Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Érdekes, de igen. Viszont ami nekem meglepő volt, hogy a németek sokszor csak báumulnak, hogy a betelepült pl Magyar, vagy Indiai, mennyire máshogy bán a pénzzel és a kevesebb fizetésből is többet rak félre. (Itt valószínűleg a belőtt életszínvonal, annak tartása, és nem autómatikus emelése a megnövekedett bevételek ellenére, amennyire persze lehetséges). Csak ugyanezt egy teljessen új környezetben "könyebb" mint otthon ahol van egy jóval erősebb társadalmi nyomás.
Ez szerintem alapból egy nagyon egyéni dolog. Énnekem is otthon nagy családi házam van kerttel, garázzsal stb, németországban pedig albérlet. Én nem mondtam volna , hogy magyarországon nem mentem volna albérletbe amennyiben nem jutok a házhoz (részben öröklés). Ez inkább csak a magyar ember kivagyisága... Ezt egyébként a németeken is meg lehet figyelni, minden fiatal suhanc a mamahotelből jár olyan autókkal leasingre, hogy a valóságban a fenntartását se tudnák rendessen fizetni... Ez inkább a vadkapitalizmus és az emberi gőg. Illetve ide tartozik az ember tudatossága, és pénzügyi céljainak meghatározása illetve azon elvekhez való ragaszkodás. A magyar emberek közül sokan úgy gondolkodnak, hogy úgyis "szegény" vagyok akkor minek spóroljak, legalább ezt a kis valamit had vegyem meg magamnak (legyen az akár fancy élelmiszer, vagy autó, drága albérlet stb)... Nem tudnak bele gondolni, hogyha minden hónapban félretesznek X összeget akkor az 3-5 -10 év múlva mennyi és az milyen lehetőségeket hozna az életükben (pl egy önrész egy saját lakáshoz). Szerintem a magyarok pénzügyi tudatossága mellett kész csoda, hogy ilyen magas a sajátlakás tulajdon aránya. (illetve érdekelne, hogy ténylegessen mennyi lakik sajátban, mert az szerintem alacsonyabb)...
régóta érdekes számomra, ha valaki elmegy külföldre egyből elfogad és megtesz olyan dolgokat amiket itthon eleve mereven elutasít. Pl szoba vagy társbélet, 50-60km-re a munkahely..stb stb
Jók a fogalom nélkül fogalmakkal dobálózás amúgy. liberálisozónak érdemes megemlíteni Rákóczi Pro libertate zászlaját és jön a naizé érted nem úgy liber.... Vagy az imperialistázónak hogy mely országokat foglalt el usa mi lett pl a sorsa japánnak és németországnak a vereség után, illetve az orosz cári birodalom fogalmát, hány népet és országot foglal magába a mai oroszország, és az elfoglalt k-európai országok sorsát. Ja érted nem úgy empire, hanem imp..imp... mer nyugati, na azéá! Színvonal.
"3. generáció elveszíti a vagyonnt" Amit alátámasztanak gondolom a történelmi idők óta gazdag családok, meg az elmúlt évszázad példái. Ja hogy neked a gazdag a paraszt akinek van egy kapája meg a favágó fejszéje amit az unoka eltör? Na ja, én nem értem. súgok: az nem vagyon, ameddig látsz az nagyon max a középosztály.
Ritka primitiv napóleon és "milyenek a franciák" elemzéseken hüledezek. " együtt szöetségben az őskommunisták és az ősliberálisok" Azt sem érted (NERes haverjaidhoz hasonlóan) hogy mi a liberalizmus. Szitokszóknt használjátok azt ami nélkül itt ezen a fórumon se lehetne se értelmes hozzászólásokat se sületlenségeseket irogatni. Ami nélkül nem létezne a mai világ.
Ezt írja a csávó: " A panelben pedig legnagyobb meglepetésemre azt sem tudtam, hogy lakik-e mellettem/fölöttem valaki, pedig 2 albérlet és 1 saját lakás lett így letesztelve a panelfronton." Hát én a paneles 10 évem alatt nemcsak azt tudtam hogy ki lakik felettem hanem azt is hogy éppen mit csinál: fürdés, főzés, baszás, veszekedés, gyerekrohangálás, felújítás, rollerezés, futópad! Itt hagytuk abba. köszi
Teszt : Ha régi tartalom és nem jelenik meg a cikk. A google kulcsszós link https://www.google.com/search?q=panel+nyomorba+d%C3%B6nt&oq=panel+nyomorba+d%C3%B6nt&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIGCAMQIRgVMgYIBBBFGDzSAQg5MDY4ajBqNKgCAbACAQ&client=ms-android-hmd-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8&chrome_dse_attribution=1
Szerintem is zseni volt, de - sok más zsenihez hasonlóan - ellentmondásos, például a forradalomhoz fűződő támogató viszonya vs. megkoronázása. Az egyébként egy nagyon érdekes időszak volt a világ történelmében, először tulajdonképpen akkor indultak el együtt, szövetségben az őskommunisták és az ősliberálisok. A történelem később számtalanszor ismétlődött, az erősen kommunistaellenes szólamokat hangoztató, ávós családok gyermekeire és tévelygő marxistákra vegyesen alapozó SZDSZ gyorsan megtalálta a hangot az expufajkás Horn Gyulával és a posztkommunista utódpárttal.
Ja ja. Latom nem sikerult megerteni a vilagot. Katyvasz az egesz. A 3. Generacio altalaban elvesziti a vagyont mert nincs motiváció es csak a penzt latjak nem a motorjat. Mert ugy vesznek emberek reszvenyt mint cukorkat a boltban ez nem valtoztat a lényegen. Nem eroforrast termeloeszkozt vesznek hanem arfolyam emeljedesert fohaszkodnak.
amiről én írtam az egy világfolyamat. nem gondolom, hogy pont magyarország lesz benne az úttörő, viszont ahogyan a többi globális folyamat hat ránk, úgy fog ez is majd idővel.
Szobabérlés vagy olyan offer ami esetleg ad benefitnek szállást. Mondjuk kicsit elszomorít amit pár napja hallottam egy már kint lévő építésztől, hogy ingyen vállalnak munkát az emberek. De azt már mondta tavaly az ügynök, hogy recesszió jön és jobb már most készülni, hogy benne legyél a kalapban.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link