Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 10. 02. 09:58
Előzmény: #227919  Benzedrine
Igaz, az is a “bárhova” része.
Benzedrine
Benzedrine 2024. 10. 02. 09:55
Előzmény: #227918  N0MAD
Mármint hogy akkor majd jobb lesz a Balaton -felvidéken élni mint Budapesten?
N0MAD 2024. 10. 02. 09:45
Előzmény: #227917  Benzedrine
És ha bölcsen eldöntjük hogy kilépünk az eubol, belépünk a szovjetunió 2.0ba, feltesszük az ország vagyonát az akksik helyett inkább a kaszinóban a piros 22esre, vagy királyt koronázunk (vagy istencsászárt, mittomén) akkor is a húszperc lesz a szempont?
Benzedrine
Benzedrine 2024. 10. 02. 09:33
Előzmény: #227913  Freszelés
Megszoktam én is, h minden  max 20 percre van autó nélkül, nem tudom elképzelni, hogy Balatonra vagy bárhová költözzek öreg napjaimra pedig nem köt a munkám sehova.
N0MAD 2024. 10. 02. 09:30
Előzmény: #227912  Freszelés
Részemről it  üzemeltetés, ott azért nem baj ha fizikailag is jelen van valaki, vezetékátdugás is lehet, külsösök is megkérhetnek egy-egy matatásra.
Ez a covid alatt heti egy napot jelentett hogy ne találkozz senkivel, utána heti kettőt. Részemről aglo jó, motorral. Autóval már necces lenne, de két nap az már olyan hogy akárhova is lehetne költözni, egy éjszakát hotelben is. El is adtam a benti lakást, sokáig amúgy is kiadva volt, nemigen tervezek visszaköltözni. 
Jobb így, nagyon nem vagyok benne biztos hogy nem KELL majd innen menni, nem látom optimistan a jövőt. Azért ez kis szerencsével már a fire lesz részemről, pár évig még ne lépjünk be a szovjetunióba pls :D
tihamer
tihamer 2024. 10. 02. 09:23
Előzmény: #227902  N0MAD
Nekem fontosabb a havi tőke jövedelem növelése. A tőke nyereség, növekmény hab a tortán.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 02. 09:16
Előzmény: #227906  Xis24
Az utolsó néhány sorod nagyon idézi az "én harcom" könyv néhány passzusát... csak mondom. Németeknél általában nem működik ez, (persze őrájuk mondhatjuk, hogy a költekezés rabjai , lízing sbt. ).
De pont emiatt is bérelnek sokan egyész életükben, mert szárazon tartják a puskaport, ha menni kell a munka után, hát mennek. Itt sokkal gyakoribb, hogy munka miatt költöznek akár nagyobb távolságokat is, főleg fiatalon.Az ami pedig magyarországon folyik az több szinten is röghözkötés, a legundorítóbb elnyomó fajtából... Többszörös kényszer helyzet, szülj gyereket még ha nem is terveztél, mert akkor lesz pénz, de persze hitel is, kell a magyar munkahely stb stb... nagyon mély ez a nyúl üreg és innen nézve nekem nagyon nem tetszik. Nekem is kell majd visszafizetnem röghözkötést az államnak, remélem gyógyszerre költik.
Freszelés 2024. 10. 02. 09:12
Előzmény: #227912  Freszelés
(és én ezért maradok Budapesten/belvárosközelben/jó közlekedéses helyen)
Freszelés 2024. 10. 02. 09:10
Előzmény: #227905  N0MAD
A kontrolfreak managereket jobban érdekli az, hogy lássák az irodában lehetőleg minnél többször az alárendeltjüket mintsem hogy a lehetőségekhez képest a 'legjobb' szakértőket alkalmazza. Bár évek óta semmi közöm semmilyen magyar céghez, de ha egyszer full remote meló nélkül maradnék, akkor szomorúan kell majd tudomásulvennem, hogy újra be kell járnom kb 2-3 napot hetente egy irodába. Mert az összes cég ilyen. Amelyik meg mégse, abból meg annyira kevés van, hogy beszűkíti nagyon a mozgásterem. Nyilván a célom továbbra is külföldre dolgozni...
N0MAD 2024. 10. 02. 09:00
Előzmény: #227907  Benzedrine
Közben mielött olvastam volna mar írtam is a gyerekkel más dolgot, de usában a gyereket is rángatják fel-alá az államokban, ha szereti ha nem (nem)
N0MAD 2024. 10. 02. 08:58
Előzmény: #227906  Xis24
Ahogy én látom eladósodott az előző generáció meg az azelőtti is. Nem látok generációs harcot.
Nyugaton meg nem annyira adósodnak, nem is akkora a kényszer.
Szerintem inkább ott lesz a megfejtés hogy a (viszonylagos) jólét és a létbiztonság meg oersze a mobilitás más stratégiát diktál.
Ahol nincs más út ott ingatlan kell, mindenáron, meg minél több (néhány eletben is maradjon) gyerek aki majd ad egy tányér kaját ha öreg leszek. (Afrika ma, meg más helyek is régebben) tok logikus stratégia, ha tudatos ha nem, az állatvilág is vész/stresszhelyzetben szaporodásba kezd.
Ahol meg lét és jogbiztonság van, lesz munkám, lesz nyugdíjam, ha itt nem jó vagy ott többet ajánlanak odébbmegyek van megtakarítás is szépen, ott meg a saját ingatlan nem prioritás hanem csak hátráltat a mozgasban (és lehet nem is éri meg a bérlakás, állami támogatott bérlakás összehasonlításban) a gyerek saját döntés mikor és mennyi, ha egyáltalán akarnak, ott meg mások a tendenciák. Japántól európán át usáig.
Persze a gyerekhez már jobb lehet a lakás, akkor már nehezebben költözik az ember, iskola, közösség stb. De usában ez sem akkora szempont, költöznek az állásajanlatok után gyerekestül.
Ne menjünk bele ez jó vagy nem jó, mert bonyolult téma,messzire vezet,  túlnépesedés, környezet, stb, de én így látom a folyamatokat. És nem csak én.
A nemzedékek harca meg csak buzzword tartalom nélkül, úgyis a fiataloké a jövő, ilyen ez a biológia dolog, csak könnyebb az öregekre haragudni mint a leendő örököseikre akik olyanok mint a haragvók :D
FR73 2024. 10. 02. 08:58
Előzmény: #227908  Xis24
40 évesen az utolsó peték érésekor aztán hirtelen mégis akarni kezdenek majd az influenszer hölgyek, aztán megy a para, hogy nem fog összejönni.
Xis24
Xis24 2024. 10. 02. 08:51
Előzmény: #227907  Benzedrine
Kérdezd meg a következő generációt mennyire akarnak gyereket. Annyira szerintem, nem mint mi gondoljuk.
Benzedrine
Benzedrine 2024. 10. 02. 08:47
Ez ilyen szingli gondolkodásmód, hogy bármikor oda költözöm ahova akarok. Két embernél már nem működik, ha gyerek is vannak akkor meg több okból is drága helyen akarsz majd lakni.
Xis24
Xis24 2024. 10. 02. 08:42
Nincs benne furcsaság ha innen vizsgálom a dolgot. De ha onnan, hogy a következő generáció lehet, hogy azt mondja, hogy sz.rok bele a ti agymenésetekbe, hogy azért gűrcöljek, hogy kifizessem az onnan nézve irreális áraitokat, akkor felbomolhat az a dolog amit én generációs harcnak mondok.. azaz, hogy a társadalom egy része akinek több van arra spekulál, hogy csontig adósodjon el a következő generáció ő meg még több pénzhez jusson' Ha nem kell csontig eladósodni akkor nem is kell szénné dolgozni magukat az embereknek. Nem érdrkli őket a munka sem annyira.  Viszont az a tömeg veszélyes amit nem lehet uralni vagy ne adj isten nincs mit ennie. Tekintsünk el hogy akkir ez végső soron kinek a hibája is. A tömeget el kell kezdeni bekarámozni. Adni akkor ingyen lakhatást alapjövedelmet stb.  Valahogy nekem ilyenek jöttek le ebből.
N0MAD 2024. 10. 02. 08:26
Előzmény: #227903  Xis24
Alapvetően mi a furcsa azon a jelenségen hogy akinek olyan munkája van ami bárhonnan végezhető (mint a cikkben az e-kereskedelem, meg influenszerkedés) az igyekszik ezt olcsóbb pláne szebb helyen élve tenni?
Mint a digitális nomádok. Pláne ha az esetleg meglevő ingatlan/ingatlannyi tőke jobb helyen több passzív jövedelmet termel mint ollcsóbb helyen a lakhatás, urambocsá a megelhetés?
Már a HO támogatta nem tül közeli agglóba költözés is ennek a részének tekinthető, de az is érdekes lesz ha a newyorki / kaliforniai programozónak versenyeznie kell bérben az európai, k.európai ázsiai programozóval nem lesz e jobb ha nemtom, texasba költözik a silicon valley helyett. Vagy legalábbis jónéhány órás autóútnyira.
Xis24
Xis24 2024. 10. 02. 08:22
Előzmény: #227902  N0MAD
Tihamer úgyes spekuláns.  Nagykanizsa rémlet.  meg garázsok. Érdekes dolgot vettem észre' Gyakorlatilag drágábbak sok esetben a garázsok mint amennyiért lakóingatlant is tudna venni az ember. 😃 Megkockáztatom, hogy Pesti árakon hirdetnek. Nem is értem, hogy van ez😃
Xis24
Xis24 2024. 10. 02. 07:56
Előzmény: #227900  tihamer
Igen tanulni kell  a jelent és megérteni a jövőt, a következő generáció mozgatórugóit, mert ami ma van az nem biztos hogy pár év múlva  vagy pár évtized múlva is úgy lesz.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241002/furcsa-jelenseg-van-kialakuloban-a-kinai-fiatalok-koreben-a-rekordmagas-munkanelkulisegi-rata-miatt-713703
N0MAD 2024. 10. 02. 07:53
Előzmény: #227900  tihamer
Ezt mondjuk euröban számolva is így gondolod?
Mert a nominális és a reálérték meg tudja viccelni az embert. Nem vitatkozva, csak kérdezem.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 02. 07:50
Előzmény: #227893  Atti
Pontosan, ezért nem komázom amikor valaki visszafelé mutogat, hogy miért nem akkor vettél. A jelenben kell élni és itt kell okosnak lenni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek