Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 10. 05. 16:51
Előzmény: #228239  izommanujra
Aki 2015-ben megvett egy 50m2-es panelt 12 millióért és ma kiagyja évi bruttó 2,4  millióért, az hogyan nem lesz több mint 7%?
A vételárhoz viszonyitva a bruttó hozam: 20%
Ha ebből éves 0,6 milliós amortizáció + adót levonunk akkor az még mindig több mint 7%
izommanujra 2024. 10. 05. 16:01
Előzmény: #228233  siemens

Olyan vétel nem létezik régebben sem létezett ami a lakás véteárára vetítve 7 % bruttó hozamot tudna  lakás felíjítás vállalása  nélkül (értéket teremtel )
Aki a készbe akar bele ülni annak meg kell elégedni az 5 % os bruttó hozammal kb .Valamit valamiért .
izommanujra 2024. 10. 05. 14:52

MIhalik Márton szokta mondani amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra   a vétel ingatlanpiacon mindig a legjobb időpont MOST..
OK biztos .. De az Olasz ingatlan piacon meg a Görögön ez nem volt mindig érvényes így .. Most sincs biztos így ..  ( Magas államadosság lehúzza őket a mélybe ( 150-180 % GDP arányosan  még itthon jobb helyzet de az EU pénzek hiánya kiütközik sajnos idehaza is )
izommanujra 2024. 10. 05. 14:49

VAgy egy bónusz ötlet most felveszek még amint  tudom azokat a lakás hiteleket femondok és mikor alacsony lesz újra a kamat vissza megyek 5 hónapra melózni , hogy át tudjam váltani a hiteleket.. Nem halok én abba bele nyilván újra alkalmazottnak lenni nem lesz jó  de akkor is..
De ez nekem nagyobb rizikónak tűnik..  Akkor viszont buy  a mostani lakásra is. Teljesen tanácstalan vagyok  engem is zavar jövőre sok vevő fog a piacra lépni nehogy azt higgyétek , hogy én ennek örülök .
izommanujra 2024. 10. 05. 14:47

Számoltam srácok amúgy az a helyzet  ha  felmondásom előtt nem marom fel a sok kedvező hitelt lakásokra és nem indítom be a "bulit"   utána felmondásom után  lehet 15-20 év lesz mire egy újabb lakásra össze jön majd a lové  ha össze jönne . Ergó kiárazódok a lakáspiacról hitelképesség nélkül. Ismerem magam egész életemben bánnám be tudtam volna még indítani párat és nem tettem.
Szerintem be fogom de már csak akkor ha vissza vonultam 2026 vagy 2027  alacsonyabb kamattal hogy ne kelljen izgulnom hogy váltom milyen fő jövedelemmel ki.
FR73 2024. 10. 05. 14:42
Előzmény: #228231  Nedden
Hol van? Mi pl itt tudunk olyan bicskei ingatlanról, amelyik most ünnepelte az egy éves hirdetési szülinapját. Pedig a hirdető megelégedett az elején simán magasra belőtt árral,  azóta szerényen nem emel. 
A te ismerősöd bizonyára a 10 év alatt gondosan emelgette a magas hirdetési árat, nehogy véletlenül jöjjön már egy vevő.
Csak semmi kótyavetye jeligére.
izommanujra 2024. 10. 05. 14:42
Előzmény: #228232  izommanujra

Ha lakást indítanék be nekik az jobb lenne nevemen maradna én osztanám be nekik és nem tudnák elkölteni
Ráadásul lehet több is lenne belőle 20 év múlva szerintem a  mostani lakás ára 60 MFt lenne.
Ha ügyes vagyok a lakóval az egészet kifizetettetem  cserébe nekem lesz extra melóm velük.
Sajnos túl jól keresek jelenleg nagyon hitelképes vagyok és vétek ki nem használni a hitel képességem. 2026 választások után ha jól áll a széljárás be kell hiteleződnöm és akkor indulhat a full time job  a kiadó lakásokkal főállásba ...
siemens 2024. 10. 05. 14:40
Előzmény: #228230  siemens
Ez önámítás. Akkor nekem az egyik ingatlanom esetében 9,1 év a megtérülés a vásárláskori árhoz képest. Még szerencse, hogy a költségek, a megélhetés 10 év alatt nem változott......😀
izommanujra 2024. 10. 05. 14:39
Előzmény: #228229  izommanujra

Van egy másik " könnyebb? " ötletem is .
Gyerekenként 1,2  MFt ot fizetek be (ez a max ugye? )  nekik babakötvénybe  infla +3 % ot hoz fixen
Ez kamatos kamattal számolva  lenne vagy 40 mft is mire 18 évesek lennének.
Ebből ha nem is lehet lakást venni de 50 % ra talán elég lesz önerőre.
És kényelmesen hátradőlhetek nincs gondom nem kell extra lakásokkal hitelekkel kinlódanom. Talán biztosabb is volna  lenne pénz tanulásra lakásra stb nekik.
A hátrány az tudom milyen voltam én is fiatalon 1 lakás árát eltőzsdéztem.  De jön egy barátnő és elnyaralják pár év alatt az egészet 18 éves azt csinál a pénzzel amit akar  hogy 3 gyerekemből melyik "hülyülne meg " nem tudom   a keményem összegurigázott lovét megkeresem tolom be nekik ilyen termékekbe aztán  elég ha 1 gyerek meghülyül és elveri a 40 millát értelmetlenül  MÁR NEM ÉRTE MEG
Vagy tévedek? Sajnos ha magamból indulok ki 18 évesen és  is hülye voltam eléggé.
Nedden
Nedden 2024. 10. 05. 14:33
ÍBocsánat nem olvastam vissza minden hozzászólást! Így lehet esett erről már szó.
Hogyan ment fel az ingatlanok értéke amikor dugig vannak a városok, telepek eladó hírdetéssel?
Két szomszédom már tizen éve hirdet, de nem tudja eladni a házát.
Mi folyik itt? Milyen felmérési adatokat látunk? Mi a mintavételezés alapja?
siemens 2024. 10. 05. 14:32
Előzmény: #228225  FR73
+ Adó, üresen állás, ingatlanközvetítő, kommunális adó, felújítási alap, lakásbiztosítás, amortizáció, karbantartás.......
izommanujra 2024. 10. 05. 14:32
Előzmény: #228226  izommanujra

Akkor lenne jó döntés most venni  még egyet HA:
1.
Tavaszig emelik 5-8 % ra a hamarabbi PMAP kivétel miatt a feltörési díjat. Na akkor az az 1 mft kamat jövedelem nem is számít mert úgyis elveszik.
2. Ha emelkedik  a lakás  a mostani magas árakhoz képest is.
Ezek előfordulhatnak, de én sose számolok ingatlan ár emelkedéssel ha egy befektetést meghozok.  CSak a bérletikért veszem őket HA megéri és lesz belőle több pénz.  Most jelenleg a csak a  plusz lakások kinlodásával a gyerekeknek lenne jobb lenne +2-3 lakás még kifizetve nekik 24 év múlva
Nyilván a bérleti is emelkedik folyamatosan ami most 150 e ft az 20 év mulva minimum 300 e ft lesz... ! DE lehet egy vacak 6 év is benne ( most jöhet ) amikor is a bérleti nem emelkedik  6-8 évig ez volt 2009 től 2014 ig (Vissza esni nem esett bár ha jönne egy AIRBNB tiltás egy jó leszabályozom a hosszú távú bérleti piacot történet még ez is megeshet.. de nekem illogikátlan a Fidesztől mindez .. MIért mert ha kedvezőtlen feltételeket teremtek a lakás piacon rontom a megtérülést akkor a NYugdíj pénztári feltörések nem fognak olyan mértékben a lakáspiacra áramolni  ergó semmi értelme pont hogy vonzóvá akarják az ingatlan befeketetéskeet tenni az emerekek , hogy legyen illeték fizetés adóbevétel felújítás stb stb.. pörgesse a gazdaságot )
FR73 2024. 10. 05. 14:29
Előzmény: #228218  izommanujra
Most láttam, hogy a regényben később a bekerülési díjakat is hozzátetted.
izommanujra 2024. 10. 05. 14:27
Előzmény: #228225  FR73

irtam lejjebb.. azt is ..
izommanujra 2024. 10. 05. 14:27
Előzmény: #228224  izommanujra

Rontja a helyzetet a mostani lehetőség , hogy 1 mft kamat jövedelemről mondok le tavaszig akkor már mindjárt 28,5 MFt ha csak azt hozzá csapom.  akkor is bruttó 6,73 % marad. De vannak itt még más költségek is. Persze ha ugrik  a lakás ár ahogy számítani lehet jövőre 5-8 % ot vagy még többet 12-15 öt is máris semmi gond, de én sose számolok  ingatlan ár növekedéssel ami tudom hiba lehet 3 % al simán lehet számolni ami a hivatalos infla belőtt célja hosszútávra az MNB től.
Az a baj 1 db szabim van home office ba ujítsak ok nem kellene sok de akkor is meg kinlódjak a lakóval  úgy hogy 1-2 év múlva már válthatom is le a hitelt mert mondok fel és nincs fő jövedelem ( akkor nem váltom át nem tudom sose ) kiváltani a sok hitelt? Inkább most lemondok az 1 évig tartó ingatlan ár emelkedésről majd 1-2 ingatlant még ha annyira akarok beindítok visszavonulás előtt   hitelre  ha lesz kedvem és lesz értelme . ha meg nem marad ennyi kifizetve mindennel.
FR73 2024. 10. 05. 14:25
Előzmény: #228218  izommanujra
Kihagytad az ügyvédi munkadíjat, a közjegyző díját, és a vétel 4% illetékét.
izommanujra 2024. 10. 05. 14:23
Előzmény: #228222  siemens

HÁt figyelj ha csak faék egyszerúen számolom  nem számolom csak a megvett értékkel ( 27,5 MFT ) és a max béreltivel 160 e ft  akkor ez 6,98  % os hozam . De írtam kell még itt mással is számolni.
Alap esetben más ingatlanokra még az "alap esetben " a vételárra vetítve se jön ki több mint 5 % !
Ez a helyzet.
izommanujra 2024. 10. 05. 14:21
Előzmény: #228222  siemens

sokkal több is kijön a beker ár alacsonyabb jóval régi vételek.
De tény jelenlegi árak mellett  5   vagy 5,5 % tól több havonta a lakásokból nem marad ( nem mindent a legolcsóbbakat adom ki 150-160 ért .
Mi a megoldást EXIT a piacról ? nem én a lakásokat 20-30 évre vettem ebből akarok megélni ezért sem adom el sose ... Feltéve ha nagyon megfordul a helyzet itthon ( kormányváltás - hatalmas adó a nyakamba - valami nagy krach és menekülni kell külföldre   )
Ezért sem célszerű  nekem nagy hitelekkel bebábozódni még több ingatlanba és a lakóknak ugráljak 0 ft haszonért.. A gyerekeknek lenne jó 20 év múlva lenne kifizetet 2-3 plusz panel.  Ha akkor még kelleni fog ilyen portéka az embereknek nyilván lakni jó ami most 30 milliós lakás simán lesz 20 év múlva 60 vagy 90 MFT  ha csak a fix 3 % os inflával számolom is  az árak változását.
siemens 2024. 10. 05. 14:14
Előzmény: #228220  izommanujra
Ha Te bruttó 150-160-ért adsz ki lakás(oka)t, akkor abból, hogy jön ki a nettó 6-7%-os/év hozam? Nem kell válaszolni, csak költői kérdés volt...... :-)
izommanujra 2024. 10. 05. 14:09

Télen csak az költözik aki rászorult és idióta lakó ... az meg sose jó.. :S  a normális tavasztől őszig lerendezi a költözködési igényét .

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek