Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 csütörtök, 22:00
Ezek a hiazug disznók:
Az elmúlt napokban több olyan elemzés is megjelent a sajtóban, mely a magyar lakáshitelpiac látszólagos gyengélkedésére mutat rá nemzetközi összevetésben és hosszabb időtávon nézve reálértéken is. A kritikák szerint a magyar lakáshitelpiac Európai Uniós összehasonlításban gyengének mondható, és a jelentős nominális növekedés ellenére reálértéken nézve csupán a csok 2015-ös bevezetésekori szinteken mozog.Kisfaludy Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető elemzője és Lóga Máté gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. 
Az NGM 2 honapja meg lakhatasi valsagrol beszélt, most meg telehazudjak h ugyanolyan realerteken mint 2015ben.
Az eszem megall. 
Tegye fel a kezet aki szerint ar arak 2.5xsere vagy alatta nottek 2015 ota. 
Egeszen elkepeszto ezba hazugsag amit mar elkovetnek... 
Stg csütörtök, 19:31
Előzmény: #234758  Stg
Padlàsport.
Stg csütörtök, 19:31
Előzmény: #234738  hunball2
Fal felett/falban kell ellenőrizni.
Padlàs felől könnyebb visszajavítani a bontàst.
Megnèzitek visszajavítjàtok padlàspirt visszasepritek, kèsz.
N0MAD csütörtök, 19:13
Előzmény: #234756  N0MAD
Ja, bocs én nem látok.
De a sátorhelyes kerdés az áll. :D
N0MAD csütörtök, 19:11
Előzmény: #234755  J0hnnyEnglish
Biztos csak a slendriánság miatt maradt le a vizesblokk a képekrol meg az alaprajzról.
Esetleg sátorhelyet nem árul?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 19:01

Micsoda hirdetés szöveg:
"PANEL HELYETT KÖLTÖZZ AZ AGGLOMERÁCIÓBA! MÁSFÉL SZOBÁS PANEL HELYETT!30km-re Budapesttől, Veresegyház szomszédságában!"
Meglátod a képeket, garantálom visszavágysz a panelba :)
https://www.facebook.com/groups/eladokiado.pest/permalink/9038736092883521/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 18:59
Előzmény: #234752  ncseed!
Frankhegy 54nm 5. emelet 57 millió (kb 2 hónapja), koppra lelakott felújítandó, most bombázták szét...
Placi82 csütörtök, 18:18
Előzmény: #234744  hunball2
Te jobb vagy mint a Dallas. És segítek 1 mondatban. Ha asszony akarja házat, akkor vegyed, alkudj mint egy zsidó.... Taktikazz mint egy Machievelli.... 
Ha meg nem akarja,, csak te, akkor enged el, mert pokol lesz az életed..... .  Én olyan házat vennék ahol a feleség legalabb 2-3 napig rágja a fülemethogy neki ez kell. Mert ha ő attól boldog akkor én is az leszek.... 🤣. 
ncseed!
ncseed! csütörtök, 18:16
Előzmény: #234751  Placi82
Köszi, tényleg érdekelne.
Placi82 csütörtök, 18:10
Előzmény: #234750  Placi82
Szerintem kB 2 héten belül találkozok vele, akkor becsszó mindent megkerdezek neked. Mármint ami publikus lehet  és jogilag nem személyes adat. Ezért most karácsony előtt nem hívom fel...:).
De sok a süsü ember akkor ezek az országban   sok pénzel? De honnan van ennyi  pénze  ezeknek az"okosoknak"?  Nem értem. 
Placi82 csütörtök, 18:03
Előzmény: #234741  ncseed!
Talán Torbagy utca környéke mondta, gazdagret az biztos. 80 hoz erősen közelített, vagy 80? de nagy panel volt 70m2+ és körül vagy felette és felujitott patikára. Ezt olyan ismerős mesélte akit jó pár éve ismerek, es fogalmazzunk úgy hogy ad vesz az ingatlanok világában. És talán azt mondta hogy a barátja volt az elado, de lehet hogy a vevő.? Ezt nem értettem. Bocsi. Mert  lefagytam és kikapcsolt az agyam, lefagyott pár másodpercre... Azon gondolkodtam, hogy mivel komoly ember ezért nem hazudik, és érdeke se fuzodottt hozzá, csak pletyizett erről is meg másról is. Kérdeztem is hogy ki az az b....m aki tényleg 80 közeli pénzt ad egy panel ért?? De csak röhögött egyet.....
Hobbyproperty csütörtök, 17:09
A csoport tapasztalt tagjaitól kérdezném, hogy az elmúlt években hány %-kal magasabb az új építésű lakások m2 ára a teljesen felújított ugyanúgy új liftes társasházban lévő régi polgári felújított lakások m2 áránál azonos lokációban. Most kaptam egy értékbecslést ahol szintráépités történt és 25%-kal drágább az új 3-ik emeleti mint a régi 1. emeleti.
Peti84
Peti84 csütörtök, 17:02
Én a fafödémes (ahol a szoba alja fa, amin mész), személy szerint nem kedvelem, olyan mint ha mindig mozogna és recseg ropog, kerültem őket mindig.
slash csütörtök, 15:39
Nade, ne haragudj már, megvesztek egy házat egy valag pénzért  és már helyhiány van?  Milyen már ez?
 Fafödémmel 120M ftért?  Az asszony már most akarja tehát kicsi a ház. A gyerekek nőnek , kell a hely. Én is 5 év múlva építettem be a tetőteret utolsó pillanatban. a nagyfiam szobájába 11*4m a mérete. a másik 4*4m.
Peti84
Peti84 csütörtök, 15:27
Ok, beépíted, meg hiszek is az építésznek, hogy ilyen szépen minden további nélkül beépíthető. Bár Én ilyenkor azt szoktam mondani, hogy akkor írhatja is alá a terveket hogy minden fasza. Majd akkor vakarózni fog. (Tudom, mert tervezek és engedélyeztetek Én is, csak más területen. Mi is nagy külömbséget teszünk egy kis információs beszélgetéskor, vagy akkor ha mindent hivatalosan engedélyeztetve, kamari számmal álláírva kell lenyomni, akkor azért már másképpen állunk a dologhoz.......)
hunball2 csütörtök, 15:07
Előzmény: #234740  Pistike12
Köszi!
hunball2 csütörtök, 15:04
Előzmény: #234743  Peti84
Nem emeletet akarok, hanem tetőtérbeépítést. Fafödém van, a tető pedig jó állapotú. Amit eddig láttam a gerendákból, az szerint teljesen jók, de mint írtam, a fal melletti részeket meg csatlakozásokat még nem néztem meg. Volt kint egy építész, aki az ilyen típusú házak tetőtérbeépítésével foglalkozik (itt csak minimális variációk vannak a házak között, például a miénk nagyobb alapterületű, mint a legtöbb, eggyel több szoba van lent azonos mérettel). Ő végignézte a falakat, és azt mondta, hogy ha a gerenda a falakhoz történő csatlakozásnál is jó, akkor a tetőtér beépíthető minden további nélkül, új gerendák nélkül is. Most a vizesedés mérése az lehet, hogy hasznos, de a ház az mindig jó szagú, ha magára hagyjuk, akkor is, nincs soha dohos szag, se elszíneződés sehol. ---- Egyébként én nem akarok most beépíteni, egy pár évig biztos nem állunk neki. Ez csak egy felmérés, hogy mire készüljünk. Meg ha valami szart találunk később, még mi is dönthetünk úgy, amit ti csináltatok. Nálunk csak az a baj, hogy a feleségem akkor hajlandó ezt megvenni, ha most beleegyezek, hogy ezt építjük be. Hát jó. Aztán majd meglátjuk, 6-7 év múlva emlékszik-e erre, vagy hogy nem változik-e majd neki a véleménye. Most ez egyelőre tök jó így.
Peti84
Peti84 csütörtök, 14:44
Előzmény: #234725  hunball2
Emeletet akarsz a házra építeni tetőcserével mindennel? Én 3 éve akartam ezt a kiscsaládiháznál megcsinálni (nettó 65 m2), megterveztettem (akkor 2 milla volt) és ETDR engedélyeztettük is. Vontunk be értelem szerint építészt (aki generál tervezőként is összefogta a szaktervezőket pl.: statikus). Megtervezettük és részletes költségvetés kiírást csináltattunk, hogy közös nevező legyen a kivitelezők esetében (ne a szaki okoskodjon a statikus dolgokban, áthidalók esetében). 
Amit szeretnék mondani, csomó buktató dolog lehet, amit pl.: a statikus is csak egy szóval a "feltárandó" szóval fog túl lépni.  
Nekünk a kis családi házon betonfödém volt, de kivitelezésnél ott is vágni kellett volna, hogy a vaslást lássuk és ha szar akkor a komplett födém kuka lett volna. Az alapnál ököl szám alapján működik, hogy 40 széles 80 cm alá menő beton alap egy 1 szintig elbírja (eurocode alapján). 
Kivitelezésnél a terhelt oldalaknál teljes hosszban feltárást kértek volna (annak ellenére hogy 38 cm-es tégla fallal lett rakva, az alapján ökölszabály szerint 45 cm-es beton alapnak kéne lenni), ez érthető mert röngen szeme senkinek sincsen
3 éve az emelet ráépítés 1 millia/m2 környékén állt volna meg (4 cég +-8%-os eltéréssel árazta). 
Mi elengedtük és eladtunk a kis házat és az átépítéssel járó macerát hagytuk a picsába és vettünk egy 5 szobás 2 szintes házat nagyobb telekkel, jobb környéken. Azért írtam le, mert ha nem tettél még vételi ajánlatot és hasonlóban gondolkozol keressetek legalább építészt/statikust aki nem csak mekkelek módjára mondja el a dolgokat és invesztáljatok bele pár millát, hogy legyen egy korrekt műszaki tartalmatok.  
tihamer
tihamer csütörtök, 13:58
Előzmény: #234739  tihamer
ncseed!
ncseed! csütörtök, 13:27
Előzmény: #234713  Placi82
Laci, Mesélj mit adtak el, kinek, mennyiért, stb? Mindig jól jön egy tényleges aldás adata a piacról...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek