Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave kedd, 16:15
Előzmény: #234595  EURHUF_goes_to_haven
A rezsicsöki kivezetése nyilván nem úgy fog történni, hogy mexűnik máról holnapra. 
Hanem (hogy a legenyhébb fokozatot mondjam), nominál szinten hagyják pár évig, mint a családi pótlékot. 
Egy fokkal beljebb vannak, ha a burzsujokat kiteszik a rezsicsökiből. (A törvény felhatalmazza majd az építésért felelős minisztert, hogy a  burzsuj definícióját évente egy alkalommal rendeletben határozza meg).
Stb. Közben az aktuális kormánymédia 2-3 hónap alatt átmossa az agyakat úgy, hogy a rezsicsökiből kirakott burzsujok is helyesnek fogják gondolni a módosítást. Sima liba.
Törölt felhasználó kedd, 15:21
Előzmény: #234618  Pistike12
Nem kellett szegyenkeznie Orbannak amikor leult Muskkal targyalni. 
Pistike12 kedd, 14:08
Kis szines. 
Ez a csavo ellopta az orszagot... 
https://telex.hu/gazdasag/2024/12/17/tiborcz-istvanek-megvettek-a-tozsdepalotat-a-volt-teveszekhazat
MTV szekhaz is jo lesz neki. Gondolom olcsobb volt neki mint egy bekasi panel. 
Valami egeszen elkepesztoen ostoba tohony szar nep vagyunk, hogy egy ilyen pojaca csaladnak ezt hagyjuk. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 13:25
Előzmény: #234616  EURHUF_goes_to_haven

Egy 5- 10 emeletes házon ha statikai probléma jelenik meg, az azonnal látszik, lásd a pétfürdői megsüllyedt 5 emeletes tégla esetét.
Bármennyire erőlködtök, ez nem úgy működik, hogy egyik napról a másikra minden előjel nélkül, mint a kártyavár összedőlnek.
A gangos lakások vasaltbetonja, vagy erkélye atomjaira volt már mállva amikor a mélybe zuhant.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:12
Előzmény: #234611  berlini
Ebben tökéletessen egyetértünk, az előz kommentedre pedig:
Szerkezeti felújítás... a belső burkoltok, és villamos hálózat az pont nem az. 
Hogy a vízcsőről, a vizes blokk slangjáról, vagy a fűtéscsövekről ne is beszéljünk (azok se szerkezeti elemek!) 
Szerkezeti elemnek a tartószerkezet számít az én olvasatomban. Csak remélni tudom, hogy azt szigeteléskor vizsgálták. (bár sejtésem van, hogy ott se statikus nem járt se felülvizsgálva nem volt. )
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:12
Ebben tökéletessen egyetértünk, az előz kommentedre pedig:
Szerkezeti felújítás... a belső burkoltok, és villamos hálózat az pont nem az. 
Hogy a vízcsőről, a vizes blokk slangjáról, vagy a fűtéscsövekről ne is beszéljünk (azok se szerkezeti elemek!) 
Szerkezeti elemnek a tartószerkezet számít az én olvasatomban. Csak remélni tudom, hogy azt szigeteléskor vizsgálták. (bár sejtésem van, hogy ott se statikus nem járt se felülvizsgálva nem volt. )
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:09
Előzmény: #234612  ncseed!
Senki nem ezt mondta, de az valószínűleg van dokumentálva, hogy volt e az építés óta valaha hozzányúlva.. pl mikor szigetelték az épületet, jó időpont volt, hogy ellenőrizzék,ha utána úgyis le lesz szigetelve (nem azt mondom hogy meg is lett téve)
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 13:08
Előzmény: #234610  berlini

Szerintem több épület nyílna meg és az már látszódna, hogy ebből-abból nagy gond lenne. A hézagtömítéseket és a tetőt ma már kis túlzással fillérekből meg tudják normálisan csinálni, a belső tartószerkezet pedig száraz.
Értem egyébként amit mondasz, de ehhez belülről vagy kívülről olyan szinten mállania kellene a falaknak mint a népligeti felüljáró, azt pedig én még nem láttam panelnál amikben jártam.
A vasbeton nagyot sokat kibír, néztem a Harkiv meg társai bombázásokat eszméletlen mennyire tartós ez a végtelen egyszerű primitív szerkezet.
A gépészet és infrastruktúra teljes felújítása mellett bőven 100+ év lehetőség van a vasbetonban. Utalnék példára a belvárosi téglákra, amik egy része fa födémgerendás, vagy acélgerendás... azok is bírják valahogy, bár ott a vízszigetelés nagyobb macera.
ncseed!
ncseed! kedd, 12:59
na még egy szagértő...
Persze, viszem a csákányt, lebontom a szigetelést, majd jön a Hilti és a vasig lebontom a betont, ott mikroszkóppal megnézem hogy állnak az atomok a vasszerkezetben. Közben a közös képviselő tarja a lámpát hogy lássak.... OMFG
berlini
berlini kedd, 12:11
Előzmény: #234608  EURHUF_goes_to_haven
Az eredeti állapotban hagyott 60-70 éves panelek szerintem ma már életveszélyesek is lehetnek.
Azért irtam, hogy ha valaki panelt vesz, az alaposan nézzen utána mit vesz. 
berlini
berlini kedd, 12:07
Előzmény: #234607  EURHUF_goes_to_haven
A csomópontokat rendesen megcsinálták. Ha vaalamelyiket mégsem, az a büntetőjogi kategória. 
Örökké pedig nem tart semmi. Az sem amit ma épitenek.
A szerkezeti felújitást kirúzsozáshoz hasonlitani......nos ezért irtam amit irtam. 
ncseed!
ncseed! kedd, 12:06
EURHUF_goes_to_haven kedd, 12:05
Előzmény: #234607  EURHUF_goes_to_haven
Bocs közben láttam, hogy lentebb írtad te is. 
Szerintem ha ezek nem lettek orvosolva az nem bír még ki 30-40 évet... de majd a hírekben olvassuk 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 12:02
Előzmény: #234602  berlini
Panel felújítás. Ezalatt szerkezeti elemek is lettek ? vagy csak be lett szigetelve ? Azok a kötőelemek amik évekig áztak meddig fogják bírni ? Örökké ? Akkor nincs több kérdésem...
Lehet szoknyát adni a tehénre meg kirúzsozni csak attól még nem lesz madam... 
lacikonyha kedd, 12:02
Előzmény: #234605  Ishar

gyönyörű a mai művészi alkotásod, és hasznos is,mint a kukoricadara a vadászkutyakajában
ebből a maiból adhatok a szomszéd kölyöktacskójának?
legalább mindketten boldogok lennétek tőle, nem csak te
.
mondd el mit gondolsz a panelekről, megmondom ki vagy
és 
madarat tolláról,ember a panelhez való viszonyáról
Ishar
Ishar kedd, 11:50
Előzmény: #234589  lacikonyha
"a panel a legzseniálisabb lakástípus, mindenkinek öröme van belőle" --- Lacó, merevedési problémák esetén ez nagy segítséget jelenthet neked: KÉP. (Aztán csak óvatosan az adagolásával, erősen megdobogtathatja a szíved!)   ;)
ncseed!
ncseed! kedd, 11:45
"Régen" ha valakinek kellett ingatlan saját lakhatásra az jellemzően akkor vett amikor erre szüksége volt. Nem spekizett, nem hasonlítgatta az állampapír kamatyához (bőven volt 20% fölötti is) a bérleti díjat vagy alternatív befektetés hozamához, tök mindegy mennyi volt a hitelkamaty (pedig több volt mint most), nem várt, VETT.
A 2008 utáni esés miatt minden megváltozott... Mindenki nagy pénzügyi szagértő lett!
Most mi van? Megy a speki ezerrel... aztán jön a CUMI ezerrel.
DAXHU kedd, 11:41
Előzmény: #234601  EURHUF_goes_to_haven
Mire itt petrodollar megszűnik addigra, mi már a föld alatt leszünk.
berlini
berlini kedd, 11:40
Előzmény: #234596  ncseed!
Nos, amit panel ügyben összehordanak az persze többnyire marhaság.
Márcsak azért is, mert a nagyrészük már túlesett felújitáson, tehát nem lehet őket egy kalap alá venni.
Mik voltak a gynegeségek:
- trehány szerkezetépités miatti csomóponti rozsdásodás (ha ezt 30-40 év elteltével sem orvosolták, akkor az a panel felejtős.)
- régi rossz minőségű nyilászárók (nem rosszabbak mint a korabeli téglaépitésüekben, a következő pont alapján a többség már cserélve)
- gyenge hőszigetelés (nem rosszabb mint a korabeli téglaépitésüek, de rosszabb mint a 100 éves 50cm-es falvastagságú régi épületeké. A fenti pontok javitásával együtt a többség már egy jó hőszigetelést is kapott)
- fűtési rendszer primitivsége (egy csöves rendszer, ami szinte szabályozhatattlan és a lakásonként külön hőmennyiségmérést ellehetettleniti. Ez kevesebb helyen lett kicserélve. Vételnél odafigyelni)
- elektromos hálózat aluminium (50 -70 évet az is kibir, de jó ha cserélve van egy belsőépitészeti felújitás keretében.)
- borzasztóan gyenge lég és lépéshangszigetelés (usztatott esztrich hiánya a burkolat alatt és a lakások közötti falak is kiválóan vezetik a hangot. Leggyengébbek a vizesblokkokat függőlegesen összekötő strangok. Úgy vezetik a hangot hogy két emelettel lejjebb is hallani lehet ha a fürdőben valaki suttogva beszél. Olyan széleskörű felújitást még nem láttam, ahol mindezeket gyökeresen javitották volna. Itt ugyanis nem elég egy lakásban javitani. A régi téglaépitésű házakban a 30-40cm-es födémek és 50cm-es falak ezt a problémát eleve nem okozták.)
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:30
Előzmény: #234600  sztiv
Trumpnak kisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy ezt a tyúkszaros kis országot gyámolgassa.. 
Majd akkor szólj, ha a kettős adóztatást kivezették, vagy mi volt az utolsó ügy amiben Amerika mondta ki, hogy nincs igaza... (nem keresem elő a napokban volt cikk róla).
Amerika gazdasága még megy, de azért vess egy pillantást az államadósságára is. Ha a petrodollár le lesz váltve PertoYen-re és kína ebből tud profitálni akkor a dollár erőssége se marad ezeken a szinteken.. és akkor Magyarország úgy lesz a busz alá dobva, hogy azt se mondja "nagymagyar...".
Lehet itt trollkodni 1000 el és csodát várni, csak azért néha írjuk le, hogy az az adósság mennyiség ami a világban van, általában tudjuk hogyan szokott elégni... nem békés módon... az hogy minden hétre jön egy hír hogy épp hol van puccs, kormány bukás, bizalmatlansági vagy háború... doomsday clock mondja tikktakk.. Azt pedig nem lehet megnyerni, mert aki először kilövi az másodszorra hal meg... De a panelban még azt is túl lehet élni mindjárt kitaláljátok.. Irigylem az optimizmusotokat.. csak valahogy nem osztom..

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek