Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta ma, 08:56
Előzmény: #236239  szieszta
Ez egy szürke kisvárosban, nem a főváros mellett.
szieszta ma, 08:55
Előzmény: #236237  tihamer

Most én is így egyeztem meg az új lakókkal, ráadásul a felújítást is ők végzik saját költségre. Persze elengedtem 2 havi bérletet érte.
A házban amúgy sincs sok minden, gyakorlatilag az üres házat adom ki.
Egy kádárkocka szerű épület, hozzáépített kiskonyhával, tárolóval, 1200 nm-es telekkel, ahol megengedtem, hogy kertészkedhetnek is. Ezért 160 ezret kérek úgy, hogy 2 évig a lábam sem teszem be oda.
szieszta ma, 08:45
Előzmény: #236234  szieszta

Mondjuk és sem voltam nagyon profi, mert mikor az asszonyka azt mondta, most már az ár nem számít, az  a fontos, hogy elmenjen, be kellett volna próbálkoznom, hogy a szerződött ár fölé kap 10% sikerdíjat a zsebébe. Így lehet, még könnyebb dolgom lett volna. :-)
Egy kisebb parcella szántóföld megvételekor ez bejött.
tihamer
tihamer ma, 08:45
Előzmény: #236218  izommanujra
" összes szerződésem úgy van írva minden elhasználódást saját maguknak intéznek a lakók.  "
Pl. ha elromlik mosógép, vagy főzőlap, akkor ezt kötelesek a bérlők anyagilag rendezni?
szieszta ma, 08:39
Előzmény: #236235  szieszta
Túlságosan elvitték őket az érzelmek.
szieszta ma, 08:39
Előzmény: #236234  szieszta
Ezt csak azért írtam le, mert meg vagyok győződve, hogy egy ingatlanos közvetítővel sokkal jobban jártak volna.
szieszta ma, 08:37
Előzmény: #236224  Spiller

Én üzletkötő voltam, de messze  az ingatlantól. Egy család meghirdette a nagymama házát, mert nem tudtak a másikkal megegyezni a hagyatékon. Az volt a gond, hogy az egyik család használta  az ingatlant, kert , ólak, raktárt, a másik meg  a lakótömbből nézte a disznóölést, borkészítést. A család mindig megegyezett, de a kívülről jött feleségnek nem tetszett. Így elindult a  súrlódás és előkerültek a sérelmek.
Mivel a használók nevetséges összeggel akarták kifizetni a másik felet, ezért feldühödve mondták, el kell adni és fele fele arányban elosztani.
Az újságban hirdették meg, elég borsos áron. Onnan gondoltam, hogy sürgős, hogy heti szinten csökkentették az árat.
Mivel akkor még nagyon jó kamatot fizettek a lekötött betétekre én ingatlanra nem is gondoltam, de bepróbálkoztam. Csak érdeklődve. A hölgy rögtön elsírta az egész történetet, hogy ki voltak semmizve, a másik család már úgy tekint az ingatlanra, mintha  a sajátja lenne. Ezt ő nem fogja hagyni., de sajnos nem nagyon jönnek az érdeklődők.
Akkor gyulladt ki bennem a szikra és nekiálltam oda küldözgetni az ismerőseimet, kollégáimat, hogy vegyék el a kedvüket a magas ártól.
Végül 30%-ot engedtek az árból, úgy tudtam megvenni. Mivel sarki ház,  1200 nm telekkel, így a kert egy teljes értékű építkezési terület, amiért most az akkori vételár háromszorosát kínálták.
Mikor megvettem, rögtön jelentkezett az a család, aki használta a nagymama ingatlanját, hogyha el akarnám adni, először nekik szóljak. Azok is elpanaszolták, hogy megvették volna, de a végére annyira összevesztek, hogy ezt az opciót a másik család teljesen kizárta, pedig ők az én vételáram felénél többet ajánlottak. Ráadásul ők szembeszomszédok, így még nyűg sem lett volna a karbantartás.
Xis24 ma, 08:19
Előzmény: #236231  DaGi
Vodát szólítom meg. Mennyire veri ki ez most a biztosítékot?  munkáshitel vs diákhitel.
Xis24 ma, 08:10
Előzmény: #236230  lacikonyha
A fórumon lévők ingatlanpiaci világképe.. oldaltól függetlenül összetettebb mint az átlag hirdetőké. Ebben a környezetben más megitélés alá esik egy ingatlanos. A nem ingatlan mániás nagyközönség számára nagyon is hasznos lehet ingatlanos. Szerintem mi nagy átlagban azon a véleményen vagyunk, hogy az ingatlanos luxus. Persze el tudok képtelni olyan esetet is egy tényleg nagy értékű ingatlannál ahol már ciki hogy a tulajdonos árulja.. főleg ha arra se kedve se ideje.
DaGi ma, 08:07
Előzmény: #236229  Xis24
Valasztasi munkashitel 2.0.
lacikonyha ma, 07:57

hogy is néz ki az ingatlanosi szerep?
pont úgy, mint az elefánt
.
"Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.."
Xis24 ma, 07:28
Előzmény: #236228  Xis24
Na de mindegy is. . ha a pmáposok kikaparják a maradékot.. Meg a munkáshitelesek kocsi meg tv meg playstation helyett lakást vesznek akkor is adódik a kérdés. Mi lesz 2026-ban?  😃 
Xis24 ma, 07:18
Előzmény: #236227  DaGi
Most már érezhetően kezd megállni a lakás hirdetések számának csökkenése Bp-en. Szegény pánikoló lakhatásiak. De lassan talán ők is elfogynak. A pmáposoknak nem lesz mitől félni. Horror áron nézegethetnek szűk kinálatból. Befektetésre nem alkalmas árazás és kínálat. Ez a csata hamar el fog dőlni.  Tavaszra maradnak a magas árak. Növekvő kínálattal továbbra is befektetésre alkalmatlan árazással. Mivel a piac megette a használt lakásokat. Így aki a fentiek ellenére mégis beszállna a piacra az nézegetheti az új lakásokat. Szerintem 😃
DaGi ma, 07:01
Előzmény: #236221  izommanujra
Mondd, ez a 2000 milliardos ingatlanpiacra meno pmap penz most is itt van velunk a szobaban?
Spiller ma, 06:45
Előzmény: #236223  slash
Persze nem. Tőszdezni tudsz tengerpartrol ingatlanozni nem. Fontos a személyes részvétel. Lehet elmesz 3x nyaralni de itt kell lenni. 40 evesen nem latom a 12 hó tengerpartot. Eszel iszol napozol es vitorlazol?  1,2,3 honapig ok de 12honapot? 40 evesen vagy a legerosebb, éhes vagy es motivált. 60 evesen van jogosultsaga tengerpartnak. 
Spiller ma, 06:32
Előzmény: #236224  Spiller
Ingatlanosnak 2 dolgot nem szabad elmondani es nem szabad, hogy észrevegye. Ha kevés időd van, nyakadon valamilyen határidő a masik ha megszorultal es gyorsan el kell adnod ingatlant. Megkerdezi miert adod el  kamuzol valamit,  lehet teszel meg hozzá pénzt és Dubajban vagy spanyoloknal veszel valamit. Ha azt mondja nekik van ilyen akkor mond kuldjon parat megnezed. Az ingatlanos nem a barátod hanem hasznalod ahogy ő is akarna teged. 
Spiller ma, 06:16
Előzmény: #236209  lacikonyha
Szerintem nem érted hogy játszák ezt a jatekot. Tulgondolod az ingatlanosi letet. Ez egy vigec melo. Jutalekert megy a jatek. Akar saját kasszara akar a cégednek dolgozol. A vevőnél a pénz. Nem a keresleti piacon dol el jo vagy rossz ingatlanos valaki. Hanem amikor tul kínálat van. Jo ingatlanosnak sok ugyfele van eladók es vevők ezeket hozza össze. Ha elado es vevo is elegedett az a tökéje ingatlanosnak. Vannak vacak kis trukkozesei az ingatlanosoknak. Hozzak ismerőst mintha vevő lenne. Vagy a kifarasztas, hozza a kamu arat lehuzo "vevoit" Ha vevo vagy elado vagy kiszurod könnyen a probalkozo ingatlanost. En gyorsan eldobom ezeket. Soha nem szabad kizarolagos szerzodest kotni ingatlanossal, versengjenek. 
slash ma, 06:04
Előzmény: #236218  izommanujra
"Távolról simán elintézek mindent akár tengerpartról is"
Lófaszt se intézel fullba a tengerpartról. Vagy odapakolsz fullba vagy fel-le rohangálsz. Télen alszik a tenger.
Legalább 3 hetente haza kell jönni. Időpont az orvosnál, család, szülök, bérlők nyomora, fiszemfaszom dolgok. Ezt onnan tudom hogy harmadik éve csinálom. 
slash ma, 06:01
Előzmény: #236221  izommanujra
Pihenjél már egy kicsit. Szét vagy pörögve a hitben hogy most jól jártál. 
Hányszor hallgassuk már meg a telefonálásod?  A 2000 Mrd PMAP pénz 2 millió Pmapos között oszlik el, szerinted hány embernek van 50M feletti PMAP állománya? 10% alatt szerintem. Annak a kétharmada se méregdrága szaros panelt vesz a dzsuvában. Viszi ki vagy más likvidbe rakja. Örülj magadnak de : Szerénység Bástya Elvtárs! Szerénység! 
izommanujra szerda, 23:35
Néztem ingatlan.com. 2 szobás panel Budapest kategória  Panel lakás 47 nm ig  kb kemény 65 db lakás! van egész BUDAPESTEN!    És ebben még haszonélvezetes és a dupla hirdetések is benne vannak így kb a valós érték mondjuk 55!   Na erre ugrik  ( erre is mert ez a legjobb megtérülés ) a 2000 milliárdos PMAP pénz ( 40000 db lakás  50 mft értékben ) Annyi a vevő most KP ra a piacon mint égen a csillag égett akkor is a telefon amikor néztem folyamatosan hívták az öreget már nekem volt kellemetlen mondtam neki némítsuk már le mondta nem tudja hagyjam hagy csörörjön egy percre sem állt meg a hívás egy percre sem végig csörgött amig meg nem állapodtunk és néztem a lakást. Az apróbb trükkjeim nem lövöm el jövő nyár közepén ha megvettem az utolsó gyöngyszemet majd elmondom de nagyon fontos az ember ismeret a jó tárgyalás hogy tudd kinek mit mondj és hogy határozott légy  stb .

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek