Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24 kedd, 08:01
Otthonfelújítási támogatás 20255000 főnél kevesebb településeken!Települések listája a linken
https://infogram.com/1pp9zpv1j3pzjyar3e6j536vwnizzjgl2zz
Támogatást igényelhető Pest megyei települések!
Acsa,Apaj,Áporka,Bag,Bénye,Bernecebaráti,Budajenő,Ceglédbercel,Csemő,Csévharaszt,Csobánka,Csomád,csörög,csővár,Dánszentmiklós,Dány,Domony,Dunabogdány,Ecser,Farmos,Felsőpakony,Galgagyörk,Galgahéviz,Galgamácsa,Gomba,Herceghalom,Hernád,Hévízgxörk,Iklad,Inárcs,Ipolydamásd,Ipolytölgyes,Jázkarajenő,Kakucs,Káva,Kemence,Kismaros,Kisnémeti,Kisoroszi,Kocsér,Kóka,Kosd,Kóspallag,Kőröstetélen,Leányfalu,Letkés,Lórév,Majosháza,Makád,Márianosztra,Mende,Mikebuda,Nagybörzsöny,Nyáregyháza,Nyársapát,Örkény,Pánd,Penc,Perbál,Perőcsény,Péteri,Pilisborosjenő,Pilisjászfalu,Pilisszántó,Pilisszentiván,Piliszsentkereszt,Pilisszentlászló,Pócsmegyer,Pusztavacs,Pusztazámor,Pöspökhatvan,Püspökszilágy,Rád,Remeteszőlős,Sóskut,Szentlőrinckáta,Szigetbecse,Szigetcsép,Szigetmonostor,Szigetszentmárton,Szigetujfalu,Szob,Szokolya,Sződ,Szödliget,Táborfalva,Tápióbicske,Tápiógyörgye,Tápióság,Tápiószölös,Tatárszentgyörgy,Telki,Tésa,Tinnye,Tóalmás,Tök,Törtel,Ujhartyán,UJszilvás,Úri,Vácduka,Vácegres,Vácartyán,Váckisujfalu,Vácrátót,Vácszentlászló,Valkó,Vámosmkilola,Vasad,Verőce,Verseg,Visegrád,Zebegény,Zsámbok.
opandup kedd, 08:01
Előzmény: #234558  siemens
Nem a "prémium" kerületekre és nem az ahhoz tartozó ingatlanokra értettem...
siemens kedd, 07:49
Előzmény: #234554  opandup
Hát persze...... 2 és a 12. kerületben 600-ért semmit sem kapsz. Bőven megtérül!
lacikonyha kedd, 07:36

a lufik keletkezése, fújása hasznos, nagyon hasznos
serkenti az agyat
kinek-kinek a képességei szerint
EURHUF_goes_to_haven kedd, 07:11
Előzmény: #234552  opandup
Kompresszorral lufit fújni.... 
Xis24 kedd, 07:10
Verhetetlen lesz 2025-ben a CSOK Plusz, a falusi CSOK, a babaváró és a munkáshitel kombinációja a családalapítás előtt álló fiatalok számára, ezek jó része ugyanis támogatássá alakul át, ha megérkezik a kellő számú baba
https://www.portfolio.hu/bank/20241217/itt-a-kormany-legszebb-ajandeka-a-csaladoknak-megerkezett-az-58-37-millio-730187
opandup kedd, 07:02
Előzmény: #234553  Xis24
Ez így van. Egy Budai felújítandó lakás nem ér többet mint 600.000 ft/nm. Ez fölött ráb...ás, ha bizniszbe gondolkodik valaki.
Xis24 kedd, 06:57
Előzmény: #234552  opandup
A vidék otthonokra ismét több támogatás vehető fel. 
A budapesti ingatlanok túlárazottak. Minden ami 1M/m2 felett van az már gigatúlárazás 😃😃😃
opandup kedd, 06:49

Mindenki rohanjon ingatlant venni, mert ez a hír meg ma min. 10%-ot emel az árakon...
.
https://www.portfolio.hu/bank/20241217/itt-a-kormany-legszebb-ajandeka-a-csaladoknak-megerkezett-az-58-37-millio-730187
slash kedd, 05:58
Előzmény: #234542  Wuff
Múltkor eljöttek hozzánk a debreceni rokonok. Eladták a mama házát, az örökségeket.  Mindenkinek új penge verda, mindenki szuper ápolt, van della. Úgy éreztem magam mint a szegény rokonok. :) 
Ráadásul a kocsikkal beálltak mert "Pesten lopják a kocsikat" . :-) 
Wuff
Wuff kedd, 00:18
Előzmény: #234548  ncseed!
Értem én, hogy sarkítasz, de az ilyen ex katedra kijelentésekkel nem segítesz a helyzeten...
Wuff
Wuff kedd, 00:06
Előzmény: #234547  Xis24
Általában ezek szokták nekünk, vidéki tirpákoknak okozni az első kultúrsokkot. Még a légboxoló herbálosokat tenném fel a listára. Hát na, nem írták a prospektusba', hogy a székesfővárosba FELutazván se hagyjuk otthon a gumicsizmát és a fahusángot :D
De az is mindig meglep, hogy mechanikus szekérrel egy 10 perces szomszéd falu távot (9-10km) minimum 60 perc a csúcsban megtenni, míg föld feletti és alatti vashernyók kombójával is jó esetben 40 perc... Na jó, befejeztem a trollkodást.
ncseed!
ncseed! kedd, 00:03
Előzmény: #234546  Wuff
Sarkítottam nyilván. Én nem vonom kétségbe mi mennyit ér, ha megadják érte akkor hajrá, de nehogy már  *********************  Ha valami drága, akkor az nem BP, ennyit mondok!
Xis24 hétfő, 23:43
Előzmény: #234545  ncseed!
Ez egy érdekes kérdés, hogy mi az ellentmondás.Az ingatlanpiacon talán az, hogy minél élhetetlenebb egy hely annál többet ér. 😃Hétvégén a fővárosban sétálgattam. Léptem pestiesen mondva kutyagumiba, láttam csövest, húgyfoltot kerülgettem, rálépett a lábamra egy túrista, mellettem kva anyáztak, nekem jöttek, a zöldön sétálva majdnem elütött egy autó. Láttam valószínűleg drogosokat, alkoholban fetrengő embert. Pedig nem volt túl hosszú séta. Kb 5-10 perc. Véletlenül sem a külváros volt hanem  a belváros. Kérdeztem is a családot, hogy na ki akarna itt lakni? A válasz egyértelmű volt. Biztos, hogy nem. 
Wuff
Wuff hétfő, 23:41
Előzmény: #234545  ncseed!
Gyors keresés a .com-on: több mint 400 db 150M-tól drágább, eladó ház és lakás van. Úgy, hogy az 1-2 éve átadott, nagyobb prémium beruházásokat már felszívták... De nem akarok én Bp-vidék vitát itt a fórumon, mert ízlések és pofonok, mindkét helyről ismerek több olyan embert, aki semmi pénzért nem élne a másik lokációban.
Inkább arra akarok rávilágítani, hogy Db-t úgy fogd fel, mint 2-3 db bp-i kerületet. Gondolom, hogy ha beírnám ide, hogy pl. "a 10-11. kerület úgy xar, ahogy van, nem értem, hogy élhet ezekben bárki", akkor te is közlési kényszert éreznél, hogy megmagyarázd, hogy pl. Kőbánya és a Feneketlen-tó környéke nagyon nem ugyanaz...
ncseed!
ncseed! hétfő, 23:10
Előzmény: #234542  Wuff
Az hogy Debrecen, meg az hogy 150-160M már önmagában akkora ellentmondás...
Xis24 hétfő, 23:10
Előzmény: #234540  Hobbyproperty
Valóban jobb a ház mint a lakás de pestiként érdemes olyan ingatlant venni ahol a környezet gondozása nem válik mindenek feletti elfoglaltsággá. Nem érdemes olyan ingatlant venni amit nagyon fel kell újítani mert nem csak a családi ezüst bánja hanem az arany is. Jó lenne ha minél több gyerek élhetne kertes házban hisz valjuk be egy gyereket sem arra tervezett a természet, hogy lakásban töltse a gyerekkorát. Tulajdonképp a legtöbb időt a városban veszíti az ember autóban ülve így mindenkinek jó lenne ha fejlett és gyors tömegközlekedéssel leherne bejutni a fővárosba.. ahol ugyanolyan fejlett és gyors tömegközlekedés várná. Igen, a legtöbb agglomerációban élő valójában budapesti, elvétve akadnak olyanok akik valaha nem pestiek voltak. Ha született vidékiekkel akar találkozni az ember akkor bizony a legjobb hely a főváros ahol lépten nyomon találkozhatunk velük, hisz az ember összes szomszédja valahonnan jött az országból.
Pistike12 hétfő, 23:05
Előzmény: #234538  mr_bob
Az utolso abra a legjobb
Marcikaek nem engedtek le a tulfutott arakat a kamatstoppal es csok+al. 
Johet a lufi, majd a kovetkezo gazdasagi sokkal a balhe. 
Wuff
Wuff hétfő, 23:04
Előzmény: #234525  ncseed!
Pedig jól írja Xis24, az ún. "vidéken" is vannak egészen élhető területek. Anonim fórum, ezért leírom, hogy mit kap pl. itt "Debrecen külsőn" (északi rész) az ember 150-160M-ból: 700-as telek, 150nm önálló ház (oké, ebből 30nm garázs), 2010-es építés, '18-ban felújítva. Nem azért, mert baja volt bárminek is, hanem, hogy csili-vili legyen (konyha, burkolat, csillárok, fürdők, gipszkartonozás). Nappali+3 szoba, 2,5 fürdő (egyik 15nm, zuhany, kád, dupla mosdó, mosó és szárítógép egymás mellé befér; másikban zuhany+wc+bidé; és egy különálló wc, bidé, csap) Szigetelés: 15cm a falon, 30cm a födémen, triplaüveges argonos ablakok, hővisszanyerős szellőzés, kondenzációs kazán, központi porszívó, automata kapuk, távfelügyeletes riasztó, kamerák, parkosított mediterrán kert, automata öntözőrendszer, fúrt kút, filagória alatta nedves pincével, külön kis házban szauna. Természetvédelmi terület túra utakkal 100m (!). Egyetem, egyetemi klinikák biciklivel 15 perc, kocsival csúcsidőben 12(!) perc, azon kívül 7 perc (2,5 km, 1 lámpa). Belváros 20-perc. Aldi, Lidl, Spar, Auchan, Ecofamily, DM, Rossman 15 perc kocsival (3 lámpa), autópálya felhajtó (1 lámpa) 5 perc.
Környék: ez ház még a közép kategóriának számít a városrészben...Kocsikat nem írok, de fun fact, hogy egyszer a kazános Teslával jött :D És ez csak egy "buborék" a városban, de több is van pl. ökoparkos gated community, vagy klasszikus "Lilaakác közök".
Hívtak 2 helyre is dolgozni Bp-re, de hasonló színvonal ott 300+M-tól indul és akkor még minimum napi 2x50 percet kellene városon belül menni a munkába...
Oké, kihalt a város, nincs folyó, hegy. De ezt el tudom viselni cserébe heti 700 perc plusz időért és azt a 100-150M árkülönbséget is be lehet fektetni lakiba, részvénybe stb., hogy tudjak miről fórumozni :) No, de kísűre jár az aúra, kő' menni fejni a tehenet és behajtani a desznyót az ólba...
FR73 hétfő, 22:44
Előzmény: #234539  J0hnnyEnglish
Nekilátnak az M1 bővítésének. Kérdezd a váciakat, gödieket, stb, milyen szép évek voltak, mikor az M2 bővítés zajlott 2x2 sávra. Reggel dugó, este dugó, mindig dugó.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek