Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Párom bejelentkezett szakrendelésre, reggel 8-ra az államiba. 8-kor csak a páciensek voltak ott, fél 9-kor szállíngózott be a személyzet, akik a késést még megünnepelték egy kényelmes kávézással, majd 3/4 9-kor méltóztattak nekilátni az első páciensnek. Van azért morális probléma is rendesen ebben a fene tökéletesen jó közszolgáltatásban.
Mutatok egy jobbat kicsit hosszú de érdemes megnézni az IR álmot is kint https://www.youtube.com/watch?v=HMKJctXFwQ4 A fickó 50 évesen is még a testvérével! bérel lakást és a fogorvohoz Magyarországra jött haza , mert itt jobb az ellátás mint kint és olcsóbb . Természetsen a valami mosogató ( nem biztos az de nem qualifikált ) munkahelyét elvesztette míg a fogorvosi beavatkozást Magyarországon végezte talán egy szakács állást megpályázhat ha visszaért. Tanulságos .
Rossz a közszolgáltatás? Párom állami gyermek korházban volt a szemészeten ( ok volt pár hónapos várólista de nem volt sürgős eset csak rutin vizsgálat ) De megdöbbent a párom PS 4 volt kitéve a gyerekeknek játszani míg várakoztak..
Kevés az, ha egyénileg jobban élnek az emberek, közben meg a közszolgáltatások színvonala a béka segge alatt van. Milyen jó is lesz, amikor mindenki a vasbeton, szögesdrótos kerítés kukucskál ki és mondogatja magában "de hisz én jobban élek, mint 10 éve".
Az kevés hagyjad már Tisza már 30 % ot ért el a nulláról akkor ezt hogy tudta? MInden esetre a Tiszáról és a vezetőjéről is megvan a véleményem mekkora tolvaj lenne az illető :D
Nem, nálunk már rég nem így dőlnek. Úgy dől el, hogy a fidesz kb százszor akkora összegből kampányol, mint a többi résztvevő együtt, és az emberek beszopják a hazudozásait.
De van jogod kritizálni. Én nem foglalkozom másokkal. Nekem akkor kemény volt. 2014-2019 között volt egy aranykor. Minden nem lusta embernek. Most szar van. Nem fogyasztunk . Várunk.
Szerintem a magas energiaárakat a németek elsősorban saját maguknak köszönhetik. Merkel mutti annak idején megijedt, hogy nehogy a német atomerőműveket is elmossa egy cunami...
Nem tudom én jobban élek mint 4 éve meg 10 éve.. De lehet én csak egy üde folt vagyok ebbe az Orbanisztánban. MIndegy is a választások álltalában úgy dölnek el az emberek hogy érzik magukat anyagilag fejlődtek e vagy nem. Ha nem akkor jön az új csapat ha a többség jól érzi magát a csapat marad. Ennyi és ez így is van rendjén.
A gázár bármiféle szankció előtt ötszöröződott, aztán idén év elején már visszatért a 10 évvel ezelőtti szintre, pedig túl vagyunk 10 szankciós csomagon. Tehát az összefüggés, amit feltételezel, nem létezik.
Ez bullshit, azonnal megkapná a pénzeket az ország, amennyiben vakon beáll minden döntés mögé. Tusk bemutatott egy cselekvési tervet aztán rögtön megindultak az euromilliárdok. Na persze. Az energiaárakat tekintve meg jó példa a németek, eklatáns példája a szankciós pofonfának. Padlóra került a gazdaság. Na de ez volt a cél. A nyugati háztartások meg szépen csengetik a magasabb költségeket, nyilván mindenkinek így van jól.
A sajt, hús jóval drágább megfigyelésem szerint, de pl annak nagyon örülök, hogy a sör olcsóbb :) Az üzemanyag kb egál. De pl az autópályadíj már megint kevesebb itt. Ami sokkal drágabb, az az autóbiztosítás. Az tripla.
van egy halom osztrak akcios ujsag nalam, gondoltam befotozom, de akit erdekel, siman megtalal mindent online: flugblatt neven keressetek: hofer, billa, lidl, penny, spar, aztan lehet csodalkozni. mindegy
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link