Szia! Annyira nem követem a céget. A vezér itt mindig próbálja felfelé beszélni az árfolyamot. Eddig sikerült neki. Az, hogy 1000 feletti szintekről kicsit esett, még nem gond. Ha sikerül ez az év, akkor mehet megint 1000 fölé. Az, hogy duplázna, azt nem nagyon hiszem, mert nem alulértékelt és ahhoz nagy dobás kéne, de persze a tőzsdén semmi nincs kizárva :D
Kedves Gloster! Valentin nap alkalmából tartozom egy vallomással. Jelenleg 21 egyedi részvényt tartok és Te vagy egyedül beker ár alatt. Ennek ellenére én kitartok melletted és hiszek Benned. Your truly u.i. na nem vagyok ám ennyire okos, hogy mindig jól döntök, csak decemberben eladtam 2 papírt is ami minuszban volt adó-csökkentés miatt, januárban meg a Nestléből szálltam ki bukóban és ment a pénz Rafiba (mondjuk az egyelőre most jó vételnek tűnik)
Szia Rice! 4ig be tulajdonostarsak vagyunk - ott latom, hogy alaposan beleastad magad a dolgokba - kivancsi lennek a velemenyedre gloster temaban is! 2-3 eves idotavon te latsz benne potencialt? Ebben is benne lehet 2-3 ev alatt egy nagyobb felertekelodes?
Hát jó, nem értünk egyet azzal kapcsolatban hogy a részvénykönyvben hány fodrászra van szükség ahhoz, hogy korrektül legyen beárazva a részvény, de talán nem is ez a leglényegesebb kérdés. . Jobban érdekel az, hogy a rendszerintegráció eladása után honnan vársz 2025-re 1000 forintos részvényárfolyamot 15-ös P/E mellett. Ez több mint 1000 millió forintos nettó profitot jelentene. Viszonyítási alapként ott van a 2023-as 300 milliós eredmény, amiből 230 millió jött a rendszerintegrációból. Vegyük ki a rendszerintegrációt és az ff.next-et, rakjuk bele a Systemfarmert, és kapunk pro forma 150 milliós eredményt 2023-ra, 2.5%-os marginnal. Ez a cég 2025-ben úgy tud 1000 millió nettó profitot elérni, ha ugyanezzel a marginnal 40000 milliós árbevételt ér el. Ez 3x-osa a 2024-re jelzettnek, ez pedig nem hangzik konzervatívnak.
"Mire alapozod hogy a 800 kisbefektető kevés ilyen méretű és tevékenységű cégnél?" A napi átlagos forgalomra. "Ez egy B2B IT holding cég, semmi ok nincs arra hogy a lakosság ismerje a nevét" Remélem a cég management-je nem így gondolkozik, nagy baj lenne.
Gondolom ezzel nem azt mondod, hogy ennek a részvénynek OTP szintű figyelem jár. Viszont akkor nem tudom mit akarsz mondani és hogyan viszonyul ahhoz az állításomhoz, a portfolio fórumon több figyelmet kap mint a legtöbb standard kategoriás részvény. Közel 50 van belőlük, és nem mind az OTP.
Ez egy B2B IT holding cég, semmi ok nincs arra hogy a lakosság ismerje a nevét, vagy értsen a benne lévő vállalatok értékeléséhez annyira, hogy felelősen be tudjon fektetni. A BÉTnek 150 éves múltja (50 év kihagyással), és az országban minden tőzsdéző ember az ügyfele, minden létező mutatóban jobban teljesít mint a Gloster és jelenleg 250 kisbefektetője van. A Kulcs-soft összemérhető a Glosterrel, 30 éves múltja van, egy időben rendszeresen lehetett számlák alján olvasni a nevét, gigacringe óriásplakát kampánya volt pár évvel ezelőtt, nekik sem volt 800 kisbefektetőjük mielőtt kimentek a tőzsdéről. . Mire alapozod hogy a 800 kisbefektető kevés ilyen méretű és tevékenységű cégnél?
Ugyan az a 8-10 ember ír mindig. Egy OTP topicban kiírtam egy szavazást, közel 70-en szavaztak egy (!) nap alatt. Ide 70 különböző ember nem jött be összesen amióta létezik a topic, ha tippelnem kellene.
Legutóbb az hangzott el, hogy 800 kisbefektetőnek van Gloster részvénye. Ez még erősen az FFF fázis... (friends, family and fools). Semmilyen ismertsége nincs a papírnak, a cégnek, a cég tevékenységének. Nagyságrendileg kell ebben javulni, hogy legyen likviditás a papírban. Én ezt tartom a papír leggyengébb pontjának jelenleg - hogy el van temetve. Amit Szekeres csinál nemhogy sok lenne - hanem kevés.
Nem találom konzervatívnak a 15%-os évi növekedést. Ahhoz valamit kell csinálnia a cégnek hogy ilyen növekedést érjen el, és én a Glosterben nem látom hogy mi az ami ezt garantálni tudja. . Nem látom hogy el lenne temetve a papír. Ez a topic a portfolio forumon az egyik legaktívabb, egy tucat ember írt bele az elmúlt egy hétben, többségében bull kommentek vannak. A Portfolio pár hetente közöl cikket a cég minden rezdüléséről. Szekeres Viktor évente többször előadja a Gloster sztorit különböző platformokon. Ezek olyan dolgok, amik még a standard kategoriában sem adottak rengeteg cégnél.
És mire alapozod, hogy a nettó profit 10%-30%-ot fog nőni idén? Mert a rendszerintegrátor a nettó profit 2/3-át tette ki, tehát a rendszerintegrátor nélküli cégnek 30%-ról kell 110-130%-ra nőnie. . Lehet azt mondani, hogy a 15-ös P/E átlag alatti az iparágban, de ha más cégekhez összehasonlítva akarod árazni, akkor azonos kaliberű cégeket kell alapul venni. A 15-ös P/E-vel rendelkező IT cégeknek milyen nettó profit marzsa van? Milyen növekedési üteme?
Inkább örülj, hogy vannak emberek, akik értelmes érveket meg gondolatokat írnak. A személyeskedést meghagyom másnak. Annyit leírom: nagyon nagyon tévúton jársz.
Viszont mindez, amit leírtam azt is jelenti, hogy a következő 3 hónapban az állampapírpénzek eltévedésén túl (ha már csak 50 misi beesik a glosterbe, annak is lehet árfolyamfelhajtó hatása) semmit nem látok, hogy fundamentálisan miért kellene mennie a papírnak most, tehát aki most vár nagy emelkedést, velük nem értek együtt. A gloster minimum 2 éves sztori, de lehet inkább 3.
az szerintem egy konzervatív megközelítás, hogy a profit szint nőjön évi 15%-kal, akkor a mostani értékeltség mellett vagyunk 1300-as részvényárnál 3 év alatt. szerintem 2027-re ez egy alsó határ, de közben a magyar piac alulértékeltsége általában is eltünhet (háború lezárása, kormányváltás, unios pénzekhez valóhozzáférés - 3 olyan tényező, ami mindhárom felfelé húzhatja az egész piacot; más kérdés, hogy a kormányváltás valszeg társasági adóemelést is jelent, vagyis a pozitív szoft szentiment mellett lesz egy negatív pénzügyi tényező) ha a profit tud 25%-kal nőni (ami simán benne van a pakliban) átlagosan 3 év alatt, akkor pedig 1700-nál járunk. Én erre számítok némi magyar piac felértékelődéssel, némi Gloster hype-pal (jelenleg ez a papír el van temetve, senki nem ismeri, senki nem tud róla ez fokozatos javulni fog, 2027-ben szerintem ismertségben és sztoriban is jobb helyen lesz a papír). Ezért volt a fogadásom, hogy 2027.12.31-ig lesz 2.000 a részvény, nem a semmiből vettem, hanem ez a base scenárióm ;)
Én nem várom, hogy a jelenlegi értékeltségi szint változna mostanában, a profit 10-30%-kal fog nőni gondolom 2025-ben is ezt majd leköveti az árfolyam is és ezzel elmegy 1000 föle. Aztán szépen lassan 1-2 év alatt nőni fog a költséghatékonyság és jobban megvetik a lábukat több külföldi piacon is. Ezért mondom, hogy én ~ 2.5 - 3 évra teszem a nagy részvényfelfutást. Egy nemzetközi ITs cégnél a 15-ös P/E még majdhogynem olcsó is amúgy, a jelzett profit sáv 15-18-es P/Et jelent jelenleg, az szerintem a helyén van.
A Glosterrel nem az a baj hogy a saját magával összehasonlított számok nem elég szépek. Az a baj vele hogy 15x-20x EBITDA-n forog a jelenlegi árazás mellett, folyamatosan romló marginokkal. Azon pedig nem segít az hogy a rendszerintegráció majd kikerül az összehasonlítási alapból. Most is meg lehet csinálni a pro forma számításokat, de nem látom hogy bárki is azokkal a számokkal dobálózna, miért? Mert nem szép úgy sem. . Te konzervatívan év végére 1000 forint fölött várod a részvényt. Milyen EBITDA-t vársz emellé?
Erről írtam tegnap, hogy rendszerintegráció eladásával a direkt összehasonlított számok nem feltétlen lesznek túl szépek még H2 2025-ig, amikor kikerül az alapból. Gondolom lesz majd same comperision basis is a jelentésben, ami jobban fog kinézni (?). Továbbra is 2026-ra teszem a papír szárnyalását. Addig pedig sok edukációt - média haknit várok a vezetőktől, mert KELL.
Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Új cég jön a BÉT-re