Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"valójában egy öngerjesztő folyamat bontakozott ki az elmúlt hónapokban az ingatlanpiacon, amelynek eredményeként egyre magasabbra kúsztak az ingatlanárak. Az eladók a hírek hatására – és mert egymást figyelték az árazás tekintetében – egyre magasabbra emelték a kínálati árakat, amelynek következményeként sok ingatlannál még a korábbinál is jelentősebb túlárazottság jelent meg. " 📈
"hasonló jelenség játszódott le most, mint amikor a 2008-as válság végén, 2013–2014-ben hirtelen mindenki ingatlant akart vásárolni. Elsősorban a nyugdíjpénztári megtakarítások ingatlanpiacra csatornázásával kapcsolatos bejelentés lehetett a fordulópont, illetve annak jelentős sajtóvisszhangja eredményezett olyan várakozásokat, melynek hatására megjelentek a piacon azok a vevők – sokszor vidéki befektetők, akik bérbeadásban gondolkodnak –, akik úgymond „még az áremelkedés előtt” szerettek volna ingatlant vásárolni – "
De ahogy Ncseed írta, nem várjuk az esést, mert az senkinek se jó. Márpedig a tőzsdén úgy tűnik néhány hete elkezdődött valami, ami az ingatlanpiacra is begyűrűzhet idővel. A tőzsdén is extrém túlreagálás volt az utóbbi időben, ahogy az ingatlanpiacon is. USA fórumokon már látni az ingatlanárak csökkenését bizonyos területeken...
Valóban így van. Azonban úgy érzem sok most a kockázat, a bizonytalanság. Az emberek óvatosabbá váltak, válnak, ahogy a beruházók is. Nem csak az boltokban, hanem az ingatlanpiacon is. Nem éri el a várakozásokat az állampapírokból és a nyugdíjpénztárakból sem a pénzkiáramlás. És persze sokáig lehet feszíteni a húrt, de amint kezdenek elszaporodni a médiában az ingatlanpiaccal kapcsolatban az esetleges negatív hírek (pl. alig épül lakás, panaszkodnak a tüzépesek, állampapírba teszik a pénzüket a magyarok stb.) akkor fordulhat a naszád.
"Ja, csak már jött jóslat hogy az idei két százalék körüli gdp növekedést minusz két százalékba fordította." Valószínűbb, hogy nem így lesz, de az biztos, hogy a 6 százalék feletti hiány lefaragása növekedési áldozattal járhat. Stabilizációs lépések nélkül a probléma csak a jövőbe lenne tolva és egyben növelnék is azt. Xis24 Lehet a devizahitelesek gyerekeként is józan ésszel gondolkodni... Spiller A humán értelmiségnek van egy része, amelynél ez az elkülönülő sértettség szinte tapintható, jól fogtad meg a lényeget!
Nekem is ez szokott az eszembe jutni (hány éve jön szembe már ez az érv). Azért azt tegyük hozzá, hogy ezt Keynes óta tudjuk, nem lekicsinyítve ezzel a Mlinárikot.
Ezt sokszor sokan mondták már, aztán mégtöbben kiárazodtak. Minárik után tudjuk, hogy a piac jóval tovább lehet irracionális, mint ahogy gondoljuk, tam....
Ja. A mi általunk megvenni kívánt ingatlan szerintem egy darabig még azonos áron lesz. Az én bajom az, hogy nem tudok elég jó befektetést most a készpénzünknek, ami biztos lenne fél éves vagy egy időtartamban. A fixmáp-pal lehetne szarakodni, de nem biztos, hogy megérné.
Ok. Köszi a levezetést. Az egész csak onnan jött hogy én most dobnám a panelt ha nekem lenne de azt hittem hogy kb kijön sac per kb a panel árából a kötelezettség nem tudtam hogy kicsi.
Nem opció az após házának megszerzése. Két örököst kell kifizetni kb 66M értékben. Ehhez el kell adni a kispanelt és a nyaralót. Plusz 20-30M felújításra. A 1038as irsz házunkat tuti nem adjuk el én nem csinálok végig mégegy házfelújítást ráment a fél fiatalságom egészégem. És nem akarok az agglóban lakni ma reggel is voltam kint azt az elbaszott autó hangyaboly tömeget én nem akarom.Ezt a házat nem lehet így kiadni max egy lúzernek havi 200ért. Én meg akarok boldoggá tenni már embereket az ingatlanjaimban mert pont elég a kispanel meg a nyaraló nyűgje. A házkiadás nem éri meg. Szóval: nem:-)
én se örömmel állok vigyázzba' 9:30-kor és jelentek a scrum master bácsinak mint egy óvodás így negyven felett, hogy micsináltamtegnapmicsinálokmaésnincssemmiakadályépp. Örömmel csinálom? Nem. Semmi értelme nincs a munkámnak, de ezért fizetnek. Cserébe van lakáska. Ő csinálhatja-tanulhatja azt, ami érdekli, de akkor meg lakáska nem lesz. tough titties
ja ja. aki semmire nem volt jó az bölcsész lett vagy földrajz tanár. Kockásinges szakállas szemüveges megmondóemberek. Lázadoznak, lenézik a "kispolgárt" aki hajt a talmi csillogás a vacak kacatokért aztán ő is ott teper de hatalmas egoval. Bent áll a sorban a legóért de kockás ingével szakállával sorból kijjebb állásával karbatett kezével arcán undorral jelzi ő nem "ezekhez" tartozik, ő többre született, mindent tud és csak most és ő nem is akarja. Állandóan okoskodik mindenhez is ért de ugyanazt teszi mint mások de soha nem lesz boldog
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link