 3 éven belül 50 % ot mennek.. legalább
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241004/olyan-berrobbanast-igert-orban-viktor-ami-meg-sosem-volt-magyarorszagon-714331
Akkor már nem is kell lakásokat vennem többet bőven elég ami van  a családi kimaxolásához .. :D
opandup 2024. 10. 04. 12:48
Előzmény: #228154  Murdoch
Ez is jót fog tenni az amúgy is "erős" vásárlóerőnek... meg a lehazudott inflációnak:
https://www.penzcentrum.hu/auto/20241004/tankolj-ha-kedves-a-penztarcad-brutal-dragulas-elesedik-a-magyar-kutakon-ez-sokaknak-fog-fajni-1157442#
Na nem baj... majd megint kirakják a nemzet Mártonát, hogy könyörögjön egy kicsit a fogyasztásért.
Xis24 2024. 10. 04. 12:30
Előzmény: #228164  Xis24
Azért nem eszik olyan forrón a kását. Ahogy az urak számolnak itt lehet, hogy én vertem át saját magam és hagytam bent a lóvét a jövő évhez képest. 😃 Most meg kereshetem vissza a különbözetet 😃 
Xis24 2024. 10. 04. 12:13
Előzmény: #228163  Xis24
A másodiknál a nagyon ott vásárolni akaró több vevővel kár lett volna vitatkoznom. 😃 de az mázli.
Xis24 2024. 10. 04. 12:02
Előzmény: #228161  szieszta
Az  első eladásomnál az árat az idei évben szerintem jól be tudtam "háromszögelni". Próbaként volt nálam ingatlanos is aki bő 15%-al mondot első körben kevesebbet mint a tényleges vételár.  Érdekes volt megvédeni az saját értékbecslésem 😃. Azt hittem majd mond valami magas árat, hogy őt válasszam. De nem. Végül nem is ő adta el másrészt azért mi is tudunk számolni. Engem nem nagyon érdekelt az sem ha kijött valaki nagyobb vételárral a piacra és az sem ha alacsonyabbal... bár azért tettem is érte.. hogy az alacsonyabb vételárat elvigyék mert bőszen ajánlottam az alkudozóimnak 😃 Ezt nem azért írom mert hogy én milyen ügyes vagyok, csak egyszerűen azért hogy azért be lehet az jól lőni, hogy se túl magas se túl alacsony ne legyen a vételár.. viszont ha túl van lőve akkor bizony tényleg balekvadászat.. ami azért annyira nem nyerő. Kár hülyének nézni a vevőket.
HPPapa 2024. 10. 04. 11:48
Előzmény: #228148  Xis24
Gazdagréti 2+1 szobás panel eladó. Csere érdekel 2+1 újépítésűre Zürich belvárosában...
szieszta 2024. 10. 04. 11:42
Előzmény: #228155  Xis24

Ismerősöm dolgozott dániában, egy gazdánál. Azt mondja, ott 10 szer ennyibe kerül a termőföld. Csak azt nem fűzte hozzá, hogy senki nem is veszi, csak nagyon minimálisat vesznek meg, azt is csak azért, ha építkezni akarnak rá.
Kicsi városunkban van több hirdetés, amit már több éve hirdetnek, de nemhogy engednének, hanem még emelik is az árakat. Ezek olyan bolondra vadásznak, ami csak véletlenül esik be. Hátha. Nem sürgős.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek