Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra szerda, 23:24
De sokszor a lakás felújítást is meg tudom úszni mivel úgy van megírva a szerződés az átadott állapotban kell vissza adni a lakást ( frissen festve)  nyilván 2 havi kaució nem sok mindenre elég még egy festésre sem ha nem akar kifesteni és az egyébb károkra.. Ellenőrizni is kell őket időnként régebben lustább voltam fél évente mentem ki mostanság tervezem azért 3 havonta rájuk kellene nézni.  Fotókat készítek az ingatlanról és aláírásukkal konstatálják az átadott állapotot minden helységről. Már profin csinálom , de így sem úszató meg időnként a felújítás stb..   Volt lakó aki azt mondta figyelj itthagyom neked a kauciót ( nem lelakható ) ha nem kell kifestenem.. Mondtam a srácnak ok ennyiért én kifestem  így is lett  stb..  Nyilván egy kis külvárosi panel két havi kauciója 320 e ft vagy   kicsit több ez nem sok kis lakásokat ilyen 500 e ért festenek hallottam ha szakember végzi... vagy már lehet attól is többért.  Én 2-3 nap alatt megcsinálom igaz lehet nem annyira profi , de a célnak megfelel.
Spiller szerda, 23:12
Előzmény: #236144  izommanujra
Tapasztalatom alapján az ingatlanüzlethez sok minden kell.
1. szerencse, hogy megtaláljon a lehetöség.
2. rátermettség, meglásd a lehetöséget és ki tudd maxolni a konkurencia ellenére is. 
3. emberismeret. Nem mindenkinél jön be a Q8-asból kiszálló nagyképű majom aki köpi a számokat, fitymálkodik. Kell egy kis empátia, olyan ajánlatot adok amit én a helyében elfogadnék minimumnak. Sokan csak a saját érdeküket nézik. Jobb két közepes üzlet mint amikor egy nagyra vársz éveket. 
4. sokan csak 100% garancival mernek lépni vagy még akkor sem. Volt, hogy volt egy lehetöség, a kollégák állandón mondogatták kellene egy nagyot dobni. Nekem a fele pénzem volt mondtam szálljanak be és arányosan megosztozunk a hasznon.  Persze nem szálltak be "ha olyan jó üzlet miért nem vette meg más, miért nem csinálod egyedül" stb stb. Apámmal adattam el az autóját meg rakta be a pénzét igy lett meg. 
5. amikor már rutinos vagy akkor te magad teremted meg a lehetöséget. Nézed a kiszemelt térséget becsöngetsz érdeklödsz, mindenki mond valamit és összeállt a lehetöség. 
6. nagy hibák: sokakat lehúznak ingatlan listákkal amit bennfentesek adnak el, banki visszavett ingatlanok. pályázni kell de elöre kell odaadni a felét és tuti vagy.  Nagyfiúk akarnak lenni akik nem a netet bújják meg az expressz újságot, ök banki listából. De ugyanez csak pepitában. Jó pénzért hivatalos árverezett ingatlanokat irnak egy listára 3db-ot kapsz jó pénzért és egy szerzödést, tiéd a lakás ha a legmagasabb licitet adod rá. A valódi bankos listákat VIP-eknek tartogatják.  
izommanujra szerda, 23:10
Előzmény: #236215  infin
Távolról simán elintézek mindent akár tengerpartról is.. itt a lakó váltással van a gond azt semmilyen lakás kezelő nem intézi el ( az aláírásod nélkül ) és nem is bíznám senkire.. A nyár csak akkor gond ha valamelyik lakó pont akkor dönti el elmegy és nem kell az albérlet. Ilyen ritkán van ha adódik akkor haza kell jönni.. Ennyi.  sokan azt hiszik , hogy rengeteg meló van ezzel frászt  havi fél nap adminisztráció email en kiszámolni a lakókat az összes szerződésem úgy van írva minden elhasználódást saját maguknak intéznek a lakók.  Itt ami melós a lakó váltás levezénylése és a lakás felújítás ami 5 évente esedékes mondjuk.. lakó váltás kb lakásonként 2-3 évente van ha szerencséd van egy lakóval talán 5 évig is marad .. Kb . ennyi.. De Kanizsáról nincs kedvem lakó váltásokra szaladozni  legalább számoltam 3-4-5 ször fel kéne jönni mire megtalálom a lakót leszervezem a közjegyzőt és aláríjuk a papírt elindítom. sokszor ( ez is művézet) jól kell zsugázni a lakókkal ha van egy jó jelezni kell neki most megkaphatja de holnap jön 3 lakó aki megnézi de neki adnád inkább ez mindig bejön és jön  aláírni a papírt gyorsan.. nyilván gyorsan Kanizsáról feljönni a lakóhoz hogy gyorsan megmutasd és foglalózza a lakást nem lehet  a távolság miatt stb.. szóval sok ilyen kis apróság trükk van amivel " behuzhatod a csőbe"  jó dumával rábeszéléssel a jó lakót és a tiéd  ez Kanizsáról nehéz lemenedzselni.. ha nagyobb ráncfelvarrás kell a lakásra vagy akár csak egy festés is az is 3-6 nap mire kész a lakáson lakó váltáskor.. nem szívesen aludnék 1 hetet a lakásban a matracon bár vállalható ár lehetne... De a baj az hogy a lakó kiválasztást nem tudnám megcsinálni megfelelően egy jó lakó nem biztos hogy vár rád 1 hetet mikorra az összes jelentkezőt betervezted hétvégére.. lehet hétvégére már talál más lakást és nem aktuális ugyanis a jó lakót más is látja ideális és hamar oda adják neki a lakást az idő faktor itt is jelentős  stb.. Ez nagy hátrány lenne nekem Kanizsáról és e miatt  is meg más miatt is letettem a vidéki életről bár javítsatok ki ha ez máshogy van.. JÓ egy budai lakásra jó lakót biztos könnyebb találni mint egy Havannai vagy Csepelire...  Itt azért jól meg kell válogatni a lakókat és ha adódik egy ideális ugrani kell rá mint gyöngytyúk a takonyra..
sityaki szerda, 23:00
Előzmény: #236197  Andy01
nézed az idealistát, gondolom?
infin szerda, 22:55
Előzmény: #236214  sityaki
Engem se, nincs időm ilyesmire. A hatékonyság fontos.
infin szerda, 22:55
Előzmény: #236204  izommanujra
Ötlet: amíg nyaraltok a tengerparton, vmi lakáskezelő céget vagy a témában járatos ismerőst bízz meg a melóval átmenetileg. Nem hiszem, hogy ez sokba kerülne arra a rövid időre, főleg ha nem is kell végül semmit csinálni. :) Én se mennék le amúgy Kanizsára a helyedben....szeretem Budapestet. De nyilván a te döntésed
sityaki szerda, 22:54
Előzmény: #236209  lacikonyha
Hát... még egy ingatlanos se tudott rávenni, hogy "órákig" beszélgessek vele :-))
infin szerda, 22:49
Előzmény: #236209  lacikonyha
Brr hogy ezt hívod jó ingatlanosnak. A jó ingatlanos az, aki jól végzi a munkáját. Aki ügyesen csal és manipulál az nem végzi jól a munkáját. Ez amit írsz kivágja a biztosítékot. Én is megkérdeztem volna, hogy mi a francnak pazarolja az időmet???
berlini
berlini szerda, 22:47
Előzmény: #236211  N0MAD
szamár volt az a jel
N0MAD szerda, 21:39
Előzmény: #236204  izommanujra
“ Kanizsáról a házamból képtelenség lenne ennyit irányítani”
Vs
“ terv az ,hogy egész évben  ha FIRE leszek lent leszek a családdal a tengerparton..”
Hát igen, tengerpartól csk konnyebb pesti ingatlanokat mangelni mint kanizsáról.
Gondolom oviban logika volt a jeled.
N0MAD szerda, 21:29
Előzmény: #236184  hunball2
Én voltam aki a függőséget és a munkamániát emlegette, örülök hogy nem vetted sértesnek.
Azt hiszem mindenben egyetertettünk, hajrá, csináld, pár milla hosszú távon kerekítési hiba ingatlanügyben. Ha jól erzitek magatokat az nehezen árazható évtizedes távon.
Szerencsét hozzá!
lacikonyha szerda, 21:29
Előzmény: #236197  Andy01

jól sejted, jó ingatlanos lehet a hölgy
én is azt szoktam csinálni, hogyha volt egy ígéretes vevő egy adott ingatlanra, akiről én is úgy gondoltam hogy az ő számára ez a jó megoldás, de taktikázni kezd,ett akkor azonnal cserejátékost szereztem helyette
a Stahl Juditot és az építész végzettségű férjét  elsőre elvittem a megoldást jelentő lakásba ráadásul a hülyének is megérő ára volt, aztán még órákat beszélgettünk, és elkezdett okoskodni, hogy még alkudna, meg a férje a jövő héten visszajön a kivitelezőjükkel aztán majd számolnak stb
mondtam neki hogy akkor már nem lesz meg
egy délután alatt elővettem a cserejátékost és pár nap múlva aláírták a szerződést
aztán mikor a Judit telefonált hogy jönne a kivitelezőjük, lehűtöttem
.
egy jó ingatlanosnak rengeteg ügyfele van és sakkozik hogy melyiket hol hozza gólhelyzetbe, ahhoz hogy a legtöbbet kihozza az aktuális helyzetből
légy óvatos egy jó ingatlanossal
nem lehetsz soha biztos abban hogy azt a szerepet kaptad e tőle valójában, amit a szíved szerint szeretnél, vagy amiről azt hiszed hogy az aminek látszik
lehet hogy csak pont veled kapartatja ki a gesztenyét annak a számára akinek a nyertes szerepet szánta
azt mindig előnybe részesítik aki visszatérő ügyfél, vagy azzá tehető
és minden jó ingatlanos használ biodíszleteket,amiből több szereplőnek is van haszna, kivéve a biodíszletnek,vagy a te szimpadra küldéseddel pushingol meg mást
.
nekem egyszer volt egy félig vagy háromnegyedig alvilági de nagyon okos ügyfelem felhasználtam biodíszletnek,annyira bízott bennem hogy első szóra ugrott, jött megtekintett, de vágott azesze, és mikor kijöttünk a lakásból azonnal megkérdezte hogy itt miért voltunk
valamit mondtam, aztán soha többé nem kerestük egymást, őbenne nem volt több
izommanujra szerda, 21:20
Előzmény: #236207  J0hnnyEnglish

Szörnyű nekem volt kollégám mesélte a fia felvette a 10 millás babavárót csak a pénzért elvett gyorsan egy kiscsajt úgy hogy sose gondolta azt, hogy lesz gyereke és szét is mentek , de papíron még nem váltak el.
A srác a babavárót zenekari eszközökre és számítógépre költötte na ezt add össze...  És hány ilyen van! Sajnos sok embernek így ( hogy nincs megadva mire költheti el értelmesen ) nem érdemes adni egy fillért sem csak adós rabszolgák lesznek vagy fekete munkások és bújkálnak majd vagyon nélkül az behajtás elől..( vagy külföldre lelépnek, mert szerintem ott a bank bottal ütheti az adósság behajtást vagy tévedek?  )
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szerda, 21:15
Előzmény: #236199  tihamer

Mindenki mástól alszik nyugodtan, én elég nyugodtan tudok kávézni vagy gazolni a kertben, hogy a rav4 ára a devizaszámlán CHF-ben csücsül, mint "tartalék" és cégessel járok.
Egyébként amit slash is mond beteg módon annyira gyakori, hogy már szégyen - nincstelen, semmiből jövő embereknél is (ahol a babaváró=egyszeri lehetőség).
Tavaly ősszel pár haverral söröztem, ott fejtegettem nekik, hogy ez a Szarvas Norbi azért annyira nem hülye ám és a 10 millió forint megtakarítás a mai világban egy 4 tagú 2 kisgyerekes családban inkább vésztartalék, mintsem befektetési vagy nyugdíj megtakarítás.
Volt szemöldök ráncolás, bár tudom Norbi néha túlszalad...
izommanujra szerda, 21:03
Előzmény: #236203  EURHUF_goes_to_haven

Párommal pesten egy kis 35 ös csepeli panelban kezdtük az életünket kb 4 évet éltünk így .. még 1 gyereket is képes lettem volna a kisszobára beválalni szóval tudom miről beszélek.. Nem voltam mindig ebben a helyzetben mint most közel sem.  Persze ízlések és pofonok én mindenesetre azt érzékelem a pofás kis 1,5 szobás paneleket jobban ki tudom pároknak adni mint a nagy dög 59 es vagy 53 as panelom.  A rezsi is ennek arányában majd dupla!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szerda, 21:03
Előzmény: #236202  Ishar
A devizahitelnél és itt sem lesz senki megmentve! Azon lehet vitázni, hogy ajándék bünti kamat van, vagy szét van inflálva a forint, a 10 milla akkor is 10 milla, egy szemmel látható összeg, átlagjózsik 2 éves  nettó jövedelme.
izommanujra szerda, 21:01
Közben annyira "felfejlödött " az ingatlan portfólióm és még valószínűleg egy kicsit fejlődni is fog , hogy mérlegeltem és arra jutottam sajnos Budapestet nem tudom elhagyni  1-2 év múlva sem.(5-6 évre sem mire 18 évesek lesz az első gyerek addigra már jöhetnénk fel  vissza miatta) .. Kanizsáról a házamból képtelenség lenne ennyit irányítani sokszor egy jó lakó választáshoz is egyből " ugrani kell"  szóval majdhogynem esélytelen... de mindegy is a gyerekeknek itt lesz jövőre iskolája állása sajnos én is annak idején a covidba kicsit behülyültem.. majd azt a házat is egy Panelra cserélem be a későbbiekben... Valaki írta ide fél éve hülyeséget beszélek Kanizsai házba lemenni pesti Sorházból.. igaza volt .... Kirándulni innen is fogok tudni a terv az ,hogy egész évben  ha FIRE leszek lent leszek a családdal a tengerparton..  ( Talán a nyaram a lakók békén hagyják és nem kell megszakítanom a nyaralásom )  Sajnos rájöttem ha pénzt akarunk ha jó lakót akarunk  ha jó jövőt akarok a gyerekeimnek akik rohamosan nőnek.. akkor nincs értelme Pestet elhagyni ezer szállal kötödök ehhez a városhoz....
EURHUF_goes_to_haven szerda, 20:59
Előzmény: #236200  izommanujra
Nagyonszépen megkérlek már sokadszorra, hogy NE ÁLTALÁNOSíTS! Az hogy szerinted elég a félszoba (nekem lyuk) az nem igaz. Mert mi például a hálóban betettünk 2 nagy gardrób szekrényt az egyik 3,5 méter hosszú, a másik 2,5m, egy dolgozó sarok (asztal + giga monitor), egy nagy 180 as ágy. A nappali 36m2 ha jól emlékszem . Az egész laákás 65 + erkély + tároló. Ez az albérletünk. Ennél kisebbe én nem mennék. Ez kényelmes nekünk. Nem azt mondom, hogy egy kolis vagy koliról kiszabadult fiatal ne tudná úgy összerakni az életét , hogy elférjen rajta, de azért 35 .. 2 főre.. nemá.. Értem én hogy te panelbáró vagy és a 35 m2 hallatán neked dollárszemeid lesznek, de azt komfortos élettérnek nevezni lemondások nélkül izé.. nem lehet... főleg nem hosszú távra... mondjuk egy gimis vagy kolis párnak még azt gondolom okés. Kisebbek az igények ahogy szorít a pénztárca.
Ishar
Ishar szerda, 20:56
Előzmény: #236198  slash
"Nem értik hogy az nem ingyenpénz volt." --- Amikor meg mentik őket azok pénzéből, akik ezt értették, akkor kiderül, hogy mégis ingyenpénz volt. Így lehetséges, hogy Abszurdisztánban végül a hülye az okos, az okos pedig a hülye.
tihamer
tihamer szerda, 20:50
Előzmény: #236199  tihamer
"Belefutottunk egy 41 millió forintért árult garázsba is az V. kerületben, de a XII. kerületben is találtunk 40 millió forintosat."
📈

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek