Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szigorúan monoton nő... A befektetésre vett OSP-s lakások jelentős részét ki sem adják... minek, a bérleti hozam és a amortizáció csak viszi a pénzt, üresen is jól elvannak ezek az ingatlanok :(
Ha megnézed az utcák neveid, rájössz, hogy a legtöbb esetben nem a ház állapotával lenne a fő problémád. 🙂 EURHUF_goes_to_haven A rosszabb (tipikusan VIII. kerületi) lokációkban a szocializmus alatt betelepített lakosság a legnagyobb probléma, a jobb lokációkban általában a közös képviselő személye és az, hogy nem ismerik egymást a lakások tulajdonosai, ezért nem jön létre a szükséges összefogás. A jobb részeken természetesen a házak is sokkal jobb, gyakran patinás állapotban vannak. Beszédes a Koszorú utcában készült kép: az egykori tulajdonos fontosnak tartotta, hogy egy művészeti alkotás díszítse a falat. Ugyanakkor a képen levő II. világháborús lövedéknyomokból látható, hogy az azóta eltelt 8 évtized alatt a házzal érdemben valószínűleg semmi nem történt. https://assets.telex.hu/images/20260202/1770030870-temp-a2jsopqjks6idDpGEBj_cikktorzs-komplex-szeles.jpg
Kicsit cinikus, leszek. Itt is tobb oldalon is latom ervkent a kereslet kinalati gorbet mint a Szent Gralt a lakaspiacra vetitve. Akkor most h is van? Ha csokken a kinalat no az ar es ha no a kinalat akkor is no az ar? 😁
Na akkor fussunk neki újra, hátha más hozzászól. Berlini hétvégén arról értekezett, hogy tisza esetén reálértékben növekedés lesz. Nekem nem ezt támasztja alá sem a meghirdetett program, sem a piac viselkedése. Ellenvéleményt szívesen olvasok, köszönöm.
Igazad van. De mégis megél mind. Tele vannak vendégekkel. Ugyanezt tapasztalom a műkörmössel, kozmetikussal. Sőt azokból még több is van mint a barber shopból.. Ismerősöm azon a részen kávézót akart,(kiadásra) de mire minden elkészült közbe jött a covid. Az egészből nem lett semmi. Az üzleti berendezés egy részét én vettem meg.Most kiadta műkörmösnek, kozmetikusnak. Még a galériát is kibérelték tőle.
2025.05..9-én 2 441 db új építésű lakást hirdettek meg eladásra a com-on. Most ez a szám 4 013 db. / Ugyanez a helyzet a paneleknél is, ugyanis 2025.05.09-én 1 495 volt meghirdetve eladásra. Most pedig már 2 589 db várja a vásárlókat. A darabszámok alapján valóban alakul a vásárlók éve, mert a számok azt mutatják, hogy egyre több az eladó lakás.
Keress egy olyan ingatlant amiben el tudsz helyezni néhány fodrász széket. Szerintem lenne rá igény. Azt látom, hogy ezek a barber shopok most a reneszánszukat élik.
Sziasztok, csak hogy reprezentáljam egy kicsit az előbb említett céges ingyenhiteleket, tervezek venni a cégemmel KAVOSZ-hitelre valami ÁFA-s üzlethelyiséget, ÁFA-körös tevékenységre kiadni. A lakásokat ismerem csak, üzlethelyiségekkel még most ismerkedem. Szerintetek ez jó vétel? https://ingatlan.com/35205366 Egész jó áron és helyen van a Kőfaragó utcában, új házban, de mennyire lehet kiadni egy ilyen üzlethelyiséget, ami központi helyen van ugyan de gyalogos alapforgalom nem sok van? Vagy inkább irodának vennék ki? Esetleg van még ez.. https://ingatlan.com/35010065 Vagy várjak még es majd lesz jobb?
Az eggyik képnél azt hittem azt a belső udvart látom ahol én is laktam egy fél évet a Ferenc téren, de aztán láttam a kép alatt hogy nem (de megdöbbenési hasonló) még fa lifttszerkezettel :O
A képek eléggé elborzasztóak... Ezeknél felmerül a kérdés, hogy lehet e rentábilissen őket felújítani ? Mert az ott lakóknak erre nincs rávaló/igénye/ lehetősége. Az nem működik, hogy a bent lakót megtámogatkuk azzal, hogy ezeket a közösből újítjuk fel. Sajnos a legigazságosabb az lenne, ha ezek piaci alapon lennének felújítva / újjá építve, de ez a nagyon színes tulajdonosi sturktúra miatt is problémás . persze kiüresedett épületek esetén más kérdés de ahol laknak benne ott ~ esélytelen.
Panelprogram ?? :D nevezzük esetleg "Várat a romból!"-nak ;). Bár szerintem lehet abba is hirtelen sok lenne a felújított vár, meg villa, meg balatonaparti nyaraló... Hogy is volt mikor az Igazságügyi miniszterasszony vett fel csokot, egy olyan ingatlanra, amiről pontossan tudta hogy az csalás ??? Érted...az igazságügyi miniszter... Megvan azért a maga iróniája...
Ugye, ugye ... ki gondolta volna :) ...ha valóban a célközönség lett volna a célközönség! 3%-os hitel mellett a két gyereknek vett két lakást még kiadni sem kell anyának apának... probléma letudva - megint adtunk egy pofont a lakhatási válságnak! Nem tudom ezt a vagyontranszfert hogyan jellemezzem, az biztos, hogy habzsi dőzsi van a legfelső vagyoni decilis(ek)ben.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link