Semmi új infó, de koherensnek koherens a sztori, hogy a rendszerintegráció értékesítésével a forrásokat a nagyobb növekedésű szegmensekre szeretnék fordítani, főleg cloud illetve az integrációk hatására remélnek költségcsökkentést (+Cebu). Meglátjuk, idén én nem számítok semmi izgalmasra, 750-900 közötti árfolyam lesz, de jövőre számítok egy komolyabb emelkedésre a javuló eredmények hatására.
Már várom a stratégia felvázolását, remélem az kicsit megmozgatja az állóvizet, lassan aktuális - a dec 12es rendkivuli tajekoztatasban - februar vegere igertek a strategiai terv aktualizalasat!
Miért épp a Fülöp-szigeteken nyit fejlesztőközpontot a Gloster?
Emlékeztek arra a sorozatra, amelyben egy New York-i orvos ösztöndíj
miatt egy eldugott alaszkai kisvárosba kerül? Kezdetben tiltakozik,
idegenkedik, aztán szépen lassan rájön, hogy a hely és az emberek sokkal
többet adnak, mint amit elsőre gondolt. Valahogy így jártunk mi is a
Fülöp-szigetekkel. Mi egy évvel ezelőtt még csak ismerkedtünk a
lehetőségekkel, ma pedig már látjuk, hogy jó döntést hoztunk. De miért
pont a Fülöp-szigetek?
A költségek minden cégnek gondot jelentenek, és ha tudnak tenni ellene az jó hír. A sztereotípiákat nem hoznám be, mert 1) ez nem India, se nem Nepál; 2) a világon mindenhol vannak olyan intelligens emberek akiknek produktív vállalati kulturát át lehet adni; 3) 5 év alatt 50 ember felvétele kellően óvatos ahhoz, hogy a 2) pont kivitelezhető marad. Én inkább amiatt aggódok, hogy a Gloster jelenlegi pénzügyi jelentéseiből és a dolgozokkal való beszélgetéseimből nem az a benyomásom, hogy a 2)-es pontra lenne különösebb igény vagy képesség a vállalat részéről.
Az a baj, hogy ha egy cégnél már az a gond, hogy a magyar munkaerőt nem tudja megfizetni, ott nincs rendben valami. Mi is dolgoztunk indiai vendorokkal és nepáliakkal is. Isten óvjon ettől: teljesen más kultúra, nehézkes kommunikáció és hát a szakértelem...hagyjuk.
Megnéztem a rendszerintegrációt, és valójában növelte a fajlagos bérköltséget, 2023-ban 1.6 millió forinttal. Meglepő. De ezek szerint a többi területen nagyobb a kisegítő pozíciók aránya.
50 fős irodában nem 50 fejlesztő dolgozik. Ezért indultam ki a Gloster aktuális költségeiből hipotetikus számok helyett, az tükrözi hogy egy ilyen cégben milyen összetételben vannak különböző beosztások. Persze ebben benne van a rendszerintegráció, ami valószínűleg lefele tolja az egy alkalmazottra eső költséget, de cserébe 40%-os megtakarítással számoltam, ami a várakozások felső határa. 1573 millió forint volt 2024H1-ben a teljes szemelyi költség 295 emberre. Az 10 millió forint éves költség alkalmazottanként, fele annak amivel számoltál.
Egy IT fejlesztő teljes éves bérköltsége alsóhangon 20 millió forint (legyen ez, ezzel könnyű számolni, egy szenior fejlesztő teljes bérköltsége 30-40 millió). Ha 30%-ot spórolsz akkor 6 millió per fő. 50 embernél az 300 millió. Per év. Legyen csak a fele igaz, még akkor is 150 millió. Nem meglévő ember helyére veszik fel, de ha bővülnek, akkor nem mindegy, milyen költségszinten tudnak működni.
Jönnek is már a fizetett cikkek...2030-ra lesz mondjuk 300 millió Ft megtakarítás ebitda szinten...hát itt szépen magához láncolja a befektetőket 2030-ig legalább
Elrontottam! Az 50 filippinós számításnál rossz adatokból indultam ki. (Egyedi jelentésből, nem a konszolidáltból). A helyes adatokkal már érdemi EBITDA javulás mutatható ki, kb 100 millió forint értékben, ami 8.1%-ról 10%-ra javította volna a marzsot. Nyilván ez az extrém eset (a maximális 40%-os megtakarítással számoltam és nem 50 meglévő ember helyett fogják felvenni őket), realisztikusan ennél kisebb margin javulást fog behozni 2030-ig fokozatosan. . Mea culpa!
A cég bitang jó! A hozzáállás jelenleg bitang kaki.Ezek a hírek, befektetőt nem mozgatnak.Jól lehet, én vagyok kicsit bizalmatlan,de sok minden történt ,telihold arcú barátunk "szekeres ,meg a faszom se tudja milyen csigák(meztelen) a gerincesek, ékesen hangoztatták, hogy jelentős dollár kitettségük van.Nos! Kokaslépésben kell elmenni a büdös pithába,miután is trógerségnek vélem mindezt.Kurva nagy csalódás!!
Minden van ebben a klasszikus Gloster bejelentésben, imádom. Végre lehetőség lesz a cebui AI szakértelmet kiaknázni! Most már semmi sem állhat a "rendszeres deviza alapú bevételi forrás" útjába, minden olyan potenciális ügyfél, aki eddig azért nem akart leszerződni mert nincs fülöp-szigeteki iroda mostmár vígan csengetni fog. Jó nagy EBITDA javulás lesz az 50 filippinó felvétele 2030-ig. Ha 2024H1-ben 50 dolgozó helyett 40%-al olcsóbb filippinokat foglalkoztatott volna a cég, akkor a személyi költség 80.5 millió forint helyett 75 millió lett volna, és az EBITDA -103 millióról megugrott volna -98 millióra. Még a LEVEL UP stratégia is tiszteletét tette a bejelentésben. Emlékeztetőül: "A Gloster Level UP kétéves, komplex vállalatfejlesztési program célja, hogy a Társaság az elmúlt években felvásárolt cégek és az anyavállalat közötti szinergiákból származó előnyöket mélyebben kiaknázza, tovább fokozza a működési integrációt és egy új, hatékonyabb, eredményesebb nagyvállalati operációt hozzon létre.". Akkora szinergiákat értek el a 2023 végéig felvásárolt cégek eladásával, hogy most már egészen a Fülöp-szigetekig kell menni előnyöket kiaknázni és működést integrálni. Sajnos csak lábjegyzetben fért el hogy a kutató-fejlesztő partner, a University of San Carlos "19 szabadalmi kérelmet nyújtott be a Fülöp-szigeteki Szellemi Tulajdon Hivatalhoz, amelyek közül kettőt 2012 és 2022 között hagytak jóvá". Szívesen megnéztem volna hogy a maradék 17 szabadalmi kérelemmel mi lett, de a wikipedia szócikk ahonnan másolták ezt a szöveget nem létező oldalra hivatkozik.
De ha Te 700-ra várod, akkor most 800 felett miért nem szálsz ki jó áron, dőlsz hátra és foglalkozol olyan papírokkal, amikkel hiszel? Én pl. sok topicban aktív vagyok, egy időben volt MAsterplastom is, eljutottam oda, hogy szar cég, szar papír, eladta és azóta nem foglalkozom vele. Az árazás mondjuk vissza is tükrözi, mert miközben felrobbant az egész BUX, a masterplast pont ugyanott van, mint akkor.
Én még mindig nem látom miért robbanna 3 éven belül. Egy hozzáértő(bb) pont itt a topicban jól összefoglalta hogy amit a Gloster csinál az azért nem olyan nagy nóvum és nincs is olyan nagy eredménytermelése (de szívesen meghallgatom ha tévedett az úriember)
Fülöp-szigeteknek jó napja volt, elküldhették a tömeggyilkos volt elnököt Hágába, cserébe megkapták a világszínvonalú Glostert. A magyar piac iszonyú lelkes 460 ezres forgalommal reagálja le a fejleményt.
Írom a szokásost, idén még tötymörgés, 3 éven belül árfolyamrobbanás, 3-5 éves időtávon legnagyobb upside a glosterben van. Ettől függetlenül aki idén akar pénzt keresni ne Glostert vegyen.
Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Új cég jön a BÉT-re